ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παρουσίαση στον IANO, Σταδίου 24 του νέου βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Το 52ο σύγγραμμα της γνωστής οικονομολόγου, καθηγήτριας Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη παρουσιάζεται την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στις 18:00 στον IANO-Σταδίου 24, Αθήνα

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Επιμέλεια: Νάντια Φαμέλου

Το βιβλίο, στα χέρια σας, τραβάει την αυλαία της παγκόσμιας σκηνής, αποκαλύπτοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κόσμου, που φθάνει καλπάζοντας, και που ανατρέπει το σύνολο του τρόπου ζωής μας στη Γη.

Ο δυτικός κόσμος υποχωρεί, κάτω από τις αέναες νομοτελειακές εξελίξεις, που γεννούν, αναδεικνύουν, οδηγούν στην παρακμή και τελικά εξαφανίζουν τους πολιτισμούς. Μέσα από τις στάχτες της απερχόμενης παγκόσμιας αυτοκρατορίας, που ψυχορραγεί, αναδύεται η κυριαρχία της νέας.

Στο πρώτο Μέρος του νέου βιβλίου της γνωστής οικονομολόγου, με τον αριθμό 52, αναλύονται τα βασικά αίτια και οι συνέπειες της εξασθένισης της Δύσης. Πέρα από τους αναπότρεπτους νόμους στους οποίους υπόκειται η μακροχρόνια εναλλαγή των πολιτισμών, η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η αποσύνθεση της Δύσης επιταχύνθηκε από τα δραματικά αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης. Αυτά συνοψίζονται στις αδιανόητης έκτασης ανισότητες, στην περιφρόνηση βασικών αξιών ζωής και στην περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, κυρίως της μεσαίας τάξης.

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Δύση έχει εισέλθει στο στάδιο της μόνιμης στασιμότητας, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αδυναμία βελτίωσης των συνθηκών ζωής της κάθε νέας γενιάς. Ο γενικευμένος λαϊκισμός είναι το μόρφωμα που αφήνει πίσω της η παγκοσμιοποίηση. Στο δεύτερο Μέρος του ανά χείρας έργου διαγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης, που έχει τα χρώματα της Κίνας.

Στη θέση της παραδοσιακής παγκοσμιοποίησης, που υποχωρεί, κάτω από το βάρος, όχι μόνο του προστατευτισμού, αλλά και ενός εντεινόμενου εμπορικού πολέμου, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, προβάλλει μια νέα και πρωτόγνωρη παγκοσμιοποίηση, στα χνάρια του παλιού δρόμου του μεταξιού.

Το αγωνιώδες ερωτηματικό, αναφορικά με την εναλλαγή σκυτάλης στην παγκόσμια κυριαρχία, στρέφεται στη συμπεριφορά της «παγίδας του Θουκυδίδη»: δηλαδή, αν αυτή θα εξελιχθεί με ανοχή των ΗΠΑ ή, αντιθέτως, θα προκαλέσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πιθανότατα θα εξαφανίσει τη ζωή από τον πλανήτη Γη; Το τελικό κεφάλαιο του συγγράμματος αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπων και ρομπότ, και την αναζήτηση λύσης στο ακανθώδες πρόβλημα της μαζικής ανεργίας, που αναπότρεπτα θα προκληθεί από την καθολική υποκατάσταση της ανθρώπινης απασχόλησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα