Ξέρουν τι κάνουν ή χτυπούν στα τυφλά; Κίνδυνοι από την παγκόσμια αδυναμία των ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  • Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» στις ακτές της Βόρειας Κορέας (φωτ.: EPA / Yonhap South Korea)

Σημαντικά κέντρα διαμόρφωσης της αμερικανικής πολιτικής παραδέχονται την αδυναμία των ΗΠΑ να διατηρήσουν το καθεστώς της μοναδικής υπερδύναμης στον κόσμο. Αλλά ο νέος πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, με το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» μπορεί να ακολουθήσει μια τυχοδιωκτική πολιτική χωρίς αντίκρισμα, η οποία δεν αποκλείεται να αποβεί επικίνδυνη για την ανθρωπότητα.

Η πρώτη περίπτωση ήταν το χτύπημα στη Συρία για το οποίο διεθνείς αναλυτές αποδύονται σε έναν αγώνα ερμηνείας του στόχου του.

Έχουν γραφεί πολλές εκδοχές αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποια ή ποιες από αυτές είναι σωστές. Ενδεχομένως και να μην υπήρχε στόχος ή να ήταν απλός: «Είμαστε εδώ». Αρκεί αυτό ή είναι επικίνδυνο; Στη Συρία υπάρχει έδαφος για μια αμερικανορωσική συνεργασία που θα αποτελέσει, ίσως, την ευκαιρία για το «νέο μεγάλο παιχνίδι», την παγκόσμια δηλαδή συγκυριαρχία. Αλλά τι θα γίνει με την Κίνα; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι των διαμορφωτών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Και αναμένονται απαντήσεις.

Για να επανέλθουμε στη Συρία, η ρωσική πλευρά, σε συνεργασία με το Ιράν, αντέδρασε με τελεσίγραφο: «μην το επαναλάβετε». Και το μήνυμα ελήφθη: «Στόχος μας είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους» απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ στη Συρία επιχείρησαν να προκαλέσουν και τη Ρωσία. Αλλά ανοίγουν και άλλο μέτωπο, με το οποίο προκαλούν την Κίνα. Τι επιδιώκουν, αφού στην Ουάσινγκτον αποτελεί κοινό τόπο πως δεν μπορούν, πλέον, να ανταγωνιστούν και τις δύο δυνάμεις;

Προς τη Χερσόνησο της Κορέας πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson», δια παν ενδεχόμενο. Από την κατάρρευση του καθεστώτος μέχρι μια εισβολή.

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ετοιμάζεται να εορτάσει τα 105 χρόνια από τη γέννηση του παππού του και ιδρυτή της κομμουνιστικής δυναστείας της χώρας, και τα 85 χρόνια από τη δημιουργία του βορειοκορεατικού στρατού. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο πήρε εντολή να παραμείνει στην περιοχή σε ετοιμότητα.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τη Βόρεια Κορέα Νο1 απειλή, διότι με τις δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων που κάνει, επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί εφιάλτη για τις ΗΠΑ, διότι στις προσπάθειες που καταβάλει το κομμουνιστικό καθεστώς περιλαμβάνεται και η εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου που θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει πυραύλους μέσου βεληνεκούς κατά τους τελευταίους μήνες, και ο Κιμ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η χώρα του έχει εισέλθει «στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για μια δοκιμή εκτόξευσης ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου» ικανού να χτυπήσει την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Τραμπ έγραψε: «Δεν θα συμβεί!».

Τη διαχείριση της Βόρειας Κορέας έχει αναλάβει η Κίνα με μεσολαβητικές προσπάθειες, αλλά είναι σαφές πως το Πεκίνο εκμεταλλεύεται τη θέση του αυτή προς ίδιον όφελος. Σε μια εικοσάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Γκιο-αν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ του είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ είχε «εις βάθος συζητήσεις για σοβαρά πυρηνικά προβλήματα της Βόρειας Κορέας και πώς θα απαντήσει σ αυτά», σύμφωνα με το γραφείο του ηγέτη της Νότιας Κορέας.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να δράσει μόνος του εάν η Κίνα δεν χαλιναγωγήσει τη Βόρεια Κορέα.

Σε συνδυασμό με την ξαφνική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, κάποιοι αναλυτές εικάζουν πως επόμενος στόχος θα είναι η Βόρεια Κορέα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είπε σε μια επίσκεψή του στη Σεούλ τον περασμένο μήνα ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών επιλογών.

Η αμερικανική κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει αποκλείσει χτύπημα των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας λόγω της πιθανότητας καταστροφικής αντίδρασης κατά της Νότιας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα έχει παρατεταγμένο μαζικό συμβατικό πυροβολικό από τη δική της πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που διαχωρίζει την κορεατική χερσόνησο, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ, μια μητροπολιτική περιοχή 20 εκατομμυρίων ανθρώπων μόλις 30 μίλια νότια της ζώνης.

Μια δήλωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, έλεγε ότι η επίθεση στη Συρία ήταν «απολύτως ασυγχώρητη, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια απροκάλυπτη πράξη επιθετικότητας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους».

Η Βόρεια Κορέα δεν θα πρέπει να «τρομάζει» από το χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε από το κρατικό κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα χτυπήματα έδειξαν γιατί η Βόρεια Κορέα χρειάζεται πυρηνικά όπλα, ανέφερε η δήλωση.

«Εμείς θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την ικανότητά μας για αυτοάμυνα να αντιμετωπίσουμε τις όλο και πιο ριψοκίνδυνες κινήσεις των ΗΠΑ για έναν πόλεμο και να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας με τη δική μας δύναμη» κατέληγε η δήλωση.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που οι διαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προβληματίζονται για το αν μπορούν να συνεχίσουν να ηγούνται του κόσμου, ή αν θα πρέπει να συνεργαστούν για την παγκόσμια ηγεμονία με τη Ρωσία ή την Κίνα. Η επιλογή της μιας ή της άλλης δύναμης για συνεργασία έχει θετικά και αρνητικά σημεία για τις ΗΠΑ.

Θα εξετάσουμε τους προβληματισμούς αυτούς, που είναι πολύ ενδιαφέροντες και αποκαλυπτικοί, στο επόμενο σημείωμα.

pontos-news.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα