Ένας πυροτεχνουργός γράφει για την “εξουδετέρωση του αιώνα” στο Κορδελιό και θέτει ζητήματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 Η εξουδετέρωση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις “ενστάσεις” που έχουν οι πυροτεχνουργοί του Σ.Υ.Π με το ΤΕΝΞ. Τα μέτρα ασφαλείας που εληφθησαν στην περίπτωση του Κορδελιού κρίνονται ιδιαίτερα υπερβολικά από τους πρώτους, οι οποίοι επικαλούνται τη πολυετή εμπειρία τους σε ανάλογες επιχειρήσεις.

Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από απόστρατο πυροτεχνουργό.  Το κείμενο έχει επιχειρήματα και θα πρέπει να προβληματίσει. Ο διάλογος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

Βόμβα αεροπορίας στο Κορδελιό.Η άλλη όψη του νομίσματος.

Μετά από την πρωτοφανή παγκοσμίως διάσταση και υπερβολική κινδυνολογία των υπευθύνων για την εξουδετέρωση, περισυλλογή και καταστροφή μιας βόμβας αεροπορίας 500 λιβρών, αισθάνομαι υποχρεωμένος προς όλο τον απλό κόσμο να πω με επιχειρήματα τη δική μου άποψη αναφορικά με την όλη έκταση του θέματος.

Δεκάδες, εκατοντάδες βόμβες μετά το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο οι οποίες αναβρέθηκαν εντός  αστικού ιστού, παρόμοιες με την ίδια ισχύ καθώς και μεγαλύτερης ισχύος, έχουν εξουδετερωθεί μεταφερθεί και καταστραφεί με απόλυτη επιτυχία, από τους Πυροτεχνουργούς του Σ.Υ.Π σε διάστημα λίγων ωρών, χωρίς την τρομοκράτηση του κόσμου,  χωρίς διόγκωση και υπερβολή του κινδύνου καθώς και της επιχείρησης με την μηδαμινή έως ελάχιστη προβολή στα ΜΜΕ. Η εκκένωση 72 χιλιάδων κόσμου, εκκένωση 15 πρατηρίων καυσίμων και άλλα, μόνο φυσιολογική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οσο και τα μέτρα ασφαλείας τα οποία πάρθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της επιχείρησης και ευτυχώς για μας, δυστυχώς για μερικούς λόγω του ζήλου για προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έρχονται σε αντίθεση.

Αναλυτικά θα αναφέρω τα κυριότερα σημεία τα οποία μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας συμπεράσματα.

1.Η εκκένωση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ακτίνα 2.000 μέτρων αναφέρεται στο τεχνικό βοήθημα, το τονίζω ΤΕΧΝΙΚΟ βοήθημα και όχι ευαγγέλιο AEDOPS όπως το αναφέρουν, βοήθημα το οποίο προτείνει μέθοδο εξουδετέρωσης-καταστροφής σε συγκεκριμένα πυρομαχικά, πάντοτε με ευθύνη του ειδικού που επιχειρεί, αξιολογώντας την περιοχή και το πυρομαχικό. Η  ΜΕΓΙΣΤΗ απόσταση ασφαλείας για εντελώς επίπεδη και ανοιχτή έκταση ορίζεται στα 2 χιλιόμετρα. Απόσταση στην οποία δεν πρόκειται να αγγίξει άνθρωπο ούτε κόκκος άμμου, όχι θραύσμα. Στην παρούσα επιχείρηση στο Κορδελιό, η βόμβα βρισκόταν σε βάθος 5,5 μέτρων κάτω από τη γη και περιμετρικά στην επιφάνεια υπήρχε τσιμέντο. Με λίγα λόγια και βάσει πινάκων, με την έκρηξη της βόμβας στα 5,5 μέτρα κάτω από τη γη, τα θραύσματα θα μπορούσαν να εκτοξευτούν 400 μέτρα επίσης σε ανοιχτή περαιτέρω έκταση. Αν συμπεριλάβουμε και τα κτίρια, η πιθανότητα να εκτοξευθεί θραύσμα στα 1800 μέτρα σε άνθρωπο, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι ενημέρωσης της επιχείρησης, είναι μικρότερη από το πέσει μετεωρίτης πάνω στο κεφάλι κάποιου.

2.Το ΤΕΝΞ (ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΕΣ) το οποίο ασχολείται με εξουδετερώσεις πυρομαχικών από το 2015, δηλαδή ενάμιση χρόνο, ανέλαβε την επιχείρηση εξουδετέρωσης-περισυλλογής-καταστροφής και όχι ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΙ, όπως αναφέρουν σε ενημερώσεις ανώτεροι, διότι οι πυροτεχνουργοί είναι θεμελιωμένη ειδικότητα του ΣΥΠ, και παρόλα αυτά θα πρέπει να μας απαντήσει το ΓΕΣ, που τόσο πολύ προωθεί και προβάλλει το συγκεκριμένο Τάγμα στα ΜΜΕ, πως αναφέρεται η ειδικότητα στο ΤΕΝΞ, με ποιο νόμο παύθηκαν οι πυροτεχνουργοί με 70 χρόνια προσφοράς και θυσιών, με ποιο νόμο παύθηκαν οι Διμοιρίες Εξουδετερώσεων Βομβών που νομικά είναι ενεργές μέχρι σήμερα. Επίσης με ποια τεχνογνωσία και με ποιο Νόμο μπορεί το ΤΕΝΞ και οι Διοικητικοί Αξιωματικοί του να εκπαιδεύονται σε σχολεία EOD, να ενεργούν σε ύποπτους χώρους και ναρκοπέδια, αφού ο Νόμος 1033 σύστασης τους, το απαγορεύει. Πόσο μάλλον σε πυρομαχικά και εξουδετερώσεις αυτών. Άλλαξε τον Νόμο; Και η ΠαΔ 2-11/2014 έχει εκδοθεί σε αντίθεση με τα αναγραφόμενά του Νόμου 1033.

Επιπρόσθετα η προβολή στα ΜΜΕ καθώς και η συνεχής προβολή με ανακοινώσεις του έργου του ΤΕΝΞ καθώς και των νεκρών του, έχει περάσει κάθε όριο. Οι πυροτεχνουργοί έχουν εξουδετερώσει στα 70 χρόνια υπηρεσίας εκατοντάδες βόμβες, εκατομμύρια βλήματα, εκατομμύρια πυραύλους και πυρομαχικά και μάλιστα χωρίς παχυλές απολαβές. Επίσης είχαν και νεκρούς. Μήπως είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Μήπως υπάρχουν βαθμίδες αξιολόγησης και εκτίμησης στις δυο διαφορετικές ειδικότητες; Μήπως οι πυροτεχνουργοί σε μια παρόμοια επιχείρηση θα λάμβαναν μόνο 15 ευρώ όλη η ομάδα  που αφορούσαν στην εξουδετέρωση της βόμβας και μόνο;

Παρακάτω δημοσιεύω ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ φωτογραφίες (υπάρχουν πάρα πολλές) τις οποίες δημοσίευσε το ΤΕΝΞ και με καμάρι αναφέρει εξουδετερώσεις. Βλήματα χωρίς πυροσωλήνα (ανενεργά) καθώς και καταστροφή βόμβας με 12 εμπρηστικές χειροβομβίδες σε ανενεργό αεροδρόμιο. Υπερβολική κατανάλωση πυρομαχικού για μια καταστροφή,  πυρομαχικό το οποίο χρησιμοποιείται σε ειδικές και μόνο περιπτώσεις.

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε λοιπόν, η τεχνογνωσία επί των πυρομαχικών και ειδικά σε εξουδετερώσεις βομβών αεροπορίας σε αστικό ιστό είναι ελάχιστη έως μηδαμινή. Για το λόγο αυτό στο χώρο της βόμβας βρισκόταν ανεπίσημα τις πρώτες μέρες, EOD της αεροπορίας ο οποίος αναγνώρισε την βόμβα.

3. Οι εικόνες και τα βίντεο από το χώρο της επιχείρησης, μόνο επικίνδυνη κατάσταση δε δείχνουν. Πήγαινε έλα κόσμος, άνθρωποι με πολιτικά πλησίον της βόμβας, στρατιωτικοί στελέχη  να πηγαινοέρχονται κουβαλώντας τσουβαλάκια. Μέχρι και την ώρα της εξουδετέρωσης σε βίντεο το οποίο δημοσιεύθηκε  πηγαινοερχόταν κόσμος. Έτσι λέει το ευαγγέλιό τους; Κατά την επέμβαση στο σημείο βρίσκεται μόνο ο επιχειρών , οι υπόλοιποι όλοι στο όριο το οποίο ισχύει και για τους πολίτες, ενέργεια η οποία δεν εφαρμόστηκε.

4. Αναφορικά με τη μέθοδο της εξουδετέρωσης του πυροσωλήνα και την ψευδή δήλωση σε μπλόγκ και ΜΜΕ ότι είναι νέα μέθοδος και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σας γνωρίζω ότι η μέθοδος ROCKET WRENCH BOMB DISPOSAL είναι παλιά και χρησιμοποιήθηκε αμέτρητες φορές από τους πυροτεχνουργούς. Η συλλογή υπάρχει σε κάθε ΔΕΒ πυροτεχνουργών. Απλά η διαφορά μας ήταν ότι εμείς κάναμε αθόρυβα τη δουλειά μας χωρίς συνεχείς εκθέσεις στους φακούς, χωρίς υπερβολές, αστραπιαία και ταπεινά. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει η εξάλειψη του κινδύνου και όχι η μέθοδος που θα εφαρμοστεί και δεν γνωρίζει τι είναι. Μήπως θα δημοσιεύουμε στα ΜΜΕ και συνδεσμολογίες εκρηκτικών για να μαθαίνει ο κόσμος; Για το όνομα του Θεού!!!

5. Να αναφέρω δε το επίμαχο θέμα της εξουδετέρωσης του πυροσωλήνα. Αναφέρθηκε ότι η βόμβα έπεσε σε βαλτώδη περιοχή έμεινε για 77 χρόνια και είναι σε άριστη κατάσταση; Απλά δεν είναι δυνατόν, εξάλλου σε πρώτες δημοσιεύσεις αναφέρθηκε ότι η βόμβα ήταν χτυπημένη και μέγιστα οξειδωμένη. Επιπρόσθετα η βόμβα έχει 2 δύο ΔΥΟ ΔΥΟΟΟ πυροσωλήνες. Με τον δεύτερο θα μας πει κανείς τι έγινε;

6. Και κλείνω με την περίφημη μεταφορά της Βόμβας. Εντελώς πρόχειρα δεμένη, ακριβώς στο κέντρο  με ιμάντες πεταμένους επάνω στη βόμβα. Μα είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν; Και όμως είναι.

Αν δω στο σύντομο μέλλον να διαφημίζονται στρατιωτικά τμήματα ή ομάδες ειδικοτήτων σαν τα σούπερ μάρκετ στην τηλεόραση δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

militaire.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα