Τσάμπα ο χαρτοπόλεμος με τα απόρρητα για τα Σκόπια: Μια ματιά στα Wikileaks θα ήταν αρκετή 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Eιλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω  τι σόι «επιτελεία» και «ομάδες τεχνοκρατικής υποστήριξης» έχουν ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου και πολύ περισσότερο ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο εξωτερικών που δεν τους απέτρεψαν από το να κάνουν χαρτοπόλεμο απόρρητα διπλωματικά έγγραφα (και μάλιστα σχετικά «φρέσκα») για να αποδείξουν ότι είναι…λιγότερο ενδοτικοί από τη Ντόρα Μπακογιάννη και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Να είστε απολύτως βέβαιοι πάντως ότι δημιούργησαν ένα πολύ κακό προηγούμενο. Από δω και μπρος ο κάθε υπουργός εξωτερικών θα αραδιάζει από το βήμα της βουλής, αποσπώντας «άδεια» από ένα «ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο» ασυνείδητων, τα πειστήρια διπλωματικών χειρισμών του προηγούμενου, για να αποδείξει ότι…αυτός τα κάνει καλύτερα.

Και η χώρα θα γίνεται…ρόμπα διεθνώς, αφού είναι προφανές ότι τόσο ευαίσθητα έγγραφα για ύψιστης σημασίας εθνικά θέματα, πρέπει να δίνονται στους ερευνητές του μέλλοντος με νηφαλιότητα, για να κριθούν αντικειμενικά, τουλάχιστον δυό-τρείς δεκαετίες αργότερα, όπως συμβαίνει στα σοβαρά κράτη αυτού πλανήτη. Επιπλέον όμως όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι ήταν απολύτως αχρείαστο. Γι αυτό διερωτώμαι αν οι επιστημονικοί συνεργάτες του σημερινού πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών, μπορούν να κάνουν μία στοιχειώδη έρευνα στο ίντερνετ ή είναι μόνο για να πετάνε αμφιβόλου ποιότητας εξυπνάδες στο τουίτερ και να συντάσσουν ασυνάρτητα non papers με νεολογισμούς του τύπου…χιπ-χοπ το αλογάκι («μερικοί βιάζονται να πούνε χόπ, πριν τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι…»).

Λέω λοιπόν ότι αν αυτοί είχαν κάνει στοιχειωδώς την δουλειά για την οποία πληρώνονται θα είχαν προστατέψει τους πολιτικούς τους προισταμένους από τον ανόητο χαρτοπόλεμο με τα απόρρητα. Γιατί απλούστατα το βασικότερο τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού που δικαιώνει τον Κοτζιά και εκθέτει τη Ντόρα, είναι ήδη δημοσιευμένο στην εφημερίδα Εθνος και μάλιστα από τον Δεκέμβριο του 2009!

Και επιπλέον το γεγονός ότι πράγματι η κυβέρνηση Καραμανλή, σε κάποιες φάσεις της διαπραγμάτευσης περιόριζε το erga omnes για όλες τις «διεθνείς χρήσεις» και δεν έθετε ως προαπαιτούμενο την συνταγματική αναθεώρηση εκ μέρους των Σκοπίων καταγράφεται σε πλειάδα εμπιστευτικών τηλεγραφημάτων του State Department τα οποία διέρρευσαν στα wikileaks και είναι προσβάσιμα στους χρήστες του διαδικτύου! Θα μου πείτε, και γιατί «να πιστέψουμε τους Αμερικανούς»;

Προσωπικά εγώ τους πιστεύω, ίσως και περισσότερο από ορισμένους Ελληνες πολιτικούς γιατί είχαν φοβερή πρεμούρα να βρουν/επιβάλλουν λύση την άνοιξη του 2008, ώστε να αποτραπεί το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι. Γι αυτό και κατέγραφαν τις θέσεις των δύο πλευρών με εξονυχιστικές λεπτομέρειες. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα σχετικά τηλεγραφήματα από τις κεντρικές υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείο εξωτερικών και τις αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Σκόπια που αποτυπώνουν με ακρίβεια την κατάσταση.

Δεν θα σας κουράσω με την αναλυτική αναπαραγωγή τους και θα αρκεστώ να σας παραπέμψω μόνο σε ένα που φέρει την υπογραφή του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ και συνοψίζει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς λίγες εβδομάδες μετά το Βουκουρέστι. Εχει ημερομηνία 21 Ιουλίου 2008 και αναφέρει επί λέξει, ότι «η νέα ονομασία θα είναι για όλες τις ΔΙΕΘΝΕΙΣ χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των διμερών».

Προσθέτει δε, «πως για τους Ελληνες αυτό θα αποτελούσε μία παραχώρηση από την δημόσια θέση ότι οποιοδήποτε νέο όνομα θα είναι πραγματικά «erga omnes”, κάτι που θα απαιτούσε αλλαγή στο σύνταγμα της δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Στο τηλεγράφημα δεν αναφέρεται η ελληνική θέση για εθνότητα/ταυτότητα, παρότι στο δημοσιευμένο ελληνικό τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού που ανέσυρε ο Κοτζιάς ως «απόρρητο»,  καταγράφεται η πρόταση της κ. Μπακογιάννη να λέγονται “Makedonski” στα κυριλλικά.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να επιβάλει συνολικό erga omnes με συνακόλουθη συνταγματική αναθεώρηση οφείλεται αποκλειστικά στην παρασκηνιακή παρέμβαση Παυλόπουλου τον οποίο κάποιοι έχουν το θράσος σήμερα να υβρίζουν. Αλλά και αυτή η «επιτυχία» ισοπεδώνεται μπροστά  στην παραχώρηση «Μακεδονικής ταυτότητας»

Για την ιστορία μόνο να σας πω ότι από μια μελέτη των αμερικανικών τηλεγραφημάτων προκύπτει πρώτον ότι Γκρουέφσκυ έθετε ανελλιπώς ζήτημα Μακεδόνων του Αιγαίου και…επαναπατρισμού τους(!), ενώ είχε αναγορεύσει ως «κόκκινη γραμμή» την απόρριψη του ονόματος «Νέα Μακεδονία», που κάποιοι έξυπνοι στο επιτελείο Κοτζιά βρήκαν χειρότερο από τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Κρίμα, γιατί ήταν το μόνο όνομα που θα μπορούσε να προσδιορίσει με το έυπεπτο για τους αγγλοσάξονες πρόθεμα new, εκτός από το όνομα του κράτους την γλώσσα και την εθνότητα. Ας λουστούν τώρα οι Συριζαίοι τις πανηγυρικές ιαχές των «Μακεδόνων» νεοκομιτατζήδων και ας προσπαθήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με το επιχείρημα «οι προηγούμενοι θα τα είχαν κάνει χειρότερα…»

Πηγή:  https://hellasjournal.com/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα