M. Καραγιλάν, στρατιωτικός ηγέτης του PKK: τι, ακριβώς, συμβαίνει στη Συρία.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Τουρκία δεν θα πετύχει τους στόχους της.

Μια πολλή ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο κούρδος στρατιωτικός ηγέτης Μουράτ Καραγιλάν στο κουρδικό πρακτορείο ANF με την οποία αποσαφηνίζει τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Και άλλη φορά ο Καραγιλάν με συνέντευξή του ξεκαθάρισε συγκεχυμένες πληροφορίες από το συριακό μέτωπο.

Με τη συνέντευξή του αυτή ο Μουράτ Καραγιλάν περιγράφει τι, ακριβώς, συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Συρία:

-Εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντική η ένωση των περιοχών που κατέχουν οι Κούρδοι με τις περιοχές που κατέχουν οι συριακές δυνάμεις του Άσσαντ. Ο Καραγιλάν μιλά ότι η επιδίωξη των Κούρδων είναι η εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδίας στη Βόρειο Συρία που η εδαφική της έκταση θα ξεπερνά την έκταση των κουρδικών καντονίων.

-Θεωρεί πως η κατάληψη της alBab από τις τουρκικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» έγινε κατόπιν συμφωνίας. Μιλά για συμφωνίες που κατά καιρούς έκανε η Τουρκία με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ισλαμικό Κράτος τις οποίες δεν τήρησε.

-Εκτιμά, πως η Τουρκία θέλει να παραμείνει μόνιμα στην alBab και επειδή, συμφώνησε με τη Ρωσία την παράδοση της πόλης στο συριακή κυβέρνηση, κλίνει τώρα προς τις ΗΠΑ ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να μην τηρήσει τη συμφωνία και να παραμείνει στην alBab.

-Πιστεύει πως η Τουρκία μόνη της δεν μπορεί να επιτεθεί ούτε στην Μανπίτζ (Ιεράπολη) ούτε πολύ περισσότερο στη Ράκα. Επιδιώκει την παροχή άδειας από τις ΗΠΑ αλλά και τη συνεργασία τους για την κατάληψη της οιονεί  πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.

-Η Τουρκία πραγματοποιεί μια διεθνή προσπάθεια για να κερδίσει τις εντυώσεις της διεθνούς κοινής γνώμης κατά των Κούρδων.

-Τέλος. Εκτιμά, πως στο σημείο που έφθασαν τα πράγματα, ο κουρδικός αγώνας θα δικαιωθεί.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στρέφοντας την προσοχή στη συμφωνία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το ISIS για την επέμβαση στην περιοχή Shehba, ο Καραγιλάν υποστήριξε ότι το τουρκικό κράτος δεν θα επιτεθεί στην Μανπίτζ χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Παρατήρησε, επίσης,  ότι ο Ερντογάν μπλοφάρει στη Βόρεια Συρία εξαιτίας της εχθρότητάς του προς τους Κούρδους,  αλλά θα αποτύχει.

Υπογράμμισε ότι ο ISIS εγκατέλειψε την alBab και την άφησε στον τουρκικό στρατό ύστερα από συμφωνία και ότι αυτό δεν αποτελεί επιτυχία.

Ερ: Επίσημοι του AKP υποστηρίζουν σε καθημερινή βάση ότι έχουν καταλάβει την alBab αλλά συνεχείς αναφορές για θύματα έρχονται από την περιοχή. Τι ακριβώς συμβαίνει στην alBab;

Ο τουρκικός στρατός απέτυχε στην alBab. Έκαναν μια προσπάθεια για 7 μήνες και τώρα υποστηρίζουν ότι πήραν την πόλη.  Οι τουρκικές δυνάμεις δεν πήραν ακόμη όλη την πόλη αλλά μπορούν να το κάνουν σύντομα.

 ΕΡ: Γιατί;

Διότι υπάρχει μια συμφωνία;

.ΕΡ: Τι είδους συμφωνία;

Μια ομάδα του τουρκικού στρατού μαζί με κάποιες δυνάμεις του ονομαζόμενου FSA ( Ελεύθερος Συριακός Στρατός που υποστηρίζεται από την Τουρκία και άλλες χώρες) εισήλθαν στην alBab μετά από 7 μήνες. Αυτό δεν σημαίνει στρατιωτική επιτυχία. Είναι αποτέλεσμα πολιτικοδιπλωματικών συνομιλιών. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία, πρώτα έλαβε άδεια από τις ΗΠΑ να προχωρήσει 20 χιλιόμετρα στο συριακό έδαφος και μετά από τη Ρωσία να προχωρήσει 25 χιλιόμετρα.

Έκαναν, επίσης, συμφωνία με το Ισλαμικό Κράτος να προχωρήσουν μέχρι το Exterin, που σημαίνει 35-40 χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια, ο τουρκικός στρατός μπήκε στην Τζαραμπλούς, το Ντάμπικ και τη Ράι στη βάση αυτών των συμφωνιών.

«Ο τουρκικός στρατός δεν θα τηρήσει τη συμφωνία».

Ο διεθνής συνασπισμός υπο την ηγεσία των ΗΠΑ σταμάτησε την βοήθεια προς την Τουρκία από τη στιγμή που προχώρησε πέραν των 20 χιλιομέτρων και δεν τήρησε τη συμφωνία.

Στη συνέχεια, το τουρκικό κράτος έκανε μια άλλη συμφωνία με τη Ρωσία στο θέμα του Χαλεπίου. Οι Τούρκοι πήραν την άδεια από τη Ρωσία να προχωρήσουν προς την alBab με την προϋπόθεση να δώσουν το Χαλέπι και να πάρουν την alBab.

Αυτή τη φορά, όταν προχώρησαν μέχρι το Exterîn,  επικαλέστηκαν τη συμφωνία που είχαν κάνει με το ISIS. Η Τουρκία είχε πείσει το ISIS σε κάποιο βαθμό με επιχειρήματα όπως «πρέπει να σας οδηγήσουμε μακριά από τα σύνορα μας, δηλαδή την Jarablus με τη θέλησή σας διότι θα αντιμετωπίσετε το YPG ούτως ή άλλως, ακόμη και αν δεν έρθουμε εμείς». Ωστόσο, όταν η Τουρκία αργότερα επέμεινε στην είσοδο στην αλ-Μπαμπ, το ISIS δεν το αποδέχτηκε, και αυτό οδήγησε σε μια αντιπαράθεση των δύο πλευρών για πρώτη φορά

«Το ΙΚ άφησε την albab με συμφωνία».

Αυτή η τελευταία αντιπαράθεση διήρκεσε για περίπου δύο μήνες, κατά τους οποίους, η Τουρκία δεν μπόρεσε να πάρει ούτε ένα σπίτι, πόσο μάλλον μια γειτονιά.

Η Τουρκία δύσκολα θα μπορούσε να μπει στην Jabal Aqil, για την οποία μετανόησαν πικρά και έτσι εγκατέλειψαν την περιοχή και υποχώρησαν.

Για να δει κανείς την απουσία της παραμικρής επιτυχίας ενάντια στην αντίσταση του ISIS, η Τουρκία έκανε μια άλλη συμφωνία μαζί του. Που σημαίνει, ότι το ISIS έχει αφήσει την al-Bab με μια συμφωνία και πιθανότατα θα πάρει κάποια άλλα πράγματα σε αντάλλαγμα.

Τα 2-3 φορτηγά πυρομαχικών στα οποία αναφέρθηκαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας, εμπλέκονται σε αυτό το πεδίο. Εν ολίγοις, η MIT και  το ISIS συμμετείχαν σε μια διαπραγμάτευση κατά την οποία το ISIS θ άφηνε την alBab στη βάση μιας συμφωνίας. To  IK πρέπει να έχει αφήσει κάποιες παγίδες πίσω του με τις οποίες ο τουρκικός στρατός ασχολείται αυτή τη στιγμή.

Την ώρα που μιλάμε δεν υπάρχει δύναμη στην albab. Οι τουρκικές δυνάμεις δεν μπορούν να μπούν σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας του φόβου των παγίδων. Δεν υπάρχει δύναμη να τους αντισταθεί καθώς το ΙΚ αποσύρθηκε ήδη από την  πόλη. Δύο εβδομάδες πριν τα τουρκικά μίντια έλεγαν «το ΙΚ αποσύρεται από την alBab»  και αυτή η τελευταία συμφωνία έγινε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Το ΙΚ εφήρμοσε τη συμφωνία καθυστερημένα.

 «Δεν υπάρχει θέμα επιτυχίας».

Με άλλα λόγια η κύρια αιτία που ο τουρκικός στρατός μπήκε στην alBab με αυτές τις στρατιωτικές συμμορίες (σσ. εννοεί τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δηλαδή της αντιπολίτευσης στον Άσσαντ), είναι αυτή η σειρά των συμφωνιών.

Η Τουρκία κάνει συμφωνία με μια πλευρά, ύστερα από παραχωρήσεις, μετά κάνει μια άλλη συμφωνία με μια άλλη πλευρά, πάλι με παραχωρήσεις,. Με άλλα λόγια, η Τουρκία άνοιξε έναν χώρο για τον εαυτό της ως αντάλλαγμα παραχωρήσεων και έτσι έφθασε στην alBab.

Όλες οι τουρκικές προσπάθειες αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν ένα εμπόδιο στους Κούρδους και να σηκώσουν ένα φράγμα στην ενοποίηση των δύο καντονίων.

Η Τουρκία το ονομάζει αυτό επιτυχία αλλά δεν υπάρχει καμιά επιτυχία. Πέρα από την ενοποίηση των δύο καντονίων οι Κούρδοι, τώρα, επιζητούν να εγκαθιδρύσουν μια ομοσπονδία σε όλη τη Βόρεια Συρία μαζί με τους Άραβες και πολιτικές δυνάμεις όχι μόνο στην περιοχή που περιορίζεται από τα τρία καντόνια.

Εάν αυτή η προσπάθεια στεφθεί από επιτυχία θα ενοποιηθούν και  τα τρία καντόνια.

Εν ολίγοις, το τουρκικό κράτος βρίσκεται κάτω απο ένα στενό σχέδιο. Με αυτόν τον τρόπο, αυτό που υποτίθεται ότι σχεδιάζει να καταργήσει, την Επανάσταση της Rojava, δεν είναι εφικτό, μοιάζει με κωπηλασία ενάντια στο ρεύμα και είναι σαφές ότι δεν θα καταφέρει να το πράξει.

 ΕΡ: Το AKP  συχνά μιλά για μια επιχείρηση κατά της Μανπίτζ και της Ράκα. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Μανπίτζ έκανε μια δήλωση κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου λέγοντας πως θα αντισταθεί με κάθε τρόπο αν συμβεί. Από την άλλη το SDF (σ.σ. οι δυνάμεις των Κούρδων και Αράβων μαζί)  είναι έτοιμο να προχωρήσει προς τη Ράκα και είναι εμφανές ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει προς τα εκεί ο τουρκικός στρατός. Ποιοι είναι οι λόγοι που λέει αυτά το τουρκικό κράτος;

«Το τουρκικό κράτος δεν μπορεί να μπει στην Μανπίτζ»

Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να κάνει το τουρκικό κράτος χωρίς βοήθεια από άλλες συμμαχικές δυνάμεις. Το τουρκικό κράτος δεν μπορεί να μπει στην Μανπίτζ με τις δικές του δυνάμεις.

Αυτοί που πήραν την πόλη δεν θα θελήσουν να την αφήσουν. Είναι περισσότερο εμπειροπόλεμοι από ό,τι το ΙΚ.

Αλλά, το τουρκικό κράτος θέλει να θέσει στη νέα αμερικανική διοίκηση το δίλημμα να διαλέξει μεταξύ αυτού και του YPG (σ.σ. της κουρδικής πολιτοφυλακής). Επιμένουν σαν μωρά παιδιά να πιέζουν τις ΗΠΑ να επιλέξουν. Αν οι ΗΠΑ το εγκρίνουν θα επεκταθούν στην Μανπίτζ και τη Ράκα.

Πως θα το εγκρίνουν οι ΗΠΑ; Οι άνθρωποι που πήραν την πόλη την πήραν με αίμα. Αλλά, ανησυχούν με το μάρκετινγκ που κάνουν οι Τούρκοι στο διεθνές πεδίο να κερδίσουν θέσεις κατά των Κούρδων. Η κυβέρνηση AKP- MHP θέλει να πετύχει αποτελέσματα από αυτήν τη στενή  σοβινιστική, ρατσιστική και εχθρική πολιτική.

Αυτό είναι κάτι που συνδέεται με τις εξελίξεις στο διεθνές πεδίο. Αν πάνε σε μια τέτοια κατεύθυνση μόνοι, το πιο πιθανό είναι να αποτύχουν. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι πιθανό γι αυτούς να το κάνουν μόνοι τους. Είναι εκεί κατόπιν αδείας, δεν μπορούν να βγουν από τα όρια που τους ετέθησαν.  Όλες τους οι προσπάθειες είναι να πείσουν τη νέα αμερικανική διοίκηση να ανοίξει χώρο γι αυτούς, να τους δώσει έναν νέο ρόλο για να πετύχουν ένα άνοιγμα μέσα από αυτόν. Ακόμα κι αν έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, προσπαθούν να το επιβάλλουν. Η επιχείρηση της Ράκα έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες, από την SDF. Αυτές οι δυνάμεις είναι κοντά στην περικύκλωση της Ράκα. Το τουρκικό κράτος μιλάει, πιθανώς, να εισέλθει στη ράκα με τις ΗΠΑ.

 «Ακόμη και αν οι ΗΠΑ τους επιτρέψουν να προχωρήσουν, οι Τούρκοι δεν μπορούν να πάνε στην Μανπίτζ».

ΕΡ: Που αποσκοπεί η Τουρκία με όσα υποστηρίζει

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις λόγοι που το τουρκικό κράτος μιλά τόσο πολύ για την Μανπίτζ και τη Ράκα:

Πρώτον, η προσπάθειά του είναι προσανατολισμένη προς την εσωτερική πολιτική, που σημαίνει, «είμαστε πολύ ισχυροί, μπορούμε να είμαστε παντού, αλλά έπρεπε να περιοριστούμε στην al- Bab επειδή οι ΗΠΑ και οι διεθνείς δυνάμεις μας παρεμποδίζουν. “Αλλά δεν έχουν τη δύναμη να προχωρήσουν, ακόμη και αν οι ΗΠΑ τους πούν: « Εντάξει, προχωρείστε τώρα.”

Πώς μια δύναμη που έχει αποτύχει να πάρει έστω και ένα σπίτι στην αλ-Μπαμπ θα πάει τόσο μακριά να πάρει τη Raqqa!

Τα λόγια του τουρκικού κράτους είναι, απλώς, μπλόφα για εσωτερική κατανάλωση.

Δεύτερον, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια βάση για μόνιμη παραμονή στην al-Bab. Με όσα είναι γνωστά, απο τη συμφωνία τους με τη Ρωσία, υποτίθεται ότι πρέπει να επιστρέψουν την αλ-Μπαμπ στις δυνάμεις του καθεστώτος.

Αλλά το τουρκικό κράτος δεν θα το κάνει αυτό. Δεν θα κρατήσει την υπόσχεσή του προς τη Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα κλίνουν προς τις ΗΠΑ, και μέσω αυτών, να παραμείνουν, μόνιμα, στην al-Bab.

Σκοπός τους είναι να μείνουν στην al-Bab, με αυτή την έννοια είναι βέβαιο ότι δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία που έκαναν με το καθεστώς και τη Ρωσία. Σκέφτονται, “Θα μπορέσουμε να ορμήσουμε προς την Μανπίτζ τον Ιούνιο με άδεια από τις ΗΠΑ”.

Αλλά πολλά σχέδια έχουν ματαιωθεί στο παρελθόν.

 Ο τρίτος λόγος που η Τουρκία θέτει αυτά τα αιτήματα, ακόμα κι αν ξέρουν πως ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ θα τα δεχτούν, είναι να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ και να επιδιώξουν περισσότερη υποστήριξη εναντίον του PKK.  Ο Ερντογάν και η ομάδα του πιστεύουν ότι είναι τόσο έξυπνοι, που νομίζουν ότι με αυτές τις τακτικές, και  θα παραμείνουν μόνιμα στην albab,  και θα πάρουν το Μανπίτζ, αν μπορέσουν, και θα πετύχουν μια καλή συμφωνία υποστήριξης κατά του PKK.

Όσα λένε για τη Ράκα είναι σίγουρα μια μπλόφα και ένα ψέμα. Δεν έχουν τέτοια δύναμη. Το έχουν θέσει για να επιδιώξουν αυτούς τους τρείς στόχους.  Για να πετύχουν αυτούς τους στόχους, να μπορούν να τους επιβάλλουν  με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επιτεθούν στην Μανπίτζ ή το Αφρίν.

 ΕΡ:Προφανώς, πραγματοποιούν επιθέσεις στα σύνορα της Ροτζάβα, συνεχώς.

Ναι, με αυτές τις επιθέσεις αναγκάζουν το YPG να κρατά μέρος των δυνάμεών του στα σύνορα για ασφάλεια. Το κάνουν σε μια προσπάθεια να εξασθενήσουν την επιχείρηση των SDF κατά της Ράκα.

 ΕΡ: Και ποια είναι η συμπεριφορά των ΗΠΑ και των άλλων δυνάμεων σ αυτό; Είναι ικανοποιητική;

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και άλλες διεθνείς δυνάμεις κλείνουν το μάτι  στην Τουρκία. Για παράδειγμα ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία, ούτε άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις πήραν μια σταθερή θέση κατά του τουρκικού κράτους στη μόνιμη προσβολή των συνόρων της Ροτζάβα και στο θάνατο πολλών Κούρδων και Αράβων στη Ροζάβα. Αλλά αυτές οι επιθέσεις του Ερτνογάν και  στα σύνορα, σημαίνουν υποστήριξη στο ΙΚ και εξασθενούν την επιχείρηση της Ράκας. Είναι αξιοσημείωτο ότι κανείς δεν μιλά.

 «Η αντικουρδική πολιτική δεν θα έχει αποτελέσματα».

Φυσικά η ιστορία θα δείξει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να πετύχουν αποτελέσματα μέ την αντι-κουρδική πολιτική. Επειδή οι Κούρδοι έχουν αδικηθεί σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν. Τώρα, στη σημερινή πάλη στη Μέση Ανατολή, οι Κούρδοι είναι ένας δρών και οι εξελίξεις σε όλα τα μέρη επηρεάζουν η μια την άλλη.

Για το λόγο αυτό, το αίσθημα της εθνικής συνείδησης αναπτύσσεται περαιτέρω στους κούρδους.

Δεν είναι δυνατόν τώρα να σταματήσει αυτή η διαδικασία ανάπτυξης. Όσο δεν μπορείτε να καλύψετε τον ήλιο με λάσπη άλλο τόσο δεν μπορείτε να σταματήσετε την απελευθέρωση των Κούρδων.

Το ΑΚΡ δεν μπορεί να επιτύχει αυτά που επιθυμεί με τις φασιστικές πολιτικές του και τις πολιτικές καταπίεσης και επίθεσης.

Στη Rojava, Bakur, Bashûr ή Rojhilat, η καταπίεση δεν θα επιτύχει τίποτα πια. Επειδή οι Κούρδοι είναι πιο συνειδητοποιημένοι, και είναι οπλισμένοι και ισχυροί, έχουν μια πολιτική και μια στρατηγική, έχουν έναν αρχηγό και ένα στόχο για την ελευθερία. Η φώτιση και η συνείδηση που αναπτύχθηκε από το Αρχηγό Apo στο Κουρδιστάν σήμερα έχει φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο. Είναι αδύνατο να επιτευχθούν αποτελέσματα  αγνοώντας το.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα