Η ΣΥΡΙΖΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΩΣ ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ

29/3/16 | 4 σχόλια | 0 απαντήσεις | 20,604 εμφανίσεις

 

10760Συγγραφέας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ

Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται οι μεγάλοι σταθμοί της Αριστεράς από τις καταβολές της νεοτερικότητας έως τη Συριζαία διακυβέρνηση. Τα πεπραγμένα της Αριστεράς φανέρωσαν εξαρχής ότι ο «σοσιαλισμός» δεν ήταν παρά ένας διαφορε­τικός δρόμος εξόδου από τη δεσποτεία και όχι ένα ανώτερο εξελικτικό στάδιο σε σχέση με τον «καπιταλισμό». Το αίμα που χύθηκε στους δρόμους τον 20ό αιώνα είχε να κάνει με το εάν η ιδιοκτησία της οικονομίας θα ανήκε στο κράτος ή στον ιδιώτη. Όχι με τη συμμετοχή της κοινωνίας στο σύστημα.

Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού φανέρωσε την καθολική ομοφωνία της Αριστεράς με τη Δεξιά: στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, στον σκοπό της πολιτικής, στον εγκιβωτισμό της κοινωνίας στην ιδιωτεία. Έχοντας ελλιμενίσει την αντιπαράθεσή τους στη νομή της εξουσίας, απέληξαν να διαγκωνίζονται για το ποια θα υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τον σκοπό των αγορών. Η συντηρητική μετάλλαξη της Αριστεράς την έφερε αντιμέτωπη με το αίτημα της πολιτικής χειραφέτησης της κοινωνίας των πολιτών. Με το γύρισμα του αιώνα η Αριστερά θα εξέλθει της ιστορίας.

Η Συριζαία Αριστερά, στο κλίμα αυτό, έχοντας από καιρό υψώσει τη σημαία του δόγματος «μηδέ ο Μαρξ μηδέ η ελληνική οικουμένη», θα οχυρωθεί πίσω από την αντιδραστική σημειολογία του «Διαφωτισμού», για να εκφράσει με τον πιο αυθεντικό τρόπο την πιο εκφυλισμένη εκδοχή της νεοτερικής ολιγαρχίας, την κομματοκρατία. Ομογάλακτη συνιστώσα της «Νέας Δεξιάς», ανέλαβε εξ αντικειμένου να «αποτελειώσει» τον ελληνισμό, με την «ιμιοποίηση» της ελληνικής χώρας.

 

Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης χρημάτισε πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέν­τρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, επί πολλά χρόνια επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (IEP) του Παρισιού, τιτουλάριος της έδρας Francqui στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου και του Συμβουλίου Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, εμπειρογνώμονας σε πανεπιστημιακά θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής Επιστήμης (EPSNET), καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, ενώ έργα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές χώρες. Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου και καθηγητής στο Μάστερ Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σιένας, επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Οράντεα και αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του Πολιτισμού της Πορτογαλίας.

Κυριότερα έργα του στα ελληνικά: Το ελληνικό κοσμοσύστημα, τ. Α΄ και Β΄, Σιδέρης, Αθήνα, 2006/2014. Η δημοκρατία ως ελευθερία. Δημοκρατία και αντιπροσώπευση, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2007. Η ελληνική δημοκρατία του Ρήγα Βελεστινλή, Παρουσία/Αρμός, Αθήνα, 2008. Πολίτης και πόλις. Έννοια και τυπολογία της πολιτειότητας, Παπαζήσης, Αθήνα, 2003. Η θεωρία των επαναστάσεων στον Αριστοτέλη, Λιβάνης, 1982. Η ελληνική λαϊκή ιδεολογία. Κοινωνικο-πολιτική μελέτη του δημοτικού τραγουδιού, Λιβάνης, Αθήνα, 1979. Κοινωνική δυναμική και πολιτική αυτοδιοίκηση. Οι ελληνικές κοινότητες της τουρκοκρατίας, Λιβάνης, Αθήνα, 1982. Περί έθνους και ελληνικής συνέχειας, Ιανός, Αθήνα, 2011. Οικονομικά συστήματα και ελευθερία, Σιδέρης, Αθήνα, 2010. Το αυταρχικό φαινόμενο, Παπαζήσης, Αθήνα, 2003.

 

Category: Βιβλιοκρισιες, Πολιτισμός

( 4 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Γιώργης says:

  Είναι εντυπωσιακό το πόσο έξυπνα οργανώνει την σκέψη μέσα από τον λόγο και οικοδομεί τα επιχειρήματά του αυτός ο άνθρωπος.
  Είχα την χαρά να αγοράσω το βιβλίο και διαπιστώνω πως (όπως και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις ή τις όποιες στο υπάρχον πολιτικό σύστημα), έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει την ακαδημαϊκή κριτική στο επίπεδο της πρακτικής θεμελίωσης μέσα από παραδείγματα.

  “Παντρεύει” εν ολίγοις το θεωρητικό υπόβαθρο των επιχειρημάτων του με την ουσιαστική τους αντανάκλαση στο επίπεδο των κοινωνικών συνεπειών, της επικαιρότητας και των εμπειριών του κομματικού γίγνεσθαι.

  Εξαιρετικός επιστήμονας πραγματικά, με ποιότητα και συνέπεια λόγου χωρίς να χρειάζεται να κάνει συμβιβασμούς στο γνωσιολογικό του οικοδόμημα προς τέρψη κομματικών σκοπιμοτήτων.

  Αξίζει να διαβαστεί από κάθε ενεργό πολίτη αυτό το βιβλίο, είναι και ευανάγνωστο θεωρώ, παρά την λόγια πειθαρχία που το διακρίνει ως προς τις διατυπώσεις του συγγραφέα.

 2. 2
  Minerva says:

  Hope you are secure with all that exvpsniee gear on your trip. I’d be concerned about losing something or it getting stolen! Glad God uses you in such a great way to do all this and preach too. Have a great trip and our family will be praying for you! I’m looking forward to your coverage.

 3. 3
  Louise says:

  I feel so much happier now I untdsreand all this. Thanks!

 4. 4

  Så hærlige bilder:) Det er flere av oss som syntes det er deilig og være norsk i Danmark skjønner jeg! Av bildene dine får jeg nå ennå mere reisefeber,vi i hønsefam er snart på vei til Skagen:) Nyt ferien videre og tusen takk for glede seg rusen..

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας