Φωτογραφίες-σοκ: Δένουν άτομα με αυτισμό στο Λοιμωδών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Και το αρμόδιο υπουργείο αδιαφορεί  01/03/2018

Πρόκειται για 30 άτομα που έδιωξαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά – Ο νομικός εκπρόσωπος των γονέων τους κατήγγειλε στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι η «έξωση» έγινε γιατί το κτήριο προορίζεται για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ

Σοβαρές καταγγελίες για 30 άτομα με αυτισμό που μέχρι πρότινος νοσηλεύονταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και πλέον έχουν μεταφερθεί σε άλλες ακατάλληλες δομές με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους έκανε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπαλακτάρη τα άτομα αυτά φιλοξενούνταν από το 2009 στο κτήριο του θεραπευτηρίου που είχε χτιστεί ως φοιτητική εστία και είχε προσαρμοστεί στις ειδικές απαιτήσεις των ατόμων αυτών.

Σταδιακά, όμως, υπήρξε απαξίωση του θεραπευτηρίου καθώς οι υπεύθυνοι το εγκατέλειψαν ως κτήριο σταματώντας παράλληλα να το ενισχύουν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Τα παιδιά αυτά χρειάζονται κυρίως στοργή και προσωπική επφαή με τον νοσηλευτή. Ειδικοί λένε ότι η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος οδηγεί σε κατάπτωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας και τελικά στο θάνατο» τόνισε ο κ. Μπαλακτάρης επικαλούμενος και το δυστυχές παράδειγμα οχτώ παιδιών που νοσηλεύονταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τελικά έχασαν τη ζωή τους όταν μετακινήθηκαν σε άλλες δομές στην Ελλάδα από το 2009 και μετά.

Η πλειονότητα των 30 ατόμων που είχαν παραμείνει στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά μεταφέρθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο, στο πρώην Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής ενώ μια άλλη ομάδα μεταφέρθηκε σε άλλη παρόμοια ακατάλληλη δομή.

Επειδή όμως σε αυτές τις δομές αφενός φιλοξενούνται άποροι και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και αφετέρου δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες-γροθιά στο στομάχι που δείχνουν παιδιά να δένονται σε κρεβάτια.

«Επειδή δεν μπορούν να τα διαχειριστούν καταφεύγουν στην καταστολή» λέει ο κ. Μπαλακτάρης και προσθέτει: «Ακόμα και το κτήριο είναι ακατάλληλο. Τα τζάμια δεν είναι αύθραυστα και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού γιατί αυτά τα παιδιά έχουν τάσεις αυτοτιμωρίας. Παράλληλα έχουν παρατηρηθεί προσπάθειες παιδιών για να φύγουν γιατί τα τζάμια στις τουαλέτες δεν έχουν πλέγματα».

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος τόσο ο σύλλογος όσο και οι γονείς έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου που είναι και η πολιτική προϊσταμένη των δομών αυτών, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση «ενώ το 2015 μιλούσαν (σ.σ. η Φωτίου και η κυβέρνηση) σε όλους».

Κατά τις ίδιες καταγγελίες ο λόγος για την έξωση των ατόμων αυτών ήταν γιατί σκέφτονται να μεταβιβάσουν το χώρο του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

«Η κρίσιμη ώρα να ληφθούν αποφάσεις είναι χθες» καταλήγει ο κ. Μπαλακτάρης καθώς οι γονείς έχουν στείλει εξώδικα στο υπουργείο, τις αρμόδιες αρχές και την Εισσαγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά αφού πρώτα αυτό αναβαθμιστεί.

Όταν, δε, τον Ιανουάριο οι γονείς που αγωνιούν για τα παιδιά τους ζήτησαν να τους χορηγηθούν τα πιστοποιητικά ασφάλειας και υγιεινής των χώρων του πρώην Λοιμωδών και του νοσηλευτηρίου των Μελισσίων αρχικά τους τα αρνήθηκαν και όταν υπήρξε εισαγγελική παραγγελία τους έστειλαν δύο πιστοποιητικά μυοκτονίας και οφιοκτονίας.



Το εξώδικο που κατέθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου «Οικογένεια» και κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας



prothema.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα