Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ουίσκι – Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Scotch, Bourbon και Irish Whiskey

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πριν ωστόσο ξεκινήσουμε να εξηγούμε την διαφορά μεταξύ των τύπων ουίσκι, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι είναι αυτό το δημοφιλές απόσταγμα. Με την πιο ευρεία του έννοια, “ουίσκι” είναι το ποτό που αποτελεί το απόσταγμα της ζύμωσης της βύνης. Η βύνη υπάρχει σε κάθε κόκκο που φύτρωσε, ειδικά κριθαριού ή σίκαλης, και κατόπιν αποξηράνθηκε. Η διαδικασία με την οποία παράγεται η βύνη λέγεται “molting”.

Στη Σκωτία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και άλλα μέρη του κόσμου, η ορθογραφία της λέξης παραλείπει το “e”, ενώ στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία συνήθως γράφεται με “e”.

Η βασική διαφορά μεταξύ των τύπων ουίσκι έγκειται σε τέσσερα σημεία: στον κόκκο που χρησιμοποιείται, στη διαδικασία παραγωγής, στον τόπο παρασκευής του ουίσκι και στη διάρκεια ωρίμανσής του.

Scotch Whisky

Ένα Scotch Whisky πρέπει να παρασκευάζεται από βύνη κριθαριού ή κόκκο, ενώ το απόσταγμα ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας έως 700 λίτρα για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ουίσκι τέτοιου τύπου παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά για να ονομάζεται Scotch Whisky πρέπει να έχει παρασκευασθεί εξ ολοκλήρου στη Σκωτία.

Single Malt Whisky

Είναι ένα ουίσκι από ένα μόνο αποστακτήριο που έχει παρασκευαστεί μόνο με βύνη κριθαριού, νερό και μαγιά.

Τα Single Malt Scotch Whiskies παραδοσιακά προέρχονται από πέντε περιοχές: Lowland, Highland, Speyside, Island και Campbelltown. Οι περιοχές αυτές είναι φημισμένες για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η πλούσια φρουτένια γεύση, η φρεσκάδα, η γεύση της βύνης και το άρωμα του καπνού.

Grain Whisky

Είναι ο τύπος του ουίσκι όπου το κύριο συστατικό είναι το καλαμπόκι ή το σιτάρι, ή και τα δύο.

Blended Whisky

Το Blended Scotch Whisky είναι αποτέλεσμα της ανάμειξης ενός Single Malt και Single Grain Whisky. Το πλεονέκτημα του blending είναι ότι διασφαλίζει πως η γεύση και η ποιότητα του ουίσκι παραμένουν οι ίδιες κάθε φορά.

Σε ένα Blended Scotch Whisky “με δήλωση ηλικίας”, η δήλωση ηλικίας αναφέρεται στο νεότερο ουίσκι που χρησιμοποιείται στο blend.

Irish Whiskey

Πρόκειται για οποιοδήποτε ουίσκι παρασκευάζεται στο Έιρε (Δημοκρατία της Ιρλανδίας) ή την Βόρεια Ιρλανδία. Αντίθετα από το Scotch, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βύνη από κόκκους δημητριακών σε οποιαδήποτε αναλογία. Ομοίως με το Scotch, πρέπει να παλαιωθεί σε ξύλινα βαρέλια για τρία τουλάχιστον χρόνια.

American Style Whiskies

Bourbon: Το Bourbon είναι ένα αμερικάνικο ουίσκι που φτιάχνεται με βυνοποιημένους κόκκους τουλάχιστον κατά 51% καλαμποκιού. Οι κανόνες αναφορικά με το τι μπορεί να ονομαστεί bourbon είναι πιο χαλαροί από αυτούς για τα scotch, αλλά πρέπει να έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά εντός των Ηνωμένων Πολιτειών για να πληροί τις προϋποθέσεις.

Straight Bourbon: Πρόκειται για bourbon από μια αμερικανική πολιτεία, για παράδειγμα το Κεντάκι, που έχει παλαιωθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια και δεν περιέχει οποιοδήποτε πρόσθετο, όπως αρωματικά ή χρωστικές ουσίες.

Blended Bourbon: Ένα blended bourbon μπορεί να περιλαμβάνει άλλα αποστάγματα και αρωματικά, αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 51% straight bourbon.

Tennesee Whiskey: Ουσιαστικά είναι το ίδιο με το bourbon. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη διαδικασία μετά την απόσταξη περιλαμβάνεται το φιλτράρισμα με τη χρήση κάρβουνου.

Rye: Το Rye (ουίσκι σίκαλης) παρασκευάζεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζυμωθεί από μείγμα βυνοποιημένων κόκκων που αποτελείται τουλάχιστον κατά 51% από σίκαλη. Οι κανόνες σχετικά με το Καναδικό rye είναι πολύ πιο χαλαροί και περιέχουν πολύ λιγότερη από τη μισή σίκαλη.

Japanese Whisky

Το γιαπωνέζικο ουίσκι συνήθως δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο με το Scotch. Παρασκευάζεται από τη δεκαετία του 1920, αλλά μόλις την τελευταία δεκαετία έχει καταστεί ευρέως διαθέσιμο εκτός Ιαπωνίας.

pronews.gr

Πηγή: perpetual.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα