Τραγικός απολογισμός

20/8/15 | 16 σχόλια | 8 απαντήσεις | 3,005 εμφανίσεις

27 Jan 2015, Athens, Attica, Greece --- Greek Prime Minister and SYRIZA leader Alexis Tsipras, at the Presidential palace during the swearing in ceremony of the new Greek Government. In Athens on January 27, 2015 --- Image by © Panayiotis Tzamaros/NurPhoto/Corbis

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ (pontos-news)

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιβιώνει, λίγους μήνες μετά την εκλογική έκρηξή του, οφείλεται στο ότι το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να ανανεωθεί, πολύ περισσότερο να αντικατασταθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να εισαγάγει στην πολιτική ζωή νέα ήθη αλλά δεν τα κατάφερε. Η ανθρωπογεωγραφία του είναι απαγορευτική.

Ένα απλό παράδειγμα: θα ήταν απολύτως λογικό, με βάση τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θέμα Σκουριών. Κανείς δεν θα μπορούσε να του προσάψει τίποτε, δεδομένου ότι έδωσε σκληρούς αγώνες για την οικολογική ανάδειξη του θέματος.

Δεν το έκανε, όμως. Το κάνει τώρα, με τρόπο που θυμίζει πολύ τις ημέρες του παρελθόντος. Καθώς ο κύβος ερρίφθη για τις εκλογές και θα πρέπει να συσπειρώσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό ψηφοφόρων, η κυβέρνηση θυμήθηκε ότι έχει ανοικτό θέμα με τις Σκουριές και τους οικολόγους. Και αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των εργασιών της εταιρείας, για ποιον λόγο λέτε; Διότι η εταιρεία πραγματοποίησε περιβαλλοντική μελέτη στη Φινλανδία και όχι στην Ελλάδα!

Η απόφαση, όπως σημειώνεται παραπάνω, είναι προσωρινή. Γιατί; Για να αρθεί μετά τις εκλογές ή μετά από δικαστικές αποφάσεις.

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά διεθνείς επενδυτές για να αρχίσει να αλλάζει κάτι στην οικονομία, επιδεικνύει μια απαγορευτική συμπεριφορά για την αξιοπιστία της. Αν το έκανε για λόγους που είχαν σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης –και την πολιτική της ιδεολογία, κατά συνέπεια– ουδέν πρόβλημα. Δεν έχει εναλλακτική πρόταση ανάπτυξης, ούτε, πλέον, ιδεολογικές εμμονές. Το κάνει για μικροπολιτικούς, κομματικούς λόγους, ενόψει εκλογών. Και αυτό είναι που ενοχλεί. Περισσότερο από όλα, η χώρα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας για να αρχίσει να ανεβαίνει την ανηφόρα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Και η συμπεριφορά της κυβέρνησης δεν δημιουργεί ελπίδες.

Χειρότερα είναι τα πράγματα στην παιδεία. Εκεί που βρίσκεται (κατά κοινή, παγκόσμια ομολογία) το μέλλον κάθε τόπου. Η μόνη επένδυση για μια χώρα, το λαό της και, κυρίως τη νέα γενιά της, είναι η επένδυση στην εκπαίδευση και την παιδεία. Και εκεί είναι που η κυβέρνηση επέδειξε μια ακατανόητη αβελτηρία. Ο αρμόδιος υπουργός οδηγεί, χωρίς αντιδράσεις, όλα τα επίπεδα της παιδείας σε έναν επικίνδυνο –προς τα κάτω– εξισωτισμό.

Αφού διέλυσε, με την καταχρηστική επίκληση της ισότητας, κάθε προσπάθεια αριστείας στη Μέση Εκπαίδευση, και εγκατέλειψε τα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους, αυξάνει τώρα και τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, ώστε η πρόσβαση στα καλύτερα από αυτά να καθίσταται απολύτως απαγορευτική για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ο κυβερνητικός δήθεν εξισωτισμός επιβαρύνει τους οικονομικά αδύναμους, διότι αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες της υποβάθμισης της παιδείας.

Καλά πανεπιστήμια σημαίνει καλή εκπαίδευση των νέων στην Ελλάδα. Η υποβάθμισή τους θα τους οδηγήσει στο εξωτερικό και αυτήν τη δυνατότητα δεν την έχουν πολλοί. Δεν υπάρχει πιο ταξική πολιτική από αυτήν. Στο όνομα, βεβαίως, της Αριστεράς.

Τραγική είναι η πολιτική της κυβέρνησης και στο μεταναστευτικό. Μάλλον, τραγικά ανύπαρκτη. Ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκήρυσσε την πολυπολιτισμική του ιδεολογική επιλογή, ικανοποιώντας και την αμερικανική παγκοσμιοποίηση και τις τριτοδιεθνιστικές ρίζες των στελεχών του, τηρουμένων των χρονικών αναλογιών (τη θέση του διεθνούς προλεταριάτου κατέλαβε, προφανώς, ο διεθνώς καταπιεζόμενος).

Η ευαισθησία στο δράμα που βιώνουν άνθρωποι σε διάφορες περιοχές από την καταπίεση των καθεστώτων τους ή τους πολέμους που προκάλεσαν ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι απολύτως συμβατή με τη δημοκρατία και τους πολίτες που την υπηρετούν, αλλά η στοχευμένη αποδόμηση των στοιχειωδών μονάδων λειτουργίας της παγκόσμιας κοινότητας (των κρατών εθνών), αποτελεί πολιτική σκοπιμότητα την οποία υπηρέτησε η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση. Συμπαρατάχθηκε με τις δυνάμεις που υπέγραψαν τα γνωστά «Δουβλίνα», χαρακτήρισε εθνικιστές ή αντιεκσυγχρονιστές όσους άσκησαν κριτική βλέποντας το μέλλον, και τώρα υφίσταται τις συνέπειες. Δεν μπορεί να αντιδράσει, και λόγω ιδεοληψίας και λόγω αδυναμίας παραγωγής πολιτικής και λόγω του δεσμευτικού πλαισίου του «Δουβλίνο 2», κυρίως. Άρνηση αυτής της δέσμευσης σημαίνει έξοδος από τη Συνθήκη του Σέγκεν – κάτι το οποίο δεν θα τολμήσει με τη στροφή που έκανε η κυβέρνηση.

Η ανθρωπογεωγραφία του, τώρα. Πρόκειται για τον ορισμό του οπορτουνισμού. Θα παρακάμψω τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την προεδρική ομάδα για την τακτική τους μέχρι να δουν το φως το αληθινόν, και θα εστιάσω στην «Αριστερή Πλατφόρμα», τον ορισμό της πολιτικής ηθικής. Καταψήφισαν την κυβέρνηση στο θέμα του μνημονίου, κι αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορεί να τους καταλογιστούν ευθύνες, εφόσον διαφωνούν. Το να επιμένουν, όμως, μόνο και μόνο για να κρατήσουν τις βουλευτικές έδρες τους, να μην γίνουν εκλογές και να χαρακτηρίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο εκβιασμό, ξεφεύγει από τα όρια της λογικής και της πολιτικής ηθικής. Τι ζητούν; Να καταψηφίζουν τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή και που θα είναι επώδυνα για το λαό αλλά να απολαύουν της κυβερνητικής εξουσίας; Αυτός είναι ο ορισμός του οπορτουνισμού.

Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να καταταγεί και η Πρόεδρος της Βουλής με τα ηθικά και κοινωνικά της κηρύγματα. Καλά κάνει και διακηρύσσει αρχές πολιτικής συμπεριφοράς, αλλά θα πρέπει και η ίδια να τις τηρεί. Η περίπτωση της εμμονής της να διατηρήσει τη μητέρα της στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν είναι αίσιος οιωνός για τη μελλοντική της πολιτική στάση. Ακόμη κι αν η μητέρα της ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση αυτή, δεν θα έπρεπε να την τοποθετήσει. Με βάση, πάντα, όσα διακηρύσσει η κ. Πρόεδρος.

Πολλά, μέλη, στελέχη και οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος τώρα απολαμβάνουν τη νομή της εξουσίας και δεν πολυενδιαφέρονται για όσα τους ενοχλούσαν όσο κυβερνούσαν οι φθαρμένοι, πράγματι, πολιτικοί σχηματισμοί. Πού βρίσκονται οι «αγανακτισμένοι» ή οι «μπαχαλάκηδες» (γιατί αναρχικοί στην Ελλάδα, αν υπάρχουν, θα είναι λίγοι); Αρκετοί από τους φερόμενους ως αντιεξουσιαστές έχουν αναλάβει διάφορες θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και, φυσικά, σιώπησαν. Γνώριμη τακτική από εποχής πασοκοκρατίας. Η «αξιοπρέπεια» και η υπερηφάνειά τους, τις οποίες διεκήρυσσαν κατά τις μαζικές διαδηλώσεις, υποχώρησαν με την κατάληψη μιας θέσης. Ακόμη και με μια μνημονιακή κυβέρνηση.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, επίσης, διαβάσαμε δηλώσεις του είδους «νομίζαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα ανησυχούσαν και θα ικανοποιούσαν τα αιτήματά μας», ή «υποσχεθήκαμε πολλά», κτλ. κτλ., που αν δεν λέγονται για να δικαιολογήσουν την κυβερνητική στροφή και αδυναμία υλοποίησης στοιχειωδών δεσμεύσεων, αποκαλύπτουν ανθρώπους αφελείς, και κατά συνέπεια επικίνδυνους να κυβερνήσουν.

Εν κατακλείδι, ο χυλός του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει σιγά-σιγά μικροαστική μορφή, καταλαμβάνοντας το χώρο που κατείχε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, κι αυτό με τις ευλογίες του Σόιμπλε, του οποίου οι δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες εξέπληξαν τους πάντες. Η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται να αναγεννηθεί και το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς έναν αργό θάνατο.

Ο Τσίπρας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο νικητής των επερχόμενων εκλογών, αλλά το πολιτικό του κεφάλαιο θα απομειώνεται όσο ακολουθεί τακτικές του παρελθόντος. Και τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν αυτήν την εμμονή του στο παρελθόν. Κρίμα…

Category: Κυριο Θεμα, Προτεινόμενα άρθρα

( 16 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Φανατικός says:

  Ίσως κύριε Σαββίδη αυτός να είναι ο μοναδικός τρόπος διακυβέρνησης του τόπου. Θυμάμαι ότι στο πανεπιστήμιο οι λεγόμενοι καταφερτζήδες ήταν τα γκρουπούσκουλα των κομματικών νεολαιών. Δηλαδή φοιτητές οι οποίοι δεν πήγαιναν στα μαθήματα ποτέ και κάθονταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (τα λεγόμενα τραπεζάκια) εντός των πανεπιστημίων με καφέ και τσιγάρο. Αυτοί οι άνθρωποι το μόνο πράγμα που έμαθαν στο πανεπιστήμιο ήταν η επιβίωση μέσα σε ένα ελληνικό κόμμα. Αυτοί οι άνθρωποι πιάνουν τα πόστα εντός των κομμάτων και εν συνεχεία δημιουργούν τα κομματικά φαινόμενα που βλέπουμε. Πλείστα είναι τα προσωπικά παραδείγματα που ξέρω.
  Δυστυχώς αυτό μας αξίζει γιατί αυτό συντηρούμε. Και βέβαια αυτή η αποδεδειγμένη τεμπελιά (καφές, τσιγάρο και κομματικά) λειτουργεί ως τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα. Το επιχειρείν για αυτούς τους ανθρώπους -που διοικούν τα κόμματα- είναι κάτι μιαρό. Όπως άλλωστε και η λέξη “εργασία”.
  Το χειρότερο όλων είναι ότι αυτή την τεμπελιά την καλύπτουν με ιδεολογικά προσωπεία και κανείς δεν τους ονομάζει τεμπέληδες, αλλά ιδεολόγους. Οι οπαδοί τους δε, και είναι πολλοί γαμώτο, υποστηρίζουν ότι όσοι φωνάζουμε και καταγγέλλουμε τα εν λόγω φαινόμενα είμαστε και της άποψης του τέλους των ιδεολογιών. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για ιδεολογία, μιλάμε για κομματολογία.
  Η χώρα γίνεται γραφική -ίσως πάντα να ήταν-. Λόγω της κρίσης χρέους και ελλειμμάτων αναδύονται κόμματα όπως η Αριστερή Πλατφόρμα, η Ένωση Κεντρώων, η Χρυσή Αυγή, η Τελεία, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (μάλλον αυτοί θα χαθούν) και πολλά άλλα. Αυτή είναι η απάντηση του ελληνικού λαού στην κρίση. Κανείς δεν μιλάει για σκληρή δουλειά. Η σκληρή δουλειά, άλλωστε, λαμβάνεται ως μέσο πλουτισμού των επιχειρηματιών.
  Κλείνοντας, θα είχε ενδιαφέρον ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στο οποίο να δημοσιοποιείται το πώς απάντησαν οι λαοί των άλλων αδύναμων χωρών της Ε.Ε. (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία κτλ). Δηλαδή να απαντάει σε ερωτήματα του τύπου: “Τι νέοι κομματικοί μηχανισμοί εμφανίστηκαν στις εν λόγω χώρες;”, “Γιατί δεν αναδύθηκαν κομματικοί μηχανισμοί τύπου Χρυσή Αυγή;”, “Τα συνδικάτα πώς αντιμετώπισαν τα μέτρα;”, “Υπήρξαν όροι στην πολιτική ατζέντα όπως αντιμνημονιακός-τροικανοί-ταφόπλακα ασφαλιστικού κτλ;”.

 2. 2
  123 says:

  “Ακόμη κι αν η μητέρα της ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση αυτή, δεν θα έπρεπε να την τοποθετήσει.”

  «Επελέγην ομοφώνως για τη θέση της Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης πριν από τέσσερα χρόνια. Προφανώς δεν επελέγην ως μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που τότε δεν ήταν ούτε βουλευτής, ούτε καν υποψήφια», υπογραμμίζει η κ. Αλεξίου και ξεκαθαρίζει ότι παραμένει αντιπρόεδρος, που προεδρεύει, ελλείψει προέδρου, στο υπηρεσιακό συμβούλιο του ΕΣΡ.
  http://www.kathimerini.gr/814645/article/epikairothta/ellada/l-ale3ioy-gia-esr-den-epeleghn-ws-mhtera-ths-z-kwnstantopoyloy

 3. 3
  anixneuseis says:

  123 φαίνεται πως δεν σας ενοχλούν πολιτικές τις οποίες καταδικάζετε όταν ασκούνται απο άλλες- πλην της αρεσκείας σας- κυβερνήσεις. Μπορεί η μητερα της Προέδρου της Βουλής να προεδρεύει η να είναι μέλος ενός συμβουλίου που επηρεάζεται αμέσως απο την ίδια; Αν ο ΓΑΠ τοποθετούσε τη μητέρα του σε μια θεση, το ίδιο θα αντιδρούσατε, όπως και τώρα; Θυμηθείτε τα σχόλια όταν τοποθέτησε σε θέση ευθύνης τον αδελφό του. Δυο μέτρα δύο σταθμά;

 4. 4
  Στεφανος Σαμαρας says:

  Δεν βρισκω καποιο μετρο του νεου μνημονιου που να διαφωνω..
  Εσυ 123,
  διαφωνεις με καποιο;

  Φανατικε, μου αρεσει ο προβληματισμος σου!
  Υπαρχει εξηγηση ομως για τα φαινομενα που περιγραφεις..

 5. 5
  aspic says:

  Άνευ ουσίας και αντικειμένου η κριτική του σαββίδη για την κυβέρνηση,διότι όπως αποδείχτηκε, και οι καλύτεροι των καλυτέρων να κυβερνούσαν τη χώρα,πάλι τα ίδια θα έκαναν. Διότι όπως τα κεφάλαια είναι συνδεμένα στην ευρώπη (και σε όλο τον κόσμο),έτσι είναι και οι πολιτικές.Και η κεντρική πολιτική σκηνή της ευρώπης,αυτού του τύπου τις κυβερνήσεις θέλει για την ελλάδα,σάν αυτή που μας κυβερνάει τωρα,σάν αυτή που μας κυβερνουσαν πρίν.Τα είδαμε να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας και στις οθόνες μας,μήν κάνουμε τώρα σάν να μήν τρέχει τίποτα. Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα μπορουσε να υπάρξει μόνο μετά απο επανάσταση,έτοιμη να κυρήξει ακόμη και τον πολεμο στην υπόλοιπη ευρώπη που λεει ο λόγος.
  Όσο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις,πάρτο αποφαση σαββίδη μου και λοιποί νεοφιλελεύθεροι αυτά τα πράγματα δέν υπάρχει περίπτωση να συμβουν ούτε στην ελλάδα ουτε σε όλο τον κόσμο. Η καπιταλιστική κρίση βρίσκεται στην φάση της ύφεσης και για να ξαναδούμε ανάπτυξη θα πρέπει πρώτα να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων.Και όταν καταστραφούν τα κεφάλαια είναι πολυ πιθανό να έχουμε καταστραφεί και εμείς μαζί τους. Οπότε η υπόθεση ανάπτυξη ακόμη και να υπάρξει κάποτε,οι περισσότεροι απο μάς δέν θα ζούμε να την χαρούμε. Και το βάρος όλων των υπηκόων της χώρας σε χρυσό να βγάλουν στις σκουριές,ανάπτυξη δέν βλέπουμε που να χτυπιέστε.
  Γιατί αυτό ο καπιταλισμός έχει σκουριάσει για τα καλά, με τριψιματάκια και μπογιατίσματα την παλιά του λάμψη δέν πρόκειται να την ξαναβρεί και πάει για πε΄ταμα μέχρι να φτειάξουν τον καινούργιο και να μας τον φορέσουν.

  ΥΓ Αφού όπως λέει και ο ενασδυοτρίας η μαμά εξελέγην τέσσερα χρόνια πρίν η κόρη πάρει την θέση της προέδρου της βουλής,γιατί ο σαββίδης επιμένει να το συγκρίνει με τον γάπ που τοποθέτησε ο ίδιος σε μιά θέση τον αδελφό του;
  Καμμιά σχέση μεταξύ τους.

  ΥΓ2 Ο τσίπρας στο τελευταίο διάγγελμά του έχει υιοθετήσει πληρως το ύφος και τις κινήσεις των προηγούμενων πρωθυπουργών,που θυμίζει και αρκετά παλιότερο σήριαλ ψευτοριάλιτυ (monkey documentary,όπως το λένε οι άγγλοι).Τι στο διάολο τον ίδιο σκηνοθέτη χρησιμοποιούν τόσα χρόνια για να μαθαίνει στις μαιμούδες τον ρόλο τους;

  • 5.1
   Στεφανος Σαμαρας says:

   Οκ, το τσιπροειδες προιον Λαλιωτη και μαιμου σκηνοθετημενη… Οι υπολοιποι 120 βουλευτς των ΝΑΙ σε ολα;
   Στο απυροβλητο;

 6. 6
  Στεφανος Σαμαρας says:

  Υπαρχου και τραγικοτετα των δικων μας!

  Γιατί έκαιγαν τρόφιμα στη Ρωσία
  12
  Της Tatyana Stanovaya
  Αυτό το καλοκαίρι όλη η Ρωσία συζητά έντονα το θέμα της εκ προθέσεως καταστροφής από την κυβέρνηση βουνών από τρόφιμα που εισήχθησαν κατά παράβαση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου, τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την αποτέφρωση ή το θάψιμο σε διάφορες ρωσικές πόλεις, απαγορευμένου ευρωπαϊκού τυριού, χοιρινού και φρούτων.
  Από τη μία πλευρά υπάρχει οργή για την σπατάλη, από την άλλη οι ανέκφραστοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που προειδοποιούν το κοινό σχετικά με το λαθρεμπόριο αγαθών και του λένε ότι ο ρωσικός αγροτικός τομέας είναι έτοιμος να ανθήσει.
  Οι ενέργειες του Κρεμλίνου έχουν εξηγηθεί ποικιλοτρόπως, ως πράξη δολιοφθοράς, βλακείας, ανικανότητας ή ως μιας προσπάθειας να καλύψουν κάτι άλλο με μια υψηλού προφίλ, πράξη επίδειξης. Το μεγαλύτερο αναπάντητο ερώτημα είναι: Τί θα πει ο κόσμος; Μια χώρα που στο παρελθόν έχει βιώσει τρομερούς λιμούς απλώς θα στέκεται και θα παρακολουθεί τρόφιμα να καίγονται; Θα υπονομεύσει αυτό τη δημοτικότητα του καθεστώτος;
  Ας αφήσουμε την ηθική πτυχή της ιστορίας και την υποτιθέμενη βλακεία των ιθυνόντων κατά μέρος προς στιγμήν. Κάθε απόφαση της κυβέρνησης υποκρύπτει μια πολιτική λογική. Το κίνητρο της κυβέρνησης στη σημερινή κατάσταση είναι σαφές: είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει απαγορευμένα προϊόντα στη ρωσική αγορά με κάθε κόστος. “Με κάθε κόστος” σημαίνει την επιλογή της πιο αποτελεσματικής και ριζικής μεθόδου: της καταστροφής τους.
  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εμπάργκο τροφίμων της Ρωσίας στην Ευρώπη δεν λειτουργεί. Μια πρόσφατη έρευνα του Forbes.ru δείχνει ότι η εισαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων στη Ρωσία παραμένει εύκολη, καθώς μεταμφιέζονται σε προϊόντα από μη ευρωπαϊκές χώρες. Η διαφορά είναι ότι αν χθες δωροδοκήσατε έναν τελωνειακό υπάλληλο, σήμερα αυτός θα κάψει το προϊόν σας. Στην πραγματικότητα θα κάψει όσο το δυνατόν περισσότερο, για να δείξει στους ανωτέρους του πόσο σκληρά εργάζεται. Κάτι πρέπει να καεί, για να πειστούν οι εισαγωγείς να σταματήσουν τις εισαγωγές. Αν σε κανένα μήνα, το επόμενο βήμα θα είναι να έρθει ένας νόμος που θα καθιστά το σπάσιμο του εμπάργκο ποινικό αδίκημα ή ακόμη και μια πράξη προδοσίας, δεν θα αποτελέσει έκπληξη.
  Οι πολιτικοί ηγέτες της Ρωσίας, που επέβαλαν το αντι-εμπάργκο στην ΕΕ γνωρίζουν ότι θα φανούν ανόητοι αν αποκαλυφθεί ότι το εμπάργκο που επέβαλαν πριν από ένα χρόνο εξακολουθεί να μην λειτουργεί σωστά. Είναι τόσο εξευτελιστικό όσο και το γεγονός ότι οι “φίλοι του Putin” που στοχοποιήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις εξακολουθούν να μπορούν να ταξιδεύουν στη Δύση και να λάβουν δάνεια από κει, ακόμη κι αν τα λαμβάνουν με ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια.
  Το πρόβλημα του Κρεμλίνου είναι ότι οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λειτουργούν, αλλά αυτές της Ρωσίας δεν είναι παρά μόνον μια οφθαλμαπάτη. Ο Πρόεδρος Putin είναι ανίκανος να κάνει την πανίσχυρη δύναμή του να λειτουργήσει κάθετα για να εφαρμοστούν οι εντολές του, ακόμη και οι άτυπες. Το σύστημα δεν μπορεί απλώς να ακολουθήσει τους γενικούς κανόνες, μπορεί να λειτουργήσει μόνον αφού το αφεντικό εκδώσει μια άμεση εντολή για να επιλύσει ένα συγκεκριμένο ερώτημα με συγκεκριμένα ονόματα να επισυνάπτονται σε αυτήν.
  Υπ’ αυτές τις συνθήκες η μόνη αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν να καταστρέψει τα τρόφιμα. Δεν μπορούσε να τα δωρίσει σε ορφανοτροφεία, για ζωοτροφές ή να τα χρησιμοποιήσει για οποιοδήποτε άλλο φιλανθρωπικό σκοπό. Αν είχε ληφθεί η απόφαση για διανομή των απαγορευμένων τροφίμων στους απόρους, τα σημερινά επίπεδα διαφθοράς της Ρωσίας είναι τέτοια που θα είχαν επινοήσει τρόπους για να πουλήσουν τα αγαθά και ούτε τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, ούτε και τα κοπάδια θα είχαν προφτάσει να τα δουν. Αυτή είναι η κατάσταση με τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Ρωσία, το Ντονμπάς ή την Ουκρανία, ένα μέρος της διανέμεται, άλλο κλέβεται και το μισό από αυτό πωλείται.
  Επίσης, είναι μη ρεαλιστικό να αναμένεται δίκαιη δημόσια οργή για την καύση των τροφίμων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη τώρα διάκειται με ευμένεια προς την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Μια πρόσφατη έρευνα του εταιρείας δημοσκοπήσεων Levanda Center στα τέλη Ιουλίου έδειξε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι έχουν συνηθίσει στην απομόνωση της χώρας τους. Στους τελευταίους 18 μήνες, ο αριθμός εκείνων που ανησυχούν για την απομόνωση της Ρωσίας μειώθηκε από το 56% στο 38%. Ο αριθμός των πολιτών που ανησυχούν για τις δυτικές κυρώσεις επίσης μειώθηκε από το 53% στο 41%. Από την άλλη πλευρά, ένα υψηλότερο ποσοστό Ρώσων πιστεύει τώρα ότι τα αντίμετρα πλήττουν την Δύση περισσότερο από ό, τι την Ρωσία (35% έναντι 15%).
  Είναι χρήσιμο να εξεταστεί πως απεικονίζεται η καταστροφή των τροφίμων στη ρωσική τηλεόραση. Στις 6 Αυγούστου, στις βραδινές ειδήσεις του Channel One παρουσιάστηκε ένα τυπικό ρεπορτάζ σχετικά με την καταστροφή “290 τόνων νωπών προϊόντων και 29 τόνων κτηνοτροφικών προϊόντων”. Οι τηλεθεατές ενημερώθηκαν επίσης “για οικιακά απορρίμματα”, “προϊόντα χωρίς ετικέτες”, “προϊόντα που δεν μπορούν να ονομάζονται τυρί”, για “απουσία εγγράφων που να επιβεβαιώνουν την ποιότητα και την ασφάλεια”, “κινδύνους για την υγεία” και για “άγνωστες πρώτες ύλες”. Δεν ακούγεται και πολύ νόστιμο, έτσι δεν είναι;
  Για τους απλούς Ρώσους, τα απαγορευμένα αγαθά παρουσιάζονται είτε ως τροφή της “καταραμένης αστικής τάξης”, ή ως επικίνδυνα προϊόντα που στέλνονται από τη Δύση, για να δηλητηριάσουν τον ρωσικό λαό. Ξαφνικά, όλοι θυμήθηκαν την ταπείνωση του 1990 και τα “μπούτια κοτόπουλου του Bush” που εισήχθησαν από τις ΗΠΑ και περιείχαν νιτρικό άλας. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπολίτευση μοιάζει με τους κακομαθημένους αστούς, οι οποίοι στήνουν ένα μεγάλο παιχνίδι με ιστορίες πείνας από την διάρκεια του πολέμου του Λένινγκραντ ή με τα δάκρυα των ηλικιωμένων μόνο και μόνο επειδή έχουν χάσει την πρόσβαση στο λαθρεμπόριο του Ισπανικού ζαμπόν τους.
  Φαίνεται ότι ο λαός και η κυβέρνηση βρίσκονται εν πλήρη αρμονία. Το φαγητό θα καεί, ο λαός θα ευθυμήσει και θα μισήσει τη Δύση ως την αιτία όλων των προβλημάτων του. Αλλά υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις που περιπλέκουν την εικόνα. Για παράδειγμα, η τιμή του φαγόπυρου (είδος σίκαλης) ανεβαίνει, όπως και το κόστος των επισκευών των κτιρίων. Είναι σαν η αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια του κοινού να απομονώνεται σε ένα δοχείο, ενώ η πολιτική εμπιστοσύνη στον πρόεδρο να γεμίζει ένα άλλο δοχείο. Ο φόβος και το μίσος για την Δύση κρατά τα δύο δοχεία χωριστά. Αλλά η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για πάντα; Σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσαρέσκεια μπορεί να σπάσει και να αδειάσει την πολιτική αγάπη του κοινού για τον Putin.

 7. 7
  Στεφανος Σαμαρας says:

  Ο απολογισμος ΘΑ γινει…σε μερικους μηνες!

  http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3054442/seira-exoun-mikromesaioi-kai-mikroi

 8. 8
  aspic says:

  Για τους υπόλοιπους 120 που λένε ναι είναι ανάξιοι λόγου όπως είναι και το άρθρο για την ρωσία που κινδυνεύει εξ αιτίας ανόδου της τιμής του φαγόπυρου. Άν ανέβει τόσο πολύ άς φάνε γογγύλια που τα έχουν πολλά εκεί πάνω.
  Και μακάρι να καίγαμε και εμείς παλιότερα που και που καμμιά καραβιά με εισαγόμενα. Θα την είχαμε γλυτώσει την κρίση.

 9. 9
  Στεφανος Σαμαρας says:

  Είναι σαν η αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια του κοινού να απομονώνεται σε ένα δοχείο, ενώ η πολιτική εμπιστοσύνη στον πρόεδρο να γεμίζει ένα άλλο δοχείο. Ο φόβος και το μίσος για την Δύση κρατά τα δύο δοχεία χωριστά. Αλλά η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για πάντα; Σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσαρέσκεια μπορεί να σπάσει και να αδειάσει την πολιτική αγάπη του κοινού για τον Putin.

  Μονο ενας κασμας θα φωτιζε την τιμη του φαγοτυρου και δεν θα εστιαζε στην ομοιοτητα με τη διαχειριση απο τους πατρωνες του τσιπροειδους…

  Μην το παιρνεις προσωπικα για τον κασμα…Ειναι χρησιμο εργαλειο και δεν εχω κατι εναντιον του!!

 10. 10
  Ανδρέας says:

  Ακριβώς κύριε Σαββίδη δυο μέτρα δύο σταθμά…
  Αρκεί να κυβερνά το ΚΟΜΜΑ και το κρέας βαπτίζεται σε δευτερόλεπτα ψάρι.
  Αυτή είναι η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού που αναπαράγει το καθεστωτικό πολιτικό μας σύστημα.
  Οι ταμπέλες μνημονιακός-αντιμνημονιακός, δραχμιστής-μη δραχμιστής, Αριστερός-Δεξιός αποτελούν οπαδική συνθηματολογία προς εσωτερική κατανάλωση σε μια χώρα που κυβερνιέται από τσιφλικάδες. Ο κάθε πολιτικός απατεώνας που μπορεί προεκλογικά να λέει ότι του κατέβει σα να απευθύνεται σε ιθαγενείς και να μην ελέγχεται από κανένα θεσμό, όταν έρχεται στην εξουσία ιδιοποιείται το κράτος και το κατάσχει ως λάφυρο. Και έχουμε ένα κράτος που άγεται και φέρεται λες και είναι ιδιοκτησία των κομμάτων με την κοινωνία από κάτω να παρακολουθεί σαστισμένη και νομιμοποιεί κάθε τέσσερα χρόνια τον κάθε επίδοξο συγκατανευσιφάγο.
  Αν μάλιστα η καπηλεία του κράτους έχει αριστερή στάμπα σήμαίνει οτι ο λαός είναι στην εξουσία.
  Το πρόβλημα κύριε Σαββίδη δεν είναι οι αγορές αλλά ότι οι αγορές δρουν ανεξέλεγκτα διότι η κοινωνία των πολιτών μένει έξω απ την πολιτική σκηνή. Και δεν έχουμε ανάγκη κανένα σύστημα και κανένα ιδεολογικό -Αριστερό ή Δεξιό κορσέ που θα επιβάλει στην κοινωνία και το έθνος πως πρέπει να συμπεριφερθεί. Όσοι υποστηρίζουν ότι ξέρουν καλύτερα απ την κοινωνία το συμφέρον της και θέλουν να της επιβάλουν συστήματα (ανθρωπιστικά υποτίθεται) δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής.
  Η πρόοδος δεν έχει Αριστερό και Δεξιό πρόσημο.
  Κλείνω παραθέτοντας ένα απόσπασμα από κείμενο του καθηγητή πολιτικής επιστήμης κυρίου Γ.Κοντογιώργη.

  “…Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε θέλει να κυβερνήσει με πρόσημο την ολική, όπως απαιτούν οι περιστάσεις, υπέρβαση του απεχθούς δυναστικού παρελθόντος και την μετάβαση της χώρας στο μέλλον. Η πρόοδος, που συμπυκνώνει την απελευθέρωση της κοινωνίας των πολιτών από τα δεσμά της κομματοκρατίας, την απόδοση σ’αυτήν του μεριδίου της πολιτικής ευθύνης που δυνάμει της ανήκει, την προσήλωση στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική συλλογικότητα, την προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, αποτελούν λεπτομέρειες, οι οποίες απωθούνται πίσω από τη μάσκα της ψευδούς αντίθεσης μεταξύ “μνημονιακών” και “αντιμνημονιακών”, “δραχμιστών” και μη. Το σύνθημα “πρώτη φορά Αριστερά” δηλώνει το σκοπούμενο: Πρώτη φορά η Αριστερά στην ολική νομή του κράτους και της κοινωνίας, με ορίζουσα την λογική του συστήματος της ολιγαρχικής κομματοκρατίας. Στους λίγους μήνες την “αριστερής” διακυβέρνησης, η χώρα οδηγήθηκε στη χειρότερη συνθηκολόγηση ενώ στο εσωτερικό πεδίο, η πολιτική της χαρακτηρίζεται σε όλα τα πεδία από μια άνευ προηγουμένου αντιδραστική οπισθοδρόμηση.”

 11. 11
 12. 12
  123 says:

  Αγαπητέ κ. Σαββίδη, εγώ μόνο μια αντιπαράθεση εκδοχών της πραγματικότητας έκανα σχετικά με ένα γεγονός. Της δικής σας εκδοχής και της μίας εκ των άμεσα θιγόμενων.
  Παρακάτω: “Μπορεί η μητερα της Προέδρου της Βουλής να προεδρεύει η να είναι μέλος ενός συμβουλίου που επηρεάζεται αμέσως απο την ίδια;”
  Ωραία ερώτηση, αλλά με πιάνετε αδιάβαστο! Πρώτα απ’ όλα, γιατί το ΕΣΡ επηρεάζεται από την ΠτΒ; Αν εσείς έχετε γνώμη επί του θέματος, παρακαλώ δώστε μας τα φώτα σας!

  Στέφανε, βλέπω ότι η Τατιάνα δε θέλει να καταλάβει ότι η Ρωσία βρίσκεται ουσιαστικά σε πόλεμο με την ΕΕ με υπαιτιότητα της Γερμανίας. Να μην αρχίσουμε πάλι ποιος αποσταθεροποιήσε την κατάσταση στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένη την καύση τροφίμων υπό τις περιγραφόμενες συνθήκες. Ενώ αν δεν έμπαιναν στη χώρα θα ήταν μικρότερο το κακό; Το θέαμα ή η ιδέα τέλος πάντων της καύσης τροφίμων προκαλεί φτηνά συναισθήματα.
  Επιπλέον θέλω να σχολιάσω ειδικά το απόσπασμα:
  “Αν είχε ληφθεί η απόφαση για διανομή των απαγορευμένων τροφίμων στους απόρους, τα σημερινά επίπεδα διαφθοράς της Ρωσίας είναι τέτοια που θα είχαν επινοήσει τρόπους για να πουλήσουν τα αγαθά και ούτε τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, ούτε και τα κοπάδια θα είχαν προφτάσει να τα δουν.”
  Αφήστε κι εσύ κι η Τατιάνα τα σενάρια για το τι ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ οι Ρώσοι αν κτλ. και ρίξτε καμιά ματιά στο τι ΚΑΝΟΥΝ οι άντρες του ΟΗΕ: http://www.news.gr/kosmos/alles-hores/article/224499/ohe-melh-ton-eirhneftikon-dynameon-antallassoyn-a.html

 13. 13
  aspic says:

  Τι φαγότυρο ρε,σιγά μήν είναι και γαλότυρο που έχεις μείνει ακόμη στη στρούγκα του παππού σου να πούμε. Φαγόπυρο λέγεται. Όσο για τους γκασμάδες και τα ντόπια σφυροδρέπανα,μακάρι και σε εμάς εδώ όλες και όλες οι συνέπειες να ήταν η αύξηση της τιμής του φαγόπυρου και των επισκευών στα κτίρια.

 14. 14

  Η νέα Ευρωπαϊκή Φεουδαρχία είναι ήδη εδώ!

  http://bit.ly/1hxdIrv

  • 14.1
   α.α. says:

   Πάντα ήταν εδώ

   Σύστεμ

   καί μάρτυρες αδιάψευστοι είναι οί εκατόμβες θυμάτων
   πού προκάλεσε κατ’ εξακολούθησιν πρίν από τό νέο «εδώ» σου,
   μάλιστα αυτό τό αληθές σού έχει υποδειχθεί πολλές φορές,

   η προσληπτική σου ικανότητα όμως
   είναι καμωμένη συντρίμμια πρό πάντων τών ετών εδώ μέσα
   καί παραμένει ώς καί σήμερα, τέτοια
   πάμε ακόμα μία:

   η φράγκικια ξεδιάντροπη, πού
   οί κενοί περιεχομένου φωταδιασμένοι καί παντειότροποι αριστεριτζήδες
   αντιλαμβάνονται ώς «γαλλική»-από πού κι ώς πού!-«επανάσταση»,
   εκτός πού αποκεφάλισε τόν πατέρα τής επιστημονικής Χημείας
   καί εκμαίευσε έκ τής κατόλικης αβύσσου τόν εωσφορικό ροβεσπιερισμό
   (εξέλιξη/εκσυγχρονισμός/αναγωγή σέ “πολιτικό” θεσμό τής inquisitio),
   “δάσκαλο” πολλών στή συνέχεια,

   απαίτησε από τήν γριά Πόρνη, τή Φεουδαρχία
   νά τής παραδώσει τή σκυτάλη τής αρχαίας ενδοκόσμιας μισανθρωπίας,
   τήν Εξουσία,
   έτσι νέα κι ορμητική
   -μέ βολονταριστικό νοητικό κατάρρου τύπου Πελεγρίνη καί Ντόκινς
   πού βρήκε νά ζηλέψει ό δικός μας εδώ μέσα-
   πού ήταν αυτή,

   τήν οποία καί έλαβε!…

   Τί κι άν τώρα,
   μέ μάτια γουρλωμένα απ’ ό,τι δέν έβανε ό άρρωστος νούς του,
   τό δραστήριο κέντρο τού νεκρόφιλου αστισμού, η μασονία, πού
   καμάρωνε στά αστικά σαλόνια γιά δυό αιώνες «Eμείς είμαστε!…»,
   βλέπει τήν παλιόγρια οπού ‘χε γι’ αποθαμένη
   νά ορθώνεται απαιτητική εμπρός του καί

   νά τού ζητά πίσω ό,τι τού παρέδωσε
   κατά τό ηθικά(τού τρόπου) ξεβράκωτο 1789…

   Μά τί σου λέω, τώρα…
   εσύ μνέσκεις ακόμη τέλεια ανίδεος
   μπροστά στό ιερό μυστήριο τού γάμου Ορθοδόξως
   τού Έλληνος Έρωτος καί τής Ελληνίδος …..Σούλας,
   τής γυναίκας του,
   έτσι πού έσονται είς τόν Αιώνα

   σάρξ μία!…

   Έρωτ-Ερώτ!

   ΥΓ
   πέ τά πατερμά σου,
   βάλε καί «βασιλεύ ουράνιε», ώστε
   νά σιγουρεύεσαι τί λές, τί σκέφτεσαι καί τί κάνεις, καθώς

   Ένας Είναι
   η Οδός, η Αλήθεια καί η Ζωή!…

   • 14.1.1
    Smith says:

    Πολύν καιρό είχαμε να σε ακούσουμε!

    • 14.1.1.1
     α.α. says:

     Αγαπητέ

     Smith,

     Χαίρε!

     Άν καί δέν ανάρτησα τίποτε από τίς 15 Ιανουαρίου μέχρι τίς 13 Αυγούστου,
     δέν έλειψα ούτε μέρα από εδώ μέσα
     κι έτσι ξέρω ότι οί απουσίες οί δικές σου είναι περισσότερες!

     Ένα ποτάκι(μπλιάχ!);
     Συνήθως τό σερβίρω μέ πρώτο τό τελευταίο τραγούδι καί δεύτερο τό προτελευταίο,
     μετά ό άσπρος πάτος:

 15. 15
  α.α. says:

  Κέρασμα

  στόν Στρατολάτη τής νύχτας: https://www.youtube.com/watch?v=t_pqJrtQECo

  • 15.1
   α.α. says:

   Λίγο πρίν αφ’ τό ξημέρωμα,

   κέρασμα
   στή συμμορία τής συγκινησιακής πανούκλας,
   υιοθεσίας εξεργασιών οξαποδού, ένεκα
   (τών βαρέως ασθενούντων ψυχοδιανοητικώς, θά πεί!…
   όλοι, λίγο πολύ, ασθενούντες είμεθα, έ;)

   ΥΓ1
   παίζει καί

   «Ηδονή τής Τιμιότητος»,

   Πυραγγέλου,
   τού έχοντος τήν καταγωγή ελληνική,
   όχι σάν τά έν Ελλάδι ελληνόφωνα μαζέματα τού κερατά(τού οξαποδού, θά πεί, έ;!), τώρα!…

   ΥΓ2
   πού ΄σαι κι εσύ, ρε

   Νικόλα,

   νά θρηνήσεις; ή μήπως εσύ τήν έφαγες λάχανο τήν ταινία;

 16. 16
  α.α. says:

  Γιορτή στα Ζωνιανά!…

  Δείχνει νά κερδίζ’ η ζωή, έ;

  Καλημέρα σας!

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  20/6/18 | (0 σχόλια)
  Το αν η κυβέρνηση συνέδεσε τις επικίνδυνες παραχωρήσεις προς τα Σκόπια με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, θα το μάθουμε κάποια στιγμή και πολύ σύντομα. Σήμερα η έγκυρη ιστοσελίδα euro2day έχει ένα δικό της ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ...

Ροή ειδήσεων

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ Θερμή χειραψία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας Ν. Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην τρίτη διάσκεψη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, στη Ρόδο. Προς συμφωνία διευθέτησης των διμερών διαφορών τους, εντός ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ Τσακαλώτος και Μοσκοβισί συζητούν / Φωτογραφία: European Union 22|06|2018 10:04 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενεργοποιείται η διαδικασία της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης Εμφανώς ανακουφισμένοι εμφανίστηκαν ο Ε. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης, μετά από το ολονύχτιο θρίλερ ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  Αναφορές στα αποτελέσματα του Eurogroup και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια «φιλοξενούνται» στο σύνολο των μέσων του γερμανικού Τύπου. Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ως εξής: Dpa (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων): Τέλος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας - το τελευταίο ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  Συνεδρίαση-θρίλερ μετά τις γερμανικές ενστάσεις οδήγησε τελικά σε συμφωνία για την Ελλάδα. Για ιστορική στιγμή μιλούν Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ. Το 2033 οι πρώτες πληρωμές για τα δάνεια του EFSF. Δημοσιεύθηκε: 22 Ιουνίου 2018 - 01:13 euro2day.gr Σε 10ετή επιμήκυνση και ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας