«Το αλεξικέραυνο της Brigitte μπορεί να γειώσει τους κεραυνούς σκεπτικισμού και καχυποψίας ενάντια στον Emmanuel Macron ;»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Λίγο πάνω από το ένας στους τρεις Γάλλους (το 36%) είναι ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα δράση του Emmanuel Macron,  ως προέδρου, 100 ημέρες μετά την εκλογή του, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων IFOP, που διενεργήθηκε για λογαριασμό αυτή τη φορά της εφημερίδας Le Figaro και είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017. Η προηγούμενη είχε γίνει στις 23-07-2017 από την ίδια εταιρεία για λογαριασμό της εφημερίδας Le journal du  dimanche. Τι λέει η νέα δημοσκόπηση ; Ο  Macron είναι αντιμέτωπος με τον σκεπτικισμό των Γάλλων, όπως γράφει ο δημοσιογράφος  JeanBaptiste Garat της Le Figaro. Σε ίδιο χρονικό διάστημα το 2012, ο François Hollande συγκέντρωνε την ικανοποίηση του  46% των ερωτηθέντων. Δίχως βέβαια να ανακοινώνει ότι θα μειώσει την επιδότηση ενοικίου και θα αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (64%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον  Emmanuel Macron, και μάλιστα το 19% από αυτούς «πολύ δυσαρεστημένοι». Όταν λίγες μέρες μετά την εκλογή του στις 7 Μαΐου το 62% των Γάλλων δήλωναν ικανοποιημένοι σε προηγούμενη έρευνα της εταιρείας IFOP. Ενώ, σήμερα,  Τρίτη, δηλαδή την 100η μέρα του  Macron στην προεδρία του, η πενταετής θητεία του θα συνεχιστεί μέσα στην καχυποψία. Μόνο το 23% (όσοι περίπου τον είχαν ψηφίσει στον 1ο γύρο των εκλογών) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγματα αλλάζουν «αρκετά καλά» στη Γαλλία, έναντι 39% με αντίθετη άποψη και 38% για τους οποίους «δεν αλλάζουν», γράφει ο δημοσιογράφος Gaël Vaillant στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal du dimanche στις 12-08-2017.

Φαίνεται να πλήττει σκληρά τη δημοτικότητα του Macron η εξαγγελθείσα για την 1η Οκτωβρίου 2017 μείωση κατά 5 ευρώ το μήνα για όλους τους δικαιούχους του «Προσωποποιημένου Επιδόματος Στέγασης» (την επιδότηση ενοικίου τους δηλαδή), ήτοι απώλεια 60 ευρώ το χρόνο για 6.500.000 Ωφελούμενους. Μόνο το 26% των ερωτηθέντων συμφωνεί με αυτήν την εξαγγελία.

Οι Γάλλοι, ωστόσο, είναι πιο μοιρασμένοι σχετικά με την τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Macron. Εάν το 45% πιστεύουν ότι ο αρχηγός του κράτους τηρεί τις δεσμεύσεις του, το 55% έχουν αντίθετη άποψη. Η αναπροσαρμογή του επιδόματος  ενηλίκων ατόμων με ειδικές ανάγκες και της κατώτατης σύνταξης, αρχής γενομένης από το 2018, είναι από τα πιο κατακριτέα  μέτρα της θητείας του (για το 71% των Γάλλων). Η ψήφιση του νόμου για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής»  ικανοποιεί το 55% των Γάλλων ερωτηθέντων, ενώ η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του «κώδικα εργασίας» μόνο το 31%.

Το 44% των Γάλλων «τείνουν μάλλον να εμπιστεύονται» τον πρόεδρό τους για την ικανότητά του να «μειώσει το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα» της Γαλλίας. Σε όλα τα άλλα θέματα, ωστόσο, η πλειοψηφία δεν τον εμπιστεύεται. Π.χ. για την «αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (35% τον εμπιστεύονται, το 50% δεν τον εμπιστεύονται). Για τη «μείωση της ανεργίας» (30%  τον εμπιστεύονται έναντι 56% που δεν τον εμπιστεύονται). Για την «αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» (23% τον εμπιστεύονται έναντι 60% που δεν τον εμπιστεύονται).

Θα μπορούσε όμως ο Macron να αποδειχθεί τυχεράκιας ; Κομμάτι δύσκολο αλλά ίσως, αν δούμε την σχετική ανάλυση που κάνουν στην ηλεκτρονική εφημερίδα Le Parisien οι δημοσιογράφοι της  Ava Djamshidi, Philippe Martinat και Valérie Hacot στο άρθρο τους «Comment l’Elysée veut profiter de la popularité de Brigitte Macron» στις 13-08-2017. Και τι γράφουν σε αυτό ; Ότι έχει δοθεί η υπόσχεση πως «η πρώτη κυρία, της οποίας το στάτους  σύντομα θα προσδιοριστεί, δεν θα αναμιχθεί με την πολιτική. Αλλά θα παίξει πολύ ενεργό ρόλο δίπλα στον σύζυγό της, κάνοντάς τον να επωφεληθεί  από την απίστευτη δημοτικότητα της». Θα γίνει κατά κάποιο τρόπο το «αλεξικέραυνό» του.

«Ενώ η δημοτικότητα του Emmanuel Macron πέφτει στις δημοσκοπήσεις, το χαμόγελο της συζύγου του, Brigitte Macron, 64 ετών, ακτινοβολεί. Άγνωστη στο ευρύ κοινό πριν από τρία χρόνια, αυτή η πρώην καθηγήτρια φιλολογίας, γιαγιά με 7 εγγόνια, απολαμβάνει πρωτοφανούς δημοτικότητας», σημειώνουν.

Για να επεξηγήσει μια τέτοια δημοτικότητα, η Michèle Marchand, γνωστή επικοινωνιολόγος στον γαλλικό πολιτικό κόσμο, που την πήρε υπό την προστασία της, επικαλείται «τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων, την εμφάνιση και την καλοσύνη της».  «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα τέτοιο ζευγάρι στο προεδρικό μέγαρο Elysee!», σημειώνει η διευθύντρια της εταιρείας επικοινωνίας Bestimage  η οποία διαχειρίζεται ανεπίσημα  την εικόνα της. «Η Brigitte είναι η εκδίκηση των μεταπολεμικών γυναικών «boomeuses», αναλύει η Nathalie Rozborski από την πλευρά της, ειδήμων επί των τάσεων, της εταιρείας συμβούλων NellyRodi. «Μοιάζει με τις γυναίκες που βλέπουμε με υπερηφάνεια.  Αλλά δεν ακούμε (ακόμη)». Η πρώτη κυρία θα πρέπει να βγει από την αφάνεια στο τέλος του μήνα – ή ίσως και νωρίτερα-,  ψιθυρίζουν σε γυναικεία περιοδικά.

Από την εκλογή του συζύγου της μέχρι σήμερα, δεν έχει πει κουβέντα δημοσίως, ικανοποιούμενη σε   εμφανίσεις πρωτοκόλλου. «Θέλει να είναι διακριτική», λέει η Sophie Cluzel, υφυπουργός για τα άτομα με αναπηρία στην κυβέρνηση του Édouard Philippe, ένα θέμα για το οποίο η Brigitte Macron είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, όπως έγραψα στις Ανιχνεύσεις στις 21-07-2017 (https://www.anixneuseis.gr/?p=171670), δεχόμενη 200 επιστολές κατά μέσο όρο την ημέρα κυρίως από γονείς με αυτιστικά παιδιά. «Σε αυτήν γράφουν οι Γάλλοι» διαβεβαιώνει η υφυπουργός, «γι’αυτό και είναι πολύ εμπλεκόμενη». «Αλλά ξέρει ότι όταν κάνει μια σχετική επίσκεψη κάπου, θα επισκιάσει την ουσία του θέματος. Για να αποφευχθεί αυτό, το κάνει μακριά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν επιδιώκει τα φώτα της δημοσιότητας».

Προσωπικά εκτιμώ ότι αν διαθέτει τόσο υψηλή δημοτικότητα η Brigitte Macron, όπως ισχυρίζονται οι παραπάνω επικοινωνιολόγοι, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τον Emmanuel Macron, όπως τον βοήθησε αποδεδειγμένα να φέρει σε πέρας πολιτικά το απίστευτο σλόγκαν «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, εμπρός», διαλύοντας σύμπασα την αντιπολίτευσή του, πλην του Jean-Luc Mélenchon. Τώρα όμως το διακύβευμα δεν είναι η νίκη στις εκλογές, αλλά η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και του επιπέδου διαβίωσης πολυπληθών κοινωνικών ομάδων και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεών τους, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση της Γαλλίας και η πτώση των χρόνιων ελλειμμάτων της.

Όσοι εφήρμοσαν τέτοιες πολιτικές, ακόμα και στην πειθαρχημένη Γερμανία του Σρέντερ, την πάτησαν πολιτικά (δεν αναφέρομαι φυσικά στην Ελλάδα γιατί τα γνωρίζουμε). Θα επιμείνει ο Macron στο όνομα ότι κατέβηκε και κέρδισε τις εκλογές με γνωστή την περιοριστική πολιτική του ; Έτσι δείχνει με βάση τα νομοσχέδια που ψήφισε η πλειοψηφία του μέχρι τώρα.  Θα είναι τόσο μεγάλη η βαρύτητα της υψηλής δημοτικότητας (και για πόσο καιρό ακόμα 😉 της Brigitte Macron για να αντισταθμίσει τη σίγουρη χασούρα που διαφαίνεται ήδη στον ορίζοντα της Γαλλίας ; Δεν το πιστεύω, ιδιαίτερα αν της χορηγήσει και ειδικό προϋπολογισμό στον οποίο αντιτίθενται ήδη πάνω από 300.000 Γάλλοι.

Εξάλλου ας μη ξεχνάμε ότι εκτός από τους συμπαθούντες Γάλλους αυτού του προεδρικού διδύμου, υπάρχουν και οι αντιδραστικοί Ματσό συμπατριώτες τους που απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τέτοιου είδους ηλικιακές διαφορές αλλά και σχέσεις μαθητή με καθηγήτρια. Ο γράφων τοποθετείται στους πρώτους κι όχι στους δεύτερους. Θαυμάζει δε τη διαχρονική ερωτική αφοσίωση του Macron στην ίδια γυναίκα. Μέχρι τώρα είχαμε εθιστεί στις σκανδαλιστικές προεδρικές παρασπονδίες. Ονόματα να μη λέμε. Συνειδήσεις να μη θίγουμε. Του προτείνω δε να επιδείξει ανάλογη αφοσίωση στο πρόγραμμά του, έστω κι αν καταστραφεί ο ίδιος πολιτικά. Είναι ακόμα πολύ νέος. Το παράδειγμα του Σρέντερ είναι πολύ διδακτικό. Ο ίδιος έχασε πολιτικά, αλλά η χώρα του και οι Γερμανοί κέρδισαν μεσοπρόθεσμα.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα