Ποιοί θα νικήσουν στη Μεσόγειο; Η Τουρκία και ο “Πορθητής” ή η Αμερική και η Exxon Mobil

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ένα από τα πλοία του αμερικανικού ναυτικού, που συμμετέχει και σε επιχειρήσεις του Έκτου Στόλου, είναι και το USS Ross. Φωτογραφία US Navy

OCTOBER 31, 2018

Χθες, συνεδρίασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας, για να λάβει αποφάσεις που αφορούσαν το Κυπριακό, ένα από τα πιό σημαντικά εθνικά μας θέματα. Κάποιοι θα μου πείτε και ποιόν ενδιαφέρει στην Ελλάδα η συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου του ΟΗΕ, και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα, που στην «Μητέρα Πατρίδα» ελάχιστοι δίνουν σημασία.

Πρώτα απ’ όλα, το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να μας ενδιαφέρει, διότι αν απωλεστεί το νησί και ενταχθεί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, στη συνέχεια θα χάσουμε και ελληνικό έδαφος, διότι η γειτονική χαρά θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στη Θράκη και στο Αιγαίο. Μην έχετε αμφιβολία περί αυτού. Ο μοναδικός λόγος που σταματά την Τουρκία για να είναι πιο επιθετική εναντίον της Ελλάδας, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που όσο και να κάνει εντύπωση προκαλεί ταραχή στην κατοχική δύναμη.

Αναφέρθηκα στη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, διότι χθες συζητήθηκε και το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ. Το περίεργο (και θετικό συνάμα) είναι ότι η συζήτηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο παριστάμενος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και καλός γνώστης του Κυπριακού, ενημέρωσε το Σ.Α. για τις έρευνες που θα ξεκινήσει ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός EXXON MOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό είναι ένα θέμα μείζονος στρατηγικής σημασίας για την Αμερική, διότι εάν το γεωτρύπανο της EXXON MOBIL κτυπήσει σε «θησαυρό», όπως αναμένεται, θα αυξηθεί η δύναμη και η επιρροή της στην εν λόγω περιοχή και θα μειωθεί της Ρωσίας. Άρα το παιγνίδι είναι ακραία γεωπολιτικό, και εμπλέκει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος τόνισε ότι τα οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και ότι άλλου βρεθεί, θα διανεμηθούν ακριβοδίκαια (equitably) -και έχει σημασία η λέξη- στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο, όμως, της λύσης. Άρα χωρίς λύση, δεν θα μοιραστούν και αυτό είναι ξεκαθαρισμένο. Και επίσης, εάν υπάρξει λύση, που όλοι ευχόμαστε, η μοιρασιά θα γίνει σύμφωνα με το ποσοστό του πληθυσμού και όχι 50/50 όπως απαιτεί η ισλαμική Τουρκία.

Ο Νοέμβριος θα είναι μήνας αποκαλυπτικός για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. Στις 5 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η Τουρκία διεμήνυσε στην Αμερική ότι δεν θα τις τηρήσει και ότι απαιτεί να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις διότι χρειάζεται το φθηνό φυσικό αέριο που της προμηθεύει το Ιράν. Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτή η υπόθεση θα ξυπνήσει «τα μίση και τα πάθη» του Αυγούστου και πιθανότατα θα επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στην Τουρκία.

Λίγες ημέρες μετά, αναμένεται να φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της EXXON MOBIL που θα προστατεύεται από αμερικανικές δυνάμεις. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει προ καιρού ότι θα κινηθεί εναντίον πλοίων ξένων χωρών και εταιρειών που θα επιχειρήσουν γεώτρηση στα κυπριακά οικόπεδα.

Θα υλοποιήσει τις απειλές της η Άγκυρα; είναι το μεγάλο ερώτημα. Και αν τις υλοποιήσει πως θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί; Είναι απορίες που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τις έχουν ήδη απαντήσει, αλλά εμείς δεν γνωρίζουμε την απάντηση. Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο να μην προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να το βάλουν στα πόδια, όπως είχε κάνει η ιταλική ENI στις αρχές του χρόνου. Άρα θα ζήσουμε ενδιαφέρουσες στιγμές και θα δούμε δια γυμνού οφθαλμού ποια είναι η υπερδύναμη: Η Τουρκία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες;

Πηγή: Ποιοί θα νικήσουν στη Μεσόγειο; Η Τουρκία και ο “Πορθητής” ή η Αμερική και η Exxon Mobil https://hellasjournal.com/2018/10/poioi-tha-nikisoyn-sti-mesogeio-i-toyrkia-kai-o-quot-porthitis-quot-i-i-ameriki-kai-i-exxon-mobil/

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάτι απορίες που έχει ο Ιγνατίου!
    Προφανώς η Τουρκία είναι η υπερδύναμη.
    Δείξε μου τον κυβερνήτη σου να σου πω ποιος είσαι.

    • Προσωπικά αδιαφορώ για όλο το ζήτημα των πετρελαίων και φυσικού αερίου και όλα τα σχετικά με το σκεπτικό πως η Μεσσόγειος θα μετατραπεί σε εν δυνάμει κόλπο του Μεξικό…αυτό που με εξάπτει όμως είναι η γελοιότητα όλων αυτών των εγχώριων ακτιβιστών κυρίως ευαίσθητων αριστερών που αγωνίζονταν εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Αιγαίο ενώ τώρα κάνουν γαργάρα τα γεωτρύπανα και τα πολεμικά σενάρια.
      Πόσο παρακάτω στη γελοιότητα μπορούμε να πάμε άραγε;;
      Ξέρω, βαθειά είναι ακόμα ο πάτος!

      • φαντάζεσαι νά τυλίξει τίς Κυκλάδες μιά πετρελαιοκηλίδα,
        έν είδη σάβανου;

        νά προσέχεις,
        σά μπερνάς κάτ’ από γέφυρες,
        μέ τό διώροφο,

        έ;!

        • Δε χρειάζεται φαντασία, είναι σίγουρο!
          Αντί να επενδύεις στα ερευνητικά κέντρα και στα πανεπιστήμια ώστε να καταστεί η χώρα πρωτοπόρος σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, σκιζόμαστε να γίνουμε παραγωγοί πρώτων υλών σε μια περιοχή υπανάπτυκτων κοινωνιών που το μόνο τους/μας ενδιαφέρον έγκειται στο να πάρουμε κανα κατοστάρικο επίδομα και τζάμπα λάχανα από κάποια οργάνωση.
          Δε μπορείς να φανταστείς πόσα λεωφορεία έχουν καρφωθεί στις γέφυρες εξαρχείου.
          Θα προσέχω, υπόσχομαι!
          Άλλωστε πρέπει να προσέχω να μην απολυθώ ώστε να στέλνω τους φόρους στα ιερά ταμεία των συνταξιούχων μας….μεγάλη έγνοια το έχω, δε μπορώ να φανταστώ πως ο Σαββίδης, ο επισκέπτης και όλη η ενεργητική και παραγωγική ομάδα του ιστολογίου θα βρεθεί κάποια μέρα με την…στο χέρι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα