Το μεγάλο στοίχημα για «Μηδενική Πείνα» παγκοσμίως έως το 2030

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ    ΕΛΛΑΔΑ 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για το έτος 2019, πάνω από 820 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.

Καθολική πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της «Μηδενικής Πείνας» (zero hunger) ώς το 2030, είναι το μήνυμα που προωθεί η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO για το έτος 2019, πάνω από 820 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, ενώ 670 εκατ. ενήλικες και 120 εκατ. αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5-19 ετών υποφέρουν από παχυσαρκία.

Την ανάγκη αλλαγής των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού υπογραμμίζουν οι ειδικοί και στην Ελλάδα με γνώμονα την προστασία της υγείας μας, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη επάρκειας τροφής για όλους. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι Διατροφικοί Οδηγοί που έχει σχεδιάσει το Ινστιτούτο Prolepsis και έχει υιοθετήσει το υπουργείο Υγείας ήδη από το 2014. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Prolepsis, οι Οδηγοί συνάδουν με το πρότυπο διατροφής της επιτροπής EAT-Lancet, που συγκροτείται από 37 κορυφαίους επιστήμονες από 16 χώρες, η οποία συστήνει η παγκόσμια κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων να διπλασιαστεί ώς το 2050 και αντίστοιχα η κατανάλωση τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη να μειωθεί περισσότερο από 50%.

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα, ο ΕΦΕΤ δημοσιοποίησε μία σειρά από απλές λύσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής.

• Επιλογή τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι εποχικά και από τοπικούς παραγωγούς σε μια προσπάθεια στήριξης της βιοποικιλότητας.

• Ενταξη στο ημερήσιο διαιτολόγιο περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών, τα οποία συνάδουν με το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.

• Επιλογή τροφίμων που είναι σύμφωνα με το πρότυπο της παραδοσιακής μας διατροφής και σε χώρους μαζικής εστίασης. Ζητήστε, επίσης, λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας και την αποφυγή προσθήκης αλατιού σε σαλάτες και ορεκτικά.

• Ανάγνωση του Πίνακα Διατροφικής Δήλωσης στις ετικέτες των μεταποιημένων τροφίμων και επιλογή εκείνων τα οποία είναι χαμηλότερα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

• Σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα και ασφαλή, καθώς και να μειωθεί η σπατάλη αυτών. Ελεγχος της θερμοκρασίας του ψυγείου (<5° C) και χρήση περιεκτών που κλείνουν αεροστεγώς για να διατηρηθούν τα τρόφιμα πιο φρέσκα στο ψυγείο και να αποτραπεί η γρήγορη αλλοίωσή τους.

Ο στόχος

«Να σεβόμαστε την τροφή, τους παραγωγούς και τη γη», λέει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο Prolepsis. Στοίχημα φυσικά αποτελεί η πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στην υγιεινή διατροφή. Αυτός είναι ο στόχος του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis, που συνεχίζεται φέτος για ένατη συνεχή σχολική χρονιά σε σχολεία που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, με την προσφορά γάλακτος, υγιεινών αρτοσκευασμάτων και φρούτων στους μαθητές. Από το 2012, έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 15 εκατομμύρια γεύματα σε 690 σχολεία και περίπου 110.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα (αυτές τις ημέρες το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 11 επιπλέον σχολεία), με ιδρυτικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και χρυσό δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι και η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα