Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια – Εισβολή οπαδών του Γκρούεφσκι στη Βουλή (φωτο, βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  • Στιγμιότυπα από τα έκτροπα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων (φωτ.: EPA / Maja Zlatecska)
  • Ντυμένος με πολιτικά αστυνομικός τείνει το όπλο του εναντίον των διαδηλωτών (φωτ.: EPA / Maja Zlatecska)
  • Στιγμιότυπα από τα έκτροπα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων (φωτ.: EPA / Maja Zlatecska)

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν την Πέμπτη στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν τέσσερις βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα.

Είναι η πρώτη φορά από το 1991, οπότε η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, που εκλέγεται πρόεδρος του κοινοβουλίου εκπρόσωπος της αλβανικής μειονότητας.

Η νομιμότητα της εκλογής του αμφισβητείται, αφού δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες και ο επικεφαλής του  Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ δεν έχει πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας. Οι οπαδοί του Γκρουέφσκι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή με στόχο να μπλοκάρουν την εκλογή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύσθηκε ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια.

pontos-news.gr

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια -Εισβολή οπαδών του Γκρούεφσκι στη Βουλή

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAJA ZLATECSKA
Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAJA ZLATECSKA

Εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια.

Οι εθνικιστές του VMRO καλούν τους ομοϊδάτες τους από όλη τη χώρα να ταξιδέψουν στα Σκόπια, την πρωτεύουσα, προκειμένου να «σταματήσουν» όπως λένε την αντιπολίτευση.

 Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί έξω από το Κοινοβούλιο και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν.
 Βουλευτές πηδούν αλλόφρονες για να σώσουν τη ζωή τους

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Φωτογραφίες: EPA/MAJA ZLATECSKA

Φωτογραφίες: AP

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια -Εισβολή οπαδών του Γκρούεφσκι στη Βουλή | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/334001/ekrythmi-i-katastasi-sta-skopia-eisvoli-opadon-toy-gkroyefski-sti-voyli#ixzz4fU5jAihr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα