«Ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά, Εμπρός»;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu

Με αυτό το ευφυές πρόταγμα ο Emmanuel Macron κατόρθωσε να κερδίσει με 66,1% και στον 2ο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών δικαιώνοντας τους δημοσκόπους που του έδιναν  διεισδυτικότητα ακόμα και στο εκλογικό σώμα της Le Pin, πέραν εκείνου του François Fillon, του Mélénchon και του Hamon!

Όμως το 61% των ψηφισάντων από τα άλλα κόμματα τον εν λόγω Πρόεδρο δήλωσε χθες, κατά την έξοδό του από την κάλπη, ότι δεν θα ήθελε να αποκτήσει και άνετη πλειοψηφία ο Emmanuel Macron στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου. Τουτέστιν σε ψηφίσαμε στο 2ο γύρο για να αποκλειστεί η Le Pin από την Προεδρία, όμως ως εκεί. Τώρα θέλουμε την «Συγκατοίκηση» με Πρωθυπουργό δικό μας. Το υπόλοιπο 39% των ερωτηθέντων δεν φάνηκε να εναντιώνεται στη στήριξη των υποψηφίων βουλευτών του Macron, πηγαίνοντας πιθανόν μέχρι τέρμα την βούλησή του για αλλαγή σελίδας της Γαλλίας. Θα μπορέσει να αθροίσει αυτό το δυνητικό 39% στο δικό του ποσοστό 23% που έλαβε στον 1ο γύρο, με βάση το πρόγραμμά του και τους υποψηφίους του βουλευτές ; Πώς θα μεταπείσει μερίδα των 4.000.000 που ψήφισαν λευκό και άκυρο και αυτών που τον καταψήφισαν και στους δυο γύρους.

Θα είναι μάλλον πολύ δύσκολο. Αφού οι χαμένοι της Προεδρικής μάχης θα επιδιώξουν να πάρουν την revanche τους, αφήνοντας στην άκρη επί του παρόντος τις εσωτερικές τους έριδες εξ αιτίας της ήττας τους. Ο χαρισματικός Macron, ως εκλεγείς Πρόεδρος θα παραιτηθεί άμεσα της αρχηγίας του Κινήματός του, θα αναλάβει τα καθήκοντά του από τις 14 Μαΐου, διορίζοντας προσωρινό Πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Άρα δεν θα είναι ο Επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των βουλευτικών εκλογών, με πάρα πολλούς υποψηφίους του (εκ των συνολικά 567) αγνώστους στο εκλογικό σώμα. Ούτε μπορεί να κάνει το λάθος να χρησιμοποιήσει τους γνωστούς νυν βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος (οι οποίοι θα πρέπει να παραιτηθούν από το κόμμα τους) του οποίου το μέλλον είναι άδηλο. Θα διασπαστεί σε εκσυγχρονιστές και παλαιο-σοσιαλιστές ; Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει, αν και σε μικρότερο βαθμό, και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Πώς θα αντιμετωπίσει το 42% που έλαβαν αθροιστικά οι αριστερό δεξιοί Λαϊκιστές της Le Pin και Mélénchon στον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών, υποσχόμενοι τα πάντα όλα στους εκνευρισμένους Γάλλους που θεωρούν εαυτούς αποκλεισμένους από τα οφέλη της Παγκοσμιοποίησης και της συμμετοχής της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ;

 

Θα δράσει καταλυτικά και στις βουλευτικές το πρόταγμα «ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά, Εμπρός», εξασφαλίζοντας στον Emmanuel Macron άνετη και βιώσιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ; ‘Η θα αποδειχθεί μόνο δυο χρήσεων ; Πάρα πολλοί Γάλλοι επιθυμούν την διακομματική συνεννόηση κατά το γερμανικό πρότυπο, κι όχι τις ξεπερασμένες στείρες αντιπαραθέσεις. Είναι όμως τόσο πολλοί αυτοί για να του δώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή θα τον υποχρεώσουν στην «Συγκατοίκηση» η οποία θα μπορούσε να είναι συναινετική ή συγκρουσιακή ;  

 

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα ερωτήματα που τίθενται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Τις επόμενες 5 βδομάδες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές αρκετά θα απαντηθούν.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα