Ο Ερντογάν θέλει, η Τουρκία μπορεί; [βίντεο εκπομπής]

16/12/16 | 6 σχόλια | 14 απαντήσεις | 2,787 εμφανίσεις

Προσάρτηση των κατεχομένων στην Κύπρο και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου  επιθυμεί ο Ερντογάν. Αρκετοί ειδήμονες δεν αποκλείουν την εκδήλωση θερμού επεισοδίου.

Έχει η Ελλάδα την αποτρεπτική δύναμη να ακυρώσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας;

Και ακόμη: υπάρχει λύση στο προσφυγικό.

Αυτά ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν στην εκπομπή “Τομές στην Επικαιρότητα” της TV-100 την  Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Η εκπομπή αρχίζει στις 9μμ και τελειώνει στις 10μμ. Επαναλαμβάνεται το Σάββατο απο τις 5μμ-6μμ. Την παρουσιάζει ο Παντελής Σαββίδης.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΜΕΝΟΙ:

Δημήτρης Τσαϊλάς, Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α.

Γεώργιος Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγος ε.α.

Χρίστος Μπαξεβάνης, Διεθνολόγος

Νικόλαος Παούνης, Διεθνολόγος, Βαλκανιολόγος

Το σήμα της TV-100 μεταδίδεται:

Μέσω της Digea στην Κεντρική Μακεδονία

Απο την OTE TV οπουδήποτε

Διαδικτυακά απο τη διεύθυνση: www.anixneuseis.gr

και www.fm100.gr

Category: Videos

( 6 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ says:

  Αγαπητέ κύριε Σαββίδη,

  Για να μην ανησυχούν άδικα οι Πολίτες καλό θα είναι να γνωρίζουν:

  1. Σύμφωνα με την Συνθήκη του ΝΑΤΟ, άρθρο 1, απαγορεύεται η πολεμική σύγκρουση για την επίλυση διαφορών μεταξύ των Κρατών και ιδιαίτερα μεταξύ των Κρατώμ Μελών του ΝΑΤΟ. Η μόνη οδός για την επίλυση των όποιων διαφορών μεταξύ των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ είναι η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ. Άρα πολεμική σύγκρουση ή θερμό επεισόδιο (μικρής έκτασης επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών) είναι ΑΔΥΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδος -Τουρκίας όσο τα δύο Κράτη είναι Μέλη του ΝΑΤΟ.
  2. Αν η Τουρκία εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, τότε σε περίπτωση που δημιουργήσει επεισόδιο με την Ελλάδα ενεργοποιείται το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, και θα βρεθεί ΑΥΤΟΜΑΤΑ απέναντι σε ΟΛΑ τα Κράτη Μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει προηγούμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ Κρατών Μελώ του ΝΑΤΟ. ( Η Κύπρος ΔΕΝ είναι, δυστυχώς ακόμα, ΜΕΛΟΣ του ΝΑΤΟ.
  3. Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν είναι για να μαζεύει πρόσφυγες. Είναι για να εξασφαλίσει τα ανωτέρω, με πλοία ηλεκτρονικού πολέμου, σύγχρονα μέσα παρακολούθησης κυρίως των συνόρων της Τουρκίας που δεν της επιτρέπουν την επέμβαση στο Ιράκ ή στην Συρία. Για την Αλ Μπαμπ, ας περιμένουμε λίγο να δούμε πως θα εξελιχθεί…Αν δεν κάνω λάθος στη Ν. Α. Μεσόγειο βρίσκονται τα αεροπλανοφόρα του ΝΑΤΟ Αιζενχάουερ, Ντε Γκωλ, και το Ρωσικό Κουζνέτσωφ, με τα πλοία συνοδείας τους. Τι θερμό επεισόδιο και σαχλαμάρες! Απλά ελπίζω να μην βρεθεί κάποιος ΑΝΟΗΤΟΣ δικός μας στρατιωτικός και ρίξει την ΠΡΩΤΗ σφαίρα. Θα έχει κάνει το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της Πατρίδας του…Θα μας βάλει σε μεγάλους μπελάδες, και υαχδώσει την διπλωματική νίκη στους Τούρκους…
  4. Για τις ανακοινώσεις της Τουρκίας για τους εξοπλισμούς. “Με τα λόγια κτίζω ανώγια και κατώγια”. Τα 112 F-35 για να τα πάρεις πρέπει:
  Α. Να έχεις χρήματα να τα αγοράσεις. Η οικονομία της Τουρκίας καταρέει…
  Β. Να στα διαθέσουν οι ΗΠΑ. Δηλαδή να θέλουν να σε κάνουν περιφερειακή δύναμη που να ελέγχει την Μ. Ανατολή και την Κεντρική Ασία, με τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για να τα διαχειρίζονται οι Τουρκικές Εταιρείες αντί για τις Αμερικανικές…Και να τους βρίζει και από πάνω ο Ερντογάν. Είμαστε σοβαροί; Εδώ στο Ισραήλ δίνουν καμμιά εικοσαριά, νομίζω, κι αυτά θα φορέςουν την ισραηλινή τεχνολογία stealth! Σε πόσους αιώνες οι Τούρκοι θα αναπτύξουν την δικιά τους;!
  Γ. Και πως θα το δουν αυτό οι άλλοι παίκτες της περιοχής: Ισραήλ, Ρωσία, Κίνα με τους οποίους συνεργάζονται η ΗΠΑ; Έχει αλλάξει το γεωστρατηγικό status, μετά την κατάρευση της ΕΣΣΔ και την πρόσφατη του ΙΣΛΑΜ (ISIS). Και μαζί η γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας.
  5. Οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια της Τουρκίας προς τις συνορεύουσες με αυτήν χώρες θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τον διαμελισμό της Τουρκίας! Και αυτό το γνωρίζει ο Ερντογάν. Γι’ αυτό επιδιώκει να δημιουργήσει οξύτητα με τα λόγια, μπας και βρεθεί κανένας ΗΛΙΘΙΟΣ να παραβεί ΠΡΩΤΟΣ τις συνθήκες (Λωζάνης, ΝΑΤΟ κ.α.). Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του ο χρόνος κυλά εναντίον του. Οι διαμελιστικές τάσεις είναι τεράστιες (Κούρδοι, Κεμαλιστές, άλλες μειονότητες). Πρέπει επειγόντως να βρει έναν εξωτερικό ΧΡΗΣΙΜΟ ΗΛΙΘΙΟ. Ας μην είμαστε αυτοί εμείς…

  Με εκτίμηση.

  ΓΓΣ

  • 1.1
   anixneuseis says:

   Κύριε Σουλιώτη σε ορισμένες απο τις επισημάνσεις σας συμφωνώ, σε άλλες όχι.
   Το άρθρο 1 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ ουσιαστικά εύχεται. Όπως και το καταστατικό του ΟΗΕ στο οποίο παραπέμπει.
   2.-Θερμά επεισόδια με τους Τούρκους αντιμετωπίζονται καθημερινά. Όπως, επίσης, επεισόδια που μετεξελίχθηκαν σε κρίσεις. Τα Ίμια είναι ένα απο αυτά. Αποκλιμακώθηκε με μια συμφωνία κατά την οποία η Ελλάδα έχασε. Η κρίση του 87 ήταν μια άλλη τέτοια περίπτωση. Και εκεί χάσαμε, παρότι φάνηκε πως κερδίσαμε. Αμέσως μετά την κρίση του ’87 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νταβός. ήταν η πρώτη συνάντηση στην οποία καταγράφηκαν οι τουρκικές απαιτήσεις.Συνεπώς, δεν πρέπει να καθησυχάζουμε.
   3.-Όπως είπε ο Χατζηθεοφάνους δεν υπάρχει εθνική στρατηγική. Ο στρατός αυτήν τη στιγμή τι προορίζεται να κάνει;
   4.-Η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία. Δεν επιτηρεί κανείς να μην μπεί. Και είναι με την έγκριση και των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Και εμένα δεν με ενοχλεί η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην περιοχή.
   5.- Στα F-35 είναι συμπαραγωγός η Τουρκία. Πρόσφατα εκτόξευσε κατασκοπευτικό δορυφόρο και μια απο τις 100 σημαντικότερες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο είναι τουρκική.
   6.- Δεν μίλησε κανείς στη εκπομπή και δεν επιθυμεί την πρώτη βολή. Για αποτροπή μιλήσαμε.
   7.- Προσπαθήσαμε να δούμε στην εκπομπή τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να υποστηρίξει την άμυνά της. Όχι αν θα αφήσουν οι άλλοι την Τουρκία να γίνει δύναμη στην περιοχή.

   • 1.1.1
    ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ says:

    Αγαπητέ κύριε Σαββίδη,

    Θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

    1. Για τον δυτικό πολιτισμό οι συνθήκες είναι συνθήκες. Δεν αλλάζουν παρά μόνο με άλλες συνθήκες. Το ΝΑΤΟ είναι κάθετο σε αυτό. Τα άρθρα 1 και 5 είναι ζωτικά για την Συμμαχία και όχι απλές ευχές, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι συνομιλητές σας. Η ανατολική νοοτροπία του “ναι μεν αλλά” (τύπου Ερντογάν) δεν υφίσταται.
    2. Θερμό επεισόδιο νομίζω ότι είναι εκείνο που υπάρχει ανταλλαγή βολών. Γι ‘ αυτό λέγεται θερμό. Στα Ίμια ΔΕΝ υπήρξε θερμό επεισόδιο. Κρίση ναι, όχι όμως θερμό επεισόδιο. Και λύθηκε ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ. Τα υπόλοιπα είναι συναισθηματική αιτιολόγηση. Και το 87 κρίση ήταν. Όχι θερμό επεισόδιο. Επίσης οι αναχαιτήσεις και οι αερομοχίες που γίνονται συχνά στο Αιγαίο ΔΕΝ είναι θερμά επεισόδια.
    3. Εθνική Στρατηγική ΥΠΑΡΧΕΙ. Τι να πρωτοπεί κάποιος. Ότι η Ελλάς πέτυχε, ΝΑΙ πέτυχε, να συνορεύει με Κράτη Μέλη του ΝΑΤΟ; ( Η ΠΓΔΜ είναι δεμένη κι αυτή με το ΝΑΤΟ). Ότι με την τετραμερή συμμαχία με ΙΣΡΑΗΛ, ΑΙΓΥΠΤΟ, ΚΥΠΡΟ οι αεροπορία και το ναυτικό της φθάνουν μέχρι το μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας και ακόμα μέχρι το Σουέζ; Με την συμφωνία με Βουλγαρία (2014) και Ρουμανία για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της τα αεροπλάνα μας επιχειρούν και στον Εύξεινο Πόντο; Ότι η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ πρόκειται να γίνει για την Ευρώπη η αντίστοιχη της RED FLAG των ΗΠΑ με οικονομικά οφέλη για την χώρα;
    4. Η Τουρκία ΔΕΝ βρίσκεται στην Συρία. Απλά της έχει επιτραπεί από μακριά να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των Τουρκομάνων της Συρίας. Μόλις έστειλε ειδικές δυνάμεις τους βομβάρδισε η Συριακή αεροπορία. Αλλά ας δούμε πώς θα εξελιχθεί στην Αλ Μπαμπ η κατάσταση….
    5. Το να παράγεις ένα ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ μέρος του F-35, δεν σημάινει ότι γνωρίζεις την εξελιγμένη τεχνολογία του αεροσκάφους που το καθιστά αξιόμαχο. Για τον δορυφόρο ας περιμένουμε να δούμε τον στόχο που εξυπηρετεί…Αν π.χ. είναι ανεξάρτητος από τις δομές του ΝΑΤΟ και τι σημαίνει αυτό… Επίσης η στρατιωτική βιομηχανία εξαρτάται αν παράγει αξιόπιστα συστήματα, και ποιους προμηθεύει με αυτά. Κάνει εξαγωγές και πού;
    6. Υπάρχει μια αναφορά στο σημείο 45:30 στον Κονδύλη (προ-Νατοϊκή λογική του Μεσοπολέμου) για την λογική του πρώτου πλήγματος, που μπορεί να δώσει λανθασμένες εντυπώσεις (αν συνδυασθεί με την ανατριχιαστική άποψη του ναύαρχου Λυμπέρη την νύκτα των Ιμίων να του επιτρέψει η Πολιτική ηγεσία να έχει το ΠΡΩΤΟ πλήγμα).
    7. ΟΛΕΣ οι ελληνικές κυβερνήσεις έδειξαν πνεύμα υψηλής ευθύνης στον εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων. Θα μπορούσαν βέβαια και καλύτερα. Αλλά δεν μπορούμε να μην διαπιστώσουμε την υπεροπλία της Ελλάδος (ιδιάιτερα την εποχή αυτή που η Τουρκία παραπαίει, ιδιαίτερα μετά το πρόςφατο πραξικόπημα) στον αέρα, στην θάλασσα (με τα νέα 4 υποβρύχια), στα τεθωρακισμένα και βέβαι στο στελεχειακό δυναμικό.
    8. ΠΑΝΤΟΤΕ πρέπει να κοιτάμε την κατεύθυνση των συμφερόντων των υπερδυνάμεων. Αυτή ήταν και η πολιτική της Ελλάδος τουλάχιστον τον προηγούμενο αιώνα. Και διπλασιάστηκε εδαφικά. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η σύμπλευση με τα συμφέροντα των Συμμάχων μας για να αυξάνουμε την οικονομική σας επιρροή στους γείτονες και όσο το δυνατόν πιο πέρα…Αυτό εξασφαλίζουν, εκτός των άλλων, και οι ισχυρές σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις, με το υστέρημα των Πολιτών. Θα τα καταφέρουμε κι αυτή την φορά!

    Σας εύχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ κι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!

    Με εκτίμηση,

    ΓΡΗΓΟΡΗΣ Γ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

  • 1.2
   Γιώργος Χατζηθεοφάνους says:

   Κύριε Σουλιώτη εκτιμώ πως θα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι το διεθνές περιβάλλον είναι άναρχο υπό την έννοια πως δεν υπάρχουν κανόνες κι όπου υπάρχουν δεν υπάρχει το όργανο εκείνο που θα τους επιβάλλει. Για του λόγου του αληθές σας παραπέμπω στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή τα οποία ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Σε ότι αφορά στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ) σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού ‘The Parties of NATO agreed that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all. Consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defence will assist the Party or Parties being attacked, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area.’… “Such action as it deems necessary, including the use of armed force” Κατ’ αρχήν δεν είναι υποχρεωτική η εμπλοκή των συμμάχων σε ένα πόλεμο, εάν κρίνουν πως δεν πρέπει να εμπλακούν. Δεύτερον δεν καθορίζεται τι θα γίνει εάν υπάρξει μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο μελών της Συμμαχίας. Σε μια ομιλία του στη Σχολή Εθνικής Άμυνας , την οποία παρακολούθησα ως σπουδαστής, ο Βρετανός Πρέσβης όταν ρωτήθηκε για την Τουρκική προκλητικότητα της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απάντησε κυνικά πως αυτό είναι ένα διμερές ζήτημα που αφορά τις δύο χώρες κι όχι τη Συμμαχία. Αυτή είναι η μόνιμη επίσημη θέση της Συμμαχίας. Το τρίτο που θα ήθελα να σας επισημάνω είναι πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεκινήσει ένα ολοκληρωτικό πόλεμο αλλά ένα περιορισμένο για την κατάληψη π.χ. του Καστελόριζου λόγω ΑΟΖ. Πιστεύετε πως θα έρθει καμιά Νατοϊκή Δύναμη να επιχειρήσει εναντίον της Τουρκίας; Το μόνο βέβαιο είναι πως θα τρέχουμε πάλι κλαψουρίζοντας προς τους φίλους και συμμάχους. Και να δεχτώ πως θα κερδίσουμε πάλι την έκδοση ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, ποιος θα τα επιβάλλει; Πέρα τούτου να είστε σίγουρος πως οτιδήποτε κάνει η Τουρκία δεν θα το παρουσιάσει ως επίθεση αλλά ως άμυνα στο πλαίσιο υποστήριξης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτός είναι κι ο λόγος αμφισβήτησης της ελληνικότητας συγκεκριμένων νησιών. Στο δια ταύτα όπως είπα και στην εκπομπή οι συμμαχίες έχουν επικουρικό χαρακτήρα και τα συμφέροντα επιβίωσής σου πρέπει να τα διασφαλίσεις μόνος. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η συμμετοχή σου σε μια συμμαχία είναι συνάρτηση του ειδικού σου βάρους. Όταν μόνιμα ζητάς δανεικά για να χρηματοδοτήσεις την ανικανότητά σου να βγάλεις εδώ και επτά χρόνια την Χώρα από την κρίση κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Αυτή είναι η αλήθεια σε ότι αφορά στις Συμμαχίες. Θα μπορούσα να σας παραπέμψω επίσης στην κοινοτική αλληλεγγύη των εταίρων μας στα χρόνια της κρίσης αλλά ήδη έγραψα πολλά.

   • 1.2.1
    ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ says:

    Κύριε Χατζηθεοφάνους,

    Οι απόψεις μου επί των ζητημάτων που αναφέρετε είναι:

    -Το Διεθνές περιβάλλον ΔΕΝ είναι άναρχο. Έχει ΑΡΧΕΣ που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις (που έχουν ξεκινήσει από την Συνθήκη της Βεστφαλίας το 1648) και που εκφράζονται από τους διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, ΟΟΣΑ κλπ), στρατιωτικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ), οικονομικές ενώσεις (ΕΕ, Βρεττανική Κοινοπολιτεία κλπ) και πολλές άλλες Συνθήκες (βλ. Γεωστρατηγικούς αναλυτές όπως Μπρεζίνσκι, Κίσσιγκερ, Κιτσίκη κλπ).
    -Το άρθρο 5, κατά την άποψή μου, ορίζει την συλλογική άμυνα. Δεν είναι η περίπτωση αυτή για τις σχέσεις με την Τουρκία. Το άρθρο 1 διέπει τις σχέσεις μεταξύ Κρατών Μελών. Όσο η Τουρκία εξακολουθεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ…Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι διαφορές λύνονται ΕΙΡΗΝΙΚΑ, προφανώς δια της ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Αυτό δίδαξε ο Βρεττανός Πρέσβης. Και αυτή είναι η θέση μέχρι σήμερα ΟΛΩΝ των Ελληνικών Κυβερνήσεων.
    -Αν η Τουρκία τρελλαθεί και επιχειρήσει πολεμική ενέργεια κατά της Ελλάδος, πέρα από την αποτρεπτική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων θα έχει, ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ, αγνοήσει το ΝΑΤΟ. Κι αυτό δεν θα μπορέσει η Τουρκία να το σηκώσει…Η έμμεση σύγκριση με την Κύπρο, ως προηγούμενο, δεν είναι ορθή διότι η ΚΥΠΡΟΣ δεν ήταν, δυστυχώς, Μέλος του ΝΑΤΟ. Σήμερα η Κύπρος είναι σε πολύ καλύτερη θέση ως Μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ (ΟΝΕ), και των συμμαχιών που έχει δημιουργήσει λόγω ΑΟΖ.
    – Η ΕΛΛΑΣ είναι, όπως γνωρίζετε, από τις ισχυρότερες Χώρες της περιοχής. Και Στρατιωτικά και Οικονομικά και Διπλωματικά και Πολιτισμικά. Με ισχυρή πλέον Γεωστρατηγική θέση. Πιθανόν ξεπερνά, τολμώ, και την Τουρκία ή ο,τι μείνει από αυτή στο μέλλον. Οι οικονομικές δυσκολίες θα ξεπερασθούν. Και τότε θα χρειαστεί να επικρατήσει στους Πολίτες οι Στωική Λογική…και όχι άςχημα συναισθήματα…

    Σας εύχομαι λοιπόν,
    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

    Με εκτίμηση,
    Γρηγόρης Γ. Σουλιώτης

 2. 2
  τρυποκάρυδος says:

  Το σύνδρομο Λυμπέρη

  Για τα Ίμια η στρατιωτική ηγεσία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία για ατολμία. Η επιχειρηματολογία της στρατιωτικής ηγεσίας συνήθως είναι η εξής «είχαμε το τακτικό πλεονέκτημα», «δεν αποδέσμευσε η πολιτική ηγεσία τους κανόνες εμπλοκής», «είχαμε εγκλωβίσει με πυραύλους τα τουρκικά πλοία και θα τα στέλναμε στον πάτο της θάλασσας, αλλά ο Σημίτης επέλεξε την απεμπλοκή», αυτό το ονομάζω το σύνδρομο Λυμπέρη. Ας θυμηθούμε πως το 1996 η Ελλάδα διέθετε 75 αεροσκάφη τρίτης γενιάς (38 Mirage 2000 και 37 F16) και η Τουρκία 149 (F16), η αναλογία ήταν 1 προς 2 σε βάρος της Ελλάδας. Επίσης η Τουρκία είχε προμηθευτεί 20 συστήματα LANTIRN ενώ η Ελλάδα παρέλαβε τα δικά της το καλοκαίρι του 1997 (από την παραγγελία του 1992). Επίσης η τουρκική αεροπορία διέθετε AIM-120 (70Km) ενώ η ελληνική αεροπορία AIM-7 (25Km) και Matra super 530D (37Km). Τα νούμερα για τα οπλικά συστήματα μπορεί να τα βρει κανείς αναλυτικά στο βιβλίο του κ Παούνη για τα Ίμια. Επειδή στην Ελλάδα είμαστε όλοι πρωθυπουργοί, οικονομολόγοι, προπονητές, θα μου επιτρέψετε να γίνω για λίγο στρατηγός…

  Ο αξιότιμος υποναύαρχος κ Δημήτρης Τσαϊλάς αναφέρθηκε (16:18) στο ελληνικό πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων, τα οποία εάν και στερούνται από σύγχρονες τορπίλες είναι έτοιμα, ενώ πράγματι το αντίστοιχο τουρκικό πρόγραμμα είναι αρκετά πίσω. Όμως σε ένα άλλο σημείο (46:40) την γενικότερη αισιοδοξία δεν την συμμερίζομαι. Είναι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό καλύτερα εξοπλισμένο από το αντίστοιχο τουρκικό; Γιατί είναι καλύτερες οι φρεγάτες S με πυραύλους sea sparrow με βεληνεκές 19km από τις τουρκικές Perry με πυραύλους SM1 με βεληνεκές 74km; Γιατί είναι καλύτερες οι πυραυλάκατοι Vosper από τις τουρκικές κορβέτες milgem που έχουν χαρακτηριστικά stealth; Τι θα έχει να αντιπαρατάξει η Ελλάδα απέναντι στις σχεδιαζόμενες νέες τουρκικές stealth φρεγάτες με πυραύλους SM2 με βεληνεκές 167km; Τέλος το επιχείρημα του κ Τσαϊλά (19:08) για τον νέο ισχυρό παράγοντα στην περιοχή τη Ρωσία δυσκολεύομαι να το καταλάβω, τι σχέση μπορεί να έχει σε μία πιθανή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση η Ρωσία που είναι μία μεσαίου μεγέθους δύναμη (ΗΠΑ 11 αεροπλανοφόρα Ρωσία 1) και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δυνατότητα παρέμβασης του αμερικανικού παράγοντα σε μία πιθανή κρίση στο Αιγαίο;

  Ο αξιότιμός υποστράτηγος κ Γεώργιος Χατζηθεοφάνους αναρωτήθηκε γιατί ακολουθήθηκε κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία (22:40) και η απάντηση που έδωσε είναι πως η Ελλάδα δεν έχει εκπονήσει μία εθνική στρατηγική(23:55) για να προσδιορίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Σε ένα άλλο σημείο (26:50) διαπίστωσε πως έχουμε πρόβλημα στην πολιτική βούληση. Στο σημείο (43:33) ο αξιότιμός υποστράτηγος ισχυρίστηκε πως απειλή για την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόνο στην ανατολική Θράκη για την οποία η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις. Νομίζω πως η Ελλάδα ασκεί κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία γιατί υπάρχει ανισορροπία στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όπως μας λέει ο Θουκυδίδης ο ασθενής υποχωρεί όσο του επιβάλει η αδυναμία του, ενώ ο ισχυρός παίρνει ότι του επιτρέπει η ισχύς του (π.χ. γκρίζες ζώνες). Όσο για την έλλειψη εθνικής στρατηγικής έχω την αίσθηση πως υπάρχει και είναι από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η ανατροπή του σε βάρους μας συσχετισμού ισχύος με την συμμετοχή μας σε διάφορες συμμαχίες. Όσο για την προέλαση στην ανατολική Θράκη θυμάμαι ως απλός οπλίτης σε διάβαση του παραπόταμου στον Έβρο ο αρμόδιος αξιωματικός να μας επισημαίνει πως σε πραγματικό πόλεμο το 80%-90% δεν θα φτάναμε στην άλλη όχθη. Ας υποθέσουμε πως ο ελληνικός στρατός θα φτάσει στην άλλη πλευρά θα συναντήσει τα ναρκοπέδια της Τουρκίας, τα πολυάριθμα ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, άρματα μάχης στα οποία θα προστεθούν 1000 καινούργια altay, τα πυροβόλα fitrina, 100 επιθετικά ελικόπτερα Τ129 και Cobra, θα βομβαρδίζονται οι ελληνικές δυνάμεις από αέρος από τα F-16 CCIP και τα F-35. (Σε αυτό το σημείο ας αναλογιστούμε τις ευθύνες εκείνων των πολιτικών που διαχειρίστηκαν το θέμα της απόκτησης των γερμανικών Leo2 A4). Νομίζω πως η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν προωθεί αξιότιμε κ υποστράτηγε το σχέδιο αυτό ίσως γιατί δεν εμπιστεύεται τη στρατιωτική ηγεσία, θεωρώντας πως εάν αδυνατεί να αντιμετωπίσει μία ολιγομελή απόβαση στα Ίμια, θα καταρρεύσει στην προσπάθεια επέλασης στην ανατολική Θράκη.

  Ο κ Σαββίδης αναρωτήθηκε εάν οι Τούρκοι κάνουν συμπαραγωγή στα F-35 (16:40) για να του απαντήσει καταφατικά ο κ υποναύαρχος. Η Ελλάς στο παρελθόν αρνήθηκε να συμμετάσχει στην συμπαραγωγή των αεροσκαφών Tornado , F-16, Eurofighter, F-35 παρότι η χώρας μας προσκλήθηκε… Χωρίς να θέλω να ισοπεδώσω τα πάντα, η αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό ήταν κομματικό φέουδο, για το διορισμό ημετέρων ως διοικητικών υπαλλήλων. Μία σύγκριση με την αντίστοιχη βιομηχανία της Τουρκίας ή της Σουηδίας ή του Ισραήλ αρκεί για να μελαγχολήσουμε…

  Ο βαλκανιολόγος κ Παούνης αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη μετεξέλιξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από μία συμβατική σε μία πυρηνική δύναμη (5:28). Για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού απαιτείται η συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο δεν επιθυμεί να χάσει το πυρηνικό του μονοπώλιο στην περιοχή, για να βρεθεί μία λύση παραπλήσια με αυτή που βρέθηκε για τις αντίστοιχες πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Ο κ Παούνης επίσης αναφέρθηκε (13:48) και στην πρόθεση του κ Καμμένου για την αγορά μιας μοίρας αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 μέσα από μια φόρμουλα χρηματοδότησης από την αμερικανική πλευρά. Νομίζω πως ο κ υπουργός άφησε να εννοηθεί πως η παραγγελία των F-35 θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια αμερικανικής βοήθειας όπως με τα αντίστοιχα F-35 του Ισραήλ. Αυτή όμως η πεποίθηση του κ υπουργού εδράζεται πάνω σε στην πραγματικότητα που υπάρχει στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών; Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν λίγο μετά την αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία από τις ΗΠΑ, όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν την υπουργό των εξωτερικών κα Κοντολίζα Ράις εάν ανησυχούσε για πιθανή αντίδραση του ελληνικού λόμπι. Η κα Κοντολίζα Ράις απάντησε στους δημοσιογράφους με ειρωνικό ύφος, σε ποιους αναφέρεστε σε αυτούς τους ταβερνιάρηδες; Ο όρος ταβερνιάρηδες μπορεί να μας ενοχλεί αλλά φοβάμαι πως αυτή είναι η οπτική του αμερικανικού παράγοντα. Οι φίλοι μας οι Εβραίοι ελέγχουν ένα σημαντικό τμήμα του τραπεζικού συστήματος ενώ εμείς έχουμε καλά εστιατόρια για μουσακά… Το Ισραήλ έχει λόμπι ενώ εμείς ομογένεια. Εάν όμως ο κ Καμμένος επιδιώκει μια φόρμουλα χρηματοδότησης από την αμερικανική πλευρά, ποια είναι η πιθανότητα οι ευρωπαίοι χρηματοδότες να δεχτούν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και αυτή να επιλέγει αμερικανικά οπλικά συστήματα έστω και με ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους από τις αμερικανικές τράπεζες; Ας θυμηθούμε την προσπάθεια προμήθειας των αμερικανικών αρμάτων Abrams που οι δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου ισχυρίζονται ότι υπήρξε δάκτυλος του Βερολίνου για την ακύρωση της συμφωνίας. Ας μου επιτραπεί η πεζοδρομιακή έκφραση «εδώ τρως και πίνεις και αλλού πας και τα δίνεις»; Υπάρχει όμως αντίστοιχο αεροσκάφος stealth που να παράγεται στην Ευρώπη;

  Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η ανισορροπία στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διευρύνθηκε. Η ευρωστία της τουρκικής οικονομίας της επιτρέπει να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35A με χαρακτηριστικά stealth. Η ελληνική πολεμική αεροπορία με τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς (F-16, Mirage 2005) δεν θα μπορεί να δει ώστε να αντιμετωπίσει τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη F-35Α. Ο στόλος του ναυτικού μας χωρίς αεροπορική κάλυψη δεν θα έχει καμία ελπίδα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί, όπως γίνεται τα τελευταία εβδομήντα χρόνια (β παγκόσμιος, εμφύλιος, ψυχρός πόλεμος, Ίμια) από τον αμερικάνικό παράγοντα. Η τουρκική επεκτατικότητα θα είναι δυνατόν να σταματήσει μόνο εάν οι αμερικανοί κάνουν χρήση των πηγαίων κωδικών και κλείσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των F-35Α. Η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας θα επιτευχθεί μόνο ως στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού, της δύναμης παραγωγής των παγκόσμιων εξελίξεων, όπως ήταν και τα προηγούμενα εβδομήντα χρόνια. Δεν ξέρω εάν υπάρχει το σύνδρομο Λυμπέρη στους στρατιωτικούς κύκλους ή εάν αυτά που αναφέρω εντάσσονται στο σύνδρομο του Εφιάλτη.

  • 2.1
   Atenas says:

   poly sostos kurie Trypokaryde!! kapoioi epesan me aleksiptoto stin Ellada (proigoumeno sxolio)

   • 2.1.1
    Γιώργος Χατζηθεοφάνους says:

    Η Εθνική ισχύς δεν περιλαμβάνει μόνο τη Στρατιωτική ισχύ αλλά κι όλα τα άλλα τα οποία αναφέρω στην τοποθέτησή μου. Ακούστε πάλι τι λέω για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και την πολιτική βούληση. Πέρα τούτου η στρατιωτική ισχύς (μαχητική ισχύς) δεν περιλαμβάνει μόνο τα μέσα (εξοπλισμούς). Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία όπως η εκπαίδευση, το ηθικό (η θέληση ενός λαού να πολεμήσει), η σχεδίαση κλπ.

    • 2.1.1.1
     Κάτι σαν Έλλην says:

     Ηθικό του λαού; Oύτε μέχρι την κάλπη δεν έχει το κουράγιο να πάει ο άλλος κ. Χατζηθεοφάνους – το Internet πέφτει για μισή ώρα και παθαίνουν κατάθλιψη οι πιτσιρικάδες.

     Έπιασα κουβέντα με ένα γιο συναδέλφου πρόσφατα και του έλεγα για τα Ίμια μια και ήμουν φαντάρος τότε… μια και μιλάμε για ηθικό λοιπόν, σας πληροφορώ ότι το Ι5 πάει σύννεφο και το δίνουν εύκολα τώρα πια.

     Τεσπα… προφανώς πρέπει να κάνουμε σύντομα ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ στην περιοχή μας με το Ισραήλ κυρίως και στήνοντας ένα οικονομικο-στρατιωτικό πλέγμα αποτροπής με Κύπρο κλπ. Προφανώς το να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτό το κρεσέντο εξοπλισμών είναι εκτός μνημονιακού πλάνου αυτή τη στιγμή.

 3. 3
  Χρίστος says:

  Μια πλάγια σκέψη.

  1. Όταν έγιναν οι βομβαρδισμοί στη Σερβία η Ελλάδα ήταν αντίθετη αλλά ο αμερικάνικος στρατός πέρασε από το Λιτόχωρο στα Σκόπια χωρίς άδεια του κοινοβουλίου αλλά και χωρίς αντίδραση του.
  2. Οι βάσεις στην Ελλάδα των ΗΠΑ είναι γνωστές και ακούνητες.
  3. Η Κύπρος είναι καταλυμένη από τις τουρκιές ΕΔ και φοβόμαστε για το μέλλον της, ενώ συγχρόνως υπάρχει εκεί αγγλική βάση , ελεύθερη αγγλική ζώνη στην πραγματικότητα.
  4. Εμείς αγωνιούμε για το τι θα κάνει η Τουρκία με το ένα ή το άλλο σενάριο.
  5. Ο Σόιμπλε θέλει να μας διώξει από το ευρώ και μας έχει πρήξει .
  6.Υπάρχει μια νέα ισορροπία σε εξέλιξη.
  Με όλα αυτά
  εμείς γιατί δεν ορίζουμε σαν μόνο σύμμαχο μας την Αμερική δίνοντας βάσεις και αεροδρόμια που χρειάζεται κι όσα χρειάζεται σε ελλάδα και κύπρο;
  Ή μήπως νιώθουμε τώρα ανεξάρτητοι όταν για κάθε ευρώ ρωτάμε τον περίεργο ;
  Γιατί δεν παίρνουμε το 50 δις και ν αποχωρήσουμε από το ευρώ;
  Αν η άμυνα μας είναι εξασφαλισμένη από τις ΗΠΑ τότε μεγάλο μέρος θα διατεθεί για την ανάπτυξη.
  Αλλά και στα Βαλκάνια θα ήμασταν η κύρια δύναμη στην περίπτωση αυτή και το περιπόθητο στρατηγικό βάθος για την οικονομία θα το είχαμε κερδίσει.
  Πιθανότατα δεν μας θέλουν οι ΗΠΑ μ αυτές τις συνθήκες αλλά γιατί τότε η εξωτερική μας πολιτική δεν προσανατολίζεται στην αλλαγή της λογικής ότι όλα τα κάνει η Γερμανία σ αυτή την περιοχή;

  Λέμε τώρα σαββατιάτικα με κρύο έξω.

  • 3.1
   Κάτι σαν Έλλην says:

   Τα έχεις κάνει όλα αχταρμά.

   Πιες κανα κακάο μια και κάνει κρύο λοιπόν.

   • 3.1.1
    Χρίστος says:

    Ενώ η πιο πάνω συζήτηση !!!!!
    Λίγο πολύ αυτό λένε όλοι .
    Η παρουσίαση σε πείραξε.

 4. 4
  Γιώργος Χατζηθεοφάνους says:

  Να είστε καλά κ. Σουλιώτη. Σεβαστές οι απόψεις σας. Μακάρι να βρισκόσασταν στο πάνελ και να είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για να κάνουμε αυτήν την κουβέντα. Ισως στο μέλλον μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την κουβέντα δια ζώσης πίνοντας ένα καφέ. Θερμές από καρδιάς ευχές για όμορφες γιορτές.

  Με εκτίμηση

  Γιώργος Χατζηθεοφάνους

  • 4.1
   ΓΓΣ says:

   Είθε.
   Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταλλαγή απόψεων.

   ΓΡΗΓΟΡΗΣ Γ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

 5. 5
  α.α. says:

  Ό κ. Γρηγόρης Γάμμα Σουλιώτης αυτο-δηλώνεται «αποψ-άτος»
  -«Οι απόψεις μου επί των ζητημάτων που αναφέρετε…», αρχή στό 1.2.1 = «αποψάτος», έ;!-
  επί σοβαρών θεμάτων

  κι επειδή στίς μέρες μας οί παραμορφωμένοι π.χ. παντειότροποι, φραγκάτοι, βλάκες, βαλτοί κ.λπ
  έχουν “καταργήσει” τήν ωραία λέξη «γνώμη», πού
  ιδιάζει σέ κάθε άνθρωπο υπό στοιχειώδεις προϋποθέσεις

  κι ακόμη επειδή ούτε η ιδιότης τού «είς -άτος Κεφαλλονίτη» τόν καλύπτει στήν παρούσα περίπτωση,
  άς μάς πεί κάποιος

  υπό ποία συγκεκριμένη ιδιότητα αποψη-ώνεται ό συγκεκριμένος,
  άν αναφέρει υπαρκτό όνομα κι όχι μαϊμού,
  κάποιας άγνωστης σέ μένα ΓΓΣ(γενικής γραμματείας στρατού;);

 6. 6
  Κάτι σαν Έλλην says:

  α.α.

  aka το bot των Ανιχνεύσεων με το service “Israel” σε Automatic mode & up ‘n running.

  Αυτιστικές καταστάσεις.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας