Το στίγμα του ΙV Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του  Γιώργου Χατζηθεοφάνους  Υποστρατήγου ε.α. και Οικονομολόγου

Με τη συμμετοχή πολιτικών και οικονομικών παραγόντων καθώς επίσης και διαφόρων προσωπικοτήτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  πραγματοποιήθηκε,  από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 3 Μαρτίου το τέταρτο Φόρουμ των Δελφών. Όπως είπε κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του, το Συνέδριο αποτελεί πλέον θεσμό και νομίζω πως δικαιολογημένα κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως ένα μικρό Νταβός ή Νταβός των Βαλκανίων.  Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά Συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη, το οποίο οργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση  ”DELPHI ECONOMIC FORUM”  με ιδρυτή και πρόεδρο τον κ. Συμεών Τσομώκο.  Στόχος η ανταλλαγή ιδεών και η ανάλυση των αναδυόμενων προκλήσεων στο πλαίσιο της προώθησης βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων αναπτυξιακών πολιτικών για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον ομφαλό της γης, όπως ήταν γνωστοί οι Δελφοί στην αρχαιότητα, οι δρόμοι,  τις ημέρες του Συνεδρίου, ήταν γεμάτοι αστυνομικούς για την προστασία των διακεκριμένων προσκεκλημένων, πάνω από το χώρο ίπτατο ελικόπτερο της Αστυνομίας ενώ οχήματα της ασφάλειας με συμβατικές πινακίδες κινούνταν σε όλους τους δρόμους γύρω από τους Δελφούς.  Οι ξενοδοχειακές μονάδες των Δελφών ήταν αδύνατον να καλύψουν το σύνολο των αναγκών του φόρουμ και ως εκ τούτου ανάμεσα στους σπορ συνήθως ντυμένους εκδρομείς στην Αράχοβα, τις ημέρες του συνεδρίου,  κυκλοφορούσαν και κάποιοι με casual business εμφάνιση. Οι άνθρωποι της τοπικής αγοράς φρόντισαν σε κάθε ευκαιρία να μας ενημερώνουν πως φέτος η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές.

Από το βήμα των συνεδριακών αιθουσών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου και του Ξενοδοχείου «ΑΜΑΛΙΑ» πέρασαν πάνω από 400 ομιλητές μεταξύ των οποίων ο ΠτΔ, ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σχεδόν όλο το υπουργικό Συμβούλιο, πολιτικοί όλων των κομμάτων, η κ. Αρβελέρ, η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπαρόζο, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, πολιτικοί Βαλκανικών Χωρών, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί κι άλλοι πολλοί με συντονιστές στα πάνελ διακεκριμένους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν παρουσίαζαν όμως λιγότερο ενδιαφέρον τα πηγαδάκια στους χώρους εκτός των αιθουσών. Αντίθετα κάποιες φορές άκουγες αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν από το βήμα.

Η ομιλία του ΠτΔ, στο πλαίσιο κήρυξης της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου,  για την νέα εποχή της τεχνολογίας ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα αλλά από τον ανώτατο άρχοντα της Χώρας περίμενα να ακούσω για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η Ευρώπη, για την εμφάνιση του φασισμού και το μέλλον της δημοκρατίας στη Γηραιά Ήπειρο καθώς και μια γεωπολιτική ανάλυση.

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε προεκλογικούς ρυθμούς, εξήρε το έργο της Κυβέρνησής του, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών και παρουσίασε την Ελλάδα ωσάν να εγκατέλειψε οριστικά και αμετάκλητα την μαύρη αυτή περίοδο στην ιστορία της. Η πραγματικότητα φυσικά είναι διαφορετική. Χωρίς ανταγωνιστική οικονομία η επίτευξη ανάπτυξης 2% περίπου μετά από 8-9 χρόνια ύφεσης κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκε το ¼ του ΑΕΠ, όπως ο ίδιος φρόντισε να μας θυμίσει,  είναι βέβαιο πως παραπέμπει στο γνωστό φαινόμενο του γκελ της νεκρής γάτας (ακόμη και μια νεκρή γάτα εάν την πετάξεις από ψηλά μόλις χτυπήσει στο έδαφος θα αναπηδήσει χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως είναι ζωντανή) παρά σε βιώσιμη ανάπτυξη, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να ξεκολλήσει το καράβι από τα βράχια όπου ακόμη είναι εγκλωβισμένο παρά τα όσα λέγονται. Με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης και της Ένωσης ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν τα ελλείμματα είναι η φτωχοποίηση του λαού.

Για τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να έρθουν στη Χώρα νέες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ανάγκη της δέσμευσής του στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων φρόντισε άλλωστε να επισημάνει στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν επικεφαλής της Goldman Sachs International Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είπε επίσης πως οι αγορές περιμένουν νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές γι’ αυτό και δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας. Το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων βέβαια είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και απαιτεί ισχυρή Κυβέρνηση με καθαρή αυτοδυναμία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία win–win με τους εταίρους προσφέροντας μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης των πλεονασμάτων.  Δεν φοβήθηκε σε προεκλογική περίοδο να αναφερθεί στην αδικαιολόγητη αύξηση της μισθολογικής δαπάνης μέσω νέων προσλήψεων, που όπως είπε παραπέμπει σε πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν τη Χώρα στην κρίση.  Δήλωσε πως ως Πρωθυπουργός θα στηρίξει την μεσαία τάξη με περιορισμό της φορολογίας με το προεκλογικά σύνηθες  εργαλείο της πάταξης της φοροδιαφυγής, το οποίο όμως δεν αποδεικνύεται λειτουργικό στην συνέχεια κατά τη διακυβέρνηση της Χώρας.  Κατηγόρησε γι άλλη μια φορά τον Πρωθυπουργό για την κακή Συμφωνία των Πρεσπών εξαιτίας του κινδύνου αποσταθεροποίησης της Χώρας.

Στα γεωπολιτικά ζητήματα ενδιαφέρον παρουσίασε το πάνελ με τον κ. Κοτζιά και τον διεθνολόγο κ. Πλατιά. Αμφότεροι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά γεγονός που βοήθησε σε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα κουβέντα.  «Νικολα, σου έχω κρατημένη θέση εδώ μπροστά» είπε ο κ. Κοτζιάς όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης έκανε την εμφάνισή του ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα από τον κ. Κοτζιά τον οποίο σε κάποιο χρόνο είδα να κινείται μόνος τους στους διαδρόμους του Συνεδριακού Κέντρου.  Χαρακτηριστική εικόνα κάθε πρώην.

Μίλησε για τις αναβαθμισμένες ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ παραδέχθηκε πως ως αριστερός ήταν αντιαμερικανός και πλέον έχει πολύ θετική εικόνα για τη Χώρα αυτή που μας φέρθηκε, όπως είπε, πολύ φιλικά. Προφανώς έπρεπε να Κυβερνήσουν για να εγκαταλείψουν τις αμπελοφιλοσοφίες και τα φληναφήματα και να προσγειωθούν στον πραγματικό κόσμο. Παρουσιάστηκε οπαδός της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων και δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης με τους γείτονες. Κανείς δεν θα διαφωνήσει μαζί του ωστόσο αυτό απαιτεί την εκπόνηση και εφαρμογή μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής μέσα από ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο με σαφώς καθορισμένα συλλογικά όργανα και διεργασίες-διαδικασίες, όπως αρμόζει στη δημοκρατία, κι όχι έναν Υπουργό Εξωτερικών σε ρόλο one man show όσο ικανός κι αν είναι. Δυστυχώς αυτή ήταν η εικόνα στη διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών που οδήγησε σε πολιτικές συγκρούσεις ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το λαό στα συλλαλητήρια.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκης είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας ώστε να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών μας συμφερόντων. Ποιες όμως είναι οι στρατηγικές επιλογές και τα εθνικά συμφέροντα της Χώρας;  Ποιος τα έχει προσδιορίσει ως τέτοια, μέσα από ποια διαδικασία, που είναι γραμμένα και σε τελική ανάλυση έχει εκπονηθεί ένας σχεδιασμός για την προώθηση και υποστήριξή τους; Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, διότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν σχετικά θεσμικά κείμενα,  όπως είχα την ευκαιρία να επισημάνω στην δική μου ομιλία*, κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης που έλαβα από τον Πρόεδρο κ. Συμεών Τσομώκο. Είμαι βέβαιος πως ακόμη και μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχει διαφορετική αντίληψη γύρω από τους όρους αυτούς με ότι αυτό συνεπάγεται στον συντονισμό των ενεργειών μιας Κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα μας μάγεψε για άλλη μια φορά η δική μας κ. Αρβελέρ στο διάλογο με τον κ. Διαμαντούρο.  Απολαυστικός, αναμενόμενο πλέον, ο κ. Βενιζέλος και εξαιρετική η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία γι άλλη μια φορά με έπεισε πως αποτελεί την ίσως πλέον αξιόλογη εκσυχρονίστρια στο σημερινό πολιτικό τοπίο και θεωρώ πως θα έχει σημαντική συμβολή στις μεταρρυθμίσεις ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας Κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του δικού μας Νίκου Ευθυμιάδη, μια διακεκριμένη προσωπικότητα στον επιχειρηματικό κι όχι μόνο χώρο, του Πρύτανη ΑΠΘ κ. Περικλή Μήτκα και του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά, υποψήφιου πλέον ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, μια προσωπικότητα ευρείας αποδοχής, τον οποίο όλοι ανεξαιρέτως κομματικού χώρου, μεταξύ αυτών και ο ΠτΔ, έσπευσαν να ευχηθούν καλή επιτυχία.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές και κυρίως στον Πρόεδρο και Ιδρυτή του Forum τόσο για τη σύλληψη της ιδέας όσο και για την άριστη οργάνωση και διεξαγωγή ενός τόσου μεγάλου και ιδιαίτερα σημαντικού για τη Χώρα μας Συνεδρίου.

 

* Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους συμμετείχε ως ομιλητής στο πάνελ με θέμα “Εθνική Ασφάλεια: Πολιτική συναίνεση, κοινωνική συνοχή και στρατηγική για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» με ομιλητές πέρα από τον ίδιο, τον Πρέσβη ε.τ.- συγγραφέα και υποψήφιο Ευρωβουλευτή με τη ΝΔ κ. Αλέξανδρο Μαλλιά, τους καθηγητές του Παντείου κ.κ. Κώστα Λάβδα και Κώστα Υφαντή, τον  καθηγητή- συγγραφέα κ. Νίκο Κούκη, τον μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Πάντειο κ. Νίκο Παπαναστασόπουλο και συντονιστή τον εκδότη κ. Ανδρέα Σιδέρη.

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστουμε πολυ τον κ.αρθρογραφο για την σταχυολογηση των ομιλιων -αποψεων των ομιλητων της 4ης Συναντησεως των Δελφων 2019 και τον συγχαιρουμε για την συμμετοχη του ως ομιλητου σαυτην ,με μια επισημανση απο την αναφορα του στην ομιλια του Προεδρου της Δημοκρατιας κ. Παυλοπουλου ,απο τον οποιον περιμενε -καθως γραφει-” να ακουσει για τις προκλησεις , που καλειται να αντιμετωπισει η Ελλαδα και η Ευρωπη για την εμφανιση του φασισμου και το μελλον της δημοκρατιας στην Γηραια Ηπειρο καθως και μια γεωπολιτικη αναλυση”,επειδη ο κ.Προεδρος πολλακις εχει αναφερθει στις συντομες δηλωσεις του στο θεμα αυτο και-μαλλον- επειδη η γεωπολιτικη αναλυση αφορα μονο την ημερα της εκφωνησεως της αναλυσης, λογω της μεταβολης των γεωστραστηγικων δεδομενων καθημερινως.
    Θα μπορουσε βεβαιως ο κ. αρθρογραφος να ανησυχει και για την περισσεια του λαικισμου -δεξιου και αριστερου – , που επληξε εδω και οκτω -κυριως τα τελευταια τεσσερα- χρονια την Ελλαδα και την Ευρωπη ,γιατι ο φασισμος -αυτον που γνωρισαμε στον Μεσοπολεμο-δεν κατεστη κυβερνητικη πλειοψηφια σε κανενα ευρωπαικο κρατος και γιατι ολα τα ευρωπαικα κρατη ειναι μελη και της Ευρωπαικης Ενωσεως -που αποβαλει οσους δεν κανουν ελευθερες πολυκομματικες εκλογες (αυτη ειναι επιτομη του φασισμου) -και του ΝΑΤΟ ,που ελεγχει τις Ενοπλες Δυναμεις ολων των μελων του και ενος ΝΑΤΟ που ελεγχεται απο τις Δημοκρατικες ΗΠΑ.
    Ας μη παρασυρομεθα απο τις φωτοβολιδες των αντιφασιστων για εκλογικους στοχους .
    Ο οποιος φασισμος στη Ευρωπη γεννηθηκε ,ζει και δυναμωνει απο τα ανεξελεκτα κυματα των μεταναστων απο ΑφροΑσια και τις τρομοκρατικες και αλλες παρανομες ενεργειες τους , που δεν συναδουν με τον ευρωπαικο πολιτισμο και την κουλτουρα των ευρωπαιων, που δημιουργησαν και διετηρησαν εδω και 10 αιωνες.
    Μπορει να επιβληθει φασισμος στην Ευρωπη , χωρις νεους Μουσολινι ,Χιτλερ και Σταλιν και χωρις την Συμφωνια των Βερσαλιων του 1919;;;.
    Μη υπερτιμουμε τους νεαρους -μεσηλικες οι οποιοι την μια ημερα ”φασιζουν”και την αλλη επαιτουν γονυκλινεις τα καλα της Δημοκρατικης Ευρωπης.
    Σε αλλη ηπειρο ειναι η Βενεζουελα.

    • Και ποιος είναι αυτός, που ορίζει ποιος είναι λαϊκιστής και ποιος όχι; “Δεν συμφωνείς μαζί μου, άρα είσαι λαϊκιστής”, αυτή είναι η νοοτροπία των τάχα μη λαϊκιστών, που είναι η επιτομή τού φασισμού και που ασφαλώς δεν έχει καμμία σχέση με την λαθρομετανάστευση.

      Μιλάς για “Δημοκρατική Ευρώπη”. Ποια … “δημοκρατική” Ευρώπη; Αυτήν που παρεμβαίνει ωμά στα εσωτερικά των κρατών-μελών (βλέπε Αυστρία 2000) και ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις; Αυτή που διοικείται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, καπελωμένο τώρα από το Βερολίνο και απαιτεί απ’ όλα τα μέλη ομοιόμορφη εφαρμογή των οδηγιών, που εκδίδουν άνθρωποι, που κανείς δεν ξέρει ποιος και πώς τούς διόρισε εκεί; Αυτήν που πέρασε από την “πίσω πόρτα” το “σύνταγμά της”, όταν αυτό απορρίφθηκε στα δύο πρώτα δημοψηφίσματα, στην Γαλλία και Ολλανδία; Για ποια “δημοκρατία” μιλάς, αν καταλαβαίνεις και συ τι γράφεις; Και όποιος τα πει αυτά, ασφαλώς είναι λαϊκιστής….

      https://www.youtube.com/watch?v=qR2NT_R_5v4

      Τι απ’ αυτά που λέει δεν είναι αλήθεια;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα