Χάος στη Μόρια: Εξέγερση μεταναστών, δύο νεκροί -Στο νησί διμοιρίες ΜΑΤ και ο αρχηγός ΕΛΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΚΑΙ Ο ΥΦ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μόρια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς εντός του καταυλισμού.

Αυτή τη στιγμή ομάδα μεταναστών και προσφύγων επιχειρούν να καταλάβουν το κέντρο κράτησης που βρίσκεται εντός του καταυλισμού.

Στο νησί μεταβαίνουν εσπευσμένα δύο διμοιρίες ΜΑΤ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:
Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχωρούν ήδη με προορισμό την Μυτιλήνη. Στο σημείο μεταβαίνουν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας, ξεκίνησε από εξέγερση των προσφύγων/μεταναστών που φιλοξενούνται εκεί. Ξέσπασε πυρκαγιά σε κοντέινερ, το οποίο καταστράφηκε, ενώ επεκτάθηκε σε άλλους επτά οικίσκους. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχουν θύματα.

Οπως αναφέρει το τοπικό μέσο «Στο Νησί», από τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα σε κοντέινερ στο ΚΥΤ Μόριας, θύματα να είναι μια γυναίκα και ένα μωρό.

Αργότερα έγινε γνωστό πως απανθρακωμένη σορός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες θέλουν από τη φωτιά να έχει πέσει νεκρό άλλο ένα άτομο.

Πώς ξεκίνησε το χάος

Σύμφωνα με το lesvospost.gr, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί.


Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτίας σε έναν από τους οικίσκους λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Στο σημείο έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκαν επίθεση από φιλοξενούμενους στον καταυλισμό.

Λόγω της αναταραχής στον προσφυγικό καταυλισμό, σπεύδουν στη Λέσβο δύο διμοιρίες ΜΑΤ με C-130 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα. Αργά το απόγευμα, ανακοινώθηκε πως στη Λέσβο μεταβαίνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης και ο γγ μεταναστευτικής πολιτικής.

Φωτογραφίες, βίντεο: Facebook/Ihab Abassi

Δήμαρχος Μυτιλήνης: «Κινδυνεύουμε όλοι, ξεφεύγει από τον έλεγχο η κατάσταση»
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι τεταμένη η ατμόσφαιρα» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης.

Όπως περιέγραψε οι μετανάστες «επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών. Έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν οικίσκο και επεκτάθηκε στα κτήματα. Κάηκαν 7 οικίσκοι και κάηκαν και 7 στρέμματα ελαιώνα». Μάλιστα για τα θύματα τόνισε: «Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, μια μάνα κι ένα παιδάκι μέσα από τον οικίσκο. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη το γεγονός, αλλά, όπως φαίνεται, είναι αληθές. Τείνει η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο».

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κατέληξε: «Η κατάσταση δεν είναι καλή. Κινδυνεύουμε όλοι. Είμαστε έξω από την πύλη και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε ώστε να υπάρξει ύφεση των γεγονότων και να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις των μεταναστών».

Λίγο αργότερα, ο κ. Κυτέλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε φόβους ότι υπάρχουν τρεις τουλάχιστον νεκροί.

Οι τραγικές συνθήκες στη Μόρια
Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Hot Spot της Μόριας είναι απελπιστική και οι συνθήκες κάτι περισσότερο από τραγικές. Λόγω αυτού, όπως αναφέρει το lesvospost.gr μετανάστες εξεγέρθηκαν και προκάλεσαν επεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί.


Φωτογραφίες, βίντεο: Facebook/Ihab Abassi

Στις εικόνες από το σημείο φαίνεται κοντέινερ να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και γύρω από αυτό πλήθος κόσμου.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook η εφημερίδα Πολιτικά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή της Μόριας έχει ξεσπάσει και άλλη πυρκαγιά, έξω από την περίφραξη, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων μακριά. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν δύο PZL από αέρος, ενώ στη συνέχεια συνέδραμαν και επίγειες δυνάμεις.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/megali-fotia-ston-profygiko-kataylismo-sti-moria-lesboy

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα