Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους υποψηφίους Hamon και Fillon

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

του Άλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου.

Όταν γράψαμε στις 24-01-2017 το προηγούμενο σχετικό μας άρθρο, μας έλειπαν δυο στοιχεία : το αποτέλεσμα του 2ου γύρου των εκλογών του σοσιαλιστικού κόμματος αλλά και η σοβαρή ίσως υπόθεση της κ. Πηνελόπης, συζύγου του κ. Fillon, η οποία φαίνεται, από χθεσινές δημοσκοπήσεις, να επηρεάζει  αρνητικά κάπως την υποψηφιότητά του.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα αυτά τα δυο στοιχεία.

Δεν ήταν τόσο δύσκολο να προβλέψουμε την εκλογική νίκη του κ. Benoit Hamon (με 59%) στον δεύτερο ενδοπαραταξιακό γύρο των σοσιαλιστών στις 28 Ιανουαρίου, αφού τα αποτελέσματα του 1ου γύρου, και ιδιαίτερα οι διαμορφωθείσες συμμαχίες του εν λόγω χώρου, προδίκαζαν το χθεσινό τελικό αποτέλεσμα. Ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνει την ανατροπή ο κ. Valls (με 41%), πρώην πρωθυπουργός του François Hollande, με όλη την κυβερνητική φθορά επάνω του, τη στιγμή που ο κ. Hamon έφερε το φωτοστέφανο του Αντιφρονούντος (fraudeur) έναντι των αριστερόστροφων ψηφοφόρων του parti socialiste.

Η σύζυγος του κ. François Fillon κατηγορείται πολιτικά, κι έχει ήδη ξεκινήσει σχετικά προκαταρκτική έρευνα, όχι γιατί εργάστηκε στο πολιτικό του γραφείο (επιτρέπεται αυτή η εργασιακή σχέση σήμερα σε πάρα πολλά βουλευτικά γραφεία) αλλά και σε άλλες δουλειές πολιτικών του φίλων. Κατηγορείται για «αργομισθία». Δηλαδή ότι εισέπραττε μισθούς, δίχως να εργάζεται (εικονική απασχόληση). Κι αυτό, αν πράγματι συνέβη, θεωρείται πάρα πολύ βαρύ για σημαντική μερίδα των συντηρητικών Καθολικών ψηφοφόρων του κ. Fillon. Κάτι που αποτυπώθηκε ήδη σε χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση που πρόλαβε αυτό το σοβαρό συμβάν, άσχετα αν δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Ο κ. Fillon παρούσιασε κάμψη, ενώ ο φερόμενος ως τρίτος κ.  Emmanuel Macron τον πλησίασε σε απόσταση αναπνοής για την 2η θέση του 1ου γύρου των επικείμενων προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Αν και δεν πρέπει πια να παίρνουμε τοις μετρητοίς τις δημοσκοπήσεις, η ίδια χθεσινοβραδινή μέτρηση (SOFRES) δίνει την εξής πρόβλεψη για τον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών : 1η η κ. Le Pin, 2ος ο κ. Fillon με διαφορά 1% από τον 3ο κ. Macron, 4ος ο κ. Hamon και 5ος ο κ. Mélenchon. Προβλέπει δε επίσης για τον 2ο γύρο ότι η κ. Le Pin θα χάσει πιο εύκολα από τον Fillon και δυσκολότερα από τον κ. Macron, αν αυτός ερχόταν 2ος στον 1ο γύρο.

Fillon         Macron      Hamon             Mélenchon

Έτσι, ο κ. Fillon θα συνεχίσει τώρα την προεκλογική του καμπάνια με τη ρετσινιά του νομίμου αλλά μη ηθικού της απασχόλησης της υψηλόμισθης συζύγου του. Κάτι που άνοιξε ήδη το μείζον πολιτικό ζήτημα για το αν πρέπει ή όχι οι βουλευτές και ευρωβουλευτές να απασχολούν συζύγους, θυγατέρες, γιους, κλπ στη δούλεψή τους, αλλά με έξοδα των φορολογουμένων, με την αιτιολογία ότι είναι τα πιο έμπιστά τους πρόσωπα!!!

Ο κ. Hamon από την πλευρά του θα έχει μάλλον να αντιμετωπίσει την απροθυμία των ρεαλιστών σοσιαλιστών να συσπειρωθούν γύρω του, κι ας δήλωσε κομματική πειθαρχία στα συμφωνηθέντα ο αντίπαλός του κ. Valls. Θεωρούν τις προτάσεις του ουτοπικές και κοστοβόρες για τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της Γαλλίας. Μόνο το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» των 750 ευρω για όλους, που υποσχέθηκε στους Γάλλους, ο κ. Valls το υπολογίζει σε 450 δισεκατομμύρια ευρω για μια πενταετία. Εξάλλου πολλοί από τους νυν σοσιαλιστές βουλευτές τον εχθρεύονται γιατί θυμούνται τι τράβηξαν από τον κ. Hamon κατά τις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, όταν όχι μόνο καταψήφιζε ο ίδιος τα κυβερνητικά νομοσχέδια, ως δεξιά, αλλά τον θεωρούσαν και ως ηγέτη των Αντιφρονούντων. Και ίσως τώρα θα βρουν την χρυσή ευκαιρία να τον εκδικηθούν υπογείως ή και ανοιχτά, προωθώντας τον νεαρό υποψήφιο κ. Macron. Βέβαια ο κ. Hamon ελπίζει πως θα συσπειρώσει γύρω του και τους συνυποψήφιους του της αριστεράς κ. JeanLuc Mélenchon και τον οικολόγο κ. Yannick Jadot., προτείνοντάς τους μια «κυβερνητική πλειοψηφία».

Συμπερασματικά έχουμε τη γνώμη ότι κερδισμένοι από τις παραπάνω εξελίξεις μάλλον θα είναι η κ. Marine Le Pin κι ο κ.  Emmanuel Macron. Αλλά προσοχή ! Ας μη ξεχνάμε ότι τελευταία οι ψηφοφόροι ψηφίζουν αρνητικά και δεν λένε όλοι την αλήθεια στους δημοσκόπους…

Αλκης Καλλιαντζίδης

Οικονομολόγος

[email protected]

www.kalkis.eu

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα