Ψηφίστηκε απο την Oλομέλεια του Ε.Κ. η έκθεση Καϊλή για το blockchain.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με πρωτοφανή υποστήριξη από όλα τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίστηκε από την ολομέλεια του Στρασβούργου, η Έκθεση της Εύας Καϊλή για την τεχνολογία blockchain η οποία με ψηφιακό τρόπο επιτρέπει την μεταφορά αξιών χωρίς μεσάζοντες και αναμένεται να αλλάξει το τρόπο που λειτουργούν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας καθώς και η δημόσια διοίκηση.  Η Έκθεση αποτελεί ήδη το σημείο αναφοράς πολλών κρατών εντός και εκτός ΕΕ, έχει διεθνή εμβέλεια και η νομοθετική προσέγγιση που υιοθέτησε η Εύα Καϊλή έχει την υποστήριξη από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ, το Stanford και η Οξφόρδη.
Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αλλάξει τη ποιότητα και την εμπιστοσύνη στη σχέση μας με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και το κόστος των υπηρεσιών που λαμβάνουμε στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, των μεταφορών, του διεθνούς εμπορίου, των συναλλαγών και των χρηματοδοτήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τεχνολογία blockchain εκδημοκρατίζει τη πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγορές καθώς ενισχύει την ασφάλεια δεδομένων των πολιτών δίνοντάς τους μεγαλύτερο έλεγχο και αποκεντρώνοντας τον έλεγχο της τεχνολογίας καθώς βασίζεται σε συναίνεση των χρηστών και των developers. «Είναι καιρός να δώσουμε τον έλεγχο των δεδομένων τους στους πολίτες. Με τη τεχνολογία blockchain κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά», δήλωσε η Εύα Καϊλή.

Αυτή η τεχνολογία αποτελεί την υποδομή πάνω στην οποία θα δομηθεί η νέα εποχή του Internet of Things. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δική μας πρωτοβουλία, έχει αγκαλιάσει τις νέες προοπτικές που ανοίγονται και επεξεργάζεται εφαρμογές αιχμής σε ένα μεγάλο εύρος τομέων όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, τα έξυπνα συμβόλαια, το διεθνές εμπόριο και ο φορολογικός έλεγχος.   «Ο εκσυγχρονισμός επιχειρηματικών μοντέλων και των μοντέλων δημόσιας διοίκησης μπορεί να περάσει μέσα από το blockchain. Οι βάσεις της τεχνολογίας είναι όχι μόνο οικονομικά ωφέλιμες, αλλά έχουν και μεγάλες πολιτικές και θεσμικές προεκτάσεις, καθώς  ξανα-ανακαλύπτουμε την έννοια της εμπιστοσύνης μέσα από την απομάκρυνση των μεσαζόντων. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι κρυφές χρεώσεις και τα κόστη διαμεσολάβησης, μόνο στον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη, φτάνουν τα 130 δις Ευρώ.

Επιπλέον, εισάγεται η ιδέα των ICOs (Initial coin offerings) ως μέσω χρηματοδότησης σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups. Η έκθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους απάτης και προτείνει ένα πλαίσιο νομικής βεβαιότητας για τη διασφάλιση από τους κινδύνους και για την καλή χρήση των ευκαιριών που δίνει η τεχνολογία. Επιπλέον, στη βάση της πρωτοβουλίας κατευθύνονται 340 εκατομμύρια Ευρώ σε πιλότους για εφαρμογές blockchain για διακρατικές συνεργασίες και όχι μόνο.

«Με το κείμενο αυτό φιλοδοξούμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο την επιτάχυνση της ΕΕ στο να είναι ανταγωνιστική στη Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Το γεγονός ότι η Έκθεση ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα αποτελεί από μόνο του ισχυρότατο μήνυμα και μία Ευρωπαϊκή νίκη», δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργός της Εσθονίας Άντρους Άνσιπ συνεχάρη την Ελληνίδα ευρωβουλευτή για την επίτευξη συναίνεσης στην υποστήριξη αυτής της τεχνολογίας, ενώ και η Επίτροπος Gabriel, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ένωση ανέφερε ενδεικτικά πως ανυπομονεί να συνεχίσει περαιτέρω τη συνεργασία της με την Εύα Καϊλή για τις τεχνολογίες του μέλλοντος.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ολα τα κομματα του Ευρωπαικου κοινοβουλιου το εψηφισαν , αλλα δεν γραφεται ποσοι βουλευτες αυτων των κομματων το εψηφισαν και το συνολο τους.
    Ψηφισαν ολα τα κομματα , αλλα μπορει να εψηφισαν με ενα βουλευτη τους .
    Ας ξεκινησουμε απο τους Ελληνες ευρωβουλευτες . Ολοι το εψηφισαν;;;.
    Αναμενουμε ενημερωση απο οποιον γνωριζει.

  2. Το Blockchain (αλυσίδα των μπλόκ), είναι ένα μεγάλο βιβλίο όπου καταγράφονται όλες οι συναλλαγές, ιδιαίτερα των ψηφιακών νομισμάτων (Bitcoin, κλπ…) και αποτελεί μια πραγματικά επαναστατική μέθοδο εδραίωσης της ψηφιακής εμπιστοσύνης και όχι μόνο. Ο δημόσιος χαρακτήρας του, περιορίζει δραστικά την πιθανότητα απάτης, επειδή δεν είναι δυνατόν να πλαστογραφηθεί η ύπαρξη ενός περιουσιακού στοιχείου που βρίσκεται σε κοινή θέα. Επιπλέον δεν είναι εύκολο να χακαριστεί με ευκολία, το blockchain έχει την δυνατότητα να καταστήσει τις απλές συναλλαγές – σαν τις online αγορές που κάνουμε καθημερινά- πολύ πιο αξιόπιστες και πολύ λιγότερες ευάλωτες σε απάτες. Υπάρχουν ενδιαφέροντα παραδείγματα του πως η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να ενισχύσει την αποδοτικότητα και να δημιουργήσει πλεόνασμα καταναλωτή. Το blockchain μπορεί να αποτελέσει μια πολύ χαμηλότερου κόστους λύση για συναλλαγές που προϋποθέτουν τη διαμεσολάβηση ενός τρίτου μέρους με την ιδιότητα του εγγυητή, όπως τα νομικά έγγραφα, οι μεσιτικές αμοιβές, τα εισιτήρια, κλπ… Όπως πριν την δημιουργία του παγκόσμιου ιστού το διαδίκτυο ήταν ένας χαοτικός χώρος όπου δραστηριοποιούνταν κυρίως τεχνολόγοι, κατά τον ίδιο περίπου τρόπο, από την στιγμή που το blockchain θα συνοδεύεται από πιο φιλικά προς τον χρήστη πορτοφόλια, πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και δείκτες τιμολόγησης, η χρήση θα επεκταθεί και σους μη ειδήμονες στα τεχνολογικά θέματα. Καθώς η τεχνολογία του blockchain θα απογειώνεται,ο αντίκτυπός της θα είναι ανάλογος με τον αντίκτυπο της συνεργατικής οικονομίας και άλλων δυνάμεων ψηφιακής διαμεσολάβησης : θα καταστήσει υποχρεωτικό το ξαναγράψιμο του συμβολαίου μεταξύ εταιρείας, πολίτη και κράτους. Θα φέρει περιθωριακές οικονομίες στο προσκήνιο του παγκόσμιου στίβου, ενώ εξαφανίζει τους μεσάζοντες και τις παραδοσιακές αρχές. Οι άγνωστοι όμως παράγοντες ενός πειράματος σαν και αυτό είναι πολυάριθμοι, κυρίως αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι πως θα διασφαλιστεί η κωδικοποίηση της εμπιστοσύνης αυτού του αποκεντρωμένου κωδικοποιημένου συστήματος αγοράς και ακόμα ποιος θα εισπράττει τα κέρδη. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην νέα ψηφιακή εποχή, η οποία δεν προϋποθέτει απαραίτητα σε όλους τους τομείς της, βιομηχανική υποδομή. Συγχαρητήρια για την εισήγηση αυτή στην κυρία Βουλευτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα