Κύπρος, ώρα μηδέν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Με την προωθούμενη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και τις αντιδράσεις που προκαλεί ασχολήθηκε η εκπομπή “Τομές στην Επικαιρότητα” της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017.

Η εκπομπή αρχίζει στις 9μμ και τελειώνει στις 10μμ. Επαναλαμβάνεται το Σάββατο απο τις 5μμ-6μμ.

Ποιές είναι οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί; Γιατί οι αντιδράσεις είναι τόσο έντονες; Ταυτίζονται, πράγματι, οι θέσεις Ελληνικής και Κυπριακής κυβέρνησης; Τι ακριβώς θα συμβεί στη Γενεύη και γιατί προσπαθεί να αποφύγει την συμμετοχή της η Ελλάδα; Τι θα γίνει με το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας; Ποιοί κίνδυνοι ελλοχεύουν;

Αυτές είναι μερικές απο τις ερωτήσεις που τέθηκαν στους προσκεκλημένους της εκπομπής.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΈΝΟΙ:

Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α. Υπερασπιστής της Λευκωσίας το 1974.

Κώστας Βενιζέλος δημοσιογράφος “Φιλελεύθερος” Κύπρου.

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγος, Πανεπιστημιακός.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ανταποδιδοντας την τελευταια ευχη σας ,κ. Σαββιδη ”να ειστε καλα -το καληνυχτα θα γραφει τελευταιο-,σας ευχαριστω για το βιντεο της συζητησεως στην εκπομπη σας ”Τομες στην Επικαιροτητα” στην Δημοτικη τηλεοραση της Θεσ/νικης και σας παρακαλω να ”δειτε” με κατανοηση ορισμενα σχολια μου στις παρεμβασεις των ομιλητων, κυριως οσων θεωρουν περιπου ”προδοτικες” για το Εθνικο προβλημα της Κυπρου τις συζητησεις αρχικα στο Μον Πελεραν και τωρα στην Γενευη της Ελβετιας , ”καταρρωμενοι”τον εμπειρον πολιτικο Προεδρο της Κυπρου δημοκρατη και δεξιο κ. Αναστασιαδη. Και κατα πρωτον ,για τον Αντγο ε.α κ. Αλευρομαγειρο , ο οποιος ,με την 10λεπτη περιπου παρεμβαση του ,απεδειξε ,φ ρ ο ν ω , οτι σκεπτεται με την καρδια και οχι με το μυαλο των διπλωματων και των χειριστων των εθνικων θεματων, οι οποιοι γνωριζουν μεν την ενδοξη πολεμικη ιστορια μας,-που δεν ηταν και παντα ενδοξη- αλλα στο τραπεζι των διαπραγματευσεων αντιπαραθετουν λογικα και νομικα επιχειρηματα απο το Διεθνες δικαιο, την διεθνη πρακτικη και το εθιμικο δικαιο και γιαυτο και ”λογικευουν ” την Διεθνη κοινοτητα και ”συγκρατουν” την επιθετικοτητα της Τουρκιας απο το 1964. Τελος για τον εγκριτο καθηγητη κ. Τσακιρη, θεωρω οτι υποτιμα και τον Ελληνα πρωθυπουργο και τον Ελληνα υπουργο εξωτερικων ,με την πεποιθηση του οτι αιφνιδιασθηκαν και ρυταγωγηθηκαν στις θεσεις του κ. Ανααστασιαδη για την συγκληση της 5μερους και οτι εκτιθενται γιατι θα παρακαθησουν -διπλωματικη,- καθως αλλου ποιητικη- αδεια- στο ιδιο τραπεζι με τον τουρκοκυπριο Ακιντζι στην Γενευη , λησμονωντας οτι η Ελλας ,δια του κ.ΥΠΕΞ δεχθηκε και συζητουσε με τον διαπραγματευτη του Ακιντζι στην Αθηνα, οπως και η Αγκυρα , με τον κυπριο διαπραγματευτη κ. Μαυρογιαννη. Και εδω , να μη σημειωσουμε οτι η Τουρκια του Ερντογαν θα παρακαθησει στο ιδιο τραπεζι με τον κ. Αναστασιαδη, αναγνωριζοντας την οντοτητα του ως Προεδρου της Κυπριακης Δημοκρατιας , που θεωρει εκλιπουσα , οταν μαλιστα οι Τουρκοι προεδροι και πρωθυπουργοι δεν συνωμιλησαν με κανενα Προεδρο της Κυπρου, απο το 1964. Τελος μαλλον θα αγνοει ο κ. Τσακιρης την αποτυπωση της ενδιαμεσης Συμφωνιας της Ελλαδος με την ΦΥΡΟΜ το 1995, στην οποιαν δεν κατωνομαζανταν τα μερη επωνυμως ,αλλα ανωνυμως ως πρωτο μερος και ως δευτερο μερος, ακριβως για να μη νομιμοποιιηθουν τα κρατη, που δεν αλληλοαναγνωριζονταν διεθνως. Αμφιβαλλει κανεις οτι η διπλωματια ειναι η πιο παληα κυβερνητικη τεχνη και σαυτην την περιπτωση θα βρει την καταλληλη ορολογια για την υπογραφη της Συμφωνιας , η οποια ας ελπιζουμε-βοηθουσης και της Ευρωπαικης Ενωσεως ,οτι θα εξασφαλιζει τα ευρωπαικα κεκτημενα και θα κρατησει την πορτα κλειστη για την Τουρκια, για τα αδυτα των αδυτων της .Ας της εχουμε εμπιστοσυνη , παρ’οτι εκβιαζεται προφανως απο την Τουρκια ,κυριως με το προσφυγικο προβλημα . Καληνυχτα σας.

  2. Ο κ Τσακίρης καθηγητής γεωπολιτικής στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στο σημείο 53:40 επισήμανε πως με βάση το σχέδιο η Τουρκία θα έχει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, βέτο μέσω των τουρκοκυπρίων. Ο κ καθηγητής αναφέρθηκε στην περίπτωση καθορισμού της ΑΟΖ ως μία τέτοια μείζονος σημασίας περίπτωση όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί εμπλοκή. Στο σημείο 27:18 ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πάντειο πανεπιστήμιο κ Άγγελος Συρίγος τόνισε πως «όταν ο άλλος έχει δυνατότητα βέτο σε κάθε θέμα υπάρχει πρόβλημα». Τι θα γίνει ένα η Τουρκία πάει να εξορύξει υδρογονάνθρακες μέσα στην ΑΟΖ της νέας κρατικής οντότητας και ο κ Αναστασιάδης θελήσει να κινηθεί στα διεθνή φόρα εναντίον της Τουρκίας για την καταδίκη της Τουρκίας και την επιβολή κυρώσεων (όπως για παράδειγμα έγινε εναντίον της Ρωσίας για το Ουκρανικό) και ο κ Ακιντζί θέσει βέτο;

    • Σαν να θεωρειτε βεβαιο οτι ετσι θα καταληξει η Συμφωνια, δεν εμπιστευεστε την παρεμβαση της Ευρωπαικης Ενωσεως με τον κ. Γιουνκερ και δεχεστε μαζι με τους κ.κ. καθηγητες τις τουρκοκυπριακες-τουρκικες θεσεις . Αγαπητε μου ,η Δικοινοτικη Ομοσπονδια της Κυπρου-ολοκληρη- θα ειναι μελος-κρατος της Ευρωπαικλης Ενωσεως και της ΟΝΕ, η Κυπριακη ΑΟΖ θα ειναι Ευρωπαικη ΑΟΖ και η Τουρκια ,νομιζω πως” αγωνιζεται” να εξασφαλισει την διελευση του φυσικου αεριου για την Ευρωπη και αλλου, απο τα εδαφη της -το ιδιο θα επεδιωκε και η Ελλαδα μας στην θεση της- και μαλλον αυτο θα το παρει στην τελικη Συμφωνια. Αυτα που εσεις και οι κ.κ. καθηγητες περιγραφετε και αν ακομη περιληφθουν σε Συμφωνια ,δυσκολα θα εγκριθουν στα Δημοψηφισματα, διοτι θα καταδειξουν οτι η Συμφωνια δεν ειναι λειτουργικη και βιωσιμη, πραγμα που επιδιωκεται και τονιζεται συνεχως .Επιπλεον οι Κυπριοι πολιτικοι αρχηγοι εχουν γνωσεις και πειρα-ειναι ασυγκριτως καλυτεροι απο τους σημερινους δικους μας-, οπως και ο ΟΗΕ απο το 1964, που ”καταπιασθηκε” με το Κυπριακο, αλλα και η ”αλωπηξ” της ΕΝΩΣΕΩΣ μας κ. Γιουνγκερ δεν ”βολευεται” ευκολα. Απλως να σπευδουμε βραδεως, χωρις να γινομαστε και μαντεις κακων. Καλη χρονια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα