«Πραβδα»: Σενάρια πραγματικού πολέμου Ρωσίας-Τουρκίας

11/1/16 | 3 σχόλια | 0 απαντήσεις | 4,210 εμφανίσεις

981F000C8427C072EA880652B9B2A499Η ρωσική εφημερίδα καταγράφει τις απόψεις στρατιωτικών αναλυτών

Το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι πάντοτε θέμα συζήτησης θεωρητικών της συνωμοσίας, της γεωπολιτικής ανάλυσης και, φυσικά, της καναπεδο-φλυαριας. Πήρε όμως πιο συγκεκριμένες διαστάσεις  ύστερα από τη δήλωση του τούρκου προέδρου Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν θα ανεχθεί» ρωσική επίθεση σε τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις.

Ας δούμε λοιπόν τι είδους πόλεμος μπορεί να γινει–της Ρωσίας με την Τουρκία, χώρας-μελους του ΝΑΤΟ. Πως θα εξελιχθεί ένας τέτοιος πόλεμος; Η «Πράβδα» συζήτησε το θέμα με σοβαρούς στρατιωτικούς αναλυτές και κατέγραψε τις απόψεις τους.

Ο Μιχαήλ Αλεξαντροφ, προϊστάμενος του Κέντρου Στρατιωτικών και Πολιτικών Μελετών πιστεύει ότι σε περίπτωση πολέμου η Ρωσία πρέπει να κάνει ευθύς αμέσως χρήση πυρηνικών όπλων επειδή διακυβεύεται η ύπαρξη της χώρας. «Θα ήταν λάθος της Ρωσίας να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά οπλα. Η Δύση και η Τουρκία θα επιχειρήσουν να μας ωθήσουν σε πόλεμο φθοράς, όπως στον Κριμαϊκό πόλεμο του 1853-1856. Δηλαδή σε βραδεία κλιμάκωση των επιχειρήσεων, με εξεγέρσεις στην περιοχή του Καυκάσου, ενώ  και η ρωσική μονάδα στη Συρία θα εξοντωθεί. Η Δύση θα βοηθήσει την Τουρκία–θα εγκατασταθούν στο έδαφος της στρατιωτικές δυνάμεις και αεροπορία υψηλής τεχνολογίας. Θα εφαρμόσουν την τακτική του πολέμου βραδείας τριβής.
Κατά την άποψη μου, αν πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία αυτός θα είναι πόλεμος αποφασιστικής σημασίας, ταχύς και σύντομος. Η  Ρωσία θα πρέπει να καταφέρει πυρηνικά πλήγματα σε στόχους στρατιωτικούς και στην υποδομή της Τουρκίας από την πρώτη στιγμη–όχι, φυσικά, σε πόλεις όπου ζουν άνθρωποι, αλλά στα στρατηγεία, στα μεγάλα κέντρα επικοινωνίας, στις αποθήκες όπλων, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια. Από τις πρώτες ώρες του πολέμου η Ρωσία πρέπει να καταστρέψει όλη την στρατιωτική υποδομή της χώρας. Και δεν χρειάζονται βαλιστικοί πύραυλοι για αυτά τα πλήγματα. Αρκούν οι πύραυλοι Iskander-M με πυρηνικές κεφαλές. Μόλις η στρατιωτική υποδομή καταστραφεί θα κινηθούν ρωσικές δυνάμεις και θα καταλάβουν την περιοχή των Στενών».
Και η Δύση; Η Δύση δεν θα έχει χρόνο να αντιδράσει. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα φοβηθούν τόσο πολύ που ούτε θα τολμήσουν να επεμβούν. Οι  Αμερικανοί θα πρέπει να επιλεξουν–είτε να αρχίσουν έναν στρατηγικό πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία είτε όχι.  Αποτελεσμα–η Ρωσία θα καταλάβει την περιοχή των Στενών. Όλη η άλλη χώρα θα μείνει στην Τουρκία, λέγει ο Μιχαήλ Αλεξαντρωφ.
Υπάρχει και μη πυρηνικό σενάριο και το παρουσιάζει ο Σεργκέι Ερμακωφ, υποδιευθυντής του Κέντρου  Ανάλυσης RΙSΙ της Ταυριδας. Λέγει:
«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πραγματική σύγκρουση. Η χρήση πυρηνικών όπλων γίνεται μόνο σε έσχατη αναγκη. Σε έναν “κανονικό” πόλεμο τα πάντα αποκτούν χαρακτήρα στρατιωτικού μεσου. Υπάρχουν πολλοί παίκτες εναντίον της Τουρκίας. Σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης οι Κούρδοι θα κάνουν την περιοχή κομμάτια καθώς ο πόλεμος είναι το στοιχείο τους».
«Από στρατιωτικής πλευράς η Τουρκία είναι ισχυρή αλλά όχι τόσο που να μπορεί να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Ο στόλος μας είναι σε θέση να καταφέρει πλήγματα από πολύ μακριά, και πέρα από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Νικητής σε έναν σύγχρονο πόλεμο είναι εκείνος που χρησιμοποιεί διαφορετικές δυνάμεις και το πιο αναπτυγμένο σύστημα ελέγχου της μάχης. Η Ρωσία έχει ένα πλεονέκτημα εδω–έχουμε το δορυφορικό σύστημα καθορισμού θέσεων και το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της μάχης τα οποία μας δίδουν πλήρη εικόνα του θεάτρου στρατιωτικών επιχειρήσεων ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, θα χρησιμοποιήσουμε την αεροπορία. Η ρωσική βάση στη Συρία συντομεύει σημαντικά τον χρόνο πτήσης εναντίον τουρκικών στοχων. Έτσι, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει απειλές από διάφορα μέρη», λέγει ο Σεργκέι Ερμακωφ.
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι μέλος του και ως χωρά οπωσδήποτε δικαιούται να ζητήσει την ενεργοποίηση του  άρθρου 5. Αλλά, αφ’ενος η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας και αφ’ εταίρου η διστακτικότητα της Ευρώπης να αναμειχθεί στη σύγκρουση–οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ απαιτούν πλήρη ομοφωνια–όλα τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να συμφωνήσουν κατά πόσον το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί αντιμέτωπο σε έναν επιτιθέμενο. Αλλά τότε  πρέπει να καθοριστεί ποιος είναι ο άμεσα επιτιθέμενος. Αν η Τουρκία προκαλέσει τη σύγκρουση ίσως το ΝΑΤΟ δεν προσφύγει στο άρθρο 5. Επίθεση είναι ένα πράγμα, αλλά μια χωρά που επιχειρεί σύγκρουση και σέρνει το ΝΑΤΟ είναι άλλο πράγμα. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να μη αναμειχθεί. Κανένας δεν θέλει να αναμειχθεί σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο πυρηνικός πόλεμος είναι μια παγκόσμια τραγωδία, καταλήγει ο Ερμπακωφ .
“Το Βήμα”

Category: Διπλωματία

( 3 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1

  「clé」のための「鍵」と新しい腕時計をあなたの典型的な丸いクラウンの王冠に言及します。その代わりに、カルティエカルティエの時計はclé面白い触覚体験を提供する長い冠を持っています。クラウンとロックの場所になったとき、あなたのような感じは、文字通り、古い時計や懐中時計の重要な巻。「キースタイルブルーサファイアのカボション冠の大部分のカルティエの時計の特徴となっている。 http://www.bestevance.com/rolex/gmt/index.htm

 2. 2

  ルイヴィトン 2015新作 M48813 実用性とファッション性を持ち合わせたアイテム。丸みを帯びたハンドルと正面のプリーツデザインは可愛らしく、モノグラム・コーティングのキャンバス素材を使用した「チュレンPM」は、女性の上品さを演出してくれるでしょう。 http://www.newkakaku.com/cdq1.htm

 3. 3

  継初北京後、今回のTIMEX(タイメックス)大型展開は洛陽、東莞、連雲港、深セン、武漢、上海の多数の都市が行われ、TIMEX(タイメックス)「時て進む」新ブランドイメージ各地の消費者に渡す。シャネルスーパーコピー150年の発展の過程の中で、TIMEX(タイメックス)を溶け込んで伝統工芸科学技術創造表、絶えず製品開発を突破し、開発した様々な特許制品で、消費者が求めるニーズについていく、時代の歩み。今回の新ブランドポジショニングを継承してTIMEX(タイメックス)の持論の進取、執着して、前進のブランドの精神、同時にと三項を組み合わせて大明星表。「時に行く」の全体的な位置で、活動現場の全体設計はファッションシリーズSLバラ金全自動機械表の強靭力強く、アウトドアシリーズ潮汐温度羅針盤表の実用的な機能、ファッションシリーズTシリーズ多機能クロノパンパンの靑春を表現する自信に遺憾なく。 http://www.brandiwc.com/brand-super-10-copy-0.html

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  19/3/19 | (1 σχόλια)
  Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 Εχτές, με αφορμή την εγκύκλιο της υπουργού Ξενογιαννακοπούλου, που δίνει δωράκια άδειες και επιδόματα και προαγωγές σε δημόσιους υπάλληλους, έγραψα ότι η κρατική γραφειοκρατία είναι εχθρός του λαού. Είχα αφήσει απ’ έξω τον ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας