Τουρκική προεδρία Η Κύπρος είναι κοντά για τον Ταγίπ Ερντογάν: Ήταν όμως μακριά για τον Κων. Καραμανλή…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Η Κύπρος είναι κοντά, μερικά λεπτά μετά την απογείωση των τουρκικών μαχητικών αυτά θα βρίσκονται πάνω από το νησί». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός της τουρκικής ηγεσίας υπό τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι, στην πραγματικότητα το διαχρονικό δόγμα της Άγκυρας για την Κύπρο, σε αντίθεση με αυτό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1974, ο οποίος είχε δηλώσει πως «η Κύπρος είναι μακριά». Μια δήλωση που επηρέασε σημαντικά τον ελληνισμό της Κύπρου, τις δύσκολες εκείνες ώρες της τουρκικής στρατιωτικής προέλασης.

Το μήνυμα της Άγκυρας ξεκάθαρο: Μέσω Κύπρου θα ελέγχουμε την περιοχή και ό,τι και να γίνει δεν την εγκαταλείπουμε.

Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, στέλνει συνεχώς μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση με βασικό αποδέκτη τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα. Τα μηνύματα χαρακτηρίζονται από τις απειλές και τις προειδοποιήσεις, που εκτοξεύονται.

Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ), κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της για να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της παράνομης “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Εννοείται πως όταν η Τουρκία αναφέρεται σε… δικαιώματα εννοεί τις επεκτατικές της βλέψεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνει αυτό το μήνυμα ο Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προειδοποιήσεις και οι απειλές του. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, κατά την οποία είναι ιδιαίτερα πιεσμένος, πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Γιατί δεν αποκλείεται να θέλει κάπου να… ξεσπάσει, για να εκτονώσει και την εσωτερική και την εξωτερική πίεση που αισθάνεται.

Διαχρονικά η Άγκυρα θεωρεί πως ο αδύναμος κρίκος είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Γι αυτό και δεν σταματά σχεδόν ποτέ τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και επιστρατεύει πάντα μια επιθετική ρητορική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία θεωρεί… εκλιπούσα. Είναι σαφές πως η Τουρκία δεν ρισκάρει.

Δεν απειλεί, για παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία. Δεν έχει ακουστεί οτιδήποτε για τις έρευνες της ExxonMobil και της Total. Η μαγκιά του εξαντλήθηκε στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο παρεμπόδισε τον περασμένο Ιανουάριο.

Είναι σαφές πως αυτό το παιχνίδι των εντάσεων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν με κινήσεις και σχεδιασμούς αποτροπής. Την ίδια ώρα, δεν θα πρέπει να υποτιμάται αυτή η συμπεριφορά όταν συζητείται η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό

Γιατί οι όροι και οι ρυθμίσεις που συζητούνται στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα έχουν μονίμως στο κάδρο την Τουρκία με ό,τι αυτό σημαίνει.  Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς.

Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πηγή:  https://hellasjournal.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σχεδον ολα τα δημοσιευματα ”δημοκρατικων”,η, ”υπερπατριωτων” δημοσιογραφων , -γιατι και στην Κυπρο αφθονουν- παντα περιεχουν ανακριβειες , βασιζονται σε ακριτομυθιες και σε ”αστικους μυθους ”,που εξυπηρετουν τον σκοπο για τον οποιον γραφονται-οπως το συγκεκριμενο του εγκυρου δημοσιογραφου κ. Κωστα Βενιζελου ,-της εφημεριδος Φιλελευθερος Κυπρου, αν ενθυμουμαι καλως- σκοπος ο οποιος περιλαμβανεται απο τον τιτλο του αρθρου , οπως ” Η Κυπρος ειναι κοντα για τον Ταγιπ Ερντογαν, Ηταν ομως μακρυα για τον Κων/νο Καραμανλη…”.
    Και ερωταται καλοπιστως ο κ. δημοσιογραφος . Δεν ειναι γεωγραφικως κοντα η Κυπρος απο την Τουρκια και δεν ειναι πολυ μακρυτερα γεωγραφικως η Κυπρος απο την Ελλαδα ;;;.
    Εχει γραμμενη σε μαγνητοφωνο ,η, σε τηλεοπτικη καμερα την δηλωση αυτη του αειμνηστου Καραμανλη και αν οχι γιατι την θετει σε παρενθεση ως αυτολεξει λεχθεισα ;;;.
    Και τελικως ποιο σκοπο εξυπηρετει αυτο το face news , που προσβαλλει βαναυσως τους μισούς Ελλαδιτες οι οποιοι απο το 1956 μεχρι και το 1995 ψηφισαν αυτον τον Καραμανλη τεσσερες φορες ως πρωθυπουργο τους και δυο φορες ως Προεδρο της Δημοκρατιας τους;;;.
    Αλλα και επι της ουσιας στο θεμα της μηνιαιας Κυπριακης τραγωδιας (15 Ιουλιου-15 Αυγουστου 1974) κατα την οποιαν νικηθηκαν ατιμωτικα ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ οι Ελληνοκυπριοι με την 3ετη διχονοια τους σε Μακαριακους και αντιΜακαριακους και την ελλειψη στοιχειωδους προετοιμασιας για την αμυνα τους υπερ βωμων και εστιων αφου εγκατελειψαν τις κατοικιες τους χωρις καν να τις παγιδευσουν ,για να επιφερουν φονικωτατα αποτελεσματα στους επιτιθεμενους Τουρκους ,παρ’οτι ησαν απογονοι ,η, συμπολεμιστες των ανταρτων της ΕΟΚΑ του Διγενη και ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ οι Ελλαδιτες , οι οποιοι απο της 15ης Ιουλιου 1974 ειχαν χωρισθει σε Ιωαννιδικους και σε πιστους στην νεα ηγεσια μετα την εξαφανιση του Ιωαννιδη .
    Ουτως εχοντων των πραγματων ποιος εχεφρων και υπευθυνος κυβερνητης -που δεν ειναι δικτατορας- αλλα κυριως ποιος υπευθυνος και εχεφρων στραταρχης θα διετασσε πανεθνικη επιθεση στην Κυπρο με τετοιον διχασμενο και χωρις ηθικο στρατο , οταν μαλιστα δεν ειχε επαρκως προστατευμενο ”το μαλακον υπογαστριον ”- το Αιγαιο μας- το μισο απο το οποιο απο τοτε μπορουσε η Τουρκια να μας παρει , οταν μαλιστα εκωφευε και ο γνωστος μας ”φιλλελην” κ. Κισινγκερ;;;.
    Για την ”εκλιπουσα” Κυπριακη Δημοκρατια αφηστε ”να γαυγιζει” ο κ. Ερντογαν -αγαπητε κ. Βενιζελε-, γιατι αυτη ζει και βασιλευει και τωρα με τον υποθαλασσιο πλουτο της ”σερνει” και την Ελλαδα στο προσκηνιο, μια σημερινη Ελλαδα , που ενω κερδιζει στην Ανατολικη Μεσογειο χανει οριστικα στο βορειο τμημα της το Αυτοκρατορικο και Πατριαρχικο της δικεφαλικο εμβλημα -την Μακεδονια ΜΑΣ-που ειχε με αγωνες απο τον Μ.Αλεξανδρο ,το Βυζαντιο ,τον Μακεδονικο αγωνα και τον ανταρτοπολεμο των διεθνιστων-κομμουνιστων μεχρι της υπογραφης της επαισχυντης Συμφωνιας των κ.κ. Κοτζια-Δημητρ-ωφ .
    Και αυτο -αγαπητε μας συνελληνα κ. Βενιζελο-ποναει πολυ το Εθνος και κυριως τους Ελληνες της Διασπορας , που δεν θα μπορουν στις καθημερινες αντιπαραθεσεις τους με τους Σκοπιανους ”Μακεδονες” της Βορειου Αμερικης και της Αυστραλιας να ισχυριζονται οτι γεννηθηκαν στην Μακεδονια μας και ειναι οι μοναδικοι Μακεδονες , οπως μεχρι τωρα ισχυριζονταν και επικρατουσαν ιδιαιτερα στην Αυστραλια.
    Και εσεις κ. Βενιζελο θυμηθηκατε την μη λεχθεισα επισημως φραση του Καραμανλη μας το 1974.
    Ευχαριστουμε για την συμπαρασταση και συμπονοια σας.
    Υ.Γ Θα χαρω πολυ ,αν καποιος συνανιχνευυτης προωθησει το σχολιο μου στον δημοσιογραφο κ. Βενιζελο για να εχουμε και τον αντιλογο του . Δημοκρατια εχουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα