Το κοινωνικοοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον του 2017 και το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

2e4f83dd14624afc4b5e87383ef340e2_xlΌσον αφορά τη διαμάχη της Ε.Ε. με τη Βρετανία σχετικά με το Brexit θα υπάρξει σκληρό παζάρι διαπραγμάτευσης και δεν θα είναι κατώτερη από αυτήν του πλήρους μέλους.

Το 2017 αναμένεται πως θα κινηθεί σε πυκνά σύννεφα, όπως και οι προηγούμενες χρονιές που αφήσαμε πίσω μας, που το αστέρι της Βηθλεέμ με τους Τρεις Μάγους δεν θα περάσει από τους απελπισμένους λαούς και χώρες που δεν έχουν από τον «ήλιο μοίρα», κατά τη λαϊκή ρήση.

Όλα τα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς χωρίς να υιοθετείται ένα πρόγραμμα ανακοπής της κατηφόρας, όπως είναι η άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών, η εκτύπωση νέου χρήματος, για ανάπτυξη, για να ξεφύγουν οι χώρες από την αναιμική ύφεση, τη λιτότητα, την κλιματική και πληθυσμιακή έκρηξη και τέλος από τις εγκληματικές επεμβάσεις τρίτων χωρών σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής για έλεγχο του γεωπολιτικού περιβάλλοντος με στόχο και επιδίωξη τον έλεγχο των πηγών του πετρελαίου και τη διαδρομή των αγωγών.

Αυτές οι επεμβάσεις τρίτων χωρών σε ρόλο πρώτων βοηθειών χωρίς φάρμακα για τον ασθενή, χωρίς πείρα αντιμετώπισης μακροχρόνιων κρίσεων, θυμίζουν περιόδους Ψυχρού Πολέμου, όπου τα πάντα διαλύονται για χάρη συμφερόντων και ιδεολογιών, και οι άνθρωποι γίνονται ψυχικά ράκη.

1. Κοινωνικά: Σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες και εξελίξεις θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και να εξευτελίζονται και τη θέση τους θα παίρνει ο ακραίος εθνικισμός, ο λαϊκισμός, οι εθνικές εξάρσεις και οι πολεμικές ιαχές που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση, έλλειψη συνεννόησης, εμπιστοσύνης, αμφισβήτησης συνόρων και διεθνών συμφωνιών που θυμίζουν περιόδους φασισμού σε Γερμανία και Ιταλία.

Οι πολιτικές απομονωτισμού οδηγούν χώρες σε εξάρτηση από την κρατική και κομματική εξουσία που, σύμφωνα με τον Χάνα Άρεντ, «έχει τα σπέρματα της αυτοκαταστροφής από τη γέννησή της και όταν της δοθεί ο χρόνος και η ευκαιρία καταστρέφει τη χώρα». Γι’ αυτό οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ασχολούνται με τη διαμόρφωση του πολιτεύματος, της οικονομίας και με τη γνώση της ιστορίας και να μην περιορίζονται μόνο στην ξενοφοβία, αμάθεια, στρέβλωση της ιστορίας και ιστορικής μνήμης.

Αυτές γεννούν παράλυση, παρακμή, αβουλία και αποθαρρύνουν λαούς και χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για να ανατρέψουν τις ατέρμονες υποσχέσεις και τις επερχόμενες καταστροφές από τους κάθε λογής ρήτορες και επιτήδειους. Εκτός των κοινωνικών προβλημάτων και της διάλυσης της κρατικής υπόστασης και δομών μιας σειράς χωρών σε Ασία, Λατινική Αμερική, Περσικό Κόλπο, Μέση Ανατολή και Αφρική, το 2017 μάς βρίσκει αντιμέτωπους με μια σειρά γεωπολιτικές και οικονομικές κρίσεις και ανακατατάξεις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

2. Ευρώπη: Σ’ αυτό το σύμπλεγμα περιλαμβάνεται το μέλλον της Ευρώπης – Ε.Ε. και Ευρωζώνης, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι μετέπειτα ηγέτες της ξέφυγαν από τα οράματα και τις προσδοκίες των μεγάλων ιστορικών ηγετών της, λόγω του ενιαίου νομίσματος, που δεν επέτρεψε την προσαρμογή των εθνικών οικονομιών μέσα από τη διολίσθηση των οικονομιών τους λόγω των απρόσμενων κερδών από τη μονοπωλιακή παγκοσμιοποίηση και την κρίση του 2008, που κτύπησε πισώπλατα την Ευρώπη και ιδιαίτερα τον Νότο.

Οι πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες, η αντιπαλότητα Νότου-Βορρά και όλα τα υφιστάμενα προβλήματα μαζί με εκείνα από τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και Αφρικής έγιναν το έναυσμα να αναπτυχθεί μια ακραία δεξιόστροφη σύνταξη, που αγγίζει τους άνεργους νέους που ανέρχονται στο 50%, την εργατική και μεσαία τάξη των λευκών, η φοβία και εγκληματικότητα από τους μετανάστες, η τρομοκρατία, το Ισλάμ, ανισότητα, ξενοφοβία, ανασφάλεια κ.λπ. που όλα αυτά γεννούν τους ψηφοφόρους της άκρας δεξιάς που θα είναι ο επόμενος νικητής στις ευρωπαϊκές εκλογές, γιατί σοσιαλδημοκρατία και αριστερά δεν ανασυγκροτήθηκαν και ούτε κατανόησαν τον νέο ιστορικό τους ρόλο.

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επηρεάζει το όλο τραπεζιτικό σύστημα, που χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση 700 δις ευρώ. Επίσης η μηνιαία ενίσχυση των 80 δις ευρώ δεν είναι αρκετή για να αγγίξει την απαιτούμενη ανάπτυξη και ούτε η ποιοτική χαλάρωση που άγγιξε τα 2.28 τρις ευρώ είναι ικανοποιητική, γιατί οικονομία και κοινωνία είναι πιο κάτω από τον πάτο. Η Ευρώπη για να γίνει πειστική, χρειάζεται να καταρτίσει σχέδια δράσης σε πολιτικοοικονομικό και αμυντικό τομέα, με στόχο την εσωτερική και εξωτερική της ασφάλεια.

Ήδη στα σκαριά βρίσκεται πλάνο για αμυντικές δαπάνες ύψους 90 δις ευρώ και για στρατιωτικούς εξοπλισμούς άλλων 40 δις ευρώ. Ο ευρωπαϊκός στρατός θα λειτουργήσει σε 8 χρόνια. Πέρα από τη χρειαζόμενη άμυνα, η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη θα πρέπει να ανασυγκροτήσουν την οικονομία τους, αυξάνοντας τους πόρους του ΕΜΣ και του Ταμείου Διάσωσης των Τραπεζών και του Ταμείου Στήριξης των καταθέσεων και να αναπτύξουν ενεργότερη συμμετοχή στα διεθνή θέματα για να αποφευχθεί η δημιουργία εθνικών κρατών στα εδάφη της, που θα την οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες.

Όσο αφορά τη διαμάχη της με την Βρετανία σχετικά με το Brexit θα υπάρξει σκληρό παζάρι διαπραγμάτευσης και δεν θα είναι κατώτερη από αυτήν του πλήρους μέλους. Αμφότερες οι πλευρές παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και οι συζητήσεις θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Μάρτη του 2019. Παρά το γεγονός ότι εταιρείες που εδρεύουν στο Λονδίνο αναζητούν νέες έδρες σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, εντούτοις το Σίτυ είναι το κέντρο των παγκόσμιων συναλλαγών.

*ΗΠΑ: Η νέα ηγεσία των ΗΠΑ αποτελείται από επιχειρηματίες που έχουν στην κατοχή τους άνω των 14 δις δολαρίων χωρίς πολιτική πείρα και αυτό το πείραμα θα αποδείξει εάν η πολιτική δεν παίρνει κατεύθυνση από τα κόμματα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου οι νέοι ηγέτες προέρχονται από τα κομματικά φυτώρια. Το νέο εγχείρημα θα διαμορφώσει το μέλλον της διακυβέρνησης των χωρών. Εκτός του γεγονότος αυτού, η θητεία του Τραμπ θα ασκηθεί σε μια παγκόσμια εύθραυστη ισορροπία, η οποία προκαλεί αβεβαιότητα, σύγχυση και νέες παλινδρομήσεις.
Η πρώτη ζαριά που έριξε είναι προς την πλευρά της Κίνας για να αμφισβητεί την ενιαία κυριαρχία της, διαχωρίζοντάς την από την Ταϊβάν και να προκαλέσει ρωγμές στην κυριαρχία της σαν ηγέτιδας δύναμης στην Ασία, παρ’ όλο που είναι αυτή που φρενάρει τον Κιμ της Βόρειας Κορέας, καθώς επίσης για να εξισορροπήσει το εμπόριό της, που τώρα φθάνει τα 598 δις δολάρια, από το οποίο επωφελείται η Κίνα με τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, καθώς και την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.
Στόχος του νέου Προέδρου των ΗΠΑ είναι να δημιουργήσει ζώνες ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ούτως ώστε να καταστεί η πρώτη βιομηχανική και οικονομική δύναμη στον κόσμο, γι’ αυτό επιβάλλει φορολογία ύψους 35% σε αμερικανικά προϊόντα που παράγονται εκτός ΗΠΑ, την επιστροφή των αμερικανικών κεφαλαίων και επενδύσεων, εκ των οποίων ήδη έχουν επιστραφεί 11 δις από Ασία, και να μείνει ο υπόλοιπος κόσμος χωρίς ανάπτυξη.
Παρ’ όλο που οι προκάτοχοί του προώθησαν την απελευθέρωση του εμπορίου και την ανάπτυξη τη δεκαετία του ΄80, που τα τελευταία 40 χρόνια η μεταβολή των παγκόσμιων αγορών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών άγγιξε το 65% του Παγκοσμίου ΑΕΠ προ της κρίσης του 2008 και τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών ξεπερνούσαν τα 20% των παγκόσμιων κερδών.
Η νέα πολιτική του Τραμπ αποσκοπεί στην πρόκληση ρήξης στις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας λόγω πετρελαίων, παρ’ όλο που η δεύτερη είναι ένας από τους χρηματοδότες του αμερικανικού χρέους σε ομόλογα με εισφορά 1,23 τρις δολάρια και ακολουθούν η Fed με 2 τρις και οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις της χώρας με 3 τρις δολάρια. Εάν αποτύχει αυτή η πολιτική, οι δύο χώρες θα συσφίγξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους και η ΗΠΑ θα χάσουν το παιχνίδι.
Άλλος στόχος του Τραμπ είναι να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια μέχρι το 2019, ούτως ώστε να εισρεύσουν νέα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν τα νέα έργα που εξήγγειλε, και να αυξηθεί η αξία του δολαρίου και του αμερικανικού χρέους και του χρέους των τρίτων χωρών, με επιστέγασμα την καταγγελία των διεθνών εμπορικών συμφωνιών ΤΤΡ και ΤΤΙΡ.
*Κίνα: Πρέπει να τονιστεί ότι παρ’ όλο που η κινεζική οικονομία βρίσκεται με το εμπόριό της στην πρωτοκαθεδρία, εντούτοις αντιμετωπίζει υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξής της, όπως και η παγκόσμια οικονομία και το επιχειρείν στην περιοχή της Ασίας.

*OPEC: Η νέα συμφωνία των πετρελαϊκών χωρών θα επιφέρει αύξηση κατά 40-50 δολάρια το βαρέλι, το οποίο θα αγγίζει και τα 100 δολάρια για να επέλθει εξίσωση στα κόστη της παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο, αφού η παραγωγή θα περιοριστεί στα 34,2 βαρέλια την ημέρα.

*Μέση Ανατολή – Συρία: Η τροπή των μαχών στη Συρία θα επιτρέψουν να διαφανεί εάν θα υπάρξει μια νέα συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ για το Συριακό και Ουκρανικό σε βάρος της Κίνας, με στόχο τον έλεγχο των δύο περιοχών, αντί τη Ρωσία και το Ιράκ, από τις ΗΠΑ. Πάντως τα πράγματα δεν φαίνονται ρόδινα με τη νέα προσέγγιση που έκαναν Ρωσία-Τουρκία-Ιράν για το Συριακό και από τη νέα επένδυση που έγινε από ρωσική εταιρεία πετρελαίων στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, αφού της δίδεται η ευκαιρία να ξεφύγει από τη Β. Θάλασσα και να κάνει δυναμική εμφάνιση στη Μέση Ανατολή.

*Τουρκία: Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα και που προκύπτουν από την τρομοκρατία, τη μείωση της παραγωγής της, τη φυγή κεφαλαίων, την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και την αύξηση του χρέους της, εντούτοις ο Τούρκος Πρόεδρος μένει προσηλωμένος στην κρίση της Μέσης Ανατολής και των πολέμων που διεξάγονται στην περιοχή, και στην αναζήτηση νέων ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τη Μεσοποταμία (Συρία-Ιράκ-Ανατολική Μεσόγειο) και έχει σκληρύνει τη στάση του με Αμερικανούς, Ευρωπαίους, Ισραηλινούς, παρά τη βελτίωση των σχέσεών τους σε σημαντικό επίπεδο με Ελλάδα και Κύπρο, και βαστά άσους στο μανίκι του, και εάν δεν εξασφαλίσει τα ανταλλάγματα που θέλει δεν θα συγκατανέψει, γιατί η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ακόμη μακρύ δρόμο.

*Ελλάδα – Κύπρος: Μπροστά στις διαμορφούμενες εξελίξεις:- πολιτικές ελίτ, κόμματα και λαοί θα πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους που εγκυμονούνται στην περιοχή, τον ρόλο και την αποστολή τους, και να εργαστούν για το μέλλον και την αξιοπρέπεια των χωρών τους, μακριά από προσωπικές μισαλλοδοξίες και κομματικούς τακτικισμούς, και να λύσουν όλα τα εκκρεμούντα προβλήματα των δυο χωρών με ενότητα και σύμπνοια σε όλους τους τομείς, μακριά από το σαράκι του «εγώ».
Βρισκόμαστε σε μια ανοιχτή θάλασσα και δεν πρέπει να τροφοδοτούμε τη διχαστική ρητορική και αντιπαλότητα, και εάν φθάσουμε σε λιμάνι, η σκέψη μας θα πρέπει να είναι το μέλλον, γιατί μπροστά μας έχουμε αρκετές θύελλες.

Χρειαζόμαστε ένα νέο Βενιζέλο για Ελλάδα-Κύπρο και ένα νέο Ατατούρκ για Τουρκία. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι βρισκόμαστε σ’ ένα πλέγμα παγκοσμίων ανακατατάξεων, όπου θυσιάζονται ιδεολογίες, αξίες, με επίκεντρο πλέον το κρατικό συμφέρον, και η δημοκρατία θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από αντιφιλελεύθερες και αντιδραστικές ομάδες, που θα οδηγήσουν στα τραγικά αποτελέσματα του Μεσοπολέμου, όπου οι ναζιστές χρησιμοποίησαν το πνεύμα της δημοκρατίας για τις δικές τους επιδιώξεις.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ
Σημερινή/ infognomon
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα