Το συνέδριο φέρνει τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα μετά τις θερινές διακοπές στην Ιβηρική Χερσόνησο, και στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου τον περιμένει μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα. Το πρώτο αφορά τα εσωκομματικά θέματα που είναι όλα ανοικτά και έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην εικόνα που εκπέμπει το κόμμα. Η ανάπαυλα του Αυγούστου βεβαίως βοήθησε ώστε να μη βγει προς τα έξω «εικόνα βαβέλ», αλλά είναι βέβαιο πως αν ο τέως πρωθυπουργός δεν συγκαλέσει τα όργανα και δεν ξεκινήσει άμεσα και συντεταγμένα η εσωκομματική συζήτηση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος τα στελέχη του κόμματος να λειτουργούν κατά το δοκούν και να έρθουν στην επιφάνεια οι αντιφάσεις που υπάρχουν στο κόμμα. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και ήδη εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επομένης αναμένεται να συγκαλέσει Πολιτική Γραμματεία, που θα είναι η αρχή ενός μπαράζ εσωκομματικών συσκέψεων, οι οποίες θα σηματοδοτούν την έναρξη της λεγόμενης προσυνεδριακής διαδικασίας. Ενα από τα βασικά προβλήματα που θα πρέπει να λύσει ο κ. Τσίπρας έχει να κάνει με τον γραμματέα του κόμματος. Οι αιχμές με αποδέκτες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης, δείχνουν πως δεν υπάρχει μόνο καπνός αλλά και φωτιά. Ο τρόπος που θα εκτονωθεί η γκρίνια προς το πρόσωπο του κ. Σκουρλέτη είναι μια εξίσωση που καλείται να λύσει ο πρόεδρος του κόμματος.

Την ίδια ώρα, σημαντική εκκρεμότητα είναι το συνέδριο. Το μείζον δεν είναι ο χρόνος που θα διεξαχθεί, αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, με άλλους να υποστηρίζουν τις αρχές του επόμενου έτους και άλλους την ερχόμενη άνοιξη. Το σημαντικότερο είναι οι όροι, δηλαδή ο οδικός χάρτης με τον οποίο θα γίνει. Σε πολύ γενικές γραμμές ένα βασικό ερώτημα είναι αν το συνέδριο θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί θα γίνει «κάλεσμα» προς τις ευρύτερες δυνάμεις του χώρου ή θα διεξαχθεί ένα συνέδριο κοινό με την ήδη συγκροτηθείσα «Προοδευτική Συμμαχία». Το ερώτημα είναι κρίσιμο πολιτικά όχι μόνο για το μήνυμα που θα εκπέμψει, αλλά και για τους νέους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν.

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη δομική αντιπολίτευση. Χθες με μία και πάλι εκτενή ανακοίνωση σχολίασε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το τέλος των μνημονίων. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, τα στοιχεία που συνοδεύουν την ανακοίνωση «δικαιώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας και καταρρίπτουν το αφήγημα της Ν.Δ. για τη δήθεν καταστροφική οικονομική πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία αναφέρουν πως το ποσοστό της ανεργίας έπεσε για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2011 κάτω από το 18% (συγκεκριμένα 17,6% τον Απρίλιο του 2019). Παράλληλα, η ίδια ανακοίνωση διαπιστώνει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, παραθέτοντας στοιχεία για την επιστροφή στις αγορές, τη δημοσιονομική κατάσταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, δίδεται έμφαση στις δηλώσεις Eυρωπαίων αξιωματούχων όπως του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, καθώς αμφότεροι μιλούν για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

https://www.kathimerini.gr/1039116/article/epikairothta/politikh/to-synedrio-fernei-trigmoys-ston-syriza

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα