Απλά βήματα περιορισμού της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.

19/6/15 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 691 εμφανίσεις

 

αρχείο λήψηςτου Ειδικού Συνεργάτη.

Ας σταματήσουν επί τέλους τα πολλά λόγια, οι πειραματισμοί και οι εξαγγελίες οι οποίες πολλές φορές αγγίζουν τα όρια σεναρίων και τα οποία προκαλούν το κοινό αίσθημα. Πρόσφατα ακούσαμε για τη μετατροπή τουριστών  και πολιτών σε  πράκτορες με κρυφές κάμερες ή με κουκούλες.

Μπορούν να  γίνουν απλά και πρακτικά βήματα περιορισμού της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.

Τα βήματα αυτά δεν έχουν κανένα κόστος, δεν χρειάζεται πρόσληψη υπαλλήλων και έγκριση της τρόικας , δεν χρειάζεται κόστος επιτροπών κ.λ.π. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλή και πρακτική σκέψη,  άνοιγμα των αυτιών προς την κοινωνία και τους γνώστες της πραγματικής οικονομίας ανά τομέα.

ΒΗΜΑ 1ο.  Οι επισκευές και ανακαινίσεις των σπιτιών και γενικά κάθε κτηρίου  δημιουργούν  έναν κύκλο εργασιών πολλών εκατομμυρίων, ο οποίος παράγει τεράστια φοροδιαφυγή, μεγάλη μαύρη εργασία, απώλεια ασφαλιστικών εισφορών και απώλεια ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Για οποιαδήποτε απλή επισκευή-διαρρύθμιση απαιτείται η έκδοση της  αντίστοιχης άδειας ( οικοδομική, βεβαίωση εργασιών μικρής κλίμακας, ενημέρωση προ 48 ωρών κ.λ.π. ). Σήμερα κατά τη συνήθη πρακτική αυτός ο μεγάλος κύκλος εργασιών γίνεται χωρίς την απαιτούμενη άδεια, οι εργαζόμενοι δεν ασφαλίζονται, δεν κόβονται αποδείξεις για την εργασία και τα υλικά, αφού με κανένα τρόπο δεν γίνεται διασταύρωση και κανείς δεν έχει κίνητρο προς τούτο.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι να χάνει το Δημόσιο το ΦΠΑ  και το φόρο εισοδήματος, το ΙΚΑ να χάνει ασφαλιστικές εισφορές, η ασφάλεια και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος να είναι χαμηλή.

Στον τομέα λοιπόν αυτό έχει εισέλθει κάθε καρυδιάς καρύδι αετονύχης, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την αδιαφορία και αδράνεια του κράτους και με τη λογική του ότι στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις, αναλαμβάνουν αυτές τις εργασίες από εταιρείες καθαρισμού μέχρι εταιρείες κοινοχρήστων κ.λ.π.

Άτομα χωρίς εμπειρία και γνώση, άτομα που δεν έχουν την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος, ακόμη ούτε καν στην εφορία έχουν δηλωμένη τη δραστηριότητα αυτή.

Οι πολίτες ανημέρωτοι και απροστάτευτοι παρασύρονται και οδηγούνται σε επιλογές που δεν τους εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα που δικαιούνται, όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένη χώρα.

Οι μηχανικοί θύματα της κρίσης γίνονται θύματα του αετονύχη που κλείνει τη δουλειά  όταν και εάν τους ζητηθεί μία γνώμη.

Η αντίστοιχη άδεια δεν βγαίνει και το Δημόσιο έχει και από εδώ απώλεια εσόδων. Βέβαια εάν η άδεια δεν χρειάζεται τότε θα πρέπει η υποχρέωση έκδοσης να σταματήσει δια νόμου, διότι η ανέχεια στην παρανομία καταστρατηγεί τον υγιή ανταγωνισμό. Ο νομιμόφρων  που θα ήθελε να ακολουθεί τα εκ του νόμου προβλεπόμενα είναι ακριβός και άρα μη ανταγωνιστικός. Η Πολιτεία κάνοντας τα στραβά μάτια παράγει παράνομους, από τύχη γλιτώνουν πολλοί τα αυτόφωρα, εάν συμβεί κάποιο ατύχημα τότε θα του φορτώσουν ένα μεγάλο κομμάτι του ποινικού και αστικού κώδικα  κ.ο.κ.

Θα μπορούσαμε  λοιπόν με απλές ενέργειες να βελτιώσουμε την κατάσταση, να δημιουργήσουμε έσοδα στα Δημόσια Ταμεία και το ΙΚΑ, να προστατεύσουμε τους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την ασφάλεια των σπιτιών μας,  και να παράγουμε επί τέλους συνήθεια και πεποίθηση νομιμότητας στην κοινωνία.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, πως θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Απάντηση: Κάθε τιμολόγιο και δελτίο αποστολής οικοδομικών υλικών να έχει δύο κουτάκια που θα συμπληρώνονται όπως σήμερα συμπληρώνεται το όνομα και το ΑΦΜ , η διεύθυνση κ.λ.π. ήτοι:

Αριθμός αδείας:…..

Αριθμός μητρώου ΙΚΑ:….

Τεχνικός Υπεύθυνος:…..

 Τόσο απλά, τόσο οικονομικά τόσο πρακτικά θα αναγκασθούμε να προσαρμοσθούμε στη νομιμότητα.

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  21/10/17 | (0 σχόλια)
  Ανδρέας Πετρουλάκης21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 protagon.gr Οι παλιοί ήσαν ευγενείς, διαβασμένοι και το κυριότερο αδιαπραγμάτευτα πασιφιστές. Η σύγχρονη εκδοχή των αντιεξουσιαστών, η εκδοχή της βίας, του μηδενισμού, της πυρπόλησης κάθε κοινωνικού αγώνα έχει πολύ περισσότερο ομοιότητα με τον γηπεδικό χουλιγκανισμό ...

Ροή ειδήσεων

  21/10/17 | (0 σχόλια)
  ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ μίλησε στον Ιανό Θεσσαλονίκης η Ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη. Θέμα της ομιλίας της ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ  1937-2017 Παρελθόν, παρόν και μέλλον μιας σπουδαίας αρχαιολογικής έρευνας. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος ...

  21/10/17 | (0 σχόλια)
  ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ Ο Πλατανιάς βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Πηλίου. Το γραφικό ψαροχώρι στο νοτιότερο άκρο του Πηλίου, στην αγκαλιά ελαιώνων και περιβολιών και με θέα τις Σποράδες, μοιάζει ήρεμο, όπως κάθε τόπος που απέχει πάνω από μία ώρα ...

  21/10/17 | (0 σχόλια)
  Οι Τσέχοι συνεχίζουν να ψηφίζουν σήμερα, δεύτερη και τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να δώσουν τη νίκη στον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις αλλά και να ανοίξουν μια περίοδο αβεβαιότητας. Το λαϊκιστικό κίνημα ANO του "Τσέχου Τραμπ" αναμένεται ...

  21/10/17 | (0 σχόλια)
  Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας: Επενδύσεις, Καινοτομία και Ανάπτυξη» παρουσίασε τέσσερα βασικά βήματα στις προτάσεις του κόμματός του για να βγούμε από την κρίση. Μείωση ...
Καιρός