Πρόταση για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.

Σε κάθε μεταβατική φάση σε οποιονδήποτε τομέα, υπάρχει μια ρευστή και χαοτική κατάσταση. Το παλιό αμφισβητείται και αργοπεθαίνει, το νέο αναδύεται, αναζητά την αποδοχή και την εμπιστοσύνη αλλά, ακόμη, δεν τα έχει κατακτήσει.

Η γενικότερη κρίση που κυριαρχεί επιτείνει το πρόβλημα.

Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σαφές στο χώρο της ενημέρωσης τον οποίο οι κάθε λογής πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, αφού τον χειραγώγησαν τον απαξίωσαν και τον πέταξαν βορά στον λαϊκό θυμό κατά του πεπαλαιωμένου συστήματος, γενικώς.

Όχι πως δεν έχουν τις ευθύνες τους οι συντελεστές της ενημέρωσης. Έχουν και, μάλιστα, βαριές. Ο χώρος αποδομήθηκε, εντελώς. Σε σημείο που τόσο οι διάφοροι δημόσιοι παράγοντες όσο και η κοινή γνώμη αρχίζει να εισπράττει τα αποτελέσματα αυτής της αποδόμησης. Καλόν είναι να βγάζουμε το θυμό μας κατά των Μέσων Ενημέρωσης και των ανθρώπων που τα υπηρετούν. Θα πρέπει, όμως, να βρούμε και κάποιον τρόπο να ενημερωνόμαστε έγκυρα. Διαφορετικά θα ζούμε σε ένα διαρκές ψέμα, σε μια ψευδή «πραγματικότητα». Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί το παιχνίδια της εικονικής πραγματικότητας, υπονομεύει, όμως, την πραγματική ζωή και τις ανθρώπινες ανάγκες.

Η σύγχρονη, λεκτική έκφραση αυτής της νέας «ενημερωτικής»  πραγματικότητας (του ψεύδους, δηλαδή), πήρε το διεθνές όνομα post- truth που, μεταφραζόμενο στα ελληνικά σημαίνει «μετα- αλήθεια». Αλλά, ένα γεγονός ή είναι αληθές ή είναι ψευδές. Και όταν δεν είναι αληθές, είναι ψευδές. Αυτά λέει η μαθηματική λογική αλλά και κάθε λογική.

Το ζήτημα, τώρα, είναι πως αντιμετωπίζεται η μετα- αλήθεια. Οι ψευδείς ειδήσεις, δηλαδή και, μάλιστα σε έναν χώρο, το διαδίκτυο, στον οποίο ο καθένας γράφει ό,τι θέλει και όπως θέλει, εξυπηρετώντας όποια σκοπιμότητα θέλει.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο προς στιγμήν, τουλάχιστον, μπορεί να αντιμετωπιστεί το αρρωστημένο αυτό φαινόμενο, είναι, πρωτίστως, η εμπιστοσύνη που θα πρέπει να δείξει τόσο η πολιτεία όσο και η κοινωνία στους επαγγελματίες του χώρου της ενημέρωσης. Σε έναν διάλογο που θα πρέπει να αρχίσει άμεσα, η εμπιστοσύνη αυτή θα πρέπει να αποκατασταθεί. Η υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες, έχει, όμως, βαριές συνέπειες στο κοινωνικό επίπεδο. Και τα πολιτικά κόμματα τα οποία ωφελούνται από την υπάρχουσα χαοτική κατάσταση θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως σε βάθος χρόνου θα αποτελέσουν θύματά της.

Το δεύτερο βήμα θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός αυστηρού κώδικα επαγγελματικής και δεοντολογικής συμπεριφοράς του επαγγελματικού χώρου των εργαζομένων στην ενημέρωση, κώδικα που θα πρέπει να συνταχθεί από τους ίδιους, με τη συμμετοχή της πολιτείας και κοινωνικών φορέων.

Το τρίτο βήμα, η εφαρμογή αυτού του κώδικα και οι αυστηρές ποινές σε όποιον τον παραβαίνει. Η αυστηρότερη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί θα είναι η περιορισμένη χρονικά ή, οριστική, αναλόγως του παραπτώματος, διαγραφή του υποπίπτοντος σε παράπτωμα εργαζομένου της ενημέρωσης από ένα όργανο το οποίο δεν θα συνεκροτείτο μόνο από μέλη του επαγγελματικού τους οργάνου αλλά και από δικαστές και κοινωνικούς φορείς.

Το τέταρτο βήμα, η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα Μέσα που απασχολούν επαγγελματίες του ενημερωτικού χώρου τα οποία, ως εκ τούτου, υπόκεινται στις παραπάνω προϋποθέσεις και παρέχουν τη δυνατή διασφάλιση αντικειμενικότητας και τελούν, για τα παραπτώματά τους, υπο κοινωνικό έλεγχο, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Τα υπόλοιπα ΜΜΕ δεν θα τεθούν υπο διωγμόν αλλά η κοινή γνώμη, αφού θα ενημερωθεί, θα αναλάβει η ίδια την ευθύνη για την επιλογή της ενημέρωσής της.

Μια τέτοια ρύθμιση, θα βοηθούσε όλους για την αντιμετώπιση του χάους που επικρατεί αυτήν τη στιγμή.

Η κοινή γνώμη θα είχε διασφαλίσει μια- κατά το δυνατόν- έγκυρη ενημέρωση.

Η πολιτεία και οι κοινωνικοί φορείς θα μπορούσαν να εμπιστευθούν τους επαγγελματίες της ενημέρωσης για τη διάχυση των απόψεων και των ειδήσεών τους στην κοινωνία, με στοιχειώδεις όρους αλήθειας και εγκυρότητας.

Και οι επαγγελματίες του χώρου θα ανακτούσαν την απαξιωμένη εργασία τους με όρους που θα τους παρείχε τη δυνατότητα επιβίωσης.

Χωρίς επαγγελματική άσκηση της ενημέρωσης και κανόνες στη λειτουργία της δεν μπορεί να αποκατασταθεί αξιοπιστία.

Ας ελπίσουμε πως έχει γίνει κατανοητό και πως η εποχή της μηδενιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου έχει παρέλθει.

 

 

 

spot_img

46 ΣΧΟΛΙΑ

    • ”Πώς μπορεί να προστατευτεί από τέτοιες παγίδες ο απλός καταναλωτής ειδήσεων” τι λεει ο τύπος;χαχαχαχα ακομα στον καταναλωτισμό έμεινε;ποια ευρωπη χριστιανε μου;ωραια,να καταργησουμε 27 μικρες γρφαειοκρατίες υπερ μιας τερσατιας…υδροκεφαλισμός,πρωτο πρόβλημα;αν δεν αποφασιζουν οι ‘ξενοι’,ποιοι αποφασιζουν;βο΄α ο πλανητης,η πλειοψηφία των πανεπιστημιακων οτι το ευρω προσφερει μονο στη γερμανια και τις εξαγωγές της;αυτος που ζει;και μιλα για μέλλοντα της ευρωπης;τα πλαστα νεα ηταν παντα παροντα οπως και το εγκλημα στην ανθρωπινη φυση..ολη αυτη η συζητηση δεν στοχευει στις ψευτικες ειδησεις αλλα στο στιγματισμό μέσων..οποιος καταλαβε..επειδη ως καταναλωτης ειδησεων διαβαζω παγκοσμιο τυπο,εχω σημειωσει ενα ακομα προβλημα..σε εμας στη ελλαδα ο τυπος,φερετε ως γερμανικο παρακλαδι..φυσικα μας ενδιαφερουν τα γενομενα στη γερμανικη βουλη,ομως οχι και τα νεα καθε γερμανικής γειτονιας..επίσης τα φιλτρα ειναι διαφορετικα…για παραδειγμα,θαβουμε οτι οι γερμανοι νομοθετησαν υπερ των κτηνοβατων,ενω ασχολουμσατε μερονυχτα με δυο κοριτσακια που ‘ξεσκεπαζουν’ την απολυταρχία στη ρωσσία…για γελια και για κλαμματα..δλδ συνεχιστες του γκαιμπελς,καθαρα και απροκαλυπτα….δημιουργούν συναισθηματα στους αναγνωστες,οχι αντιληψη προς κρίση….παραδειγμα,ολοι οι φονοι αλλοδαπων,που εχουν στη βαση τους καποιο ‘λογικό” κινητρο προβαλλονται ως ολοκαυτωμα,ενω τα αρρωσσα εγκληματα γηγενων,μεσα στις οικογενειες,γινονται οι γνωστες; φρασεις αποχαυνωσης ”τα ‘χει αυτα η ζωη”,κλπ περαστικά για το μέλλον… και σας ερωτω κυριε μου,είναι θεμα εκπομπής αυτό;δλδ δεν μπορεί αν εχει τοσο σεκλέτι για το λαο ως ‘καταναλωτη ειδησεων”να προσαρμοσει την εκπομπή στην εκπαιδευση τω καταναλωτων στη διακριση;οτι διαβαζουμε πηγές,κλπ?ελεος..ολοι αυτοι οι γερμανοραγιαδες,εχουν συναισθηση ποιον υπηρετούν?

  1. Πραγματι οι ψευδεις και κατευθυνομενες ειδησεις εχουν λαβει πια διασταση επιδημιας. Στην περιπτωση που θα μπορουσε να συσταθει ενας αντικειμενικος φορεας εξακριβωσης των ψευδων ειδησεων, ενα μεγαλο θεμα θα ειναι να κοινοποιουνται οι αποφασεις στο μη δημοσιογραφικο κοινο. Για παραδειγμα, με την δημιουργια μιας ιστοσελιδας αναρτησης των αποφασεων και ενος point system για οσους εκει εκτιθενται. Ετσι, ο καθενας θα μπορει να εχει ενα μετρο της αξιοπιστιας των δημοσιογραφων και να επιλεγει τελικα τις πηγες των ειδησεων.

  2. Καί τόν λιγούρικο φορέα
    τόν καταχρεωμένο στό νεκρόφιλο αστισμό(κουνιώμαστε αφ’ τή θέση μας, έ;!), πού
    πλασάρει διάφορα κατά παραγγελία, π.χ.
    Parliamentarism ώς τάχα μου Δημοκρατία,

    λέω νά τόν βραβεύουμε γιά τή “μαθηματική λογική” του

    μέ τό βραβείο «10 είς τήν 506»
    τών εκδοχών πού βολεύουν στό σατανικό “έργο” της
    τήν καλοοργανωμένη μισοθεΐα/μισανθρωπία/μισελληνισμό τής εβραιομασονίας,
    νά στολίζει μέ δαύτο τό CV του,
    τρομάρα του…

    • Από την Monde Diplomatique

      Το παρακάτω ανέκδοτο κυκλοφορεί στην Ευρώπη με αφορμή την εμμονική στάση της Ανγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο στήσιμο ενός μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας που παράγει ύφεση, σκοτώνει τις ασθενέστερες ευρωπαϊκές οικονομίες και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου του ευρώ.
      «Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, οι εξεγερμένοι συνέλαβαν τρεις ευγενείς: έναν Άγγλο, έναν Γάλλο και έναν Γερμανό. Τους πέρασαν από λαϊκό δικαστήριο και τους έστειλαν στην γκιλοτίνα. Λίγο πριν από τον αποκεφαλισμό, ρώτησαν τον Αγγλο για την τελευταία του επιθυμία και αυτός ζήτησε ένα μπουκάλι ουίσκι. Του το πήγαν, το ήπιε και μισομεθυσμένος έβαλε το κεφάλι του στη λαιμητόμο. Για καλή του τύχη η λεπίδα σταμάτησε λίγα εκατοστά πριν από τον σβέρκο του και οι επαναστάτες, τηρώντας τις παραδόσεις, του έδωσαν χάρη. Σειρά πήρε ο Γάλλος. Τον ρώτησαν για την τελευταία του επιθυμία και αυτός ζήτησε ένα καλό γεύμα και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί. Αφού έφαγε και ήπιε, έβαλε το κεφάλι του στην καρμανιόλα και ως εκ θαύματος η λεπίδα μπλόκαρε και πάλι. Οι επαναστάτες, μη έχοντας άλλη επιλογή, του χάρισαν τη ζωή. Στη συνέχεια οδηγήθηκε για εκτέλεση ο Γερμανός, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την τελευταία του επιθυμία είπε στους επαναστάτες με αυστηρό ύφος:
      Να φτιάξετε αυτό το μηχάνημα! εδω εισαι..διαβασε που δημοσιευτηκε..εδω σε εμας μην τυχον μιλησεις για γερμανους..βλεπεις τους πολιτικούς, τους εχουν σε συρταρια,τους οικονομικους ηγετες συνεταιρους…γιατι επιτιθεσαι?διαβασες καλα τι ανερτησες;απο τη μια πουλαει το γνωστο παραμυθι,δεν φταινε οι αλλοι,ζηλευουμε τη γερμανική αίγα και απο την αλλη κανει εκπομπή για την ‘υποτιθεμενη” επιροη της ρωσσίας σε αλλες χωρες;ελεος δλδ.που μπλεξαμε…η γερμανια θα φαει κλώτσο τεραστιο..δεν με απσαχολεί δικιαως ή αδίκως…

      • νά τού αφαιρέσετε όλο τό «καταστροφικό παιχνίδι» πού έστησε μπροστά μας
        μέ δέκα αναρτήσεις σέ δέκα λεπτά, τό κωλόπαιδο(λέξη γιά κόψιμο, έ;!)

        κι άν θέλει νά μάς χαρίσει μουσικές επιλογές τής αρεσκείας της
        αυτή η στρεβλή χαρακτηροδομή,
        άς έρθει μέ τόν κηδεμόνα της νά τού γίνουν σχετικές συστάσεις, πρώτα

        νά μή δείχνουμε στερούμενοι τελείως κριτηρίων γιά τά πάντα, εδώ μέσα…

      • Μηπως αξιζε καλυτερης υποδοχης και αναλογου σχολιασμου το αρθρο σας κ. Σαββιδη για την εμφανιση της μετα-αληθειας, που φαινεται οτι την δεχονται οι ανθρωποι σε ολον τον πλανητη-στην Ελλαδα μας παντα ξεπερνουμε τα ορια,ειτε προς τα πανω , ειτε προς τα κατω-ως μαζοχιστες πια , γιαυτο και ”γιναμε στομαχικοι και παρμενοι” επειδη τρωμε πολλες αμασητες τροφες και ειδησεις , ως αριστοι καταναλωτες, πραγμα που γνωριζει και εκματαλλευεται ο λαικισμος στην πολιτικη και τα ”πρωιναδικα ”στην τηλεοραση. Και στις δυο περιπτωσεις ο,τι ανακοινωνεται θεωρειται αληθινο και για του λογου το αληθες οι μεν συνεργατες δημοσιογραφοι επικαλουνται ρεπορταζ,- χωρις ερευνα- ,τα δε πανελ των πρωιναδικων πειθω με γνωσεις μαρκετινκ, παρ’οτι τα περισσοτερα ,που ανακοινωνονται, αυτοδιαψευδονται αυθημερον . Τα μηχανακια ομως της τηλεθεασης λειτουργουν και σαυτο εξαντλειται η οποια αληθεια,η, μετα-αληθεια. Σημασια εχει οτι ”οι καρφωμενοι” στην τηλεοραση-που αυξηθηκαν στην επταετια της κρισης, λογω της ανεργιας και της οικονομικης δυσπραγιας επιμενουν με την φραση ”για να το λεει η τηλεοραση ειναι αληθεια”. Ως πρωτη παρεμβαση ,για την μειωση του φαινομενου των ψευδων ειδησεων ειναι η αναγκαια ανακοινωση της πηγης της πληροφοριας, κατα την αναγκαιαν παραπομπη της βιβλιογραφιας στα βιβλια .Δεν πρεπει να αισθανονται αβολα αστυνομικες υπηρεσιες και αστυνομικοι ρεπορτερ απο την εβδομαδιαια εκπομπη ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ της κας Νικολουλη, που τους κατεξευτελιζει σε στυγερα μακομη εγκληματα, που ειχαν ”περασει” απο τις ειδησεις δημοσιων και ιδιωτικων καναλιων , με την φραση του συρμου ”ξεπετα”;;;. Και εμας τωρα τι μας ”πολυκοφτει” και δεν ακουμε τα τραγουδια των αλλων σχολιαγραφων. Τι εγραψαν Γκατσος και Χατζηδακης ”δεν αλλαζει ο κοσμος Κεμαλ”.

        • Το πρόβλημα πιστεύω είναι κυρίως στο Internet και όχι τόσο στην τηλεόραση όπου θεωρητικά υπάρχει κάποιος στοιχειώδης κώδικας δεοντολογίας και αυτοπειθαρχίας.

          Στο Internet αντίθετα είναι όλα χύμα, ο κάθε ψεκασμένος ανοίγει ένα blog και γράφει ότι του κατέβει.

          Πως το μαζεύεις τώρα αυτό;

  3. Το αλκοόλ βοηθάει να θυμηθείς τρομερές μπάντες απ’ τη νιότη σου. Σε εκείνο το gig στο Ρόδον είχε γίνει πανικός.

  4. Ένα καθημερινό δελτίο ψευδών ειδήσεων λοιπόν. Ή ίσως εβδομαδιαίο. Το οποίο, όποιος το παρακολουθεί θα μπορεί να αποφασίσει καλύτερα τι να διαβάζει (και κατά συνέπεια τι να ψηφίζει στις επόμενες εκλογές…).

    Ναι, αλλά το φαινόμενο κ. Σαββίδη δεν είναι πρόσφατο. Τόσες δεκαετίες τρώνε προπαγάνδα οι λαοί, τώρα κατέστη πρόβλημα; Τη δεκαετία του 60 δεν ήταν που οι αριστεροί “έκρυβαν όπλα για να κάνουν πραξικόπημα”; Τις δεκαετίες όλες μετά τον πόλεμο, δεν γινόταν προπαγάνδα σε όλα τα κράτη ως προς τον αντίπαλο (στο ανατολικό και στο δυτικό μπλοκ); Αυτά δεν ήταν “μετα-αλήθειες”;
    Ίσως πηγή της εσκεμμένα ψευδούς πληροφόρησης (δηλ. της παραπληροφόρησης) είναι η δυνατότητα της ενημέρωσης να είναι μαζική. Απέναντι σε αυτό νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα φάρμακο.

  5. Το φάρμακο είναι τα επαγγελματικά ιστολόγια των οποίων οι συντελεστές, αν υποπίπτουν σε συνειδητά ψεύδη, θα τιμωρούνται πολύ αυστηρά απο όργανο το οποίο αθ συνθέτουν κοινωνικοί φορείς, Πολιτεία και επαγγελματικός χώρος των ΜΜΕ. Αν έχετε κατά νου κάτι καλύτερο, πολύ ευχαρίστως να το προσέξουμε. Πάντως, το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Ανοίγει ο άλλος ένα ιστολόγιο, αρχίζει τις συνομοσιολογίες και τα ηχηρά ψεύδη προσελκύει αναγνώστες και τους παραπληροφορεί. Δεν είναι επικίνδυνο;

    • συνωμοσιολογία…

      «Δεν είναι επικίνδυνο;»

      Εμπρός τής Γής οί Νέοι Οικοπεδοφάγοι
      στό δρόμο πρός τήν ιδιοποίηση τού Δημόσιου χώρου τής άγριας Δύσης τού Διαδικτύου…

      οί Ινδιάνοι σάς θυμούνται από τήν άλλη φορά,
      εμπρός εμπρός…

      Εμείς, γιούργια

      γιά τήν ανατροπή τού ιδεολογικού ταβλά
      μέ τά κολοσσιαία εβραιομασόνικα ψεύδη(Δυτικά, έ;!)
      τής καλοοργανωμένης μισοθεΐας/μισανθρωπίας/μισελληνισμού
      πρός τό συμφέρον όλων μας καί τό κοινό καλό
      Μανίλα, Πεκίνο, Νέα Υόρκη, Βερολίνο…
      μέ τή βοήθεια τού Χορηγού τής ανάσας μας,
      αυτής τής άνασσας τής ύπαρξης καί ζωής μας, πού
      άν τήν χάσουμε ένα λεπτό, χαθήκαμε…

      κι όποιος συντύχει τόν σοβαρό δημοσιογράφο Σταύρο Λυγερό,
      νά τόν ρωτήξει σχετικά καί γιά τόν μαζικό παιδικό καρναβαλισμό τής Πάτρας μά ποιάς πάτρας…

  6. εγώ πάντως έλυσα το πρόβλημα ,βλέπω ακρηβοπουλου ,χατζηνικολακη ακούω μπαμπη ,βερυκοκο και διαβάζω βαξεβανη ,κουρη …

  7. Ίσως μια αιχμηρή διακωμώδηση να είναι πιο αποτελεσματική από ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο. Στο κάτω κάτω, μερικοί άνρθωποι φαίνεται να τρέφονται με συνωμοσίες, όπως κάποιοι άλλοι τρέφονται καθημερινά με το ζωδιακό ρεπορτάζ.

  8. Το νήμα αυτό δεν εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα των Ανιχνεύσεων. Πρέπει να πάει κανείς σε κάποιο σχόλιο άλλου άρθρου για να εμφανιστεί η
    “Πρόταση για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων”.

      • Ναι, αλλά εφόσον συνεχίζουν τα σχόλια σε ένα παλιότερο “Σχόλιο της ημέρας”, θα πρέπει να διατηρείται μια δυνατότητα παραπομπής στην πρώτη σελίδα (ένας σχετικός σύνδεσμος), για να πηγαίνουμε εκεί από την πρώτη σελίδα και να μην χρειάζεται να μαντεύουμε που να πρέπει να πατήσουμε για να εμφανιστεί το παλιότερο σχόλιο της ημέρας. Χώρια που θα γλυτώνουμε κι ένα κλικ.

  9. ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΝΤΥΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΨΕΜΑΤΑ!

    Η αλήθεια δέν φοριέται πολύ διότι μάς στενεύει στόν εγωϊσμό
    καί μάς χτυπάει στούς ψυχολογικούς κάλους πού είναι… ευαίσθητοι – αμέε!… σσ

    Πρόταση(μετ’ επεξηγήσεως αποκαλυπτικοτάτης, έ;!) τού Παναγιώτη Λιάκου,
    από τήν στήλη «ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΤΙΚΗΣ(έτσι!… σσ)»
    στό οπισθόφυλλο τής εφημερίδας «δημοκρατία», σήμερα…

    καί οί… Απάτσι,

    Θύματα «Νέων Οικοπεδοφάγων»(ορέγονται τίς δημόσιες εκτάσεις τού Διαδικτύου, έ;!)
    [πού ήταν καί παραμένουν παλαιότατα μπαίγνια τής αρχαίας μήτρας πάσης καλοοργανωμένης μισοθεΐας/μισανθρωπίας/μισελληνισμού… οί «Νέοι Οικοπεδοφάγοι», τρομάρα τους, λέμε!…]

    ψάχνουν νά βρούν ποιός ενορχηστρώνει αυτές τίς μέρες τόσους πολλούς ”χορωδούς”*, πού

    τούς πήρε ξαφνικά καί όλους μαζί ό πόνος γιά τά ψεύδη στά Μέσα Μαζικής Επιβολής ψευδών
    όπου καριερίζουν αυτοί οί σεσημασμένοι προαγωγοί τού giga ψεύδους, μεταξύ πολλών, π.χ. πώς
    τάχα μου parliamentarism = Δημοκρατία,
    γιατί έτσι τούς δίδαξε στίς στοές καί τούς επέβαλε νά σκέπτονται καί απαιτεί απ’ αυτούς νά λένε
    η εβραιομασονία,
    αυτό τό δραστήριο κέντρο τού νεκρόφιλου αστισμού, όπως καί τής φεουδαρχίας, έ;!

    *
    οί ίδιοι, πού
    επιχειρούν ακαταπαύστως νά μάς γανώνουν τούς εγκεφάλους μέ τά μπεχαβιορίστικα καμώματα
    πάσης κουτοπόνηρης κι αγράμματης προπαγάνδας κι ό Latuff π.χ.
    δέν portrays άνευ λόγου τό pseudo-cry(βέλασμα από λύκο θά πεί, έ;!…)

    • Δηλαδή να επιστρέψουμε στην πεφωτισμένη Δεσποτεία;
      Η ποιότητα της πολιτείας καθορίζεται από την (εξωτερική) μορφή του πολιτεύματος;
      Μήπως εξαρτάται από την εσωτερική ποιότητα των πολιτών; (“Για να αλλάξουν τα βασίλεια, πρέπει να αλλάξουν οι άνμθρωποι” -΄η κάπως έτσι- Αγ. Ιωάννης ο βαπτιστής).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα