Τον θάνατο του γιού του Οσάμα μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε ο Τραμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΚΟΣΜΟΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο του Χάμζα μπιν Λάντεν, του αγαπημένου γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν και πιθανολογούμενου διαδόχου του στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει την πληροφορία αυτή από τα τέλη Ιουλίου.

«Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ο ανώτατος υπεύθυνος της Αλ Κάιντα και γιος του Οσάμα μπιν Λάντε, σκοτώθηκε σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή των συνόρων του Αφγανιστάν με το Πακιστάν» ανέφερε ο Τραμπ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.

«Η απώλεια του Χάμζα μπιν Λάντεν δεν στερεί μόνο από την Αλ Κάιντα την ηγεσία της και τη συμβολική σύνδεση με τον πατέρα του, αλλά υπονομεύει επίσης και τις σημαντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες της οργάνωσης. Ο Χάμζα μπιν Λάντεν συνεργάστηκε με διάφορες τρομοκρατικές ομάδες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για τον θάνατο του Χάμζα μπιν Λάντεν. Αρνήθηκε όμως να δώσε περισσότερες διευκρινίσεις. «Δεν έχω τις λεπτομέρειες. Και, αν τις είχα δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσα να τις μοιραστώ μαζί σας», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου, σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Χάμζα σκοτώθηκε πριν από πολλούς μήνες, κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ενημερωθεί τότε για την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να κάνει αυτήν την ανακοίνωση σήμερα, μήνες μετά τον θάνατο του.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν ήταν 30 ετών (είχε γεννηθεί στις 9 Μαΐου 1989 στην Τζέντα) και περιλαμβανόταν στη «μαύρη λίστα» των καταζητούμενων τρομοκρατών των ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο η Ουάσινγκτον πρόσφερε αμοιβή ύψους έως και ενός εκατομμυρίου δολαρίων για κάθε πληροφορία που θα οδηγούσε στον εντοπισμό του. Τον Μάρτιο η Σαουδική Αραβία του αφαίρεσε την υπηκοότητα.

Ο Χάμζα ήταν το 15o  από τα 20 παιδιά του Οσάμα μπιν Λάντεν. Τον είχε αποκτήσει με την τρίτη σύζυγό του. Βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και έμαθε σε μικρή ηλικία να χειρίζεται όπλα. Στα βίντεο που αναρτούσε στο διαδίκτυο μιλούσε εναντίον των Αμερικανών και των Εβραίων. Έγγραφα και επιστολές που έφερε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο το 2015 αποκάλυπταν ότι ο Οσάμα τον προόριζε για διάδοχό του στην ηγεσία του παγκόσμιου τζιχάντ εναντίον της Δύσης.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2015 ο Χάμζα, σε διάφορα ηχητικά μηνύματα και βίντεο καλούσε τους υποστηρικτές της Αλ Κάιντα να εξαπολύσουν επιθέσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να εκδικηθούν τον θάνατο του πατέρα του, στις 2 Μαΐου 2011, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Για τον ΟΗΕ και την αμερικανική κυβέρνηση, ο Χάμζα ήταν ένα επικίνδυνο πρόσωπο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναδιοργάνωση της Αλ Κάιντα, η οποία είχε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι δεν είχε αναλάβει ηγετικά καθήκοντα, παρά μόνο εκείνα του «αγγελιαφόρου» που ήταν ικανός να γοητεύσει τις νεότερες γενιές των τζιχαντιστών.

Μεταξύ των αρχείων του Οσάμα μπιν Λάντεν που κατέσχεσαν οι αμερικανικές αρχές το 2011 και τα οποία αποκάλυψε η CIA στα τέλη του 2017, περιλαμβάνεται και ένα βίντεο από το γάμο του Χάμζα, που έγινε κατά πάσα πιθανότητα στο Ιράν. Σύμφωνα με τον Αλί Σουφάν, πρώην πράκτορα του FBI και ειδικό σε θέματα αντιτρομοκρατίας, μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο πατέρας του τον έστειλε για λόγους ασφαλείας στο Ιράν και έζησε εκεί περίπου μία δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/”Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα