«Ναι» σε νέα μέτρα μετά το 2019

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την προνομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις. Συγχρόνως, η Αθήνα έχει πλέον τη δυνατότητα να προνομοθετήσει μέτρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μόνο αν ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν τεθεί, ως «το καρότο στο μαστίγιο της προνομοθέτησης των μέτρων», όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Η συμφωνία επετεύχθη σε μια συνάντηση 45 λεπτών πριν από την έναρξη του Eurogroup, με συμμετέχοντες τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών (Ευρ. Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης), υπό την καθοδήγηση του κ. Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Euroworking Group T. Βίζερ, και από την Ελλάδα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γ. Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ύψους 2% του ΑΕΠ: το 0,75% αφορά το ασφαλιστικό και άλλο ένα 0,75% το φορολογικό. Το ακριβές ύψος τους, πάντως, θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της, η Αθήνα εξέφραζε την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις, καθώς μέσω κυβερνητικού αξιωματούχου δήλωνε πως η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει να έχουν απολύτως ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, κάτι που δεν επιβεβαίωσε όμως ο επικεφαλής του Eurogroup. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, όταν ερωτήθηκε να διευκρινίσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου, είπε πως «δεν είπα ποτέ ούτε ένα ευρώ λιτότητα», αλλά εξήγησε ότι μόνο όταν οι μεταρρυθμίσεις αποδώσουν και ξεπεραστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα έχει η ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να πάρει μέτρα αναπτυξιακά, αφού πρώτα έχει έρθει σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Και ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν έγινε συζήτηση για το ποιοι είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά τη λήξη του προγράμματος, Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάριζε στην «Κ» ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% ΑΕΠ να είναι για λιγότερο από τρία χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει «πολλή δουλειά ακόμη». Πρόσθεσε ότι όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement), τότε το Eurogroup θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος μεσοπρόθεσμα, αλλά και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ

Επιφυλακτικό εμφανίστηκε το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, σε χθεσινή του ανακοίνωση μετά το Eurogroup, σημειώνοντας ότι παραμένουν ακόμη μεγάλες διαφορές, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην ενδεχόμενη μελλοντική συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Παρότι χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των θεσμών, κάθε άλλο παρά προεξόφλησε τη συνέχεια. Αλλωστε, πολλά αναμένεται να κριθούν κατά την αυριανή συνάντηση της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται πως «περισσότερη πρόοδος θα χρειαστεί για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά θέματα και είναι πολύ νωρίς να προεξοφλήσουμε την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε αυτή την αποστολή».

“Καθημερινή”

spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μέχρι τώρα οι μεταρρυθμίσεις αφορούν /αφορούσαν τι ς μειώσεις συντάξεων , όπου κάθε τεμπέλης πήρε σύνταξη στα 40 και τον πληρώνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι .
    Όλες τις κομπίνες και τα ρουσφέτια τα πληρώνουν πάλι οι συνεπείς εργαζόμενοι.
    Το ύψος των συντάξεων δεν ήταν μεγάλο σε σχέση με τις εισφορές ήταν όμως μεγάλο το εύρος των συνταξιοδοτουμένων .
    Από την άλλη για τους ίδιους λόγους , κομπίνες και ρουσφέτια , το δημόσιο γέμισε από εργαζόμενους με καθημερινό μεροκάματο στα μαύρα για ν α κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται.
    Τώρα ο λογαριασμός είναι βαρύς.
    Πληρώνουμε τις καθημερινές απεργίες με ότι αίτημα ερχόταν στο κεφάλι του καθενός.
    Την μόνη σοβαρή αναδιοργάνωση που μπορεί να κάνει όποια κυβέρνηση αφορά στον τρόπο και τ α θέματα που θα αφορούν την δημόσια διοίκηση.
    Αν αυτά συμβούν σωστά τα άλλα θα έρθουν. Να δώσουν ότι χρειάζεται η ιδιωτική οικονομία ν αναπτυχθεί σε κλάδους και περιοχές που να καλύψουν όλη τη χώρα.

    Μέχρι τότε όμως …

    • Όταν μιλάς για τους συνταξιούχους να είσαι πιο προσεκτικός κ. Χρίστο. Καμια κομματική προσήλωση και κανένας κομματικός φανατισμός δεν δίνει το δικαίωμα να χαρακτηρίζονται τεμπέληδες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που μετά απο χρόνια σκληρής εργασίας και εισφορών, παίρνουν ένα κομμάτι ψωμί.
      Δεν είναι οι μερικές χιλιάδες που πήραν τις συντάξεις με τον τρόπο που περιγράφεις οι έλληνες συνταξιούχοι.

      • Πήρατε γραμμή και ξαμοληθήκατε να μας πείσετε ότι πρέπει να πεθάνουν οι συνταξιούχοι για να επιβιώσει στην κυβέρνηση ο Συριζα.

        • Ντρέπομαι ακόμη και να σου απαντήσω για το ότι πήρα γραμμή.
          Πως παραπλανάς μπροστά στα μάτια μου αυτά που έγραψα;
          Ντροπή αλλά δεν κλείνεις στόματα με βρισιές.

      • θα σε μιλήσω με ευπρέπεια που εσύ μάλλον έχασες.
        Για ποιους συνταξιούχους μίλησα και τι απαντάς;
        Ψάχνεις κάτι για να επιτεθείς;
        Αναφέρθηκα σε όσους πήραν σύνταξη στα 40 ή δεν το διάβασες;
        Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που πήραν συντάξεις για να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ που έδινε τις συντάξεις της αντίστασης.
        Να δώσει ΑΝ ΕΙΧΕ όχι από τα δανεικά που τώρα πληρώνουμε.
        Και ποιο κομματισμό μου αποδίδεις;
        Επειδή σου απαντώ σ αυτά που εσύ καταφερόμενος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ καταχωρείς;
        Δεν με αφορούν τα κόμματα αλλά κάθε ένας σαν κι εσένα που νομίζει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που καθαρίζει τα σκ… όσων κυβέρνησαν μέχρι τώρα και καταφέρεται εναντίον του άδικα θα πρέπει να σκέφτεται τι προσφέρει στην πατρίδα.
        Κι επειδή εσύ αγωνίζεσαι για την πατρίδα απορώ πως δεν βλέπεις ποιοι κατασπάραξαν τον τόπο τόσα χρόνια.
        Βέβαια ανήκες στο κόμμα που έκανε την μεγάλη ζημιά.

        • Φάσκεις και αντιφάσκεις στην ίδια παράγραφο, το ξέρεις;

          Λες ποιο κομματισμό σου αποδίδει και από κάτω γράφεις “…ο ΣΥΡΙΖΑ που καθαρίζει τα σκ… όσων κυβέρνησαν”.

          Καθαρίζει ε; Σοβαρά;

  2. Πρέπει νά ἀλλάξει ὅλη ἡ ἐκπαιδευτική καί ἐργασιακή κουλτούρα μας, γιατί δέν εἶναι θέμα νόμων ἀλλά κοινωνικῶν δράσεων καί ἀποφάσεων γιά τό πῶς θέλουμε νά προχωρήσει αὐτός ὁ λαός. Ἀντί γιά πρόωρη συνταξιοδότηση, εἶναι ἀπαραίτητη ἡ βοήθεια στούς γονεῖς γιά τό διάστημα ἔως 2 ἐτῶν ἀρχικά, πού εἶναι καί τό πιό σημαντικό γιά τόν ἄνθρωπο. Καί ἔπειτα γιά τά χρόνια πού τά παιδιά εἶναι στό Δημοτικό. Ἄλλες κοινωνίες ἔχουν προχωρήσει πολύ σέ αὐτά τά θέματα.
    Ἕνα παράδειγμα.
    http://www.stroumfaki.gr/2017/01/blog-post_841.html

    • Νά διευκρινίσω ὅτι προσωπικά οὔτε ἔχω κάνει χρήση οὔτε ἐπωφελήθηκα μειωμένης συνταξιοδότησης καί ἤμουνα καί τότε ἐναντίον αὐτοῦ τοῦ ΄δικαιώματος΄ πού δέν βοηθάει πραγματικά τίς μητέρες στό μεγάλωμα τῶν παιδιῶν.
      Ἔχω ἐργασθεῖ ὅλα τά ἐργασιακά στόν τομέα μου χρόνια πλήρως καί πολλαπλῶς καί σέβομαι ὄχι μόνο τό δικαίωμα στήν συνταξιοδότηση, ἀλλά θεωρῶ ὅτι ὀφείλουμε νά νοιαστοῦμε καί γιά τήν ἑπόμενη γενιά νά ἔχει αὐτήν τήν δυνατότητα καί ἐπειδή ἔχουμε βιώσει πολλοί αὐτά τά μπερδεμένα χρόνια μέ τίς πολλές ἀναζητήσεις καί ΄δικαιώματα΄, ὀφείλουμε τουλάχιστον νά ξεμπερδέψουμε τίς ἔννοιες τί εἶναι δικαίωμα καί τί ὑποχρέωση γιά νά μποροῦμε νά βάλουμε τάξη στά πράγματα.

  3. το κακο ξεκινησε πολυ πιο πριν. οταν και ως το 74- η μιση ελλαδα κυνηγουσε την αλλη μιση. οταν δεν εκσυγχρινιστηκε ο αγροτικος τομεας και δεν οργανωθηκε η μεταποιηση. οταν γινονταν δρομοι για τον φτηνιαρικο τουρισμο κι οχι για να επικοιωνουν μεταξυ τους και με το κεντρο οι περιφερειες της χωρας. οταν απαξιωθηκε ο σιδηροδρομος κι ειναι ως σημερα στην εποχη του τρικουπη. οταν η μονη επαγγελματικη διξοδοε ηταν η μεταναστευση -ευλογια την ειπε καποιος πολιτικος- ‘η ο διορισμος στο δημοσιο, τον οποι οι πολιτικοι μας τον εσειαν ως δελεαρ μπροστα στα ματια των ανθρωπων για τη υφαρπαγη της ψηφου τους. το ελληινκο πολιτικο συστημα , φοβουμενο το πολιτικο κοστος -δηλαδη το βουλετιλικι, το υπουργιλικι και τα εξ αυτων πλειστα οσα προνομια, αμεσα /λεφτα, μιζες κλπ/ και εμμεσα /κινωνικη ανοδος για τους γιους και θυγατερες, που ετσι εξασφαλιζαν πλουσιους γαμους ‘η θεσεις αστις κορυφες της διοικησης, ως διοικητες, διευθυντες και συμβουλοι διαφορων οργανισμω/ δεν τολμησε να συνεννοηθει και να εφαρμοσει τον εκσυγχρονισμο της χωρας και να εξασφαλισει την ισοτητα εναντι των νομων, την καταργηση ‘η εστω τον περιορισμο των προνομιων και την κοινωνικη δημοκρατια που ακομα χωλαινει. οταν η δεξια και το λεγομενο κεντρο, με τις πολιτικες τους εφεραν τη χωρα ως εδω τους φταιει ο συριζα που κι αυτος δεν καταφερνει μονος το αδυνατο. ο συριζα φταιει, που μαζευτηκε η μιση ελλαδα στην αθηνα. ο συριζα φταιει που σπαραχτηκαν οι πολεις απο τη βουλημια των εργολαβων. ο συριζα φταιει που ο σημιτης μας ερριξε στην ολεθρια ολυμπιαδα. ο συριζα φταει που στη γεφυρα ριου-αντιριου δεν προβλεφτηκε σιδηροδρομικη γραμμη. ο συριζα φταει που η δυτικη ελλαδα δεν επικοινωνει με τη ανατολικη. αληθεια τι γινεται με την αρτα-τρικαλων? σιγουρα ο συριζα δεν ειναι αθωα περιστερα.. φταιει γιατι η ναγνωση της ελληνικης πραγματικοτητας εμεινε στις μελετες των πανεπιστημιακων και δεν εγινε ζωσα πρακτικη του κομματος. φταει που δεν καταφερε να διαγνωσει τις πραγματικες δυνατοτητες του αντιπαλου και φουσκωσε τα μυαλο και τις καρδιες του κοσμου με ματαιες ελπιδες αντι να τον οπλισει με το αναγκαιο ρεαλισμο. αλλα δεν ισουται η κατασκευη ελπιδων με την πραγματικη καταστροφη που εφεραν οι αλλοι. μην τρελλαθουμε κι ολας.-

  4. Ο Συριζα φταίει μόνο για δύο μεγάλα ψέμματα. Το πρώτο ότι ζήτησε απο τον κόσμο να τον ψηφίσει διότι θα ακολουθούσε εντελώς διαφορετική πολιτική και απο την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και απο αυτήν που εφαρμόζει. Αυτό το έγκλημα δεν συγχωρείται. Και το δεύτερο τραγικό λάθος που ένας- ένας και τα στελέχη του αναγνωρίζουν είναι ότι έριξε και πάλι πίσω την ελληνική οικονομία στην πιο κρίσιμη στιγμή. Όταν φάνηκαν κάποια σημάδια ανάκαμψης. Αυτά δεν είναι λάθη, είναι εγκλήματα. Θα έλεγα πως φταίει και για κάτι, ακόμη σημαντικότερο. Ότι όλα αυτά τα τραγικά που περιγράφετε ως πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπήρχε μια ελπίδα ότι θα τα αντιμετωπίσει. Με όσα έπραξε και πράττει η ελπίδα αυτή εξέλιπε. Στέρησε απο το λαό την ελπίδα μιας αλλαγής. Όπως και το ΠΑΣΟκ. Γιατί παίζουν με τη λαϊκή αγωνία;

  5. Ἔγραψα γιά τίς μειωμένες συντάξεις πού ἀφοροῦν τίς μητέρες. Τό φαινόμενο τῶν σχετικά πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ἀνθρώπων μέ μεγάλη ἐμπειρία καί ὄρεξη ἀκόμα νά δράσουν καί νά προχωρήσουν, ἔπληξε πολλούς τομεῖς καί ἐμπόδισε καί τό ζητούμενο, νά ὑπάρχει συνεργασία τῶν γενεῶν γιά νά μαθαίνουν οἱ νέοι ἀπό τούς μεγαλύτερους καί οἱ πιό παλιοί νά μαθαίνουν νέες πρακτικές ἀπό τούς νεώτερους. Ὑπάρχουν καί ἄνθρωποι πού δέν ὀνειρεύονται σύνταξη, ὄχι γιατί δέν θέλουν νά ζήσουν πολύ, ἀλλά γιατί ὀνειρεύονται νά εἶναι ἐνεργοί ὅσο περισσότερο μποροῦν.
    Θά μοῦ ἐπιτρέψετε ὅμως νά ἀποτίσω φόρο τιμῆς σέ πολιτικούς τοῦ δημοκρατικοῦ χώρου πού ἀνάλωσαν τήν δυναμική τους γιά τήν πρόοδο αὐτοῦ τοῦ λαοῦ. Ἄν ὑπῆρχε βοήθεια καί ἀπό ἄλλους χώρους, πιστεύω δέν θά εἴμασταν τώρα σέ αὐτή τήν κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα