Δύσκολα τα πράγματα με το ΔΝΤ

20/3/17 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 317 εμφανίσεις
Υπάρχει μια παροιμία που λέει «πρόσεχε γι’ αυτό που εύχεσαι. Μπορεί να γίνει».

Να λοιπόν που φαίνεται ότι η ευχή του Τσίπρα να απαλλαχτεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να πραγματοποιηθεί και μάλιστα με μεγαλύτερο κόστος από ό,τι φαντάζεται για τον ίδιο και τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ έχει διορίσει στη θέση του υπεύθυνου του υπουργείου Οικονομικών για τους διεθνείς οργανισμούς τον κ. Ανταμ Λέρικ, ένα σκληρό επικριτή τους. (Αναμένεται η έγκρισή του από το Κογκρέσο).

Ο κ. Λέρικ, γράφει η χθεσινή «ΝΥΤ», είναι γνωστός «για τη θρησκευτική του αντίθεση σε δάνεια διάσωσης -μνημόνια- σε τράπεζες, χώρες και επενδυτές».

Ο καθηγητής Μέτζερ, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στην κυβέρνηση του Ρίγκαν, είχε «ανακαλύψει» τον Λέρικ και το πιστεύω του είναι «ότι χώρες και επενδυτές πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη τους…Το δημοφιλές ενάντια στα μνημόνια σλόγκαν που κυκλοφορεί «Καπιταλισμός χωρίς αποτυχίες είναι μια θρησκεία χωρίς αμαρτία» έχει αποδοθεί σε εκείνον.

«Με το να δίνεις χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα που ποτέ δεν υλοποιούν μεταρρυθμίσεις διευκολύνεις τη διαφθορά», δήλωσε ο καθηγητής Μέτζερ πρόσφατα.

Ο Λέρικ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο για το «κούρεμα» των ομολόγων της Αργεντινής και της Ελλάδας, καθώς επίσης ήταν υπέρμαχος του «κουρέματος» των καταθέσεων στην Κύπρο.

Ο αέρας της αλλαγής λοιπόν που φυσά στην Ουάσιγκτον μεταφέρεται και στους διεθνείς οργανισμούς, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Σ’ αυτά προστίθεται και η αντίθεση μελών του Κογκρέσου όπως ο βουλευτές του Μίσιγκαν Μπιλ Χουιζένγκα που ο «Εθνικός Κήρυκας» αποκάλυψε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.

Τι σημαίνουν αυτά;

Αυτά ισοδυναμούν με «αλλαγή του παιχνιδιού» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Σημαίνει ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ ξανά σε δάνειο στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να έχει εφαρμόσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες, καθώς επίσης και να δεχτεί η Γερμανία να «κουρέψει» το χρέος της, πράγμα δύσκολο εν όψει των επερχόμενων εκλογών εκεί.

Επομένως σημαίνει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και τη μεταφορά του προγράμματος διασώσεως της οικονομίας της εξ ολοκλήρου στα χέρια της Γερμανίας.

Τι θα αποφασίσει αυτή;

Αρα εγείρεται πια απειλητικό το ερώτημα: Υπό τις συνθήκες αυτές θα έχει το κράτος χρήματα να πληρώσει τις δόσεις του τον Ιούλιο;

Υπό κανονικές συνθήκες θα πίστευε κανείς ότι μια κυβέρνηση θα αξιολογούσε τις νέες συνθήκες -δες και σχόλιο του Σαββατοκύριακου- και θα προσαρμοζόταν ως προς τις αλλαγές που δρομολογούνται.

Δυστυχώς όμως, αυτή δεν είναι μια ομαλή κυβέρνηση και επομένως το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει κανείς είναι εκλογές…

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  20/4/18 | (4 σχόλια)
  Λίλα Σταμπούλογλου19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018, 07:31 protagon.gr Η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα μαζί με τον σύντροφό της Αλέξη Τσίπρα στο δείπνο για τον Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο. Είχε ήδη αποφασιστεί ότι θα ενταχθεί στο διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ |INTIMENEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Αν η σύντροφος ...

Ροή ειδήσεων

  24/4/18 | (0 σχόλια)
  "Εδώ μαθαίνω την ζωντανή ιστορία. Λίγα άκουσα από την 93χρονη γιαγιά μου να μου λέει για τον Πόντο, οι άλλοι σαν να μη θυμούνται τίποτα και εμείς, από πού θα μάθουμε, δεν έχουμε στο Γυμνάσιο μάθημα ιστορίας του Πόντου", ...

  24/4/18 | (0 σχόλια)
  Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο επί σειρά ετών διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς. Ο Άγγελος Δεληβορριάς είχε γεννηθεί το 1937. Σπούδασε αρχαιολογία-ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg. Το 1965 ...

  24/4/18 | (0 σχόλια)
  οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νέοι μαθαίνουν» Το Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΑΜΦΙΘ), υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της ΣΘΕ με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης που συνέβη την ...

  24/4/18 | (0 σχόλια)
  ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ O επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν Αισιόδοξος ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει λύση αναφορικά με τη διένεξη Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο Γιοχάνες Χαν. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών ...
Καιρός