Λονδίνο: Λεπτό προς λεπτό η φρίκη – 19 συλλήψεις και ανθρωποκυνηγητό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η βρετανική αστυνομία μετά το μακελειό το βράδυ του Σαββάτου στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και 48 τραυματίσθηκαν. Οι 21 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Γέφυρα του Λονδίνου ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε ανυποψίαστους πεζούς, ενώ στη συνέχεια οι μακελάρηδες μετέβησαν στο γειτονικό Μπόροου Μάρκετ και επιτέθηκαν με μαχαίρια σε αθώους πολίτες.

Οι τρεις δράστες – που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναζαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ» – έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Η αστυνομία φέρεται να έχει ταυτοποιήσει τους τρεις δράστες αλλά δεν ανακοινώνει ακόμη τα ονόματά τους. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο ένας τζιχαντιστής ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά και «κοινωνικός». Ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι 3 δράστες είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Σε δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις ανατήσησης συνεργών του τρομοκρατικού χτυπήματος, η Αστυνομία της Βρετανίας προχώρησε σε 14 συλλήψεις – 12 στο ανατολικό Λονδίνο και άλλες 2 στο Ιστ Χαμ σε κτίριο όπου πιστεύεται ότι ήταν το σπίτι ενός εκ των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ένας από τους συλληφθέντες επιχείρησε αρχικά να δραπετεύσει αλλά δεν τα κατάφερε. Τέσσερις εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι γυναίκες.

Υποστηρικτές του ISIS πανηγυρίζουν στο διαδίκτυο για την επίθεση στο Λονδίνο και καλούν και άλλους να προβούν σε ανάλογος επιθέσεις, όπως μεταδίδει το BBC. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Αδειασαν τις δεσμίδες τους οι αστυνομικοί

To BBC ανήρτησε ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει τη στιγμή που οι αστυνομικοί ανοίγουν πυρ κατά των δραστών.

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας οι οκτώ αστυνομικοί που επενέβησαν μέσα σε 8 λεπτά, πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές για να σταματήσουν τους τρεις δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο

«Οκτώ ένοπλοι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους… Η πρωταρχική μας εκτίμηση είναι ότι έριξαν πενήντα βολές, στο σημείο, οι οκτώ αυτοί αστυνομικοί πυροβόλησαν 50 φορές. Οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί» επισήμανε ο Ρόουλι.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί στη Βρετανία δεν φέρουν όπλα και είναι ασυνήθιστο για τους αστυνομικούς να πυροβολούν. «Η κατάσταση με την οποία ήταν αντιμέτωποι ήταν κρίσιμη: επρόκειτο για ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Τρεις ένοπλοι άνδρες φορούσαν κάτι που φαίνονταν ως γιλέκα αυτοκτονίας. Είχαν ήδη επιτεθεί και σκότωσαν πολίτες, έπρεπε να τους σταματήσουμε αμέσως» τόνισε ο Μαρκ Ρόουλι.

«Αντιθέτως εγώ δεν εξεπλάγην καθώς όταν αντιμετώπισαν τα πρόσωπα εκείνα που φοβούνταν ότι ήταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, οι ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι είχαν εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσώπευαν εκείνα τα πρόσωπα».

Βίντεο-ντοκουμέντο: Οι μακελάρηδες περπατούσαν ήρεμα

Ενα συγκλονιστκό βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Λονδίνο να περπατούν ψύχραιμα, ανάμεσα στις παμπ του Λονδίνου, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει τη σφαγή αθώων πολιτών «στο όνομα του Αλλάχ».

Το αποκλειστικό βίντεο της βρετανικής εφημερίδας express δείχνει τους τζιχαντιστές να περπατούν στην αγορά του Μπόροου καθώς δεκάδες λονδρέζοι έβρισκαν καταφύγιο σε παμπ. Το βίντεο από κινητό τηλέφωνο τραβήχτηκε δευτερόλεπτα πριν οι πάνοπλοι αστυνομικοί σκοτώσουν τους δράστς.

Ο τζιχαντιστής που φαίνεται να προπορεύεται πυροβολήθηκε μόλις λίγα μέτρα μετά.

Τα 8 λεπτά του ολέθρου

Ενα τρελό φορτηγό όρμησε σε περαστικούς, επιθέσεις με μαχαίρι εναντίον πελατών σε παμπ, σκηνές ανθρωποκυνηγητού, τουρίστες σε πανικό, ελικόπτερα να κάνουν χαμηλές πτήσεις, αστυνομικοί με όπλα και ασθενοφόρα με σειρήνες να ουρλιάζουν: Γύρω από την London Bridge, ζώνη έντονης νυχτερινής ζωής στο Λονδίνο, η πόλη έμεινε σε κατάσταση πολιορκίας το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιουνίου, γύρω στις 10 το βράδυ, και την Κυριακή 4 Ιουνίου, μετά την νέα τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο σε 7 άτομα και τραυμάτισε άλλους 48, σύμφωνα με την αστυνομία, εκ των οποίων οι 21 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και ένας Καναδός πολίτης. «Ο Καναδάς καταδικάζει απερίφραστα την παράλογη επίθεση που διαπράχθηκε χθες τη νύχτα στο Λονδίνο, στη Βρετανία, όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί αθώοι άνθρωποι. Είμαι συντετριμμένος καθώς ένας Καναδός βρίσκεται μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν» επισήμανε ο Τριντό σε μια ανακοίνωση.

Μέσα σε 8 λεπτά, οι τρεις τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Λονδίνο πρόλαβαν να σκοτώσουν επτά ανθρώπους και να τραυματίσουν άλλους 48, πριν πέσουν οι ίδιοι νεκροί από τα αστυνομικά πυρά.

Οι ένστολοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και κατάφεραν μέσα σε 8 λεπτά, από την πρώτη κλήση που έγινε στην αστυνομία για το συμβάν, να σκοτώσουν τους μακελάρηδες της βρετανικής πρωτεύουσας. Ομως, στο μανιασμένο πέρασμά τους οι δράστες είχαν προλάβει ήδη να σκορπίσουν τον θάνατο και τον πανικό, αρχικά οδηγώντας το βαν τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια μαχαιρώνοντας όποιον βρήκαν στο διάβα τους, όταν εγκατέλειψαν το όχημα.

Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε 12 συλλήψεις την Κυριακή, 4 Ιουνίου:

Αυτή είναι η τρίτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία μέσα σε τρεις μήνες, έπειτα από το «χτύπημα» στο Ουέστμινστερ, έξω από το κοινοβούλιο- όταν ο δράστης «θέρισε» πεζούς με το όχημά του και σκότωσε με μαχαίρι αστυνομικό- αλλά και τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, στις 22 Μαΐου, σε συναυλιακό χώρο, έπειτα από εμφάνιση της Αριάνα Γκράντε.

Το χρονικό της νέας επίθεσης στο Λονδίνο, όπως το κατέγραψε ο Guardian (ώρες Βρετανίας):

22:07– Κλήθηκε ασθενοφόρο για περιστατικό στη Γέφυρα του Λονδίνου.

22:08– Η αστυνομία έλαβε αναφορές για βαν που χτυπά πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Προκύπτουν μαρτυρίες για ένα βαν που πέφτει με ταχύτητα στο πλήθος και για αρκετά κορμιά στον δρόμο.

Το βαν συνεχίζει στην λεωφόρο Μπόροου, όπου πέφτει έξω από παμπ και οι δράστες το εγκαταλείπουν. Μάρτυρες αναφέρουν ότι βλέπουν τους δράστες να μαχαιρώνουν ανθρώπους στην Μπόροου Μάρκετ. Οι μαρτυρίες τους είναι τρομακτικές.

22:14 Τα πρώτα ασθενοφόρα φτάνουν στο σημείο

22:16 Ενοπλοι αστυνομικοί φτάνουν εκεί και πυροβολούν τους τρεις δράστες, έξω από την παμπ Wheatsheaf.

Αγνωστη η ταυτότητα των δραστών

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ενώ η διοικητής της αστυνομίας του Λονδίνου, Κρεσίνα Ντικ, δήλωσε ότι η ταυτότητα των δραστών παραμένει άγνωστη. Πρόσθεσε ότι όπως όλα δείχνουν οι δράστες ήταν τρεις, αν και σημείωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν διαφεύγουν συνεργοί τους.

Εφοδοι και συλλήψεις

Το πρωί της Κυριακής έγινε έφοδος της αστυνομίας σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο προάστιο Μπάρκινγκ του νότιου Λονδίνου. Η επιχείρηση έχει σχέση με το μακελειό, σύμφωνα με το Sky News. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συνελήφθησαν 5 άτομα, ενώ η Telegraph αναφέρει ότι ο ένας προσπάθησε να διαφύγει και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν.

Το απόγευμα της Κυριακής η βρετανική αστυνομία έκανε έφοδο σε κτίριο στο Ιστ Χαμ, όπως μετέδωσε φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

Οπως αναφέρει, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε συνοικία της περιοχής, ενώ η πρόσβαση έχει αποκλειστεί. Σύμφωνα με την Telegraph, συνελήφθησαν επτά άτομα.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία έκανε έφοδο και στην περιοχή Μπίλερικεϊ, στην κομητεία του Εσεξ, βορειοδυτικά του Λονδίνου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Express, δεν αποκλείεται η επιχείρηση αυτή να σχετίζεται με τη χθεσινή επίθεση.

Μέι: Εχουμε δείξει υπερβολική ανοχή στον εξτρεμισμό

Σε δηλώσεις της το πρωί της Κυριακής, η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στις 8 Ιουνίου, παρά τις εκκλήσεις να μετατεθούν. Ομως, σημείωσε ότι η Βρετανία έχει δείξει μεγάλη ανοχή στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που η χώρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

«Βλέπουμε ένα νέο στιλ επιθέσεων. Οι τρομοκράτες αντιγράφουν ο ένας τον άλλον. Δεν κάνουν επίθεση μόνο έπειτα από πολύμηνο σχεδιασμό, ούτε ως μοναχικοί λύκοι, αλλά αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον και χρησιμοποιώντας τα πιο βάναυσα μέσα. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν με τέσσερις σημαντικούς τρόπους», τόνισε η Μέι.

«Αν και αυτές οι επιθέσεις δεν συνδέονται, ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός ενώνει τους δράστες. Είναι μία ιδεολογία που ισχυρίζεται ότι οι αξίες μας δεν είναι συμβατές με το ισλάμ. Η ήττα της είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Δεν θα ηττηθεί με μία αντιτρομοκρατική επιχείρηση και με στρατιωτική δράση. Θα γίνει μόνο αν πειστούν οι άνθρωποι ότι οι αξίες μας είναι καλύτερες», ανέφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι ελεύθεροι οι τρομοκράτες να βρίσκουν «καταφύγιο» στο ίντερνετ για να οργανώνουν επιθέσεις και τόνισε ότι πρέπει να γίνει μία διεθνής προσπάθεια για να υπάρχει έλεγχος στον κυβερνοχώρο.

«Τρίτον, ”ναι” στη στρατιωτική δράση σε Ιράκ και Συρία κατά του ISIS, αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση εντός των συνόρων. Υπάρχει υπερβολικά μεγάλη ανοχή στον εξτρεμισμό στη χώρα μας. Αυτό θα περιλαμβάνει κάποιες αμήχανες και δύσκολες συζητήσεις», παραδέχθηκε και κατέληξε: «Τέταρτον, πρέπει να αναθεωρήσουμε την αντιτρομοκρατική στρατηγική μας», σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα αλλάξει η νομοθεσία ώστε να γίνουν μεγαλύτερες οι ποινές.

Ο Μακρόν μίλησε με συγγενείς τραυματισμένων Γάλλων

Ενας Γάλλος σκοτώθηκε στην επίθεση στο Λονδίνο και άλλοι επτά νοσηλεύονται, γνωστοποίησε σήμερα από την Τύνιδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Αναφερόμενος στον απολογισμό της επίθεσης με τους 7 νεκρούς το Σάββατο το βράδυ στην πρωτεύουσα της Βρετανίας, ο Λεντριάν έκανε λόγο, σχετικά με τα θύματα από τη Γαλλία, για «ένα νεκρό και επτά τραυματίες που νοσηλεύονται, τέσσερις εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση».

«Ενας συμπατριώτης μας αγνοείται» συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε το απόγευμα με τις οικογένειες των τεσσάρων Γάλλων που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Λονδίνο, διαβεβαιώνοντάς τους για το αίσθημα «συμπάθειας» προς εκείνους και εκφράζοντας «την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του σε αυτή τη δοκιμασία» επισήμανε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τις οικογένειες συνεχίζονται και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπόρεσε ήδη να συνομιλήσει με κάποιους εξ αυτών» διευκρίνισε το Ελιζέ στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν από τις 18.00 τοπική ώρα.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους «διατύπωσε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας σε αυτήν την δοκιμασία, στις οικογένειες και τους συγγενείς όπως επίσης και το αίσθημα συμπάθειας» προς εκείνους, συμπληρώνεται από την ίδια πηγή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε «μαζί τους τις ανάγκες που έχουν και την κατάσταση της οικογένειάς τους και υπενθύμισε ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό τους σε αυτή τη δοκιμασία».

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες των όσων έζησαν από κοντά την τρομοκρατική επίθεση αποκαλύπτουν την πραγματική φρίκη του «χτυπήματος».

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πώς οι τρεις τρομοκράτες μαχαίρωναν με μανία όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ενώ αρκετοί προσπάθησαν να τους σταματήσουν, πετώντας τους καρέκλες και μπουκάλια, αλλά εκείνοι συνέχισαν το φονικό έργο τους.

Στις μαρτυρίες τους, οι σοκαρισμένοι πολίτες περιγράφουν πώς έβλεπαν παντού τους αίματα και πεσμένα κορμιά στον δρόμο και άκουγαν ανθρώπους να ουρλιάζουν ενώ έτρεχαν για να σωθούν.

«Τους πέταξε στον αέρα»

Ο Μαρκ περιέγραψε στο BBC τη στιγμή που είδε το βαν να πέφτει σε μία ομάδα ανθρώπων, πάνω στη γέφυρα.

«Πέταξε ένα άτομο στον αέρα, περίπου στα 6 μέτρα. Στο οπτικό μου πεδίο ήταν περίπου 5-6 άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος. Φαίνονταν είτε νεκροί, είτε ετοιμοθάνατοι», είπε.

«Είδα γυναίκα με κομμένο λαιμό»

Ο Αλεξ Σέλουμ είπε στο Fairfax Media ότι ήταν σε παμπ, κάτω από τη Γέφυρα του Λονδίνου, όταν μπήκε μία γυναίκα που αιμορραγούσε από τον λαιμό.

«Μία τραυματισμένη γυναίκα μπήκε στην παμπ και ζήτησε βοήθεια. Οπως φαινόταν της είχαν κόψει τον λαιμό. Αριστερά μου είδα κάποιον άλλον, που του έκαναν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη».

Στην ίδια παμπ ήταν και ο Τζεφ Γουίτσεϊ, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους πως η γυναίκα, περίπου 20 ετών, μπήκε παραπατώντας, με τη βοήθεια των φίλων της και ήταν σοβαρά τραυματισμένη. «Ηταν ένα πολύ βαθύ τραύμα. Υπήρχε αίμα παντού. Το αίμα πεταγόταν. Ηταν απαίσιο».

«Μαχαίρωσαν γυναίκα 10-15 φορές»

Ο Τζέραρντ Βόουλς ήταν σε παμπ στο Μπόροου και παρακολουθούσε τον τελικό του Champions League. Είδε τρεις άνδρες να μαχαιρώνουν μία γυναίκα 10-15 φορές.

«Φώναζε ”βοηθήστε με” αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Θέλω να μάθω αν είναι ζωντανό αυτό το κορίτσι. Για 1,5 ώρα περπατάω κλαίγοντας. Δεν ξέρω τι να κάνω», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι πετούσε καρέκλες, ποτήρια και μπουκάλια στους δράστες, σε μία προσπάθεια να τους σταματήσει.

«Συνέχισαν να με πλησιάζουν για να με μαχαιρώσουν… τους μαχαίρωναν όλους. Σατανικοί άνθρωποι», πρόσθεσε.

«Κλωτσούσαν, έριχναν μπουνιές, μαχαίρωναν»

Στο Μπόροου Μάρκετ, οι δράστες με τα μαχαίρια στο χέρι, έχοντας εγκαταλείψει νωρίτερα το βαν, άρχισαν να επιτίθενται σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

«Αρχισαν να κλωτσάνε τους ανθρώπους, να τους ρίχνουν μπουνιές, έβγαλαν μαχαίρια. Ηταν μανιασμένοι», είπε ένας άνδρας στο BBC. «Μία γυναίκα τους κοίταξε και άρχισαν να την μαχαιρώνουν. Σε όλη τη γέφυρα υπήρχαν άνθρωποι που αιμορραγούσαν. Ανθρωποι που προσπαθούσαν να βοηθήσουν ο ένας τον αλλον», πρόσθεσε.

«Τους φωνάζαμε να σταματήσουν»

Ενας σεφ, περιέγραψε τη στιγμή που είδε δύο άνδρες με μεγάλα μαχαίρια να μπαίνουν στο εστιατόριο.

«Μαχαίρωναν τους ανθρώπους. Αστυνομικοί έφευγαν τρέχοντας. Ο άνδρας με το μαχαίρι σκότωνε δύο ανθρώπους. Του φωνάζαμε ”σταμάτα” και ο κόσμος του πετούσε καρέκλες».

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα