Ο εφιάλτης της Ελλάδας

24/3/16 | 6 σχόλια | 3 απαντήσεις | 1,196 εμφανίσεις

PantelisΗ οικονομική κρίση δοκίμασε και δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσφυγική μπορεί να της δώσει τη χαριστική βολή. Το νόμισμα και τα σύνορα δίνουν την κυριαρχία σε ένα έθνος-κράτος. Η Ευρώπη, όπως επρόκειτο να εξελιχθεί, ξεπερνούσε τη δομή και τη λειτουργία των κρατών εθνών χωρίς να τα ακυρώνει. Το σχήμα φαίνεται να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η κατάργηση των εσωτερικών συνόρων προϋποθέτει αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών αλλά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να δημιουργήσει δικές της-της Ένωσης- Ένοπλες Δυνάμεις για την υποστήριξη των συνόρων αυτών.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να τεθούν στο τραπέζι και να συζητηθούν αλλά, αν η Ένωση αρχίσει να διαλύεται ή να διαμορφώνει άλλες συσπειρώσεις  δεν θα τεθούν. Και, επι πλέον, ορισμένα κράτη μέλη θα τεθούν εκτός στενού νυμφώνος.

Στην Ελλάδα, κυρίως μετά την καταστρεπτική συνθηματολογία του ενιαίου Συριζα, υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν την αποχώρηση ή την χαλάρωση της ελληνικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και με την οικονομική κρίση να βασανίζει τους πολίτες, βρίσκουν εύκολο και αυξανόμενο ακροατήριο.

Αποχώρηση, όμως, από την Ε.Ε. σημαίνει δορυφοροποίηση από την Τουρκία.

Ο αντίλογος είναι πως αν θα είχαμε ισχυρή και ικανή ηγεσία αυτή η δορυφοροποίηση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Θα ήθελα να επισημάνω πως για τα επόμενα αρκετά χρόνια, γενιές θα έλεγα, η Ελλάδα δεν θα έχει τους παράγοντες εκείνους που καθιστούν μια χώρα ικανή να επιβιώσει μόνη της:

-Δεν έχει και δεν διαφαίνεται να αποκτήσει ικανή πολιτική ηγεσία.

-Δεν έχει και δεν διαφαίνεται να μπορεί να το πετύχει στο άμεσο μέλλον, να προβάλει σκληρή ισχύ.

-Δεν έχει και δεν μπορεί να δημιουργήσει αν δεν περάσουν γενιές και δεν αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα, πνευματική ηγεσία

-Δεν έχει και δεν μπορεί να διαμορφώσει εύκολα ισχυρή αστική τάξη.

Οι γείτονές μας θα επιθυμούσαν μια πολιτική απομόνωσης της Ελλάδας από τη Δύση για να αναβαθμίσουν το δικό τους ρόλο. Ήδη τα Σκόπια πρότειναν παράταση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Υπάρχουν δύο ακόμη στοιχεία που κάνουν εφιαλτική οποιαδήποτε σκέψη χαλάρωσης των δεσμών με την Ευρώπη. Οι σημερινές ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν γνωρίζουν ιστορία, οπότε δεν μπορεί να αντιληφθούν τις λεπτές ισορροπίες στα βαλκάνια. Δεν γνωρίζει ,επίσης, ιστορία η διαφαινόμενη νέα αμερικανική ηγεσία.

Με όλα αυτά, αν μια χώρα θα έπρεπε να φροντίζει την συνέχιση της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμμετοχή της στον πλέον σκληρό πυρήνα της, είναι η Ελλάδα. Περισσότερο και από τη Γερμανία.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 6 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  αλέκος says:

  Πάση θυσία.

 2. 2
  Επισκέπτης says:

  “Το νόμισμα και τα σύνορα δίνουν την κυριαρχία σε ένα έθνος-κράτος”
  “Η Ευρώπη, όπως επρόκειτο να εξελιχθεί, ξεπερνούσε τη δομή και τη λειτουργία των κρατών εθνών”

  έθνος-κράτος, ή κράτος-έθνος, ή μήπως εθνικό κράτος;

  Από τον καιρό που θα προβαλλόταν εκείνο το διαβόητο σήριαλ, ή δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πει κανείς, στον ΣΚΑΪ, “1821 – «Η Γέννηση ενός Έθνους»”, φτιαγμένο από … προοδευτικάριους τής σχολής Hobsbawm, εισήχθη ο όρος “έθνος-κράτος”, για να συμβιβάσει τα πράγματα και μετονόμασαν το εν λόγω σήριαλ “1821 – «Η Γέννηση ενός Έθνους-Κράτους»”. Έκτοτε γίνεται χρήση κατά το δοκούν(*), χωρίς ωστόσο να εξηγείται η διαφορά μεταξύ των παραπάνω όρων. Εσείς, κ. Σαββίδη, μπορείτε να μού εξηγήσετε την διαφορά;

  (*)“Το έθνος/Κράτος είναι άλλο πράγμα: είναι Σύστημα Εξουσίας Ισχύος για ολοκληρωτικές κοινωνίες και γι αυτό το έφτιαξαν τα αφεντικά μας, εναντίον του Καποδίστρια και της αληθινής Κοινωνίας αφού δεν μας έπαιρνε να αυτό-οργανωθούμε” (Μαρία Μ.).

 3. 3
  anixneuseis says:

  Νομίζω κ. Επισκέπτη, η χθεσινή εκπομπή η οποία είναι αναρτημένη στο ιστολόγιο δίνει κάποια απάντηση στο ερώτημά σας.

  • 3.1
   Επισκέπτης says:

   Ευχαριστώ, κ. Σαββίδη. Θα την ακούσω και θα επανέλθω, αν χρειαστεί.

  • 3.2
   Επισκέπτης says:

   Είναι ακριβώς αυτό που λέτε το 30′ “ό,τι κατάλαβε κανείς, κατάλαβε”. Κι εγώ δεν κατάλαβα τίποτε. Άλλη φορά, όταν καλέσετε αυτόν τον Γούναρη, βάλτε τον να κάτσει στην δική σας θέση καθίσετε εσείς στην δική του.

   Εγώ παραμένω στο ερώτημά μου και ασφαλώς είναι λάθος να μεταφέρουμε στα ελληνικά αυτολεξεί μεταφρασμένους ξένους όρους.

   Εθνότητα είναι το τμήμα ενός έθνους. Π.χ. η Ελβετία κατοικείται από τρεις εθνότητες, την γερμανική, την γαλλική και την ιταλική.

 4. 4
  anixneuseis says:

  Το έθνος γεννιέται όταν καθίσταται νομιμοποιητικός παράγων του κοσμικού κράτους, και το περιεχόμενό του είναι κυρίως πολιτικό.
  Η εθνότητα έχει πολιτισμικό χαρακτήρα, αλλά είναι δυνατόν να αναβαθμιστεί πολιτικά σε έθνος αν το κράτος την προαγάγει σε σύμβολο της νομιμότητάς του.
  Ο εθνικισμός ως ιδεολογία του εθνικού κράτους που αποβλέπει στην πολιτισμική ομοιογένεια και ενότητα,
  διαφέρει ριζικά από τις
  εθνοτικές διεκδικήσεις οι οποίες κυμαίνονται από τα χωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα ως την αυτονομία και την απόσχιση.
  Αν λοιπόν,
  ο εθνικισμός υπήρξε παράγων εσωτερικής ενότητας,
  Ο εθνοτισμός οδήγησε στη διάσπαση και τον κατακερματισμό του κράτους.

  Απο το βιβλίο “Εθνική ταυτότητα και εθνικισμός στη νεότερη Ελλάδα”.

 5. 5
  Επισκέπτης says:

  “Το έθνος γεννιέται όταν καθίσταται νομιμοποιητικός παράγων του κοσμικού κράτους, και το περιεχόμενό του είναι κυρίως πολιτικό”

  Συγγνώμη, κ. Σαββίδη, πρόβλημα τού καθενός να διαστρέφει έννοιες και την γλώσσα κατά το δοκούν. Ο Βερέμης ήταν εκ των πρωτεργατών τού “1821 – «Η Γέννηση ενός Έθνους»”, που αναφέρω στο (2), γνωστός και μη εξαιρετέος. Αδύνατον να συμφωνήσω με τούς αυθαίρετους όρους που γράφουν στο βιβλίο “Εθνική ταυτότητα και εθνικισμός στη νεότερη Ελλάδα”.

  Εσείς, κ. Σαββίδη, συμφωνείτε μ’ αυτά, ή κρατάτε τις γνωστές και κλασσικές έννοιες των όρων.

  Η διαστροφή των εννοιών άρχισε μετά την Μεταπολίτευση και συνεχίζεται σε σημείο να μην αλληλοκαταλαβαινόμαστε. Αν αγαπούσα την συνωμοσιολογία, θα έβλεπα πάλι δάκτυλο διαλύσεως τού ελληνικού έθνους.

 6. 6
  anixneuseis says:

  Τι να σας πω. Ψυχολογικά δεν είμαι δε διάθεση αντιπαράθεσης, κάτι που θα γίνει αν γράψω τις απόψεις μου. Γι αυτό, ας το αφήσουμε να περάσει.

  • 6.1
   Επισκέπτης says:

   Το σέβομαι απολύτως. Να είστε καλά και Χρόνια Πολλά.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  18/3/19 | (1 σχόλια)
  Όταν λέμε ότι ο ηγεμόνας, ή ο ηγέτης πρέπει να έχει πέντε δράμια μυαλό, να γνωρίζει πέντε γράμματα και να έχει κάποια πείρα διοίκησης εννοούμε να μπορεί να χειριστεί τις κρατικές υποθέσεις. Η σέχτα του Συριζα που κυβερνά δεν ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας