ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΠΘ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση την ημέρα του Πολυτεχνείου, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, από τις 14.30-16.30 στο Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής.
Η εκδήλωση τελεί υπο την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ και της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε, δημοσίως, την ικανοποίησή μας για την απόφαση των Πανεπιστημιακών αρχών του ΑΠΘ να κρατήσουν ανοικτό το Πανεπιστήμιο την ημέρα εξέγερσης του ελληνικού λαού, με την πρωτοπορία της νεολαίας του, κατά της δικτατορίας.
Ακόμη και αν η κυπριακή τραγωδία είναι που σηματοδότησε το τέλος του δικτατορικού καθεστώτος, η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την αρχή της πτώσης του.
Οι αγώνες των Ελλήνων κάθε τάξης και απόχρωσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος, οι αγώνες όσων βασανίστηκαν και η μνήμη των νεκρών, τιμώνται, μόνο όταν τα πανεπιστήμια είναι ανοικτά και οι φοιτητές, οι νέοι και το σύνολο της κοινωνίας έχει τη δυνατότητα να προσέλθει στους τόπους που σηματοδότησαν τον αγώνα τους.
Οι φοιτητικές καταλήψεις τις ημέρες αυτές, αποτελούν έναν συμβολισμό που παραπέμπει στο ιστορικό γεγονός αλλά και στην αποφασιστικότητα της νεολαίας να διεκδικήσει την ύπαρξή της.
Στην εκδήλωση θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση του Πολυτεχνείου και της αντίδρασης κατά της δικτατορίας με τη χρονική απόσταση των 46 χρόνων.
Πέραν της τιμής, αναζητούμε το στίγμα μιας νέας κοινωνίας που αναδύεται από τα ερείπια της κρίσης που ταλάνισε τη χώρα. Και το στίγμα αυτό θα διαμορφωθεί μέσα από έναν ανοικτό και σε βάθος διάλογο. Όλων με όλους.
Ας ξεκινήσουμε απο τους τόπους που αποτέλεσαν το άνοιγμα της μεταπολιτευτικής αυλαίας. Η οποία έκλεισε.
Με αυτές τις σκέψεις ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ προσέρχεται στην εκδήλωση της Κυριακής.

Παντελής Σαββίδης
Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. θα συνιστουσαμε στο Συλλογο Αποφοιτων -δηλαδη των μυριαδων πανεπιστημονων και τι πανεπιστημονων – του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσ/νικης ,τιμωντας και τον καθιερωσαντα την Λογικην ως επιστημη Σταγειριτη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ,μετα σαραντα εξι(46) ολοκληρα χρονια ,να οργανωσει εισηγησεις για την υποβαθμιση αυτης της Επετειου απο της Εθνικης -μετα 3ημερων αργιων και σχολικης γιορτης- σε μια απλη σεμνη τελετη στις αιθουσες τελετων του Μετσοβειου Πολυτεχνειου και των Πανεπιστημιων Αθηνων και Θεσ/νικης , των οποιων ορισμενοι φοιτητες -”που εβραζε τοτε το αιμα τους”-τα εβαλαν με την κυβερνηση του αειμνηστου (με δημοκρατικες πεποιθησεις) Σπυρου Μαρκεζινη -η οποια υπεσχεθη και ελευθερες εκλογες στις αρχες του 1974 -και η οποια προ του ενδεχομενου να θεωρηθει ως αντιδημοκρατικη και σκληρη επετρεψε , χωρις καμια αντιδραση στο διαστημα 14-17 Νοεμβριου 1973 να ”εκτονωθουν τα παιδια” , που μπαινοβγαιναν στο Πολυτεχνειο,τα οποια ομως ”παιδια” αναμιχθεντα με αλλα αγνωστα ”παληκαρια” υπεθαλψαν την προαποφασισμενη θεληση των υπολειμματων της δικτατοριας , να παρεμβουν την νυκτα 17/18 Νοεμβριου 1973,να απομακρυνουν τον τοτε ”εκλεγεντα” στις 29 Ιουλιου 1973 Προεδρο της Δημοκρατιας Γεωργιο Παπαδοπουλο , να καταργησουν την κυβερνηση Μαρκεζινη και να επιβαλουν την τελευταια δικτατορικη κυβερνηση , που μας εφερε με το αφρον πραξικοπημα κατα του Μακαριου ,την Τουρκια στην Κυπρο στις 20 Ιουλιου 1974.
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ολοι οι πολιτικοι αρχηγοι-που συνηλθαν με πρωτοβουλια του Στρατηγου Προεδρου της Δημοκρατιας και των τοτε στρατιωτικων ηγετων – ΕΦΕΡΑΝ ως παρακλητο του Εθνους στις 24 Ιουλιου 1974 τον αειμνηστο Κων/νο Καραμανλη , που εντος 24ωρου αποκατεστησε ΑΝΑΙΜΑΚΤΩΣ την Δημοκρατια , την οποιαν απολαμβανουμε απο τοτε και απο την οποιαν δεν ειμαστε ευχαριστημενοι.
    ΕΝ ΤΕΛΕΙ γιορταζουμε τις δυο Εθνικες επετειους για να τιμησουμε τους ζωντανους που απεφασισαν να τα βαλουν με την Τουρκιά και την Ιταλια του Μουσολινι και για να τους μιμηθουμε ,για να τα ”ξαναβαλουμε” με τους εξωτερικους εχθρους μας.
    Σημερα που η δευτερη πατριδα μας -Ευρωπη – βδελυσσεται και την υποψιαν μονοκομματικου καθεστωτος -ποσω μαλλον δικτατορικου-δεν ηρθε ο καιρος μετα 46 ολοκληρα χρονια να σταματησουμε με ευκαιρια αυτην την πλασματικη Εθνικη γιορτη ”να πλακωνομαστε” και να διχαζομαστε για το ενδεχομενο , καποτε σαν την Δευτερα Παρουσια να εχουμε ξανα δικτατορια στην Ελλαδα ;;;.
    Αληθεια ποιους Ελληνες φοιτητες της ”γενηας του Πολυτεχνειου” θελουμε να μιμηθουμε με αυτην την γιορτη;;; .
    Την κα Δαμανακη ,η, τους κ.κ. Λαλιωτη, Τζουμακα και ολους τους αλλους βολεμενους με τη Δημοκρατια.
    ΘΑ ΗΤΑΝ ΗΘΙΚΩΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟ ΝΑ ΑΝΑΓΕΡΘΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΚΑΤΕΘΕΤΑΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ -ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ”ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ”- ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ , ΟΠΩΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ.
    Ολα τα αλλα ,τα οποια απο τοτε -και κυριως απο το 1981- γινονται αποβλεπουν αποκλειστικως στο να διχαζουν–οσο γινεται βαθυτερα – τους Ελληνες , για να τους ”εχουν στα χερια τους” δικοι μας και ασπονδοι φιλοι μας ξενοι , οι οποιοι παντα και -μονο- με διχασμους μας εδιωξαν απο την Μ.Ασια και την Αν.Θρακη και την μιση Κυπρο και μας ”φορτωσαν” την διχαστικη Συμφωνια των Πρεσπων.
    Ας αποτολμησει ως πρωτοπορια ο Συλλογος των Αποφοιτων του Πανεπιστημιου Θεσ/νικης να συζητηθουν αυτες οι εξελιξεις , για να δικαιωσει και τον ”παππου” ολων των Ελληνων και προστατη του Πανεπιστημιου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ τον εφευρετη της Λογικης , που πρεπει να επικρατει στις Δημοκρατιες.
    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ.

  2. Δεν βλέπω να σχολιάζει κανείς το κείμενο των ανιχνεύσεων και και του συν’ ανιχνευτή.Θα συμφωνήσω με το σχόλιο εν πολλοίς γιατί δεν κατάλαβα, μέχρι σήμερα, σε τι αποσκοπεί ο μεγαλειώδης αυτός τριήμερος εορτασμός, στον οποίον συμμετέχουν, εδώ και 45 χρόνια πολιτειακές και πολιτικές Ηγεσίες, δηλητηριάζοντας τις αθώες ψυχές των νέων που οδηγούνται από τους γονείς και τους παππούδες στην κεφαλή του {Σβορώνου;}στο πολυτεχνείο για να καταθέσουν λουλούδια στους ανύπαρκτους νεκρούς. Απορώ πως ένα υπαρκτό γεγονός, συνηθισμένης αντίδρασης νεολαίας σε μια περίοδο φαινομενικής, με την ανάθεση στον πολιτικό Μαρκεζίνη, αποκαταστάσεως ενός ενδιάμεσου είδους δημοκρατίας η οποία με την πάροδο του χρόνου θα είχε αποκατασταθεί οριστικά, το έχουμε αναγάγει σε ανώτερο, πάσης άλλης εθνικής εορτής, γεγονός χωρίς να μνημονεύουμε το καταληκτικό αποτέλεσμα την εγκατάσταση μιάς στυγνής δικτατορίας του Ιωαννίδη και την κατοχή του 40% της Κύπρου από τους Τούρκους. Κύριοι Πανεπιστημιακοί έχετε υποχρέωση να αρθείτε στο ύψος της αποστολής σας και να αποκαταστήσετε την ιστορική αλήθεια και να πιέσετε, μαζί με τις Τοπικές αυτοδιοικήσεις, να καταργηθούν οι ονοματοθεσίες των οδών σε κάθε πόλη, κωμόπολη, χωριό ως οδοί Ηρώων Πολυτεχνείου. Απαξιώνεται πλήρως η έννοια του ήρωα, όπως καταγράφεται στην τρισχιλιετή ιστορία μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα