Σπύρος Ρέτσας. ΑΤΑΞΙΕΣ ΘΕΩΝ – Συνάντηση του Μύθου με την Ιατρική

5/6/16 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 1,010 εμφανίσεις
107lΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ “ΑΤΑΚΤΟΥ ΘΕΟΥ”

IN MEMORIAM

 

<<Δεν ήταν, όμως, όλα άσχημα στην πυγμαχία εκείνης της εποχής. Πληροφορούμεθα ότι κάποιος Μελαγκόμας ήταν “υγιής και ασημάδευτος, σαν δρομέας”, λόγω της μοναδικής τεχνικής που χρησιμοποιούσε. Ο βιογράφος του, ο Δίων ο Χρυσόστομος, αναφέρει ότι ο Μελαγκόμας, δημοφιλέστατος στα πλήθη, εξουθένωνε τον αντίπαλο αλλάζοντας συνεχώς θέση, χωρίς να τον κτυπάει, αλλά και αποφεύγοντας τα κτυπήματα του άλλου. Οι κινήσεις του ήταν απλές, ελαφριές και κομψές. Αναδείχθηκε πολλές φορές νικητής σε πανελλήνιους αγώνες και λέγεται ότι υπήρξε Ολυμπιονίκης στην 206η Ολυμπιάδα (45 μ.Χ.). Η τακτική του θυμίζει έναν σύγχρονο μεγάλο πυγμάχο και διάσημο πρωταθλητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον επίσης Ολυμπιονίκη (χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Ρώμης το 1960) Muhammad Ali.>>.

Μένανδρος
ISBN: 978-618-5033-33-0
Σελίδες: 158
Διαστάσεις: 17×24
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τιμή: 22,00 €
Τιμή Προσφοράς: 20,00 €
Περιγραφή
 Αν κάποιος μου ζητούσε να συνοψίσω το αντικείμενο αυτού του βιβλίου, θα έλεγα «εκεί όπου ο μύθος συναντά την ιατρική»· ένας, ενδεχομένως, αδύναμος συσχετισμός, αλλά ίσως ο καλύτερος για να προετοιμάσει τον αναγνώστη για ό,τι συναντήσει στις επόμενες σελίδες.

 

Τα δέκα κεφάλαια που ακολουθούν σ’ αυτό το βιβλίο, βασίζονται σε διαλέξεις που έδωσα κατά καιρούς και στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν περιληπτικά σε ιατρικά περιοδικά στην αγγλική γλώσσα. Συγκεντρώθηκαν στον τόμο αυτόν σε ελληνική μετάφραση και επεκτάθηκαν, αν ήταν σκόπιμο, με νέα στοιχεία, κυρίως από πηγές των αρχαίων συγγραφέων.

 Σκοπός του βιβλίου είναι να αναδείξει, μέσα από τον μύθο, τη γενεαλογία της αρχαίας ελληνικής ιατρικής από τον Ασκληπιό μέχρι τον Ιπποκράτη, αλλά, το σπουδαιότερο, να προλειάνει το έδαφος για ό,τι θα ακολουθήσει. Κατά την άποψή μου, η φιλελεύθερη, γεμάτη χάρη, «ανθρωπιστική» θρησκεία των Ολύμπιων θεών αποδέσμευσε την ελληνική σκέψη και επέτρεψε την ανάπτυξη της διανόησης, της επιστήμης, των τεχνών, της άθλησης και της ευγενούς άμιλλας στη διαμόρφωση ενός απαράμιλλου πολιτισμού, που συνεχίζει να εμπνέει μέχρι τις ημέρες μας. Η σύζευξη, λοιπόν, της ιατρικής τέχνης με τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό έρχεται στο επόμενο κεφάλαιο σαν φυσικό επακόλουθο.
 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Αταξίες Θεών
Ιατρική και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα
Φειδίας: O Ιατρός από τη Ρόδο – Γιος του Απολλώνιου
Αριστοτέλης και Δαρβίνος – Βίοι Παράλληλοι
Η Ροδοδάκτυλος Ηώς
Η Άλλη Δραχμή
Αλεξάνδρου Φιλιατρεῖν
Διαλογισμοί για την Αποφυγή της Θλίψης
Γαληνού Περί Αλυπίας
Γεωθεραπευτικά
Οίνοι και Δείπνοι στην Αρχαία Ελλάδα 135
 

 

Category: Βιβλιοκρισιες

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

    25/4/18 | (1 σχόλια)
    Ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ, δήλωσε πως τα οράματα μεταξύ της Ελλάδας και της χωρας του είναι κοινά. Και εστίασε το πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών στη σύγχυση που μπορεί να προκληθεί μεταξύ της "Δημοκρατίας της ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας