Μεταρρύθμιση ή αντιμεταρρύθμιση; Είναι οι Θέσεις Εργασίας ηλίθιε!

22/9/16 | 2 σχόλια | 0 απαντήσεις | 1,084 εμφανίσεις

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82Νίκος Χ. Βαρσακέλης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

(barsak@econ.auth.gr)

Όποτε βρίσκομαι σε μια παρέα μη οικονομολόγων και η συζήτηση έρχεται στην πολιτική, σχεδόν πάντα τίθεται το ερώτημα τι εννοούμε εμείς οι οικονομολόγοι με τον όρο «μεταρρυθμίσεις». Επειδή είναι αρκετά δύσκολο να εξηγήσεις σε μη ειδικούς τους τεχνικούς όρους, προσπαθώ να εξηγήσω με μερικές φράσεις και αρκετά παραδείγματα τι εννοούμε με τον όρο «μεταρρυθμίσεις». Με το παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να εξηγήσω με εκλαϊκευμένο τρόπο τον όρο αυτό.

Η βάση του όρου μεταρρύθμιση στην οικονομία αναφέρεται στην απομάκρυνση από μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές μορφές σε μια αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας και την μετάβαση σε ένα καθεστώς πιο ανταγωνιστικό με περισσότερους παίκτες. Η οικονομική επιστήμη έχει αποφανθεί τελεσίδικα: όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των επιχειρήσεων σε έναν κλάδο τόσο χαμηλότερες οι τιμές, τόσο μεγαλύτερη η ωφέλεια των καταναλωτών, η απασχόληση, η παραγωγικότητα και η καινοτομία και τελικά τόσο μεγαλύτερο το όφελος της κοινωνίας. Άρα μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ανταγωνιστικές συνθήκες σημαίνουν περισσότερες δουλειές. Αντιμεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ολιγοπώλια και μονοπώλια σημαίνουν λιγότερες δουλειές. Ας δούμε μερικά παραδείγματα από την πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Τηλεπικοινωνίες: Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν εδόθησαν οι άδειες στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, υπήρχε μια κρατική εταιρεία, ο ΟΤΕ. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι η αίτηση για τηλέφωνο μπορεί να έκανε και 5 χρόνια να ικανοποιηθεί. Υπήρχαν αγγελίες πώλησης τηλεφωνικών γραμμών και αρκετοί χρησιμοποιούσαν πολιτικό μέσο για την γρήγορη ικανοποίηση της αίτησης! Εάν όμως ήσουν καρδιοπαθής έπαιρνες τηλέφωνο σύντομα (έτσι εξηγείται ο μεγάλος αριθμός καρδιοπαθών σε ορισμένες περιοχές της χώρας). Με την εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας ο καταναλωτής είχε άμεση πρόσβαση στην τηλεφωνία και αυτό ώθησε στον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ. Χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τεχνικών, πωλητών, γραφείου στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Δουλειές που δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να εξασφαλιστούν από τον τότε ΟΤΕ. Στην συνέχεια ήλθε το διαδίκτυο και ενίσχυσε αυτήν την αγορά. Άρα το άνοιγμα της αγοράς των τηλεπικοινωνιών οδήγησε σε περισσότερες δουλειές. Η κοινωνία βρίσκεται σε καλύτερη θέση απο πριν.

Ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν μόνο τα κρατικά ΚΤΕΟ. Ο πολίτης έκλεινε ραντεβού(!) για να περάσει το αυτοκίνητό του έλεγχο. Όλως τυχαίως το ραντεβού όλων οριζόταν για τις 8 το πρωί. Έτσι ο πολίτης αναγκαζόταν, για να πιάσει καλή σειρά, να περιμένει σε ουρά από τις 4 ή 5 το πρωί. Δεν θα αναφερθώ στην διαφθορά. Με το άνοιγμα της αγοράς και την έκδοση αδειών για ιδιωτικά ΚΤΕΟ ο πολίτης πολλές φορές δεν χρειάζεται να κλείσει ραντεβού. Πηγαίνει άμεσα το αυτοκίνητο του όποια ώρα της ημέρας το επιθυμεί, κάθεται στο σαλόνι και με ένα καφέ έχει τελειώσει η διαδικασία. Το κόστος για τον πολίτη το ίδιο με πριν. Με την δημιουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟΙ δημιουργήθηκαν χιλιάδες δουλειές και βελτιώθηκε η ζωή του πολίτη. Άρα άνοιγμα της αγοράς των τεχνικών ελέγχων των αυτοκινήτων οδήγησε σε περισσότερες θέσεις εργασίας. Η κοινωνία βρίσκεται σε καλύτερη θέση απο πριν.

Ηλεκτρική Ενέργεια. Κατά τα τελευταία χρόνια συντελέστηκε μια σημαντική αλλαγή και στον κλάδο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Κατασκευάσθηκαν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Με την είσοδο αυτών των νέων παραγωγών στην αγορά άρχισαν και οι προσφορές τιμών προς του μεγάλους καταναλωτές (επιχειρήσεις) αλλά και τους οικιακούς. Στην συνέχεια αναγκάσθηκε να ακολουθήσει και η ΔΕΗ. Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε νέες θέσεις εργασίας που δεν θα μπορούσαν να προσφερθούν από την ΔΕΗ. Η κοινωνία βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν.

Ιδιωτική Τηλεόραση και ραδιόφωνο. ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ, για τους παλαιότερους ονόματα των προηγούμενων δεκαετιών που χαρακτήρισαν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Με την απελευθέρωση της αγοράς και τη δημιουργία δεκάδων μικρών και μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και εκατοντάδων ραδιοφώνων σε όλη την Ελλάδα, δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στους σταθμούς αυτούς. Και όχι μόνο. Η μεγέθυνση αυτής της αγοράς οδήγησε και σε αύξηση της αγοράς της διαφήμισης με αποτέλεσμα περισσότερες δουλειές και σε αυτόν τον κλάδο. Η επιστροφή σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, όπως προδιαγράφεται, θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας και σε περιορισμό των επιλογών των πολιτών. Άρα η κοινωνία θα βρεθεί σε χειρότερη θέση από πριν.

ΚΕΠ: Μέσα δεκαετίας του 1990 και οι πολίτες εξακολουθούν να υποφέρουν από την γραφειοκρατία, χαρτιά, χαρτιά, χαρτιά! Ουρές παντού. Η πολιτεία δημιουργεί τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών με αποτέλεσμα την μείωση σε σημαντικό βαθμό της γραφειοκρατίας σε πολλούς τομείς του δημοσίου. Δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις παραγωγικής εργασίας. Η κοινωνία βρέθηκε σε καλύτερη θέση από πριν.

Και πάντα κλείνω με την φράση: Οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε περισσότερες θέσεις εργασίας, δηλαδή δουλειά για σένα, το παιδί σου, το εγγόνι σου. Υψηλότερο εισόδημα για όλους και βελτίωση της κοινωνίας. Η αντιμεταρρύθμιση (όρα Βενεζουέλα, Αργεντινή, κ.α.) οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Η επιλογή δική σας.

Category: Κυριο Θεμα, Προτεινόμενα άρθρα

( 2 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Σ Α Ν says:

    Με αυτην την πλήρη και σαφη-σοφον το σαφες-αναλυση του, ο καθηγητης του Τμηματος Οικονομικων του Α.Π .Θεσ/νικης, μας προσδιορισε επακριβως την εννοια των μεταρρυθμισεων,για να διαπιστωσουμε ολοι οι φιλομαθεις,- κατα το γηρασκω αει διδασκομενος- και ποιοι πολιτικοι σχηματισμοι-αντε πολιτικες δυναμεις,κομματα- πρεσβευουν και υλοποιουν μεταρρυθμισεις και ποιοι ”στυλωνουν τα ποδια” σαυτες κσι πρεσβευουν τις αντιμεταρρυθμισεις. Ετσι δια γυμνου οφθαλμου -που λεμε- προ της οικονομικης κρισεως μεταρρυθμισεις υλοποιησε η Νεα Δημοκρατια στην 3ετια 1990-93 και στην 5ετια 2004-09-οσο δηλαδη κυβερνησε συνολικα μετα το 1981- που ηταν αφετηρια του κρατισμου και των αντιμεταρρυθμισεων- και το Σημιτικο ΠΑΣΟΚ με τα ΚΕΠ . Μετα το 2010- με τα (3 ) μνημονια- οι οποιες μεταρρυθμισεις, γινονται, η , με ”στραμπουλιγμενα χερια”, για την υπογραφη τους ,η, με ”γοερα ”κλαμματα των υπουργων και των αντιμεταρρυθμιστων βουλευτων και κομματων. Τελος με τα κριτηρια του οικονομολογου καθηγητου-με το χερι στο μυαλο και οχι στην καρδια δεν την λες μεταρρυθμιση τον περιορισμο αριθμητικα των τηλεοπτικων καναλιων κλπ,κλπ. Η Φυση, που γνωριζουμε εξαρχης, αφηνει να φυτρωσουν λουλουδια και αγκαθια και ζιζανια, αλλα ο νοικοκυρης ανθρωπος ξεριζωνει ΣΥΝΕΧΩΣ τα αγκαθια και τα ζιζανια και αφηνει οχι μονο λιγα λουλουδια, αλλα ολα τα λουλουδια και τα καρποφορα δενδρα και φυτα. Τι μας διασκει αυτη η φυσις ε.ε.ε;;;Κριμα που δεν παρεμβαινουν και οι οικολογοι.ΧΑΙΡΕΤΕ

  2. 2
    Emmanuel P says:

    Προφανώς ξεχάσατε να σημειώσετε πως αυτά συμβαίνουν στην Δανία , για εμάς βόρεια Δανία , καθόσον εμείς γίναμε Νότια Δανία , μετά την εισαγωγή στα μνημόσυνα

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας