Το τρίγωνο ΗΠΑ – Γαλλία – Ισραήλ, οι συμμαχίες και οι κινήσεις Μητσοτάκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
liberal.gr

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ολοι αναγνωρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ισχυρός αλλά και απρόβλεπτος παίκτης στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου έχοντας ως βασικό στόχο την επανασύσταση του οθωμανικού κράτους. Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου εμφανίζονται ανήσυχες και παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις της Ελληνικής πλευράς και τις συμμαχίες που χτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει ρυθμούς αναφορικά με το χτίσιμο διεθνών συνεργιών με τις ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ αποτελούν το τρίγωνο μέσα στο οποίο κινούνται οι πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας.

Ο Πρωθυπουργός έχει χτίσει  προσωπική επαφή και επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός πως τον περασμένο  Οκτώβριο όταν ο κ. Πομπέο επισκέφτηκε  την Αθήνα, η συνάντησή τους δεν περιορίστηκε στις επαφές που είχαν στο  Μέγαρο Μαξίμου  αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες πιο προσωπικές δραστηριότητες όπως η επίσκεψη  μετά συζύγων  στο μουσείο της Ακρόπολης και στο κοινό πρόγευμα που είχαν.

Στη συνέχεια ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τράμπ και τον Μαϊκ Πομπέο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις αρχές Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Λίγο αργότερα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, οι κύριοι Πένς και Πομπέο οργάνωσαν δείπνο προς τιμήν του κ.Μητσοτάκη  στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με καλεσμένους που επέλεξαν οι ίδιοι.

Μερικά 24ωρα μετά από την επιστροφή από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Επιστέγασμα αυτών των κινήσεων η επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μέσα από την οποία γινόταν ξεκάθαρη τοποθέτηση ως προς την ασφάλεια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ σχετικά με τις κινήσεις των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες και προκλητικές απαιτώντας την αποχώρηση του γεωτρύπανου που ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το Οικόπεδο 8.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει απευθείας επαφή και με ένα ακόμα «βασικό παίχτη» στον Λευκό Οίκο, στενό συνεργάτη του ΝτόναλντΤράμπ. Πρόκειται για τον γαμπρό του Αμερικανού Προέδρου και εξ απορρήτων  του Τζάρεντ Κούσνερ (συζύγου της Ιβάνκα Τράμπ).

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας, ένα τετ α τετ που  διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Τον κ. Κούσνερ συνάντησε ο  πρωθυπουργός και στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τράμπ πήγε μάλιστα στο  Blair  House που διέμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συζήτησαν  μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Την περασμένη Πέμπτη στο Νταβός ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία  με την Ιβάνκα Τραμπ στο περιθώριο του γεύματος που οργάνωσε η δημοσιογράφος της Washington Post Lally Weymouth.

Η Γαλλία βασικός σύμμαχος

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να παίζει πιο πολύ με τον γαλλικό παράγοντα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν άλλωστε είχε στηρίξει ανοιχτά την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, ενώ η αποστολή του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκόλ με τη συνοδεία ελληνικής φρεγάτας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτυπώνει με σαφήνεια τη στάση της Γαλλίας.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ηλύσια Πεδία στις 29 Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να τεθούν εκ νέου θέματα διμερούς συνεργασίας ενώ ο Εμ Μακρόν είναι βέβαιο πως θα στείλει σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκική πλευρά.

Ο παράγων Ισραήλ

Σε εξαιρετικό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις με Ισραήλ. Η υπογραφή της κατασκευής του EeastMed έχει φέρει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά. Η συνεργασία είναι σε όλα τα επίπεδα και επεκτείνεται διαρκώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή και όχι μόνο σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πεδίο ή την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας.

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί τη  Δευτέρα στις εκδηλώσεις των 75 χρόνων από το κλείσιμο του Αουσβιτς, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τα προεδρεία των  Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων που βρίσκονταν σε περιοδεία στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Ο Αραβικός κόσμος

Οι διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής πλευράς όμως δεν σταματούν στο ισχυρό αυτό τρίγωνο. Ήδη με την Αίγυπτο οι σχέσεις συνεργασίας διευρύνονται και πέραν των τριμερών και τετραμερών συναντήσεων για ενεργειακά θέματα. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως έχει ανακοινωθεί, ξεκινούν εκ νέου διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Πέραν της Αιγύπτου όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να διευρύνει τον κύκλο των αραβικών χωρών που δύναται να συνταχθούν με την πλευρά που αντιτίθεται στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας του Ερντογάν.

Έτσι, την επόμενη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και την επομένη στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός και η ελληνική διπλωματία έχουν προχωρήσει σε καθοριστικές κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Ειδικά μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Λιβύη, το οποίο αμφισβητεί ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα “εξαφανίζοντας” από τον χάρτη νησιά μεταξύ των οποίων και η Κρήτη το χτίσιμο στρατηγικών συμμαχιών και η δημιουργία μιας διπλωματικής ασπίδας βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.

Αν και προκαλεί προβληματισμό η στάση της Γερμανίας το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να μην ανησυχεί ιδιαίτερα αφού σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις αλλά κυρίως το ψήφισμα που χαρακτηρίζει παράνομο το Μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης, δεσμεύει όλες τις χώρες και δύσκολα θα υπάρξει διαφοροποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ.

liberal.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα