ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών Α.Π.Θ. 13/6/2017

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΛΕΣΒΟΥ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Μ 6.3
Το ρήγμα που προκάλεσε το χθεσινό σεισμό είναι υποθαλάσσιο στις νότιες ακτές της Λέσβου (σχ. 1) στα όρια των δυο γνωστών ζωνών ρηγμάτων εκείνης του ακρωτήριου «Μάγειρας» και του Πλωμαρίου καθώς και της προέκτασης του επίσης γνωστού και χαρτογραφημένου μεγάλου ρήγματος του Πολιχνίτου (σχ. 2 και 3). Η πρώτη ζώνη φαίνεται στο τμήμα του χάρτη της Ελληνικής Βάσης Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων (σχ. 3) και η δεύτερη στους χάρτες που εκπόνησε το 2010-11 η ομάδα μας σε συνεργασία με το Τμημα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου του Αιγαίου στα παρακάτω σχήματα (σχ. 2 και 3). Τα ρήγματα αυτά είναι σεισμικής δυναμικότητας αναλόγων σεισμών της τάξης μεγεθών 6.0 έως 6.7, ενώ όταν ενεργοποιούνται μικρότερα τμήματα τους μπορεί να δώσουν σεισμούς μεγέθους μέχρι 5.5. Ο χθεσινός σεισμός έχει μεγάλες ομοιότητες με τον αντίστοιχο του 1845, όπου πάλι το χωριό Βρίσα καθώς και το χωριό Ακράσι υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές γιατί είναι κτισμένα πάνω στο ρήγμα Πολιχνίτου.
Η Ελληνική Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων (GreDaSS) είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς (1998-σήμερα) προσπάθειας της ερευνητικής ομάδας «Γεωλογίας των Σεισμών» του Τμήματος Γεωλογίας (http://eqgeogr.weebly.com/) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ferrara (Pavlides et al., 2010, Sboras, 2012 PhD, Caputo et al., 2012; Caputo et al., 2015). Ο κύριος στόχος αυτής της έρευνας είναι να δημιουργήσει μία πολυεπίπεδη γεωγραφική βάση δεδομένων ενεργών ρηγμάτων όσο το δυνατόν πληρέστερη για τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου, με πρότυπο τις διεθνείς προδιαγραφές των αντίστοιχων βάσεων και περιεχόμενο τις δημοσιευμένες εργασίες για τον ελλαδικό χώρο, από έλληνες και ξένους ερευνητές. Η GreDaSS αποτελεί δουλειά υποδομής. Η πρόδρομη αυτή Γεωβάση, ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων INGV-SHARE (ευρωπαϊκό για την ομογενοποίηση σεισμολογικών δεδομένων), εμφανίζεται στον ιστοχώρο του INGV (http://legacy.ingv.it/DISS/), ενώ η πιο ολοκληρωμένη έκδοση 2.0 στην ιστοσελίδα http://gredass.unife.it/,
Εκτιμούμε ότι μια τέτοια εργασία αποτελεί σημαντική προσφορά των γεωεπιστημών στους τομείς της Γεωλογικής Χαρτογράφησης, Σεισμοτεκτονικής και Αντισεισμικής Προστασίας, η οποία σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα πρέπει να μετεξελιχτεί ως έργο προτεραιότητας σε Εθνική Βάση.

Σχ. 1. Το σεισμικό ρήγμα της 12ης Ιουνίου 2017 Μ 6.3 (παραλληλόγραμμο με κόκκινη διακεκομμένη γραμμή το υποθαλάσσιο ίχνος του και αστέρι το υπόκεντρο του σεισμού) ( σχεδιασμένο από Βαλκανιωτη)

Σχ. 2. Οι ζώνες ρηγμάτων (σεισμογενετικών πηγών) Πλωμαριου, Καλλονής και Γερακα, όπως αποτυπώνονται στην Ελληνική Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων (GreDaSS http://gredass.unife.it/)

 

Σχ. 3. Χάρτης με κυριότερα ρήγματα της Λέσβου Πολιχνιτου-Πλωμαριου που συνδέονται με τον ισχυρό σεισμό του 1845 και Καλλονής που σχετίζεται με τον πολύ ισχυρό και καταστροφικό σεισμό του 1867.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα