Μετά από έξι χρόνια: Στο τραπέζι οι αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις

3/8/15 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 1,812 εμφανίσεις

aig

 Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι (α) με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου  Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο στις 2 Αυγούστου 2015.

 

Παρά τις πρόσφατες τριβές, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραδώσει στην Αίγυπτο 16 επιθετικά ελικόπτερα Apache και τεθωρακισμένα οχήματα στη χώρα αυτή που την περιγράφουν ως ‘στρατηγικό σύμμαχο’.

Έτσι, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ την Κυριακή επανέλαβαν τις συναντήσεις στη βάση ‘στρατηγικού διαλόγου’,  που διακόπηκαν πριν έξι έτη, μετά την άφιξη του Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, μία ημέρα νωρίτερα στο Κάιρο.

«Η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου έχει σήμερα σοβαρές πιθανότητες για τις δύο πλευρές να επανεξετάσουν τις διαφορετικές πτυχές στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι κατά την έναρξη του διαλόγου.

«Η Αίγυπτος προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας, με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας των δύο χωρών και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ για να επωφεληθεί από τις οικονομικές ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στην Αίγυπτο», είπε ο Σούκρι.

Ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη μακροχρόνια υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κάιρο διαβεβαιώνοντας ότι «ο αμερικανικός λαός είναι δεσμευμένος για την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία του αιγυπτιακού λαού».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ παρέδωσαν οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Αίγυπτο ως τμήμα ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.

«Η φιλία μεταξύ των χωρών μας δεν βασίζεται σε κάποιο είδος τέλειας συμφωνίας», είπε ο Κέρι, «βασίζεται σε μια έντονη συνειδητοποίηση των κοινών συμφερόντων μας στους τομείς της περιφερειακής ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο Κέρι συνάντησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αργότερα την  Κυριακή, πριν αναχωρήσει για το Κατάρ.

http://www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις, Κύκλος της Θεσσαλονίκης

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  lefkos-pyrgos
  φωτογραφία αρχείου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστες για τη χώρα. Και ορισμένα σχολεία στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν μεγάλο πρόβλημα με τη θέρμανσή τους. Θα αναφέρω το παράδειγμα του 5ου Λυκείου, το οποίο στεγάζεται στα τόλς μπροστά από το Μέγαρο ...

Ροή ειδήσεων

  17/1/17 | (0 σχόλια)
  Ποιες είναι οι 13 χώρες που διαθέτουν αεροπλανοφόρα
  Το κόστος αλλά και το δόγμα του κάθε στρατού είναι καθοριστικοί παράγοντες Δεκατρία πολεμικά ναυτικά σε όλο τον κόσμο, διατηρούν στις τάξεις τους τριάντα εννέα σκάφη, που οι ειδικοί, τις ιστοσελίδας janes.com που καταγράφει τις εξελίξεις που έχουν να ...

  17/1/17 | (2 σχόλια)
  Η Βρετανία εγκαταλείπει την ενιαία αγορά
  Θα επιδιώξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. των 27  Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός ...

  17/1/17 | (0 σχόλια)
  Η ψευδοβουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για συνεργασία Τουρκίας-κατεχομένων στα θέματα ενέργειας Άνοιξε ο δρόμος για την «παντοκρατορία» Ερντογάν, αφού η τουρκική Βουλή πέρασε στον πρώτο γύρο το νομοσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση Με την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων, την ...

  17/1/17 | (1 σχόλια)
  Αύριο στο Μον Πελεράν ξεκινούν οι υποβαθμισμένες συζητήσεις για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων Συνεχίζεται στο παρασκήνιο ο υπόγειος πόλεμος για να «κοπεί» ο Νίκος Κοτζιάς. Χωρίς δισταγμό οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο «υδροκέφαλο» κράτος ...
Καιρός