Χιλιάδες πεζοπόροι προσκυνητές στην Αγιασό για την αρχαία εικόνα της Παναγιάς Σιών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Χιλιάδες προσκυνητές διανύουν σήμερα με τα πόδια τη διαδρομή Μυτιλήνη – Αγιάσος (περίπου 25 χιλιόμετρα), ή πεζοπορούν από κάθε άλλο σημείο του νησιού, προκειμένου να προσκυνήσουν την αρχαία εικόνα της Παναγιάς Σιών στο προσκύνημα της Παναγιάς στην ορεινή κωμόπολη του νησιού στις πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Η εικόνα της Παναγίας με το προσωνύμιο «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά με πρώτες ύλες κατασκευής της το κερί και τη μαστίχα.

@mytilene.gr

Υπολογίζεται ότι θα πεζοπορήσουν περί τα 7.000 άτομα ενώ θα ξεπεράσουν τις 50.000 οι προσκυνητές του Δεκαπενταύγουστου συνολικά. Ανάμεσά τους και πολλοί Τούρκοι που βρίσκονται στο νησί γιορτάζοντας το «κουρμπαν μπαιράμ» που φέτος συμπίπτει με το Δεκαπενταύγουστο.

Σύμφωνα με την παράδοση, στη Λέσβο έφτασε από τον Εφέσιο μοναχό Αγάθωνα ο οποίος την μετέφερε την περίοδο της εικονομαχίας στις αρχές του 9ου μετά Χριστό αιώνα από την Έφεσο, περί το 803.

Η εικόνα αυτή αποτέλεσε το επίκεντρο της κατασκευής του ναού αλλά και της δημιουργίας της κωμόπολης η οποία ονομάζεται Αγιάσος κατά παράφραση της Αγίας Σιών που αναφέρεται ως προσωνύμιο της Παναγίας στην εικόνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
https://www.kathimerini.gr/1038425/article/epikairothta/ellada/xiliades-pezoporoi-proskynhtes-sthn-agiaso-gia-thn-arxaia-eikona-ths-panagias-siwn
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα