Τι σημαίνει η νίκη Ζάεφ στις χθεσινές προεδρικές εκλογές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, υποψήφιος που υποδείχθηκε απο το κόμμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, κέρδισε τις χθεσινές προεδρικές εκλογές στα Σκόπια και, έτσι, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έχει, πλέον, το δρόμο ανοικτό για να εφαρμόσει την πολιτική του.

Στο 98% των ψηφισάντων, ο Πενταρόφσκι συγκέντρωσε 51,83% των ψήφων και η αντίπαλός του Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα Ντάβκοβα 44,57%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 46,44% γεγονός που δεν θέτει θέμα ακυρότητας των εκλογών, όπως θα συνέβαινε αν το ποσοστό συμμετοχής ήταν κάτω απο 40%.

Ο Πενταρόφσκι έκανε σαφές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της γειτονικής χώρας συγκυβερνά με το αλβανικό κόμμα «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση» του Αλί Αχμέτι. Οπότε, αναμένεται να υλοποιηθούν, χωρίς τα προβλήματα που έθετε ο απερχόμενος πρόεδρος, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις προς τους Αλβανούς, όπως είναι η καθιέρωση της αλβανικής, ως επίσημης γλώσσας σε όλη την επικράτεια. Αυτό, άλλωστε ήταν δέσμευση και του Ζάεφ και του Πενταρόφσκι.

Οι προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποτελούν υποχρέωση της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν, ακόμη, υλοποιηθεί. Πιθανώς, η ελληνική πλευρά δεν πίεσε προς αυτήν την κατεύθυνση για να διευκολύνει τον Ζάεφ στις προεκλογικές κινήσεις του ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει δρομολογηθεί για τη χώρα ( το σχετικό πρωτόκολλο περνά απο τα κοινοβούλια των χωρών-μελών) αλλά η επιδίωξη της ένταξης στην Ε.Ε. είναι πιο δύσκολη. Η τελευταία συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο δεν παρήγαγε θετικά μηνύματα.

Αρνητική στάση στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Σκόπια και Αλβανία κρατά, κυρίως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, θεωρώντας, επισήμως, ότι οι δύο χώρες δεν είναι, ακόμη θεσμικά έτοιμες για ένταξη στην Ένωση.

Ο Μακρόν δεν έχει άδικο, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του αλβανικού κράτους, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας αλλά διεθνείς αναλυτές αποδίδουν τη γαλλική αντίδραση στο γεγονός ότι το Βερολίνο δεν διευκόλυνε το Παρίσι να ακολουθήσει τη Μεσογειακή πολιτική που επιθυμούσε. Για το λόγο αυτό, η Γαλλία, θέτει εμπόδια στη βαλκανική πολιτική της Γερμανίας.

Η Γερμανία έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στον βαλκανικό χώρο με σαφή ευνοϊκά, γι αυτήν, οικονομικά αποτελέσματα. Εν ονόματι της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, το Βερολίνο εξανάγκασε και την Αθήνα να αποσυρθεί απο επενδύσεις που είχε κάνει σε βαλκανικές χώρες. Εξέλιξη τραγική για το ρόλο της Ελλάδας στο βαλκανικό χώρο.

Η γερμανική γεωπολιτική στα Βαλκάνια, η οποία ξεκίνησε με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το 1991 και πήρε ακραίες διαστάσεις με τη συμμετοχή στους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999, θεωρείται απο αναλυτές επικίνδυνη διότι περιλαμβάνει στη φαρέτρα της τη μειονοτική ενθάρρυνση αλλά και την ικανοποίηση ορισμένων επικίνδυνων μεγαλοίδεατισμών που ενδημούν, ακόμη στα Βαλκάνια, όπως ο κροατικός και ο αλβανικός.

Πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ ξεπέρασε ένα απο τα δυσκολότερα προβλήματα στην άσκηση της κυβερνητικής του πολιτικής: τις αντιδράσεις του προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι, τα χέρια του, τώρα, είναι λυμένα.

Η Βόρεια Μακεδονία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο και έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αφομοιωθούν οι αλλαγές που επιδιώκει να επιφέρει στη χώρα η νέα κυβέρνηση.

Ο αλβανικός παράγων ουσιαστικά συγκυβερνά και τύποις και ουσία αφού, απο τη μια τα σλαβομακεδονικά κόμματα δεν μπορούν να συγκροτήσουν, μόνα τους, κυβέρνηση και απο την άλλη και θεσμικά, με τις προβλέψεις της Συμφωνίας της Αχρίδας το 2001 και τις νέες ερμηνείες ορισμένων άρθρων της, οι Αλβανοί καθίστανται συνιστώσα εθνότητα και όχι, απλώς, μειονότητα.

Ο ρυθμός, δε, πληθυσμιακής αύξησης των Αλβανών είναι μεγαλύτερος απο των σλαβομακεδόνων.

Οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν επιδιώκουν την απόσχιση των δυτικών περιοχών της χώρας όπου αποτελούν πλειοψηφία αλλά τον ντε φάκτο έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας.

Είναι μια αλβανική στρατηγική που υποστηρίζεται απο τη δεκαετία του ’90 η οποία πιστεύεται πως μπορεί να αποδώσει περισσότερα θετικά αποτελέσματα για τον αλβανικό παράγοντα στα βαλκάνια.

Ούτως ή άλλως, τα Σκόπια αναδύονται στην περιοχή με νέα δεδομένα αφού και το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας γι αυτά είναι αμείωτο, βεβαίως, και της Τουρκίας αλλά και της Καθολικής Εκκλησίας.

Ως γνωστόν η Εκκλησία των Σκοπίων θεωρείται σχισματική απο το Σερβικό- και Οικουμενικό- Πατριαρχείο και η ηγεσία της επιδιώκει “ανοίγματα” προς την Εκκλησία το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας.

Για πρώτη φορά φέτος, ιερέας της εκκλησίας των Σκοπίων συμμετείχε στην βουλγαρική αποστολή στα Ιεροσόλυμα για το Άγιο φως η οποία μετέβη στο Ισραήλ με κυβερνητικό βουλγαρικό αεροπλάνο.

Το βαλκανικό παίγνιο ξαναανοίγει.

Π.Σαβ.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αντε , ΤΙ ΚΑΛΑ που ο,που ν’αναι ,η, θα Αλβανοποιηθει το κρατος-μορφωμα των Σκοπιων, η , θα Βουλγαροποιηθει , αφου τρεφει στα σπλαχνα του δυο δυνατες και συμπαγεις και σε διαφορετικο χωρο διαβιουσες εθνικες μειονοτητες -ανω 40% εκαστη- ,την Αλβανικη ,με γλωσσα Αλβανικη και θρησκεια Μουσουλμανικη και την Βουλγαρικη με γλωσσα Βουλγαρικη και θρησκεια ορθοδοξη χριστιανικη , οπως απεδειχθη και απο την μεταφορα του Αγιου φωτος απο τον Παναγιον Ταφον απο ιερωμενον της σχισματικης εκκλησιας των Σκοπιων ,που συμμετειχε στην Βουλγαρικη αποστολη και μετακινηθηκε με βουλγαρικο κρατικο αεροπλανο .
    Παντως περιπτωσις να αναγνωρισθει η σχισματικη ”Μακεδονικη εκκλησια” των Σκοπιων απο το Οικουμενικο Πατριαρχειο δεν θα υπαρξει, γιατι αυτο το Πατριαρχειο κρατησε την Μακεδονια ορθοδοξη απο το 1870-1908 με πλειαδα δολοφονηθεντων Επισκοπων και ιερεων και δεν μπορει να ξεχωρισει την ιστορια της Μακεδονιας και τους αγωνες των Μακεδονων σε αρχαια-Αλεξανδρινη ΜΟΝΟΝ και να ξεχασει τις αλλες περιοδους -οπως ξεχασαν με την υπογραφη της οι Αρχαιο-Ιστορικο-Θεολογοι κ.κ. Κοτζιας, Τσιπρας και Καμμενος.
    Τι χρειαν αλλων μαρτυρων εχουμε οτι οι Σλαβοβουλγαροι Σκοπιανοι θα ενταχθουν στο Πατριαρχειο της Σοφιας και οντας πατριαρχικοι θα κανουν τον Β΄ ”μακεδονικο ” αγωνα τους εναντιον των μουσουλμανων Αλβανοσκοπιανων ”μακεδονων”,στους οποιους θα προστεθουν και οι καθολικοι Ουνιτες του ισοβιως αλαθητου Παπα Ρωμης , που μαλλον επισκεπτεται αυριο τα Σκοπια ,για να εξασφαλισει το ”ουδετεροθρησκο” του Σκοπιανου κρατους .
    Μα θα μου πειτε και η Ελλας , που τους χαρισε εθνοτητα-υπηκοοτητα και γλωσσα ”μακεδονικη” ,- που δεν τα ηθελαν γιατι Βουλγαροι και Αλβανοι γεννηθηκαν και ως τετοιοι θα πεθανουν- τι ρολο θα παιξει ;;;.
    Του εξω ”φυλαρουχα”,που λεγαμε στις ποδοσφαιρικες συναντησεις της γειτονιας, γιατι δυστυχως και σε περιπτωση δημοψηφισματος για αυτοδιαθεση των δυο αυτων μειονοτητων δεν θα προτιμησουν την πτωχευμενη μεχρι το 2060 Ελλαδα ,γιατι σαυτες τις περιοχες οι επενδυσεις θα δεκαπλασιασθουν απο φετος , τωρα που τους ειδαν πως ”τσιμπανε” με την κυρωση της Συμφωνιας των Πρεσπων και την εκλογη χθες του διεθνιστου ”βορειομακεδονος” Προεδρου της Δημοκρατιας -με το Σερβοποιημενο απο το βουλγαρικο -ωφ -επιθετο- κ. Πενταροφ-σκι .
    Απλως θα συνεχισουν οι πλουσιοι Σλαβοβουλγαροι ως ορθοδοξοι και κοσμοπολιτες να αφηνουν τα λεφτα τους τα Σαββατοκυριακα και τα καλοκαιρια στις ακτες της μιας ιστορικως Μακεδονιας απο τον Νεστο ,την Θασο και την Χαλκιδικη μεχρι τον Πλαταμωνα.
    Χαρές οι Ελληνες ”επενδυτες” της εστιασης , που τα λεφτα τους θελουν και ας τους λεμε οπως αυτοι θελουν ,πραγμα που ελαβε υπ’οψιν της στις αποφασεις της και η συγκυβερνηση μας απο τις αρχες του 2018.
    Αχ αυτα τα ριαλια, ”που τ’αχει ο πεζεβεγκης στην πουγκα ”και που τα άτιμα προδωσαν και τον Χριστο , οχι μονο την Πατριδα μας Ελλαδα απο αρχαιοτατων χρονων .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα