Τούρκος αρθρογράφος: Μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα αρχίσει μια περίοδος εξομάλυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Serdar Turgut*
Εφημερίδα Habertürk
Ειδικοί στις ΗΠΑ που παρακολουθούν ουδέτερα και αντικειμενικά τις εξελίξεις, θεωρούν ότι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση θα επιδοθεί σε έναν αγώνα για την εξομάλυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Οι ίδιοι Αμερικανοί αναλυτές λένε ότι αν και θα συνεχίσουν να υφίστανται διαφορές μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας σε μια σειρά από θέματα, όπως η προμήθεια των S-400, των F-35, το θέμα του ελέγχου της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη και του YPG, και στην αμερικανική διοίκηση επικρατεί η άποψη ότι οι σχέσεις των δυο χωρών πρέπει να εξομαλυνθούν.
Ενώ στο παρελθόν επικρατούσε στην Άγκυρα η άποψη “πρώτα να λύσουμε τα προβλήματα και μετά βλέπουμε γενικά τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ”, τώρα οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο σημείο να χάσει η Τουρκία τις ΗΠΑ, έναν στρατηγικό σύμμαχο που τον έχει ανάγκη. Για το λόγο αυτό θα εγκαταλειφθεί η παλιά στάση και θα ακολουθηθεί μια πιο ρεαλιστική.

Αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Προέδρων
Αυτό που μου είπαν είναι ότι θα δοθεί βαρύτητα στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών.
Οι αρμόδιοι εδώ στην Ουάσιγκτον μου λένε ότι αυτό είναι κάτι που αποφασίστηκε από τους δυο προέδρους, τον Ερντογάν και τον Τραμπ.
Μάλιστα μου είπαν ότι συζητήθηκε να ανέλθουν οι εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών από τα 20 δις που είναι τώρα στα 75 δις δολάρια.
Μια πηγή μου στην Παγκόσμια Τράπεζα μου είπε ότι αυτός ο στόχος είναι πολύ σημαντικός και η οικονομία είναι ο μοναδικός τομέας που μπορεί να επηρεάσει τη στάση του Τραμπ απέναντι στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν καλές ειδήσεις
Αρκετές πηγές από άλλα τμήματα της αμερικανικής διοίκησης μου λένε ότι την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία την επηρεάζουν αρνητικά ψυχολογικά εμπόδια.
Για παράδειγμα, όταν γίνεται μια αρνητική δήλωση για τους S-400 στις ΗΠΑ, το δολάριο εκτινάσσεται. Όταν όμως γράφεται ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών από τα 20 δις που είναι τώρα θα τιναχτούν στα 75 δις δολάρια, δεν παρατηρούμε αύξηση της τιμής της τουρκικής λίρας. Η τουρκική αγορά πρέπει να απαλλαγεί από αυτή την ψυχολογία.

Μια σύνοδος που θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή
Το Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο (TAİK) διοργανώνει ένα συνέδριο επενδυτών στην Ουάσιγκτον στις 14-16 Απριλίου. Ο υπουργός Μπεράτ Άλμπαϊράκ δέχτηκε να είναι ομιλητής στο συνέδριο αυτό.
Σ’ αυτό το διήμερο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον, στο ξενοδοχείο Trump International Hotel θα συμμετέχει επίσης ο υπουργός Εμπορίου Ρουχσάν Πεκτσάν, θα συζητηθεί το θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών.
Στις 16 Απριλίου στο ίδιο συνέδριο θα μιλήσει και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ.

*O Serdar Turgut είναι ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης/ infognomon.gr
Το άρθρο στα τουρκικά ΕΔΩ

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όπα!

    Μούφα δηλ αυτά που πιστεύει ο Ιγνατίου ότι θα πεταχτεί η Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ;

    Αφού είναι σιγουράκι. XD

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα