Τουρκία: Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος -Δεκάδες συλλήψεις οπαδών του Γκιουλέν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ18|02|2020 | 15:20


O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Presidential Press Service via AP, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως τακτική απόκρυψης της αποτυχίας του συστήματος διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζουν αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί τις φήμες περί νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία, που κυκλοφορούν σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Τις φήμες, τις οποίες σχολίασε και ο εθνικιστής σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί δηλώνοντας ότι «αυτήν τη φορά, όμως, δεν θα μείνει κανένας ζωντανός», πυροδότησε έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης RAND Corporation για την Τουρκία, που χρηματοδότησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Η έκθεση ανέφερε τέσσερις πιθανές τροχιές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον. Επεσήμανε ότι το πογκρόμ εκκαθαρίσεων στον τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 επηρέασε αρνητικά τη στρατηγική και τακτική δυνατότητα, την ετοιμότητα και το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους του. «Μεσαίας βαθμίδας αξιωματούχοι φέρονται να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τη στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν μήπως εκδιωχθούν στις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα. Η δυσαρέσκεια αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή και σε μια νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και ο Ερντογάν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά την απειλή αυτή», αναφέρει η έκθεση.

Στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι φήμες αποσκοπούν στην εδραίωση του Ερντογάν σητν εξουσία. «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μια κυβέρνηση που κυβερνά με φυσιολογικό τρόπο», είπε ο βουλευτής Μπουλέντ Κουσόγλου. «Μιλάμε για μια κυβέρνηση που έχει τον έλεγχο όλων των θεσμών του κράτους, περιλαμβανομένου του στρατού, της Δικαιοσύνης, της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και των ΜΜΕ».

Η κυβέρνηση Ερντογάν επιστρατεύει αρθρογράφους σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση απειλής ενός νέου πραξικοπήματος, είπε ο Κουσόγλου. Και πρόσθεσε. «Κι αυτό επειδή δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τίποτε. Είναι προφανές ότι το κόμμα του Ερντογάν είναι στη διαδικασία μιας ταχείας διάλυσης, μιας κατάρρευσης».

Νέο κύμα διώξεων κατά Γκιουλενιστών
Το στρατόπεδο Ερντογάν, ωστόσο, φαίνεται πώς παίρνει στα σοβαρά όσα υποστηρίζει η έκθεση του αμερικανικού think tank για το πραξικόπημα. Και συνεχίζει τις διώξεις με τις Αρχές της Τουρκίας να εκδίδουν σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.

Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το Ανατολή. Οι τελευταίες επιχειρήσεις φανερώνουν μια κλιμάκωση των αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος των οπαδών του Γκιουλέν. Όλα τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν σήμερα τα εντάλματα σύλληψης θεωρούνται ύποπτα ότι είναι οπαδοί του κινήματος του εν λόγω ιεροκήρυκα, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, αν και ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/toyrkia-fimes-gia-neo-praxikopima-kata-toy-erntogan

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα