Δύσκολα τα πράγματα με το ΔΝΤ

20/3/17 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 337 εμφανίσεις
Υπάρχει μια παροιμία που λέει «πρόσεχε γι’ αυτό που εύχεσαι. Μπορεί να γίνει».

Να λοιπόν που φαίνεται ότι η ευχή του Τσίπρα να απαλλαχτεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να πραγματοποιηθεί και μάλιστα με μεγαλύτερο κόστος από ό,τι φαντάζεται για τον ίδιο και τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ έχει διορίσει στη θέση του υπεύθυνου του υπουργείου Οικονομικών για τους διεθνείς οργανισμούς τον κ. Ανταμ Λέρικ, ένα σκληρό επικριτή τους. (Αναμένεται η έγκρισή του από το Κογκρέσο).

Ο κ. Λέρικ, γράφει η χθεσινή «ΝΥΤ», είναι γνωστός «για τη θρησκευτική του αντίθεση σε δάνεια διάσωσης -μνημόνια- σε τράπεζες, χώρες και επενδυτές».

Ο καθηγητής Μέτζερ, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στην κυβέρνηση του Ρίγκαν, είχε «ανακαλύψει» τον Λέρικ και το πιστεύω του είναι «ότι χώρες και επενδυτές πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη τους…Το δημοφιλές ενάντια στα μνημόνια σλόγκαν που κυκλοφορεί «Καπιταλισμός χωρίς αποτυχίες είναι μια θρησκεία χωρίς αμαρτία» έχει αποδοθεί σε εκείνον.

«Με το να δίνεις χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα που ποτέ δεν υλοποιούν μεταρρυθμίσεις διευκολύνεις τη διαφθορά», δήλωσε ο καθηγητής Μέτζερ πρόσφατα.

Ο Λέρικ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο για το «κούρεμα» των ομολόγων της Αργεντινής και της Ελλάδας, καθώς επίσης ήταν υπέρμαχος του «κουρέματος» των καταθέσεων στην Κύπρο.

Ο αέρας της αλλαγής λοιπόν που φυσά στην Ουάσιγκτον μεταφέρεται και στους διεθνείς οργανισμούς, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Σ’ αυτά προστίθεται και η αντίθεση μελών του Κογκρέσου όπως ο βουλευτές του Μίσιγκαν Μπιλ Χουιζένγκα που ο «Εθνικός Κήρυκας» αποκάλυψε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.

Τι σημαίνουν αυτά;

Αυτά ισοδυναμούν με «αλλαγή του παιχνιδιού» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Σημαίνει ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ ξανά σε δάνειο στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να έχει εφαρμόσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες, καθώς επίσης και να δεχτεί η Γερμανία να «κουρέψει» το χρέος της, πράγμα δύσκολο εν όψει των επερχόμενων εκλογών εκεί.

Επομένως σημαίνει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και τη μεταφορά του προγράμματος διασώσεως της οικονομίας της εξ ολοκλήρου στα χέρια της Γερμανίας.

Τι θα αποφασίσει αυτή;

Αρα εγείρεται πια απειλητικό το ερώτημα: Υπό τις συνθήκες αυτές θα έχει το κράτος χρήματα να πληρώσει τις δόσεις του τον Ιούλιο;

Υπό κανονικές συνθήκες θα πίστευε κανείς ότι μια κυβέρνηση θα αξιολογούσε τις νέες συνθήκες -δες και σχόλιο του Σαββατοκύριακου- και θα προσαρμοζόταν ως προς τις αλλαγές που δρομολογούνται.

Δυστυχώς όμως, αυτή δεν είναι μια ομαλή κυβέρνηση και επομένως το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει κανείς είναι εκλογές…

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  18/6/18 | (0 σχόλια)
  prespesssss
  ΠΡΕΣΠΕΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας και  ο Ζόραν Ζαεφ, κοιμήθηκαν με τα φαντάσματα της ιστορίας. Στον ύπνο τους, ήρθαν ο Παύλος Μελάς, Γερμανός Καραβαγγέλης, Καπεταν Κώττας, Μάρκος Βαφειάδης, Νίκος  Ζαχαριάδης, Βαγκελ Γκοτσεφ, Τέμπο, Νταμε Γκρουε, ...

  18/6/18 | (0 σχόλια)
  Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός Οι Ψαράδες είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός του νομού Φλώρινας που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας, ...

  18/6/18 | (0 σχόλια)
  Οι Πρέσπες, το «Τρίγωνο των Πρεσπών», η «Ελεύθερη Ελλάδα», ήταν το κέντρο της Κομμουνιστικής Ανταρσίας του 1946-49 με τη βοήθεια των Σλάβων της Γιουγκοσλαβίας και της Κομιντέρν. Εκεί ελήφθησαν οι χειρότερες, οι πιό προδοτικές αποφάσεις του ΚΚΕ και ...

  18/6/18 | (0 σχόλια)
  Η μάχη μαστίζει σε όλα τα μέτωπα στην Υεμένη. Το ΝΑΤΟ, το οποίο κρυβόταν πίσω από τους Σαουδάραβες και τα Εμιράτα ως αιχμή του δόρατος για να βάλουν χέρια σε αυτή τη στρατηγική χώρα από κάθε άποψη, αναγκάστηκε να ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας