Οι Τέσσερις Απαιτήσεις της Τουρκίας για Λύση του Κυπριακού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Φοίβου Κλόκκαρη* 

Ο υπουργός εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας Τσαβούσογλου σε άρθρο του στην εφημερίδα «WashingtonPost» των ΗΠΑ, πρόβαλε τις τέσσερις βασικές απαιτήσεις της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού ήτοι:

  1. Πολιτική ισότητα των δύο constituent states που θα διαμοιράζονται ισότιμα την εξουσία σε ένα διζωνικό συνεταιρισμό.
  2. Η λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε.
  3. Διασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους.
  4. Συνέχιση του συστήματος ασφάλειας και Εγγυήσεων/Συμμαχίας 1960.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά, ότι το ενδιαφέρον της για την Κύπρο δεν είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων (ΤΚ), αλλά των δικών της. Να τεθεί ολόκληρο το νησί υπό τον στρατηγικό έλεγχο της Τουρκίας στα πλαίσια της επεκτατικής πολιτικής της, που υιοθετήθηκε από την δεκαετία του 1950 (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ). Η ΤΚ μειονότητα χρησιμοποιείται ως στρατηγικός μοχλός εξυπηρέτησης αυτής της στοχοθεσίας.

Συγκεκριμένα με τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), η Τουρκία επιδιώκει τον πολιτικό, στρατιωτικό, δημογραφικό, οικονομικό και ενεργειακό έλεγχο της Κύπρου. Οι επιδιώξεις της, περιλαμβάνονται στις θέσεις που καταθέτει ο ΤΚ ηγέτης Ακιντζί, ο επικεφαλής της «ΤΔΒΚ», της υποτελούς διοίκησης που έχει εγκαστήσει βίαια η Τουρκία στην Κύπρο μετά την εισβολή του 1974. Οι τέσσερις απαιτήσεις, που πρόβαλε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, αποτελούν τους βασικούς άξονες των Τουρκικών θέσεων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι Τουρκικές επιδιώξεις και συγκεκριμένα:

  • Ο πολιτικός έλεγχος της Κύπρου. Επιτυγχάνεται με την απόκτηση της πολιτικής ισότητας και του ισότιμου διαμοιρασμού της εξουσίας από τα δύο constituent states του διζωνικού συνεταιρισμού, που θα αντικαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ). Ήδη στις συγκλίσεις των συνομιλιών και στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης/εξουσιών, συμφωνήθηκε η συναπόφαση των δύο constituent states, για όλα τα θέματα της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Η Τουρκία μέσω των ρυθμίσεων στο κεφάλαιο αυτό και μέσω του ΤΚ constituent state(ΤΔΒΚ), που μετατράπηκε σε οιονεί επαρχία της (έποικοι – διμερείς συμφωνίες εξάρτησης από την Τουρκία σε όλους τους τομείς όπως νερό, ενέργεια,μεταφορές, οικονομία,ασφάλεια κ.α.) θα επιβάλλει τις αποφάσεις στο Κυπριακό κράτος και θα ασκεί τον πολιτικό έλεγχο του. Επειδή οι ρυθμίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης/εξουσιών και οι αποκλίσεις που ζητούν οι ΤΚ,  για να υπάρχει πλειοψηφία κατοίκων και περιουσιών στα constituentstates(επιβολή της διζωνικότητας), παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Τουρκία απαιτεί όπως η λύση ΔΔΟ, αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.
  • Ο δημογραφικός, οικονομικός, και ενεργειακός έλεγχος της Κύπρου. Επιτυγχάνεται με την συνέχιση του εποικισμού, την απαίτηση διασφάλισης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους, τον ακρωτηριασμό της ΑΟΖ της Κύπρου, και με την πλήρη εξάρτηση του ΤΚ constituent state από την Τουρκία , μέσω του οποίου, θα ελέγχονται και τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου.
  • Ο στρατιωτικός έλεγχος της Κύπρου. Επιτυγχάνεται με την διατήρηση του συστήματος ασφαλείας του 1960 (επεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας, διατήρηση στρατευμάτων της στο νησί) , τον αφοπλισμό του Κυπριακού κράτους και με διμερείς συμφωνίες Τουρκίας-ψευδοκράτους στα θέματα ασφάλειας(είχαν ενσωματωθεί και στο σχέδιο Αναν).

Οι υποστηρικτές της λύσης ΔΔΟ, έχουν την ψευδαίσθηση ότι η εφαρμογή της, θα τερματίσει την κατοχή και την διχοτόμηση, και θα φέρει  ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Αρνούνται να κατανοήσουν ότι η ΔΔΟ είναι η ιδανική λύση για την εξυπηρέτηση της Τουρκικής στρατηγικής και ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας στο Κυπριακό.

Η Τουρκία δεν έχει ως τελικό στόχο την πλήρη διχοτόμηση ή δύο τελείως ανεξάρτητα κράτη ή ενσωμάτωση των κατεχομένων.Αυτές οι επιλογές δυνατόν να αποτελέσουν ενδιάμεσους στόχους. Δέν θέλει να έχει έναντι των νοτίων ακτών της ένα  ανεξάρτητο κράτος, με τους Ελληνες να έχουν επιλογές στα θέματα ασφάλειας . Τελικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου   και η λύση που εξυπηρετεί και ολοκληρώνει την στοχοθεσία της είναι η ΔΔΟ τύπου σχεδίου Ανάν. Όχι μόνο νομιμοποιεί τη διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά επεκτείνει τη κυριαρχία της Τουρκίας και στις ελεύθερες περιοχές με πρόσβαση και στις αποφάσεις της ΕΕ. Διαλύεται η ΚΔ και αντικαθίσταται από καθεστώς υποτελές στην Τουρκία.

Η έλλειψη κατανόησης από την κυβέρνηση μας, της Τουρκικής  στρατηγικής για την Κύπρο και η υποβάθμιση του κινδύνου  απο την Τουρκική κατοχή, φαίνεται ότι είναι τόσο μεγάλη, που :

  • Ο Πρόεδρος της ΚΔ στη διάσκεψη της Γενεύης την 13 Ιανουαρίου 2017, υποστήριξε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Κύπρου μετά την λύση, να προχωρήσει σε  συμμαχία  με την Τουρκία (–forging an alliance with Turkey with whom we share common concerns and challenges–)Το πλήρες κείμενο της  ομιλίας του, περιλαμβάνεται, στήν ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου  και Πληροφοριών της ΚΔ, που εκδόθηκε την14:50 ώραν της 13 .1. 2017
  • .O υπουργός εξωτερικών της ΚΔ, σε συνέντευξη του στην Τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ την 25 Απριλίου 2017, δεν απέκλεισε, την μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου στην    ΕΕ μέσω Τουρκίας μετά την λύση.
  • Η στρατιωτική αμυντική ικανότητα της  ΚΔ, υποβαθμίσθηκε σε επικίνδυνο βαθμό . Εισβολή, κατοχή, εποικισμός, εθνοκάθαρση, ψευδοκράτος, μη αναγνώριση ΚΔ, , ενέργειες προσάρτησης κατεχομένων, επιδρομή στη ΑΟΖ της Κύπρου και διεκδίκηση μεγάλου τμήματος της, συνθέτουν μιά εφιαλτική εικόνα της επεκτατικότητας της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου  . Τι άλλο έμεινε να πράξει η χώρα αυτή σε βαρος της ΚΔ, για να διαλύσει τον κόσμο των ψευδαισθήσεων της κυβέρνησης μας,  που φθάνει μέχρι του σημείου να πιστεύει , ότι Κύπρος και Τουρκία μοιράζονται   ‘κοινές ανησυχίες και προκλήσεις”; Μιά συμμαχία της αφοπλισμένης Κύπρου με την  πάνοπλη Τουρκία μετα την λύση, θα έχει ώς συνέπεια, την μεθόδευση της εσαεί παραμονής Τουρκικών δυνάμεων στο νησί, σε βάρος της ασφάλειας, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας και τών γειτονικών χωρών.

infognomon

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα