Στελέχη του UCK στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ακόμα ένα μέλος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) λαμβάνει ρόλο στην πολιτική ζωή των Σκοπίων, μετά και από την εκλογή του αλβανικής καταγωγής Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής.

Μετά από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη γείτονα χώρα με αποκορύφωμα την εισβολή οπαδών του Γκρουέφσκι στο κοινοβούλιο, συγκροτήθηκε τελικά την Δευτέρα η νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ. Την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στήριξαν 62 βουλευτές (49 του SDSM και 13 από τα αλβανικά κόμματα DUI και Συμμαχία των Αλβανών) σε σύνολο 120 της Βουλής.

 Η κυβέρνηση αριθμεί 25 μέλη των οποίων τα ονόματα ανακοινώθηκαν την Δευτέρα και πλέον μένει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν θα προσέλθει στη Βουλή ο Νίκολα Γκρουέφσκι και οι βουλευτές του VMRO-DPMNE, καθώς συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες και διαφωνούν κάθετα με την εκλογή του Τζαφέρι, ζητώντας παράλληλα την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ποιοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν σε κεντρικές θέσεις συνεργάτες του Ζάεφ, όπως η Ραντμίλα Σκερίνσκα, στη θέση της υπουργού Αμυνας, ο Ολιβερ Σπασόφσκι ως υπουργός Εσωτερικών και ο Ντράγκαν Τεντόφσκι ως υπουργός Οικονομικών. Στο κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών επιλέχθηκε ένας ανεξάρτητος πολιτικά, αλλά έμπειρος στα διπλωματικά πράγματα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Αντιδράσεις υπάρχουν από την πρώτη στιγμή τόσο για κυβερνητικά στελέχη προερχόμενα από τις τάξεις των αλβανικών κομμάτων όσο και από το SDSM.

Σύμφωνα με το Έθνος, στην κυβέρνηση συμμετέχουν πρώην μέλη του UCK. Πρόκειται για τον πρώην διοικητή της ταξιαρχίας Ταλάτ Τζαφέρι, ως προέδρου της Βουλής, τον Χαζμπί Λίκα, πρώην διοικητή της 112ης ταξιαρχίας του NLA (UCK), στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Σαντουλάχ Ντουράκου, είχε επίσης κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου του 2001 στο Κουμάνοβο, αλλά αμνηστεύτηκε αργότερα.

O Χαζμπί Λίκα, πρώην διοικητής της 112ης ταξιαρχίας του UCK – Φωτογραφία Έθνος

ethnos.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα