Γιατί συντηρούν σκηνικό κρίσης Αθηνών-Λευκωσίας;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αύριο στο Μον Πελεράν ξεκινούν οι υποβαθμισμένες συζητήσεις για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων
Συνεχίζεται στο παρασκήνιο ο υπόγειος πόλεμος για να «κοπεί» ο Νίκος Κοτζιάς. Χωρίς δισταγμό οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο «υδροκέφαλο» κράτος μετά τη λύση

Ο πόλεμος της «σκιάς» γύρω από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά συνεχίζεται. Ελληνικοί κύκλοι που μίλησαν στην «Σημερινή» διερωτώνται γιατί συντηρείται από κάποιους αυτό το κλίμα διχασμού, την ώρα που επίσημα Αθήνα και Λευκωσία διαψεύδουν ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Κοτζιά, προσερχόμενος χθες στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς δήλωσε ότι: «Να σας πω, είναι βρόμικος ο Τύπος που λέει ειδήσεις αυτά που τον πληρώνουν».

Την ίδια ώρα, αν και προς τα έξω γίνεται η προσπάθεια να βγει μια εικόνα ότι τα πράγματα θα κινηθούν με μια ταχύτητα, οι πληροφορίες από ανθρώπους που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφέρουν ότι η διαδικασία συζήτησης με τους τεχνοκράτες και τους διαπραγματεύσεις αποτελεί την έναρξη μιας αργής διαδικασίας, όπου θα κλείνουν τα ζητήματα με ρυθμούς χελώνας.

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Τουρκία λειτουργεί αρνητικά, ωστόσο η προσπάθεια που θα γίνει έχει στόχο να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που να μπορεί να συμμετέχει μετά ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κράτος με δεκανίκια
Το παιχνίδι των Τούρκων, που έχει στόχο να δημιουργήσει ένα υδροκέφαλο κράτος μετά τη λύση, συνεχίστηκε και στη Γενεύη. Από τη μία η αξίωση να υπάρχει θετική ψήφος των Τ/κ σε όλους τους ανεξάρτητους οργανισμούς και από την άλλη τα εμπόδια που βάζει το κατοχικό καθεστώς στο περιουσιακό, προσπαθώντας να μειώσει συνεχώς όσους πρόσφυγες θα έχουν δικαίωμα επιστροφής και παράλληλα αυξάνοντας τους δικαιούχους αποζημιώσεων. Φυσικά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται απειλητικά και το πόσο θα στοιχίσει τελικώς η λύση.

Στόχος των Τούρκων είναι η επίσημη τουρκοποίηση ε/κ περιουσιών για να μπορέσουν να τις διαχειριστούν σύμφωνα με τα σχέδιά τους.

Πρώτο βιολί οι διαπραγματευτές
Μέσα σε κλίμα σκληρών δηλώσεων από την Τουρκία και την τ/κ πλευρά, ξεκινούν αύριο οι συζητήσεις για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επιβεβαίωσαν, στη «Σημερινή», ότι στο τραπέζι της Γενεύης για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων υπήρχε μόνο μία πρόταση, αυτή της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας.

Αν και όλοι μπορούν διά γυμνού οφθαλμού να δουν ότι η συζήτηση για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια έχει υποβαθμιστεί, η Λευκωσία βλέπει ότι προχωράμε. Ο Ιωάννης Κασουλίδης χθες είπε χαρακτηριστικά, «Κοιτάχτε, για να βρεθούμε σε ένα επόμενο επίπεδο, σημαίνει ότι προχωράμε. Από εκεί και εκεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, περιμένουμε να δούμε».

Όπως έχει γίνει γνωστό, της κυπριακής αντιπροσωπίας στο Μον Πελεράν θα ηγείται ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, οποίος θα συνοδεύεται από ομάδα πέντε ατόμων από τον πολιτικό, νομικό, διπλωματικό και ακαδημαϊκό χώρο, και ο ρόλος τους θα είναι υποβοηθητικός.

Της ελληνικής αποστολής θα ηγείται ο Γ.Γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Της τ/κ αντιπροσωπίας θα ηγείται ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς Οζντίλ Ναμί, ενώ η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν. Η Βρετανία θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ Jonathan Allen και η Ε.Ε. από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Peter Sorensen.

Το ύφος του Τσαβούσογλου
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Υπουργός, μιλώντας χθες στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, επισήμανε το προκλητικό ύφος με το οποίο η τουρκική αντιπροσωπία συμπεριφέρθηκε κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης και, ειδικότερα, το ύφος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έναντι του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Προσέθεσε, δε, ότι το ύφος αυτό δεν συνάδει με την «κουλτούρα του συμβιβασμού», η οποία αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Η ενημέρωση Κασουλίδη
Με τη θετική άποψη ότι η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας, το οποίο ήταν ταμπού για σαράντα χρόνια, και η απόφαση να συζητηθεί παραπέμφθηκε σε τεχνικό επίπεδο και αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ο Ιωάννης Κασουλίδης έδωσε το στίγμα τού πώς βλέπει τη Διάσκεψη της Γενεύης η Λευκωσία.

Ο Υπουργός, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, σημείωσε ότι:
· Η Διάσκεψη στη Γενεύη ήταν ανοιχτού τέλους.
· Η λύση θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποτελεί ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς εγγυήσεις τρίτων χωρών.
· Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παρουσία της ΕΕ στη Διάσκεψη στη Γενεύη και εξέφρασε την ευχή σύντομα να φέρει θετικά αποτελέσματα ενώπιον του Συμβουλίου.

Στο ζήτημα της ετοιμότητας για οικονομική στήριξη της λύσης από την ΕΕ αναφέρθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος, ενώ επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός και τόνισε ότι οι δυο ηγέτες επιδεικνύουν βούληση για λύση.

Τέλος, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι η Ένωση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών που να είναι αποδεκτή από όλους, και που θα συνάδει με το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο ασφάλειας της ΕΕ.

Στη βούληση των δυο ηγετών για επίτευξη λύσης αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ με παρεμβάσεις τους Υπουργοί Εξωτερικών άλλων χωρών επεσήμαναν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελεί θετική εξέλιξη σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων.

http://www.sigmalive.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα