Τι Σουηδία, τι Ελλάδα, αυτοί βότκα κι εμείς πορτοκαλάδα!!!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Τσαϊλα, Υποναυάρχου ΠΝ ε.α.

Πριν από λίγο καιρό, κάποιοι έλεγαν ότι οι δαπάνες για την άμυνα είναι άχρηστες. Και μάλιστα ισχυριζόμενοι ότι στην Ευρώπη που ζούμε δεν υπάρχει η στρατιωτική θητεία φέροντες παραδείγματα όπως τη Σουηδία. Λοιπόν φίλοι μου αγαπημένοι νωρίτερα αυτό το μήνα επιθετικά ελικόπτερα Apache έφθασαν στο Γκότλαντ, ένα σουηδικό νησί της Βαλτικής περίπου 350 χιλιόμετρα από το ρωσικό Καλίνινγκραντ. Πήγαν για να συμμετάσχουν στην Aurora-17, την μεγαλύτερη σουηδική στρατιωτική άσκηση που είχε να γίνει περισσότερο από 20 χρόνια, συγκεκριμένα 23 χρόνια. Περιελάμβανε 19 ημέρες διακλαδικών ασκήσεων με συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας, Ναυτικού και Στρατού, με επτά μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και τη Φινλανδία. Ποιο ήταν το σκεπτικό για μια τόσο μεγάλης κλίμακας άσκηση;
Η απάντηση είναι: η Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, οι σχέσεις των κρατών έχουν επιδεινωθεί. Πριν από τέσσερα χρόνια ρωσικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν μια εικονική πυρηνική επίθεση με στόχους στη Σουηδία. Το 2014, ένα ρωσικό υποβρύχιο εισήλθε το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης και αναχώρησε χωρίς να εντοπισθεί. Ρωσικά μαχητικά παραβιάζουν το σουηδικό εναέριο χώρο. Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, οι σουηδικές αρχές αποφάσισαν ότι η απειλή από την Ρωσία είχε μειωθεί. Αυτοί οι ίδιοι σήμερα επανεξετάζουν την απειλή.
Ο Peter Hultqvist, ο υπουργός άμυνας της Σουηδίας, ανέφερε ότι η «επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην Ευρώπη» (εισβολή της Ρωσίας, στην Ουκρανία και η προσάρτηση της Κριμαίας) ήταν ο λόγος για την άσκηση Aurora-17. Η επίσημη στρατιωτική εξήγηση είναι ότι η επίδειξη δύναμης είναι «ένα σημαντικό μήνυμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη κυριαρχία και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη Σουηδία». Βλέπετε φίλοι μου δεν είπε ότι τα σύνορα της Σουηδίας είναι σύνορα της Ευρώπης!!!
Η Σουηδία έχει επιμελώς διατηρήσει ουδέτερη στάση εδώ και δύο αιώνες και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αν και αναπτύσσεται μια συνεργασία. Η άσκηση Aurora-17 απεικόνισε την βούληση για αποτροπή με ξένους συμμετέχοντες που κλήθηκαν στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών, όχι ως μέλη του ΝΑΤΟ. Βλέπετε καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν επιδεινωθεί, αυξάνεται η σουηδική συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Με την πρόσκληση προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να ενταχθούν στην Aurora-17 δείχνει ότι η Σουηδία επιθυμεί ακόμη πιο στενές σχέσεις με τη Συμμαχία, και σε περίπτωση πολέμου, αναμένεται η υποστήριξη από το ΝΑΤΟ. Η σουηδική κυβέρνηση επίσης αύξησε το στρατιωτικό προϋπολογισμό για το 2018 με $331εκατομμύρια . Η στράτευση των νέων θα επαναλειτουργήσει από το επόμενο έτος. Όσοι μιλάνε στην Ελλάδα για τη μείωση αμυντικών δαπανών και μείωση του χρόνου θητείας με μια συνεχή απειλή που αναβαθμίζεται καθημερινά από την Τουρκία, ας μάθουν πως λειτουργούν τα σοβαρά κράτη. Είπατε κάτι;

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ναι, θα πω κάτι που απορώ γιατί δεν θέλατε να το συμπεριλάβετε στο κείμενο.

    Την ίδια περίοδο ακριβώς, βρισκόταν σε εξέλιξη η Ρωσική άσκηση ZAPAD, ακριβώς στα σύνορα των Βαλτικών χωρών με δυνάμεις περί των 100.000 και με δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων έως του σημείου φόβου για ενδεχόμενη εισβολή..

    Επίσης, δεν είναι μόνο η Σουηδία αλλά και η Γερμανίδα Υπουργός άμυνας, ανακοίνωσε την αύξηση των στρατιωτικών κονδυλίων κατά τις επιταγές της Ουάσιγκτον και η Ε.Ε. επίσης σε όλα τα επίπεδα.

    Μη φοβάστε λοιπόν, το Ρωσικό κόμμα..δε δαγκάει, να τα λέτε όλα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα