Κινδυνεύουν τα σύνορα της Τουρκίας;

13/5/17 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 438 εμφανίσεις

Άρθρο του Ιμπραχίμ Καραγκιούλ (Ibrahim Karagül) στην εφ. Yeni Safak

Τα νότια σύνορα της Τουρκίας φθείρονται μέσω του ΝΑΤΟ, μέσω των στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ στη Συρία. Η προσπάθεια, το θεμέλιο της οποίας καθορίστηκε μέσα από την συνεργασία μεταξύ του FETÖ (Ομοσπονδία Φετουλαχιστικής Τρομοκρατίας) και των στρατιωτών των ΗΠΑ, προκειμένου να αποδυναμώσει τα σύνορα, συνεχίζεται με την αλλαγή μορφής.

 Το σχέδιο του χάρτη, το οποίο είχε προηγουμένως ενεργοποιηθεί κρυφά μέσω του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), για να ενταχθεί στις συριακές και τουρκικές πλευρές, εφαρμόζεται τώρα ανοιχτά μέσω των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του συριακού παρακλαδιού του PKK, του Δημοκρατικού Κόμματος (PYD). Αυτή τη φορά ετοιμάζονται, σκεπτόμενοι: «Θα φροντίσουμε τη συριακή πλευρά, τότε θα ανοίξουμε το μέτωπο της Τουρκίας».

Το διμερές σχέδιο προσχώρησης στις δύο πλευρές μέσω της τρομοκρατίας αποφεύχθηκε με εξαιρετικά σκληρή παρέμβαση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015. Αυτή τη φορά, το σχέδιο δεν είναι συγκεκαλυμμένο, αλλά είναι ένα ανοικτό στρατιωτικό σχέδιο που υπερβαίνει ακόμη και το ΡΚΚ.

Όλα μας τα σύνορα θα είναι αμφισβητούμενα
Τότε η Τουρκία χρειάζεται και ένα νέο σχέδιο. Χρειάζεται μια ακατέργαστη, καταστρεπτική του παιγνίου παρέμβαση, απρόσμενη από όλες τις χώρες, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το επόμενο βήμα, για να ακολουθήσουμε αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι να γίνουν αμφισβητούμενα όλα τα σύνορα της Συρίας.

Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όταν έρθει η ώρα αυτή, η περιφερειακή και διεθνής κοινή γνώμη θα καλλιεργηθεί με ένα τετελεσμένο γεγονός ή εξαιρετικά «νόμιμο» λόγο. Η Τουρκία πρόκειται να εξαναγκαστεί σε ορισμένα πράγματα μέσω κρατών και συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ. Τότε δεν θέλω καν να σκεφτώ τους συνεργάτες τους στο εσωτερικό.

«Το μέτωπο της Τουρκίας»
Το σχέδιο, από εκείνους που εξόπλισαν πλήρως το PKK/PYD, είναι, μετά την ολοκλήρωση της πλευράς της Συρίας, να κατευθυνθούν οι επιθέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας –και πρόκειται να το κάνουν αυτό. Τότε πρόκειται να ανοίξουν το «μέτωπο της Τουρκίας» που προσπάθησαν να ανοίξουν στις 15 Ιουλίου 2016. Θα το δοκιμάσουν.

Το ΝΑΤΟ δεν έλαβε ποτέ υπόψη τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Η Τουρκία είναι απλώς ένα μέτωπο της συμμαχίας, μια ένοπλη δύναμη που θα χρησιμοποιήσει ενάντια στους εχθρούς της.

Εάν υπάρχει απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τότε η Τουρκία είναι πολύτιμη. Τι γίνεται με τις απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία; Για παράδειγμα, τι γίνεται με την τρομοκρατία που έχει καταστρέψει τη χώρα μας για 40 χρόνια; Αυτό είναι που ήδη αναπτύσσουν. Και μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος της Συρίας, δήλωσε ανοιχτά το PKK ως εταίρο του. Σε ποιον; Φυσικά ενάντια στην Τουρκία, για τον πλήρη διαχωρισμό της περιοχής, για το νέο χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Θα προστατεύσουμε μόνοι μας τα σύνορά μας
Το ίδιο το ΝΑΤΟ, αντί να μας στηρίζει, προσπαθεί να πάρει το νότο της Τουρκίας ως όμηρο. Εφαρμόζει έναν χάρτη που περιλαμβάνει και τα σύνορά μας. Με άλλα λόγια, προετοιμάζει την υποδομή του κύματος που θα χτυπήσει την Τουρκία μετά τον πόλεμο της Συρίας. Η απειλή προέρχεται πάντα από τους συμμάχους μας. Πάρτε οποιοδήποτε πρόβλημα για παράδειγμα σήμερα και θα βρείτε τους συμμάχους μας πίσω από αυτό.

Τα σύνορά μας δεν είναι σύνορα του ΝΑΤΟ και δεν μπορούν να είναι ·δεν πρέπει να είναι. Η αντίληψη των συνόρων του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταστήσει ασαφείς τις οριακές γραμμές. Αυτά τα σύνορα σίγουρα δεν θα μπορούσαν να θυσιάσουν τις σχέσεις της συμμαχίας, ειδικά αφού αποκαλύφθηκε το σχέδιο διαδρόμου της βόρειας Συρίας. Η άμυνά της θα είναι αποκλειστικά η άμυνα της Τουρκίας. Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να μεταφερθεί.

Η κηδεμονία του ΝΑΤΟ σημαίνει τώρα «παρέμβαση»
Αυτή η χώρα πρέπει τώρα να σκεφτεί πολύ καλά τι σημαίνει το καθεστώς του ΝΑΤΟ. Η εποχή του Ψυχρού Πολέμου είναι από καιρό ξεπερασμένη. Η «προστατευτική» Τουρκία του ΝΑΤΟ ήταν τότε πράξη για την τελειοποίηση της χώρας μέσω των πραξικοπημάτων. Όσο για σήμερα, η ίδια αποστολή σημαίνει «παρέμβαση» στην Τουρκία. Αυτό ήταν το νόημα των κατηγοριών, όπως «το ΝΑΤΟ μπορεί να παρεμβαίνει στην Τουρκία, πρέπει να παρεμβαίνει στην Τουρκία» από τους κύκλους της FETÖ πριν από τις 15 Ιουλίου.

Τι προσπαθώ να πω; Συνέχεια στο

Pontos News

 

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  20/4/18 | (4 σχόλια)
  Λίλα Σταμπούλογλου19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018, 07:31 protagon.gr Η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα μαζί με τον σύντροφό της Αλέξη Τσίπρα στο δείπνο για τον Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο. Είχε ήδη αποφασιστεί ότι θα ενταχθεί στο διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ |INTIMENEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Αν η σύντροφος ...

Ροή ειδήσεων

  24/4/18 | (0 σχόλια)
  "Εδώ μαθαίνω την ζωντανή ιστορία. Λίγα άκουσα από την 93χρονη γιαγιά μου να μου λέει για τον Πόντο, οι άλλοι σαν να μη θυμούνται τίποτα και εμείς, από πού θα μάθουμε, δεν έχουμε στο Γυμνάσιο μάθημα ιστορίας του Πόντου", ...

  24/4/18 | (0 σχόλια)
  Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο επί σειρά ετών διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς. Ο Άγγελος Δεληβορριάς είχε γεννηθεί το 1937. Σπούδασε αρχαιολογία-ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg. Το 1965 ...

  24/4/18 | (0 σχόλια)
  οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νέοι μαθαίνουν» Το Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΑΜΦΙΘ), υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της ΣΘΕ με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης που συνέβη την ...

  24/4/18 | (0 σχόλια)
  ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ O επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν Αισιόδοξος ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει λύση αναφορικά με τη διένεξη Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο Γιοχάνες Χαν. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών ...
Καιρός