Πριονίζουν την καρέκλα του Αλέξη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ειδικού Συνεργάτη του liberal.gr  Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Στον ΣΥΡΙΖΑ ζουν από εκείνες τις μέρες της μεγάλης έντασης  που σχεδόν πάντα τελειώνουν με τραύματα. Η υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης έχει αρχίσει πλέον να κοστίζει πολύ ακριβά στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Είτε ληφθεί η απόφαση να κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές, είτε καθυστερήσει περισσότερο, τα ρήγματα έχουν ήδη προκληθεί και μόνο ένα μικρό μέρος της εσωτερικής τρικυμίας που επικρατεί, αποτυπώνονται σε γεγονότα όπως η κριτική Φίλη προς την κυβέρνηση, ή στην κόντρα του Νίκου Βούτση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στις διαφορετικές θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν στελέχη πρώτης γραμμής όπως ο Πάνος Σκουρλέτης για θέματα αιχμής.

Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο βράζει και δεν είναι μυστικό πως βρίσκονται σε εξέλιξη υπόγειες διεργασίες για την επόμενη ημέρα, με το βλέμμα στις αντοχές της ηγετικής ομάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τις πρωτοβουλίες των δελφίνων του κόμματος. Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυτη τή στιγμή βράζει. Η 2η αξιολόγηση, ακόμη και αν ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι πιθανόν η τελευταία που θα μπορέσει να κλείσει η κυβέρνηση, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή.

Τα εσωκομματικά μαχαίρια έχουν βγει από τις θήκες και ο άλλοτε πανίσχυρος στο κόμμα του Αλέξης Τσίπρας που κέρδισε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, αμφισβητείται πλέον όλο και πιο ηχηρά για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων του και την αδυναμία της κυβέρνησής του να διαμορφώσει θετικό στίγμα στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν αμφισβητείται σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η κυριαρχία του στο κόμμα αλλά τόσο ώστε όλοι να καταλαβαίνουν πως η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από το αν η απώλεια δυναμικής του κόμματος στις δημοσκοπήσεις και την κοινωνία θα μεταφραστεί σε μια διαχειρίσιμη ήττα στις επόμενες εκλογές, ή θα εξελιχθεί σε συντριβή. Οι “ομάδες” και οι τάσεις  έχουν πιάσει δουλειά με σκοπό να διαμορφώσουν τους όρους για την μετακυβερνητικη εποχή του κόμματος και αυτό ήδη γίνεται ορατό σε πολλά επίπεδα.

Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι αρχιτέκτονες της διαπραγμάτευσης βρίσκονται  επίσης στα όρια τους. Η πολύ δύσκολη συνεργασία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλωτου και του αναπληρωτή υπουργού του Γιώργου Χουλιαράκη δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Αμφότεροι τις τελευταίες ώρες προσπαθούν να αποστασιοποιηθουν από το επερχόμενο Βατερλό που για τον καθένα έχει διαφορετικό περιεχόμενο.

Για τον μεν Τσακαλώτο το φορτίο μιας συμφωνίας που θα ανοίγει το δρόμο σε περικοπές συντάξεων και σε μείωση του αφορολόγητου χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους και της ένταξης στο QE είναι δύσκολο να κουβαλήσει για πολύ μετά την ψήφιση των μέτρων. Για τον Γ. Χουλιαρακη ζητούμενο είναι η ταχύτητα μιας συμφωνίας ώστε να μην χαθεί χρόνος στην οικονομία και αναζωπυρωθούν τα σενάρια χρεοκοπίας το καλοκαίρι. Αμφότεροι επιχειρούν να μοιράσουν την ευθύνη και έξω από τη δική τους αυλή για ό,τι συμβεί το επόμενο διάστημα.

Το ρήγμα αυτό εντός της κυβέρνησης  αναμφίβολα θα βαθύνει περισσότερο με την έλευση του πακέτου των προκαταβολικών μέτρων στη Βουλή. Η ψήφιση τους δεν αναμένεται  πως θα είναι πολιτικά αναίμακτη.

Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης που θα δυσκολευτούν πολύ να στηρίξουν τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα ρίξουν την κυβέρνηση. Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων είναι ακριβώς προκειμένου να διασφαλιστούν οι πρόθυμοι και οι εναλλακτικές λύσεις.

Από την κυβέρνηση λένε ωστόσο πως άπαξ και κλείσει η αξιολόγηση τα μέτρα θα ψηφιστούν ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξουν ενοίκους κάποια από τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

(Φωτογραφία: Sooc)

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. …Ειδικού Συνεργάτη του liberal.gr … που ως γνωστόν πάντα εκτελούν , οι ειδικοί συνεργάτες, και ειδικό σκοπό.

    Αν οι ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ αναρτούν τέτοια κείμενα τότε από ποια ΜΜΕ περιμένουμε αντικειμενικότητα και πληροφόρηση;
    Δεν αναφέρομαι στα περί αποκαθήλωσης του Τσίπρα κτλ , τόσο φτηνή είναι η κομματική κριτική σ όλα τ α κομματικά γραφεία , αλλά στις αιτίες που αναφέρονται.
    Πριν δυο ημέρες ο κ Σαββίδης είχε αναρτήσει δικό του άρθρο στο οποίο, απέδιδε την κατάσταση στην Ελλάδα στα ντόπια κατεστημένα που ,δεν επέτρεπαν, να παρθούν μέτρα από το 2010 για, να καθαρίσει η κατάσταση.
    Μάλιστα τόνιζε ότι ΟΥΤΕ η σημερινή κυβέρνηση το κατόρθωσε , κάτι που όλοι περιμέναμε , να καθαρίσει δηλαδή η αγορά και να λειτουργήσει ώριμα .
    Τώρα βρίσκουμε αυτό το κείμενο στην προσπάθεια αποδόμησης του Τσίπρα για λόγους ευνόητους.
    Ενώ όλη η Ευρώπη έχει ξεσηκωθεί εναντίον του Σόιμπλε για τ α δεινά που έχει συσσωρεύσει στην Ελλάδα οι έλληνες δημοσιογράφοι μαζεύουν τ απόνερα του Σόιμπλε και τα κάνουν αγιασμό .
    Σήμερα που ‘άλλος’ επισκέπτεται το Βερολίνο !!!
    Ειδικός Συνεργάτης …ειδικές συνεργασίες.

  2. Πρωί πρωί τι να σου πω. Άλλη δουλειά δεν έχουμε η αποκαθήλωση του Τσίπρα μας ενδιαφέρει. Ο οποίος μας είναι ο συμπαθέστερος στο Συριζα, ΜΕΤΑ ΤΟ ΖΟΥΡΑΡΙ. Δεν μπορείς να αποκωδικοποιήσεις τα μηνύματα μετά απο συνεδριάσεις Κεντρικών Επιτροπών;

  3. Επειδή για μένα είναι ίσως και οι μόνοι που συμπαθώ το θέμα είναι αλλού.
    Το θέμα είναι στο ότι αρχίζουμε και φωνάζουμε κάθε φορά ότι θ α μειωθούν οι συντάξεις – κακό πολύ κακό αλλά ποιος θ α έκανε κάτι διαφορετικό ή υπάρχει άλλη λύση;- κτλ αντί να ωρυόμαστε γιατί δεν καθαρίζουν την αγορά από τα καρκινώματα .
    Δημοσιογράφοι εγκάθετοι διαφόρων συμφερόντων , δες NOVARTIS, προωθούν ειδήσεις και κάνουν κριτικές με συγκεκριμένο ‘κόστος’.
    Οι τράπεζες στην τρίτη χιλιετία μχ έδιναν δάνεια με φιλικές σχέσεις και έναντι ανταλλαγμάτων .
    Ποιοι δημοσιογράφοι ξεσηκώθηκαν γι αυτή την σφαγή της οικονομίας;
    Ή μήπως η ανακεφαλαιοποίηση δεν στηρίχθηκε στις συντάξεις και δεν την ανέφεραν;
    Γι αυτά τσαντίζομαι , γιατί μείναμε μπανανία και όνειδος της παγκόσμιας οικονομίας .
    Προσπαθούμε τώρα να βρούμε χρήματα για τα σμήνη που έχουμε ανάγκη αλλά δεν μπορούμε γιατί όταν οι άλλοι , όχι μόνον ο ένας που έγινε αποδιοπομπαίος τράγος, και χάσαμε και την ανθρωπιά μας γι αυτόν παρ ότι είναι όντως ένοχος , κατέτρωγαν το δημόσιο χρήμα στους εξοπλισμούς η τέταρτη εξουσία απολάμβανε το μερτικό της σιωπής της.
    Τώρα για τις αποκωδικοποιήσεις άστο γιατί εμείς δεν έχουμε πείρα ανάλυσης κεντρικών επιτροπών.

  4. Αν θα σου πω πως όλα όσα ήθελες να μάθεις είχαν ειπωθεί και είχαν γραφεί απο τους δημοσιογράφους θα αρχίσεις το ίδιο παραμύθι. Εν πάση περιπτώσει, δεν φταίνε αυτοί που τα έκαναν αλλά οι δημοσιογράφοι. Πάντα κάποιος πρέπει να φταίει. Εσύ φταίς σε τίποτε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα