Αυτό είναι το εισηγητικό πόρισμα για τα «θαλασσοδάνεια» σε ΜΜΕ και Κόμματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας δημοσιεύει πρώτο το koutipandoras.gr, με τα ευρήματα της Εξεταστικής Επιτροπής για το δανεισμό ΜΜΕ και κομμάτων να καταδεικνύουν το εύρος του τριγώνου της διαπλοκής.

Η συνολική έκθεση -δηλαδή χρηματοδότηση- τραπεζών σε ΜΜΕ υπολογίζεται 1,27 δισ. ευρώ, με το σημαντικότερο ποσοστό αυτών των δανείων να χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμα.

Ως προς τα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ από το Φθινόπωρο του 2001 για τη συνολική οφειλή τους, ύψους 401 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση πτώχευσης.

Δείτε πώς ιεραρχούνται οι δανειοδοτήσεις ΜΜΕ ανά τράπεζα:

  1. Πειραιώς με 432 εκατ. ευρώ, ακάλυπτοι κίνδυνοι 29%, ληξιπρόθεσμα 47%
  2. Εθνική με 430 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα 45%
  3. Alpha με 311 εκατ. ευρώ, ακάλυπτοι κίνδυνοι 50%
  4. Eurobank με 85 εκατ. ευρώ,  ληξιπρόθεσμα 19,2%
  5. Attica Bank με 12,6 εκατ. ευρώ

Ως εκ τούτου, η πιο εκτεθειμένη τράπεζα είναι η Πειραιώς και το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων βρίσκεται σε οριστική καθυστέρηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα, την οποία και απορρόφησε η Πειραιώς. Ειδικότερα, η Πειραιώς έχει χορηγήσει σε κόμματα δάνεια ύψους 240 εκατ., εκ των οποίων τα 220 εκατ. προέρχονται από την «Αγροτική». Από αυτά, 131,4 εκατ. έχει πάρει η ΝΔ, ενώ 108,1 εκατ. έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ. Και το υπόλοιπο έχει διατεθεί ως χρηματοδοτική μίσθωση στο ΚΚΕ. Άξιο αναφοράς δε πως τα δάνεια προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχουν καταγγελθεί.

Όσον αφορά τα δάνεια της Εθνικής στα κόμματα, συνολικά είναι σήμερα 29 εκατ. ευρώ, με το ύψος των προβλέψεων στα 13 εκατ. Από αυτά τα 14 είναι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν εξυπηρετούνται 8,7 εκατ. του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την Attica Bank, έχουν καταγγελθεί γιατί δεν εξυπηρετούνται και έχουν ξεκινήσει όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για την εξόφλησή τους. Η τελική οφειλή για τη ΝΔ είναι 2,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ έφθασε τα 6,5 εκατ. Ευρώ.

Ο επιθεωρητής της ΤτΕ, Γιώργος Πάσχας, επεσήμανε ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε κόμματα, είναι ύψους 295 εκατ. ευρώ και μόνο τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θεωρούνται «ομαλής είσπραξης».

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντησή του στην ερώτηση, αν πιστεύει ότι θα αποπληρωθούν τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, τονίζοντας: «Το ύψος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σαν επιθεωρητής, σαν πολίτης, σαν άνθρωπος, δεν θα ήθελα να ακούσω ότι αυτά τα δάνεια δεν θα πληρωθούν ποτέ».

Kυνικές ομολογίες 

Εκτός από τους αριθμούς, στην εξεταστική επιτροπή προέκυψαν κυνικές ομολογίες είτε από πολιτικούς είτε από εκδότες, που αποδείκνυαν περίτρανα το μέγεθος της παθογένειας στις δανειοδοτήσεις ΜΜΕ και κομμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δανεισμός που ομολόγησε ο υιός Ψυχάρης με όρους «αέρα», με τον βουλευτή της πλειοψηφίας, Αντώνη Μπαλωμενάκη, να κριτικάρει την αλλαγή πολιτικής γραμμής των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα» αναλόγως της προγενέστερης ή μεταγενέστερης δανειοδότησης του ΔΟΛ.

Στην έκθεση -σύμφωνα με τις πληροφορίες- σημειώνεται ότι σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή πολιτικούς ή εκδότες, υπήρξε ομολογία ότι υπάρχει και λειτουργεί το τρίγωνο της διαπλοκής, δηλαδή δίδεται «εντολή» ή έστω «έγκριση» από τα πολιτικά κόμματα στις τράπεζες για να δώσουν δάνεια στα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, τα οποία με τη σειρά τους στηρίζουν την πολιτική εξουσία. Αν δεν εξασφαλιζόταν η τραπεζική χρηματοδότηση, τότε τα Μέσα μετατρέπονταν στον μεγαλύτερο πολέμιο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, παρατίθεται το παράδειγμα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και τις ομοβροντίες από τα Μέσα του ΔΟΛ, όταν ο τότε πρωθυπουργός αρνήθηκε τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, αφού δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που έκανε ο κ. Μπεγλίτης στους δημοσιογράφους, είπε ότι τον χτύπησαν τα συμφέροντα. Ο Ψυχάρης ζητούσε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 10.000.000 ευρώ και ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επικοινώνησε με τον τότε πρωθυπουργό και του είπε εάν πρέπει να δώσει το δάνειο. Εκείνος του απάντησε ότι, εάν πληροί τις προϋποθέσεις, να το δώσει. Επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, το δάνειο δεν δόθηκε. Έτσι, ξεκίνησε η σύγκρουση και η ευθεία υπονόμευση για την συγχώνευση της Εθνικής και της Alpha Bank.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατάθεση του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος αποδέχθηκε τη συμμετοχή της πολιτικής στη διαπλοκή, λέγοντας: «Κοιτάξτε πιθανότατα στο παρελθόν –στην ίδια χώρα ζούμε- μπορεί να υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις. Και μπορεί να υπάρχουν και στο μέλλον. Μπορεί να υπάρχουν και σήμερα. Νομίζω ότι πρόβλημα σήμερα είναι περισσότερο γενικού φόβου των τραπεζών, παρά συγκεκριμένη πολιτική». Τότε, ο κ. Αλαφούζος είχε αναφερθεί στη δήλωση που είχε κάνει στο Reuters, με τίτλο: «Το ελληνικό τρίγωνο της εξουσίας». Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ είχε υποστηρίξει πως «ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι στην πράξη γραφεία τύπου επιχειρηματικών ομίλων. Έχει εξελιχθεί σε μια εντελώς μη υγιή κατάσταση. Ο λόγος ύπαρξης των εν λόγω μέσων ενημέρωσης είναι σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετούν συγκεκριμένες αποστολές των ιδιοκτητών τους».

Στο στόχαστρο του Γιάννη Αλαφούζου είχαν βρεθεί το MEGA και Μπόμπολας, με τον καναλάρχη να στηλιτεύει το ασυμβίβαστο εργολάβου – ιδιοκτήτη καναλιού. «Ο πιο χαρακτηριστικός μέτοχος ήταν ο κ. Μπόμπολας, ο οποίος λόγω του ότι είναι εργολήπτης δημοσίων έργων, εδώ νομίζω ότι υπάρχει και μια σύγκρουση καθηκόντων. Εγώ νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να μπορούν εργολάβοι να έχουν μέσα ενημέρωσης. Είναι η γνώμη μου. Με συγχωρείτε» τόνιζε με νόημα στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Αναφορικά με τον Γιάννη Κουρτάκη, παρατίθεται στο εισηγητικό πόρισμα η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε τηλεφωνήσει στον εκδότη των Παραπολιτικών, για να «κατεβάσει» ανάρτηση στο site parapolitika.gr, που αφορούσε το παραδικαστικό κύκλωμα. Πρόκειται για την περιβόητη συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία ο πρώην πρωθυπουργούς έδινε εντολές για το πώς θα χειριστούν οι εισαγγελικές Αρχές τους τρεις χρυσαυγίτες που διώκονταν.

των Μάριου Αραβαντινού και Άγγελου Προβολισιάνου

kputipandoras.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα