Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Β΄-Γ΄)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ενσωμάτωση των Αλβανών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη γνωστή μετανάστευση Αλβανών από την περιοχή της Αλβανίας και άλλες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας,  που κατοικούνταν από Αλβανούς, προς την Ανατολία είναι γνωστή από τον 15ο αιώνα σημειώνει η  τουρκική πηγή  «tungjatjeta.blogcu.com».

Η μετακίνηση αυτή των Αλβανών οφείλεται κυρίως στη αποδοχή της νέας θρησκείας του Ισλάμ και στην ένταξη τους στον οθωμανικό στρατό, όπου μετέβησαν μαζί με τις οικογένειές τους για εκπαίδευση.

Πριν από την κατάληψη της Χερσονήσου του Αίμου,  από τους Οθωμανούς, οι Αλβανοί ήταν ενταγμένοι, ως μισθοφόροι στο Βυζαντινό Στρατό, όπως σημειώνεται, αλλά η συμμετοχή τους στον Οθωμανικό κατόπιν παρουσιάζεται ως μεγάλη, ίσως γιατί έχει καταγραφεί σε οθωμανικές στρατιωτικές πηγές.

«Οι Αλβανοί βρέθηκαν με πολλά καθήκοντα και κυρίως φύλασσαν το παλάτι του Σουλτάνου Φατίχ, ο οποίος τους έφερε στην Κωνσταντινούπολη και διέμεναν σε μια γειτονιά που έφερε το όνομα «Arnavutkoy», σημειώνει η ανωτέρω πηγή.

Οι Αλβανοί συμμετείχαν, επίσης, στο κίνημα των Νεοτούρκων ως ιδεολόγοι, όπως ο διανοούμενος Ιμπραήμ Τέμο, αλλά και ο τουρκικός εθνικός ύμνος γράφηκε από τον Αλβανό Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι.

Οι Αλβανοί συμμετείχαν σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ακόμη και ο τελευταίος κυβερνήτης  της Θεσσαλονίκης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ο Ταχσίν Πασάς, ήταν αλβανικής καταγωγής.

Σε απογραφή που είχε γίνει στην Τουρκία το 1965 καταγράφηκαν 535,520 Αλβανοί. Αυτοί κυρίως ζούσαν στις δυτικές επαρχίες και στο μέσο της Ανατολίας («tungjatjeta.blogcu.com»).

Μετά από τη γενική εικόνα στο ιστορικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση σε διπλωματικό επίπεδο, μια σχέση που απεικονίζεται σαφώς με επισκέψεις και συνεντεύξεις των δύο πλευρών.

Η τουρκική βάση στην Αδριατική

Η πρώτη στρατιωτική βάση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δημιουργήθηκε στην Αυλώνα της Αλβανίας το έτος 1997.

Ήταν η πρώτη στρατιωτική βάση ξένης χώρας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η εγκατάσταση των Τούρκων στο Πασαλιμάνι της Αυλώνας έγινε ακριβώς μετά τον εμφύλιο πόλεμο του ’97 και μέχρι σήμερα συνεχίζεται αδιάκοπτα η δραστηριότητά της. Καταλαμβάνει έκταση 20 στρεμμάτων και υπάρχει μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό.

Επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού

Το 2005 ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  επισκέφθηκε την Αλβανία και δήλωσε την υποστήριξή του για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας συγχρόνως ότι επιθυμεί στη σύσφιξη των σχέσεων τόσο στην οικονομία όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης, κυρίως με την ίδρυση τουρκικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση των οικονομικών σχέσεων.

Έτσι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην έλευση στη χώρα τουρκικών εταιρειών που θα συμμετείχαν στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της αλβανικής οικονομίας και από αυτήν την άποψη, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας, σύμφωνα με την τουρκική πηγή (tuicakademi.org).

 

 

Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Γ΄)

 

Μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να δημιουργείται ένα φιλοτουρκικό κίνημα στην Αλβανία, κυρίως, με την εγκατάσταση στη χώρα τουρκικών επενδύσεων.

Η Τουρκία προσπαθεί να εισέλθει σε πολλούς τομείς στο αλβανικό κράτος που εκτός από την οικονομία και την εκπαίδευση προσπαθεί να προσελκύσει  και  το στρατό διοργανώνοντας προτάσεις για στρατιωτική εκπαίδευση στην Τουρκία, αλλά και με την πρόταση να ανασυγκροτήσει μια κοινή στρατιωτική βάση στο εσωτερικό της Αλβανίας, στο αεροδρόμιο Kuçovë (sot.com.al).

Πριν από οκτώ χρόνια άρχισαν να δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ των Αλβανών και των Τούρκων με κείμενα που έλεγαν ότι «είναι πολύ δύσκολο, στην πραγματικότητα να καταμετρηθούν οι Αλβανοί στην Τουρκία με μοναδικό κριτήριο την αλβανική γλώσσα».

Σύμφωνα με το «tungjatjeta.blogcu.com» μπορεί κανείς να καταμετρήσει τους Αρμένιους και τους Έλληνες, αλλά δεν μπορεί τους Αλβανούς που έχουν ενσωματωθεί στον τουρκικό πληθυσμό.

Ωστόσο, υπολογίζονται (θεωρητικά) περί το ένα εκατομμύριο, αφού σε πολλές δημόσιες θέσεις, ως «Τούρκοι», οι Αλβανοί υπηρέτησαν τον τουρκικό στρατό.

«Σήμερα, στα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μπορεί κανείς να δει στα ερείπια των αποικιών μας, την παρουσία των Αλβανών, στη Λιβύη, Συρία, Σαουδική Αραβία που διετέλεσαν ως  διπλωμάτες, επιχειρηματίες, αλλά και ανώτεροι  πολιτικοί», θα τονίσει περαιτέρω την «αδελφική σχέση» μεταξύ των Τούρκων και των Αλβανών, η οποία σχέση αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές.

Το 2009, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, όπου επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάργηση των θεωρήσεων μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις, τονίζοντας ότι οι τουρκικές επενδύσεις έχουν πλησιάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, βοηθώντας την ευημερία, την σταθερότητα και την ασφάλεια του αλβανικού λαού.

Ο Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι είχε επιτευχθεί συναίνεση για τη λήψη πολιτικών διαβουλεύσεων σε διεθνή και  διμερή σημαντικά θέματα τονίζοντας ότι με την συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι σταθερές σχέσεις των δύο πλευρών.

Την ίδια χρονιά μετέβη στην Αλβανία, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι, οι οποίοι προήδρευσαν στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών τους.

Οι συνομιλίες κατέληξαν  στη «Συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και στη  σχετική τροποποίηση του μνημονίου συμφωνίας για πολιτικές διαβουλεύσεις».

Ο Γκιουλ επεσήμανε ότι η Τουρκία θεωρεί την Αλβανία ως στρατηγικό εταίρο στην περιοχή και ανέφερε την υποστήριξη που είχε η Αλβανία για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Το 2011 ο πρόεδρος της Αλβανίας Τόπι, επισκέφθηκε  το Μέγαρο Τσανκάγια (στην Άγκυρα), όπου το Γκιουλ δήλωσε ότι «για την Αλβανία είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ό, τι χρειασθεί σε κάθε τομέα, για να την υποστηρίξουμε», επίσης τόνισε ότι η Τουρκία στηρίζει τον προσανατολισμό της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψής του στην Τουρκία, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την υποστήριξη της χώρας του στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντμοντ Παναρίτι, επισκέφθηκε το 2012 την Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσει το συνέδριο“Balkan Savaşlarından Balkan Barışına” -‘ Βαλκανικοί πόλεμοι στην Βαλκανική Ειρήνη».

Συναντήθηκε τότε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Νταβούτογλου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στην Αλβανία για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και επεσήμανε ότι μέσω της ιστορικής διαδικασίας η Αλβανία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και είπε χαρακτηριστικά «εμείς βλέπουμε τις επιτυχίες του αδελφού μας ως δικές  μας επιτυχίες».

Σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία.

Στη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν, επίσης, περιφερειακά θέματα και συζήτησαν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι η Τουρκία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα δώσει κάθε δυνατή υποστήριξη στην Αλβανία.

Την ίδια χρονιά στην Κωνσταντινούπολη στο πανεπιστήμιο της Θράκης (Trakya Üniversitesi) έγινε ένα συνέδριο για τις «τουρκο-αλβανικές σχέσεις» (Türkiye – Arnavutluk İlişkileri), όπου επισημάνθηκε η ιστορική σχέση Αλβανών και Τούρκων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις σχέσεις των δύο πλευρών κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Επισημάνθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος του αλβανικού λαού βρίσκεται στην Τουρκία και ζει αδελφικά με τον τουρκικό λαό.

 

«Παρότι πριν από 100 χρόνια έγινε ο διαχωρισμός των δύο λαών με την ανεξαρτησία της Αλβανίας, πιστεύουμε ότι οι δεσμοί μας είναι ισχυροί», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Εντίθ Χάρτζι, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Συνεχίζεται

The Hellenic Information Team

               

  Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το  © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

 (Σύνταξη κειμένου βάσει τουρκικών και αλβανικών δημοσιευμάτων- στον επίλογο του αφιερώματος θα αναφερθούν όλες οι ηλεκτρονικές πηγές)

http://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα