Η μεγάλη ανατροπή έχει συντελεστεί – Οι Κούρδοι ένωσαν τα κανόνια τους – Πανικός στην Άγκυρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Να διαβάσουν με προσοχή όσοι κάνουν ατυχείς ή “ατυχείς” δηλώσεις καιδεσμεύουν-παγιδεύουν την Ελλάδα και όσοι σκοπίμως μιλούν για σχέδια της Άγκυρας για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο 

του Σάββα Καλεντερίδη
Η κατάσταση στη Συρία έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, σε σχέση με το ρόλο που επιδιώκει να παίξει η Τουρκία, δηλαδή να καταστρέψει τις διοικητικές και στρατιωτικές δομές που έχουν δημιουργήσει από το 2011 οι Κούρδοι στα τρία καντόνια του Τζεζίρε, του Κομπάνι και του Αφρίν και σε άλλες αυτοδιοικούμενες περιοχές, όπως αυτή της Ιεράπολης.

Από χθες, ο στρατός της Συρίας, με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων και της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, προήλασε νοτίως της Αλ Μπαμπ, που κατέχουν δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία και έφθασε μέχρι τις περιοχές που ελέγχουν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), η ραχοκοκκαλιά των οποίων είναι οι Κούρδοι του YPG.

Την εξέλιξη προσπάθησε να αποτρέψει η Τουρκία δια των μισθοφόρων της (Ε.Σ.Σ.), πλην όμως δεν κατάφεραν τίποτα. Την ίδια μέρα, η Τουρκία ενίσχυες τις δυνάμεις της στην περιοχή που κατέχει στην περιοχή Τζαραμπλουζ-Αλ Μπαμ, ενώ έβαλε με πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεων του  SDF στην Αρίμα.
Επίσης, την ίδια μέρα, Καθαρή Δευτέρα για μας τους Χριστιανούς, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, επισκεπτόταν τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο Ερντογάν, πιθανόν για να τους ενημερώσει για τις δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.
Και πάλι την ίδια μέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογντάνοφ, δήλωνε από τη Μόσχα ότι η Ρωσία θέλει να συμμετέχουν οι Κούρδοι της Συρίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που άρχισαν μετά από διακοπή δέκα μηνών στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σημειωτέον ότι η δήλωση αυτή γίνεται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα, η οποία γίνεται εσπευσμένα, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς, ακριβώς για να προλάβει η Τουρκία τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των Κούρδων της Συρίας.
Τέλος, και πάλι την ίδια μέρα που οι Έλληνες πετούσαν… χαρταετούς κια προσπαθούσαν να αναλύσουν τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά για κόκκινες γραμμές, του κ. Καμμένου για το πώς θα φύγουν οι Τούρκοι αν πατήσουν σε ελληνικό έδαφος και του Τσαβούσογλου, που έλεγε ξεκάθαρα ότι η ελληνική κυβέρνηση (ποιός άραγε) του συνιστά να μην δίνει σημασία στις δηλώσεις του Καμμένου, γιατί λίγο πολύ δεν ξέρει τι λέει, οι Αμερικανοί δημοσίευαν φωτογραφία οχήματος των Ειδικώ Δυνάμεων των ΗΠΑ, με την αμερικανική σημαία, με την εξής επισήμανση: Image purporting to show US forces on demarcation line between the SDF and Turkish backed forces in Manbij 
Πράγμα που σημαίνει ότι οι Αμειρκανοί λένε στην Τουρκία να μην τολμήσει να επιτεθεί στην Ιεράπολη/Μένπετζ, όπως προτρέπουν τον Ερντογάν να κάνει διάφοροι θερμοκέφαλοι σύμβουλοί του.
Οι Αμερικανοί που την ίδια μέρα δημοσίευσαν σε επίσημες ιστοσελίδες του στρατού των ΗΠΑ, φωτογραφίες με φορτηγά που μεταφέρουν τεθωρακισμένα οχήματα που έδωσε ως βοήθεια ο αμερικανικός στρατός στους Κούρδους του YPG.
Υ.Γ. Διερευνώνται οι αιτίες που οι υπεύθυνοι του SDF, ενώ εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία δηλώνουν ότι κατόπιν συνεννόησης με τον στρατό της Συρίας, αποκατέστησαν επικοινωνία, άρα ένωσαν το Αφρίν με την αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ιεράπολης (A spokesman for the Syrian Democratic Forces Talal Silo praised the progress of the Syrian Arab Army in that it has met up with Syrian Democratic Forces held-areas west of Manbij, saying this will increase trade and that now there is a link between the entire northern area (including Afrin), Aleppo Governorate, Syria.), στη συνέχεια την αφαίρεσαν από την επίσημη ιστοσελίδα τους. Το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώσουμε!
Πάντως, είναι αρκετά διαφωτιστικό για το θέμα του άρθρο που μετέφρασε ο γίγαντας ΚριστιάνΣΥΡΙΑ. Σιωπηρή συμφωνία μεταξύ της συριακής κεντρικής κυβέρνησης και των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της Συρίας
infognomon.gr
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και γι αυτό συμβαίνουν και τα παρακάτω.
    Το αυτοκίνητο -σύνορο δεν είναι το μόνο που βάζουν οι ΗΠΑ.

    Μαλούχος Γεώργιος Π.

    Η ατλαντική όψη της Ελλάδας: Black Hawk στη Θεσσαλονίκη, George H W Bush στα Χανιά
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05:00

    Μπορεί να μην φαίνεται με την πρώτη ματιά αλλά επί της ουσίας πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές, θετικές και ελπιδοφόρες ειδήσεις εδώ και πολύ καιρό για την Ελλάδα: είναι τα οκτώ μεταφορικά ελικόπτερα τύπου UH-60 Black Hawk του αμερικανικού στρατού που έφτασαν προχθές στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
    Πρόκειται για επιχείρηση με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας και της διεπιχειρησιακότητας ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ. Τα ελικόπτερα ανήκουν στην 10η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ και θα αναπτυχθούν στα Βαλκάνια για υποστήριξη επιχειρήσεων στο εν λόγω πλαίσιο.

    Η υποδοχή των ελικοπτέρων και των πληρωμάτων τους έγινε από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, αξιωματικό με λαμπρές περγαμηνές στο ΝΑΤΟ, στις σημαντικότερες ανώτατες σχολές μετεκπαίδευσης των ΗΠΑ αλλά και εξίσου στις καίριες επιτελικές θέσεις, μονάδες και σχηματισμούς αιχμής που έχει διοικήσει στο παρελθόν στην Ελλάδα, καθώς και από τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας Τζέφρι Ρ. Πάιατ, ο οποίος όπως και εν προκειμένω, έτσι και σε πλήθος άλλες ευκαιρίες, δεν παύει να τονίζει τη σημασία της χώρας μας και τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ.

    Την ίδια ώρα, άλλες σημαντικές αμερικανικές μονάδες βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο, όπως το υπερσύγχρονο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο George H W Bush στα Χανιά και όχι μόνον.

    Η πύκνωση της παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο ελληνικό έδαφος, ειδικά σε αυτή την εποχή, κάθε άλλο παρά στερείται σημασίας – το ακριβώς αντίθετο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις στενές στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.

    Επίσης, δεν πρέπει να θεωρείται παρά μία μόνον, αν και εξαιρετικά σημαντική, διάσταση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ: Όπως όλα δείχνουν, στο επόμενο διάστημα θα εξελιχθούν εξίσου κρίσιμα γεγονότα με αντικείμενο τόσο μετεγκαταστάσεις αμερικανικών δυνάμεων όσο και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, κάτι που αναμφίβολα θα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία του ΥΕΘΑ.

    Όλα αυτά έχουν, πολύ απλά, τεράστια σημασία, η οποία είναι τόσο εκκωφαντική που δεν χρειάζεται καν ανάλυση για να κατανοηθεί.

    Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντιληφθούμε άπαντες στην Ελλάδα ακριβώς αυτή τη σημασία της ατλαντικής όψης της ταυτότητας της χώρας και να επενδύσουμε σε αυτήν όσο πιο πολύ, όσο πιο σοβαρά και όσο πιο σύντομα μπορούμε.

    Τώρα, δεν είναι πια καιρός για λόγια, ιδίως για ανούσιες παρελθοντολογίες, αλλά για εθνικές πράξεις.

  2. Υπάρχει και συνέχεια.
    Φαίνεται πως ξεκαθαρίζει η εικόνα για τις σχέσεις ΗΠΑ Ελλάδας.
    Οι δηλώσεις της αρμόδιας υφ για την ενέργεια και η επίσκεψη των αμερικανικών ΕΔ στη χώρα μάλλον δείχνουν ότι η σχέσεις θα στραφούν θετικά προς εμάς.
    Άλλωστε στο χαμό του λευκού οίκου υπάρχει κι ένας έλληνας που γνωρίζει τα θέματα για ν αποφύγουμε ατυχήματα είτε θερμών επεισοδίων είτε αποφάσεων ξαφνικών που δεσμεύουν το μέλλον.

    Αθήνα
    Δεν διαφοροποιούνται οι ενεργειακές ισορροπίες στην περιοχή και ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ για απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
    Το μήνυμα αυτό έστειλε από την Αθήνα η Ρόμπιν Ντάνιγκαν, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδια για τη διπλωματία των ενεργειακών πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκαθαρίζοντας στην ουσία ότι δεν έχει βάση η ρητορική που είχε πυροδοτήσει η εκλογή Τραμπ, περί πιθανής προσέγγισης της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.

    «Πάντα λέμε ότι η Ρωσία είναι και θα παραμείνει βασικός παίκτης στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα. Τα προβλήματα ωστόσο προκύπτουν όταν απουσιάζει ο πραγματικός ανταγωνισμός, όταν δηλαδή υπάρχει μόνο ένας ή ένας κυρίαρχος προμηθευτής σε μια αγορά, κάτι που φυσιολογικά οδηγεί σε πολιτική ή οικονομική αδυναμία» ήταν τα λόγια της Ντάνιγκαν.

    Για να προσθέσει ότι «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η υλοποίηση του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου, αφού θα διαφοροποιήσει τις σημερινές πηγές προμήθειας της ΕΕ, φέρνοντας αέριο από την Κασπία».

    Έχει σημασία, σύμφωνα με «Τα Νέα» ότι τα λόγια αυτά προέρχονται από το πρώτο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά την αλλαγή στην αμερικανική διοίκηση, και ενώ είχε δημιουργηθεί η εντύπωση στροφής της πολιτικής των ΗΠΑ στα ενεργειακά.

    Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Ντάνιγκαν μετέφερε δήλωση-μήνυμα από τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Στο μήνυμα ο νέος ισχυρός άνδρας της αμερικανικής διπλωματίας επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο (μέρος του οποίου αποτελούν οι αγωγοί ελληνικού ενδιαφέροντος TAP, IGB), για τη μεταφορά αζερικού αερίου προς την Ευρώπη.

    Σημειωτέον ότι ήταν και οι στενές σχέσεις του Τίλερσον με τη Μόσχα ως πρώην επικεφαλής της Exxon Mobil που είχαν ενισχύσει τη σεναριολογία περί πιθανής αμερικανορωσικής προσέγγισης.

    Ούτε είναι τυχαίο ότι χθες το πρωί η Ντάνιγκαν είχε επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον οποίο και είχε συναντήσει προ ημερών στο Μπακού.

    Εκεί είχαν συζητηθεί εκτενώς, στο πλαίσιο της Διυπουργικής Συνάντησης για τον Νότιο Διάδρομο, οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον TAP και τον IGB.

    Ενδεικτική είναι η απάντηση της Ντάνιγκαν σχετικά με τα σενάρια αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI και του Turkish Stream που εξυπηρετούν ρωσικά συμφέροντα.

    «Εδώ υπάρχει ένα έργο αξίας 40 δισ. δολαρίων, ο Νότιος Διάδρομος, που κατασκευάζεται, και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωσή του. Η συζήτηση δεν αφορά κάποια ιδέα για κάποιο έργο που μπορεί να κατασκευαστεί στο μέλλον» είπε με νόημα.

    Ερωτηθείσα, δε, πώς σχολιάζουν οι ΗΠΑ, τη δεδηλωμένη πρόθεση της Gazprom να δεσμεύσει χωρητικότητα στον αγωγό TAP για τη μεταφορά μέσω αυτού στην Ευρώπη και ρωσικού αερίου, απάντησε ότι εφόσον το επιτρέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ, και συμφωνούν οι μέτοχοι του αγωγού, τότε κάποια στιγμή το αίτημα θα μπορούσε να ικανοποιηθεί. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ, ήταν και είναι, ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διασφαλίζεται μόνο όταν η αγορά αερίου λειτουργεί ανταγωνιστικά, κυρίως με διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.

    Το στέλεχος του Αμερικανού ΥΠΕΞ έδωσε επίσης έμφαση στο σχεδιαζόμενο έργο του πλωτού τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας ότι συμβάλλει εξίσου στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης.

    Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρόμπιν Ντάνιγκαν συναντήθηκε χθες και με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο, επικεφαλής της εταιρείας Gastrade που προωθεί το πλωτό τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη. Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και έφερε ως παράδειγμα το αμερικανικό fund Third Point, το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Oil.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα